Nadat we hadden genoten van een heerlijk weekendje Valkenburg wilde we op de terug weg nog even een bezoekje brengen aan de Eyewitness museum in Beek. Dit lag op de route dus prima te combineren.

Eyewitness museum

Eyewitness omschrijft zichzelf als een museum waar je ooggetuige bent van de Europese geschiedenis van de tweede wereldoorlog. Er zijn 13 diorama’s opgesteld met 150 levensechte poppen die verschillende oorlogsscene’s in beeld brengen. Met levensecht bedoelen we daadwerkelijk levensecht, je verwacht dat ze elk moment uit het diorama stappen.

Rode draad

De rode draad in het museum is het verhaal van de Duitse parachutist August Siegel. Hij neemt je mee langs diverse belangrijke fronten in Europa. Zo passeren we onder andere Bastogne en Berlijn. Gedurende zijn reis schrijft hij diverse brieven aan het thuisfront die je kunt lezen, zo volg je zijn verhaal.

Multimedia

Middels de app Izi kun je een audiogids plaatsen op je device, je komt hiermee meer te weten over bepaalde personages. En je kunt je inleven in het verhaal. Vergeet dus ook niet om even een hoofdtelefoon mee te nemen, wel zo handig om andere bezoekers niet te storen. Mocht je hem toch vergeten zijn, zoals wij, dan kun je voor een klein bedrag een koptelefoon kopen bij het museum.

Geschikt voor iedereen?

In sommige diorama’s worden enkele (bloederige) taferelen getoond. Doordat de poppen levensecht zijn, kan dit op sommige kinderen wat schokkend overkomen. Aan de andere kant lees ik ook dat er diverse schooluitjes worden georganiseerd.

Wij vonden het bezoek aan het museum een aangename verassing en hadden niet verwacht dat de poppen zo levensecht waren. Daarnaast boden die diorama’s veel uniek materiaal.

Een bezoekje aan dit museum duurt gemiddeld 1,5 uur.  Ik zou er niet voor kiezen om vanuit het hoge Noorden voor een dag naar dit museum te gaan. Ben je echter in de buurt dan is het leuk om dit museum te bezoeken.

Nog meer in de buurt?

Wil je nog meer zien in de omgeving, vergeet dan niet dat er een militairen begraafplaats is van de Amerikanen bij de Margraten. Hier liggen 8301 soldaten die gedurende de tweede wereldoorlog zijn gestorven.

Daarnaast ligt Valkenburg op 20 minuten rijafstand. Altijd leuk om te bezoeken!

Hotels

In de omgeving van Beek zijn diverse hotels gelegen. Kijk even via de website van Agoda.com of je iets kunt vinden.