Na een aantal slapeloze nachten in Ljubljana doorgebracht te hebben, yup slecht geslapen in de ‘hostel’, ging onze trip verder naar het meer van Bled. Na slecht 1 uur rijden kwamen wij aan bij ons Alp Pension. Voor ons de ideale uitvalsbasis om het meer van Bled verder te ontdekken.

We verbleven hier 3 nachten, dus als er iemand is die je veel kan vertellen over de regio, dan ben ik het!

meer van bled

Meer van Bled

Het meer van Bled, wat is dat dan precies? Voor zover bekend leeft er geen monster in het meer die Bled heet. Wel wonen er genoeg andere dieren in het meer, ja die hebben we gezien, want het water is zo helder dat je de bodem kunt zien. Het water had een aparte groene/blauwe kleur, een kleur die het water in Nederland niet heeft. Het meer van Bled is ruim 2 kilometer lang en meer dan 1 kilometer breed.

In het meer ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk erop. Eén van de hoofdattracties van het meer van Bled.

Bled ligt overigens tussen de Julische Alpen, een geweldig gezicht, in Slovenië.  Tof om de hoge bergen met besneeuwde toppen te zien. Een idyllisch plaatje.

Bled een video impressie

Wandeling om het meer van Bled

Op de dag van aankomst besloten wij om maar gelijk het meer te verkennen, op de manier waarop je dit het beste kunt doen. Dit is namelijk te voet. Vanaf ons pension was het een tippeltje naar beneden (en je weet naar beneden gaat altijd makkelijker dan naar boven).

Rondom het meer is een wandelpad, veelal geasfalteerd, het loopt prima en vlak, een ideale manier om het meer te zien vanaf alle kanten.

Aan het meer staan diverse villa’s, sommige al gebouwd in de jaren 1800 hetgeen erg Oostenrijks aanvoelt. Langs de wandelroute, zijn enkele restaurants, verwacht er geen culinaire hoogstandjes van, maar genoeg om ff bij te komen en weer verder te gaan. De wandeltocht is ruim 6 kilometer en na ruim 3 uur, met de nodige stops, plas- en eetpauzes waren we het meer van Bled rond.

Overigens kun je ook het meer rond met de auto, maar dan kom je niet echt langs het meer… dus wandelen is toch de beste optie of *spoiler alert* ga met de toeristentrein.  

Toeristentreintje rond het meer van Bled

Yup, er is ook een toeristentreintje die je rond het meer van Bled brengt. Scheelt je weer wat wandelen, het treintje gaat erg vlug, ik heb geen idee hoe lang de mensen er over deden om het hele meertje rond te zijn, maar ik werd 2x voor mijn sokken gereden, dus dit treintje gaat vlug. Scheelt wel weer een wandeling.

Het treintje heeft enkele stopplaatsen, je kunt hier dan uitstappen en op een later moment weer instappen.

Trip naar het kerkje in het midden van het meer

Een echte must om te doen is om op welke manier dan ook naar het eilandje te gaan in het midden van het meer. Op dit eiland bevindt zich een kerkje, hier kun je ook in, en een restaurantje. Tijdens speciale dagen komen mensen op bedevaartsoord om dit kerkje te bezoeken ze blijven de nacht voorafgaand aan de viering overnachten op het eiland en wonen ze de kerkdienst bij.

Hoe kom je precies bij dit eiland?

Er is de mogelijkheid om met een bootje mee te gaan vanaf 2 plekken. De voornaamste plek om met het bootje mee te gaan is bij het centrum van Bled. Voor 12 euro per persoon word je naar het eiland gebracht en ook weer terug (gelukkig). De ‘schipper’ stuwt het bootje voort met 2 peddels. Uiteraard kun je ook zelf een bootje huren en zelf naar het eiland roeien.

bled meer slovenie
Meer van Bled. Wil je zelf roeien, kijk dan even op het kaartje waar je moet zijn.

Vervoersmiddelen op het meer van Bled

Naast de bekende toeristen bootjes zijn er genoeg alternatieven om zelf op het meer te varen. Een veel voorkomende manier om het meer van Bled te ontdekken, is de ‘sup’.  Er zijn genoeg plekken waar je een sup kunt huren.

Bezoek het voormalige Villa van Tito

Ik ben een groot geschiedenis fan, op plekken waarop het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan daar kun je me altijd even vinden op vakantie. Zo ook het voormalige Villa van Tito. Want wist jij dat in de Sloveense stadje Bled, de vroegere communistische Joegoslavisch president Josip Tito, een luxueuze zomerresidentie had?

Hier ontving Tito enkele welbekende staatsmannen van de wereld, zoals Fidel Castro, Nikita Khrushchev en Indira Gandhi.

Tegenwoordig is de Villa omgetoverd tot een hotel, voor een aardige prijs kun je hier overnachten. Ilse en ik zijn ook ‘maar’ zusters, met een bijpassend salaris, dus zat een overnachting ervoor ons niet in. Wel hebben wij genoten van een Kremšnita (een soort combinatie tussen een tompouce en een slagroomtaart).

Wil je toch even de geschiedenis in duiken, dan kun je in Villa Bled of het nabij gelegen Café Belverdere (het voormalige theehuis) een kop koffie drinken.

Centrum van Bled

Het centrum van Bled is niet zo heel bijzonder, je hebt er een Tommy Tailer winkel, nog enkele souvenirs winkels, een supermarkt en uiteraard tal van eetgelegenheden. Kortom eigenlijk alleen het essentiële. Sorry voor de shoppers onder ons.

Rodelbaan

Wil jij met een aardige snelheid de heuvels van Bled afgaan? Breng dan een bezoek aan de rodelbaan. Deze 500 meter lange rodelbaan is open van de lente tot de herfst, indien het laagseizoen is, zal de rodelbaan enkel in het weekend open zijn.

Kasteel van Bled

Boven op een rots vind je het kasteel van Bled, ook wel Blejski grad genoemd. Je moet wel even omhooglopen (zo’n 130 meter), maar dan heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Het kasteel is één van de oudste kastelen van Slovenië. Gebouwd in de jaren 1011. Overigens bevindt zich in het kasteel een restaurant.

Bled en omgeving

Ook in de omgeving van Bled is genoeg te doen. Van een trip met een stoomtrein tot een bezoek aan de Vintgar Kloof.

Bled Bohinj Heritage Steam Train

Een spoorweg traject die begint in Jesenci en eindigt in Triest (Italie). Dit traject is gebouwd tussen 1900 en 1906. De treinreis is vrij uniek, deze rijdt echter maar een aantal keren per jaar, veelal in het zomerseizoen. Voor een ticket kun je terecht op deze site.

Vintgar Gorge

Een kloof voorzien van houten wandelpaden en bruggen. Een wandeling brengt je langs de turquoise kleurige rivier aan het einde van de kloof vind je een 13 meter hoge Sum waterval. Een wandeling in de kloof duurt ongeveer 2 uur.

Wil je een e-biketocht boeken naar de Vintagarkloof, kijk hier voor meer informatie over een zelfgeleide e-biketocht.

Raften

Yup iets wat je in je leven ooit gedaan moet hebben, vind ik, raften. Wil jij vanaf Bled naar de Sena rivier waar je dus kunt raften? Boek dan op voorhand je activiteit. Met erkende gidsen, het juiste materiaal, kun je veilig in groepsverband deze tocht maken. Je wordt opgepikt bij je hotel/appartement. Dus gewoon zorgeloos een dag weg! Boek nu je rafting trip.

Bled en de gastronomie

Ik kan een hele opsomming geven van leuke restaurants, waar ze goed eten serveren. Maar er is wat ons betreft maar 1 top restaurant, echt waar, ik zal het adres met je delen.

Wat ons betreft moet je echt hebben gegeten bij Sova. De bediening, het eten, een culinaire ervaring. Daarnaast vonden wij het goed geprijsd, niet te overdreven. Tijdens het eten genoten wij van het uitzicht op meer Bled. Reserveren is echt aan te raden, want het is hier erg druk.

Overnachting Bled

Qua overnachting hebben wij eigenlijk ook maar 1 plek die we aanraden. Een door een familie gerunde pension, met wellness faciliteiten.

Nou, waar wij dol op zijn (behalve eten), is dus om te bubbelen in een jacuzzi. Bij dit wellness resort hadden ze een jacuzzi, diverse sauna’s, een ontspanningsruimte en een massage behandeling. Dit alles is wel dus optioneel bij te boeken, ligt pal naast het hotel, ideaal dus.

Het hotel biedt daarnaast een goed ontbijt (zelf gemaakte producten), goede overnachting, en een mooie tuin waar je uit kunt rusten na een dag Bled beleeft te hebben. Tevens is er een bar in de tuin, waar je zelf je bier en wijn (jaja) kunt tappen. Dit was echt een accommodatie waar ik totaal tot rust kwam!

Kortom wij raden dit pension meer dan aan. Ook deze plek is snel vol geboekt, dus wees er snel bij!

Wees er snel bij!!

meer van Bled Slovenië
Share and care!