Vier weken lang genieten van andere culturen, geuren, kleuren en mooie landschappen. Reden genoeg om dit alles digitaal vast te leggen, fotograferen op reis, naast mooie plaatjes zullen ook eventuele tips en trucs worden gegeven. In deze blog een belevingen van enkele Balinese tempels.

Tampaksiring temple of holy water (Tirta Empul)

Onze chauffeur kwam ons netjes ophalen rond 8:00 uur, we bespraken met hem nog even de dingen die we wilde zien en welke route hiervoor het beste was. Onze eerste stop zou de temple of holy water zijn, Ilse had deze tempel gezien ik een uitzending van omroep Max, alwaar Erica Terpstra was geweest. Een erg boeiende uitzending en waar Erica is geweest willen wij ook zijn geweest.

Fotograferen op reis: tips en trucs Dubai en Indonesië een reisverslag van een verscheidenheid aan Balinese tempelsBij binnenkomst kregen wij nog een sarong aangereikt, want zonder mag je niet binnen, vrouwen mogen de tempel ook niet betreden in hun maandelijkse periode. Eenmaal goed en wel in de tempel zagen wij dat een man bezig was met zijn ceremonie, dit wil zeggen jezelf reinigen met het water uit de fontein, aan de muur hangen diverse fonteinen, bij elk fontein volgt het reinigingsproces.

Na dit even aanschouwt te hebben en enkele foto’s gemaakt, besloten wij weer door te gaan naar de volgende tempel: Gunung kawi.

Gunug kawi een tempel in de rotsen

Fotograferen op reis: tips en trucs Dubai en Indonesië een reisverslag van een verscheidenheid aan Balinese tempelsEen tempel complex, met tien in de rotsen uitgehouwen candi’s. Bevind zich in een vallei, aardig wat trappen af, dit ging wel de trappen op, dat ging lastiger. Echter zeker de moeite waard, de weg ernaar toe leidde langs enkele geweldige rijsttrappen, en op een gegeven moment kom je uit in de vallei bij de tien candi’s. De rust en de koelte in de vallei is onbeschrijfelijk, tevens waan je je in Indiana Jones, echt even terug in de tijd.

Na enkele tussenstops lukte het ons om alle trappen op te lopen, richting de taxi, gelukkig maar! De chauffeur beloofde ons dat de volgende stop (waterval Tengerung) ook enkel trappen had, maar een stuk minder.

Tegenungang waterval

De waterval is met de trappen goed bereikbaar, menigeen is in de waterval aan het zwemmen, voldoende verkoeling te vinden dus. De waterval is tevens ook van boven af te bewonderen je hoeft dus niet dichtbij te komen. Leuk om even te zien, maar erg toeristisch, gelukkig voor ons kwam de hoogtepunt van de dag nog: Tanah lot tempel.

Tanah lot

Een tempel liggend op een rotsformatie aan zee, met laag water kun je de ingang lopen bereiken, met hoog water enkel door gebruik te maken van bootjes. Het is prachtig om te zien hoe de golven op de rotsen slaan, wat een kracht heeft de zee dan.

Ons hoofddoel van de avond waFotograferen op reis: tips en trucs Dubai en Indonesië een reisverslag van een verscheidenheid aan Balinese tempelss om foto’s te maken met zonsondergang, helaas was het wat mistig, waardoor de plaatjes mooi waren maar thuis nog wat beschaving nodig heeft. Ik zal alvast wel een voorproefje plaatsen :-).

Net nadat de zon onder was, kwam een grote zwerm vleermuizen hun grot uit, om daarna net zo snel als dat ze verschenen weer onder te duiken. Indrukwekkend om te zien. Ilse ging hierna nog even op jacht naar de grot, maar de batwoman kon de grot niet vinden.

Na een indrukwekkende dag, zaten wij moe en voldaan weer in de auto, en werden we weer bij ons hotel gedropped.

Fotograferen op reis tips en trucs Balinese tempels

Vandaag stond wat meer in het teken van fotograferen met een snelle en een lange sluitertijd. Bij de holy water tempel, heb ik enkele foto’s genomen met een zeer snelle sluitertijd, zodat het lijkt alsof de waterdruppels bevroren zijn. Dit vind ik een mooi effect geven. Fotograferen op reis: tips en trucs Dubai en Indonesië een reisverslag van een verscheidenheid aan Balinese tempels
Bij de zonsondergang heb ik vooral gebruik gemaakt van langere sluitertijden (hierbij wel de camera op het statief gezet), zodoende geeft het het water en het licht een wat mistig effect, doordat de zon wat zakt is het donker en kun je werken met langere sluitertijden. Wil je het zelfde mistige effect dan kun je gebruik maken van een ND filter.

Wel voor nu even wat korte tips, ben je nieuwsgierig naar meer tips over fotograferen met zonsopkomst of zonsondergang, binnenkort volgt hier een blog over, namelijk een zonsopkomst en ondergang op de Gili’s!

Je kunt eventueel je inschrijven op mijn blog, op deze manier wordt je op de hoogte gebracht als een nieuwe blog verschijnt.