Fotograferen in de dierentuin 2.0

Fotograferen in de dierentuin anno 2017

Ruim 2 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog over het fotograferen in de dierentuin. We waren destijds een aantal keren naar Pairi Daiza geweest, alwaar onze voorliefde voor fotografen in de dierentuin ontstond. Hierna bezochten we Wildlands, Safaripark Beeksebergen, Dierenrijk, Ouwehands, Burgers zoo, Zooparc Overloon en Avifauna. Tijd om een stoflapje te halen door de blog waar het allemaal mee begon ‘fotograferen in de dierentuin tips en trucs’ Tijd voor: fotograferen in de dierentuin 2.0

De voorbereiding

Een van de belangrijkste lessen die wij hebben geleerd, kijk goed naar de kalender en de schoolvakanties, zorg dat je er op die dag niet bent. Kijk naar een dag waarop half Nederland werkt en zorg dat je dan in de dierentuin bent! Moment van het seizoen, liever een dag met wat meer bewolking, niet alleen beter voor de foto’s maar ook een stuk aangenamer qua temperatuur. Voorbereiding betreft overigens ook het checken van de voedertijden.

fotograferen in de dierentuin tips en trucs dark wolf

 

Een van mijn favo foto’s genomen in Blijdorp, anno 2015. Helaas kun je momenteel de wolven niet perfect op de foto krijgen wegens verbouwingen. De wolven bevinden zich nu achter glas.

Apparatuur

Niet alleen de blog wordt geupdated, ook mijn foto apparatuur is geupdated. Inmiddels ben ik erg trots op de volgende apparatuur die mee gaat tijdens een dagje fotograferen:

  • middle zoom lens: sigma 17-70 f2.8 contemporary
  • zoom lens Tamron: 70-300 f4-5.6 sp di vd USD Nikon
  • geheugenkaartjes: een 16 gb 40 mb/s voor de normale situatie waar niet zoveel schrijfsnelheid bij kwam kijken, en een 16 gb 94 mb/s voor bv een vogelshow
  • erg handig: nog steeds dol op onze camerasling! Zeker als je een camera een hele dag moet mee sjouwen
  • in mijn vorige blog sprak ik nog over het meenemen van een statief, sinds die tijd eigenlijk nooit meer gedaan

Fotograferen in welke stand?

Dieren die bewegen, dieren die stilzitten, wakkere dieren en slapende dieren, in de dierentuin heb je ze allemaal. Welke stand is nu het handigst voor welk moment.

Stand S de sluitertijd:
Om de foto’s zo scherp mogelijk te maken bij dieren die vlug bewegen is de S stand ideaal. Let er echter op dat de sluitertijd en het brandpuntafstand van de lens gelijk zijn.

Bijvoorbeeld:
Brandpuntsafstand 10mm = 1/10 seconden
Brandpuntsafstand 300mm = 1/300 seconden

Beweging van een dier leg je vast met een langere sluitertijd, zo rond de 1/100 seconde, een kortere sluitertijd van rond de 1/1000 seconden zorgt voor een bevroren moment.

Stand A de diafragma:
Met een lage diafragma zorg je dat de achtergrond achter het dier wazig wordt. Met een hogere diafragma creëer je meer scherptediepte. Bij meerdere dieren zou ik kiezen voor een hoger diafragma.

Overige standen:
De ISO gevoeligheidsgraad van de camera laat ik veelal automatisch staan. Laat de flitser uit!

Scherpstellen:
Voor een dier op de foto, kies een spotscherpstelling, richt op de ogen van het dier voor een mooi scherp effect. Tenzij je de tanden scherp op de foto wil, kies dan voor de tanden 🙂
Meerdere dieren scherp op de foto, zorg dat je scherpstel gebied groter is.

Compositie en standpunt:
Een foto is minder statisch als het onderwerp niet in het midden staat maar wat aan de zijkant, denk aan de gulden regel. Foto’s op ooghoogte genomen van het dier zijn ook erg mooi. Verder kun je natuurlijk zoveel mogelijk verschillende foto’s maken, uit allerlei posities met achtergronden etc. Is de foto niks, dan kan hij de digitale prullenbak in, lang leve het digitale tijdperk!

Uitdagingen

Om dieren te zien afkomstig uit Azië, Afrika en Europa, hoef ik slecht 40 minuten te rijden, echter om de dieren op hun plek te houden zitten ze wel achter gaas en/of glas. Hoe krijg je het dier er nu toch wat leuker op, zonder tralies ervoor, dan kun je tenminste altijd nog zeggen dat je in Afrika bent geweest!

fotograferen in de dierentuin tips en trucs

 

Okapi, inmiddels is er in Blijdorp een nieuwe geboren genaamd Gerrit!

Gaas
Indien je bijvoorbeeld een vogel fotografeert, is het handig om je zonnen kap op de lens te schroeven, en de lens tegen het gaas te drukken. Indien je je diafragma waarde lager maakt, ben je ook het gaas van de achtergrond kwijt, daar je achtergrond waziger wordt.

Glas
Bij het fotograferen van een dier achter het glas, is het handig om gebruik te maken van een polarisatiefilter, door het filter te draaien kun je zoveel mogelijk reflectie weg halen. Tegenwoordig laat ik de zonnekap er af en druk ik voorzichtig de lens tegen het glas (wel met uv filter erop)

Aquarium
Indien je gaat fotograferen in een vochtige omgeving, zorg dan dat je lens eerst went aan het vocht, alvorens te gebruiken. Qua lens is een lichtscherpe lens erg prettig voor mijn aquarium foto’s heb ik de sigma 17-70mm f2.8 gebruikt.

Foto’s nabewerken

Waren de foto’s waar ik zo blij van werd in een keer goed? Nou nee. Gelukkig met wat nawerk programma’s zoals lightroom en photoshop werd het resultaat er een stuk beter op.

Fotograferen in de dierentuin is een van de leukste dingen om te doen, hopelijk heb je wat aan deze tips. Wil je weten in welke dierentuin je het beste kunt fotograferen? Check:

Fotograferen in de dierentuin tips en trucs 2.0

Check de website regelmatig, voor nieuwe blogs, van bezoekjes aan de dierentuin tot fotograferen op reis. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van de nieuwste blogs.

Dank je voor je reactie!