Vier weken lang genieten van andere culturen, geuren, kleuren en mooie landschappen. Reden genoeg om dit alles digitaal vast te leggen, fotograferen op reis, naast mooie plaatjes zullen ook eventuele tips en trucs worden gegeven. In deze blog, fotograferen op reis: een fotografie masterclass op Bali.

Masterclass fotografie David Metcalf

David Metcalf is een bekende fotograaf, auteur van diverse boeken, en als kers op de taart neemt hij je mee op foto excursie, het beleven van de Balinese cultuur en dit vast te leggen op de gevoelige plaat. David verzorgd ook diverse fotoworkshops in andere landen zoals Amerika, alwaar hij nu was, de foto excursie werd nu verzorgd door Nyoman Pujawan, een balinees in hart en nieren.

Zonsopkomst boven de rijstenvelden

De dag begon redelijk vroeg rond 5:30 uur werden we opgehaald en reden we richting de rijstvelden. Hier hadden we een prachtig uitzicht op een zonsopkomst, de pijn van het vroege opstaan was snel vergeten. Daar alleen Ilse een statief bij zich had, mocht ik gelukkig het statief van Nyoman lenen, we kregenFotografen op reis Indonesië tips en trucs ook uitgebreid uitleg over welke standen het beste waren etc. Tevens werd het concept bracketing besproken, hierbij maak je diverse foto’s met diverse instellingen, later haal je het beste element uit elke foto en combineer je dit tot een goede foto. Het is wat anders dan HDR, bij schieten in HDR combineert je camera de foto’s tot een foto, door als het ware deze over elkaar te plakken.

Lokaal marktje

Na enige tijd foto’s te hebben gemaakt reden we verder richting een lokaal marktje, hier konden wij naar hartelust foto’s maken van de locals, voornamelijk oude vrouwen, waarbij van sommige hun tanden niet enkel wit waren, dit komt door het kauwen van de ‘betel leaf’, erg leuk om op de foto vast te leggen. De Indonesiërs vonden het gelukkig ook niet erg om op te foto te worden gezet en gingen er soms voor zitten, het scheelde zeker ook dat Nyoman zichtbaar vaker hier kwam ;-). Nyoman heeft ons van alles uitgelegd over goed licht, reflectie van licht, schieten van portretfoto’s in de M-stand, en ga zo maar verder. De manier waarop Nyoman verteld doet je passie voor fotografie verder opvlammen.

Tijdens de ochtend was er tijd voor fotograferen maar ook tijd voor beleven, zo hebben we koffie gedronken bij een kraampje in de locale markt, een heerlijke nespresso 3 in 1, hierna nog wat foto’s gemaakt om vervolgens naar het huis van Nyoman te gaan.

Balinese gastvrijheid

We werden hartelijk ontvangen in het huis van Nyoman, alwaar zijn vrouw een heerlijke maaltijd voor ons had gemaakt, voordat we konden aanschuiven kregen wij eerst nog een rondleiding, hierbij vertelde Nyoman over de gebruiken in een Balinese familie. Elke familie heeft bijvoorbeeld zijn eigen tempel, waar elke ochtend een offer wordt gebracht, heeft elke familie op zijn erf een ceremonie ruimte, van geboorte tot indrukwekkend om te zien en horen, je beleefd Bali zoals niet elke toerist zal beleven.

Na de maaltijd te hebben genuttigd, kregen we van Nyoman nog enkele tips over hoe je de bracketing foto’s kunt combineren tot een geheel. Hierna was het toch wel weer tijd om deze geweldige ochtend af te sluitenen werden we terug gebracht naar ons hotel, we hebben een hoop beleefd en geleerd. We zijn blij met de tips en trucs die we hebben gehad van Nyoman en kijken terug op een prettige Balinese ervaring en raden deze masterclass aan iedereen aan.

Wij hebben de masterclass voor een halve dag gevolgd, je kunt ook een hele dag boeken of zelfs een week, voor meer informatie check hun website.

Voor meer foto’s zie Facebook, benieuwd naar verdere belevingen, tot dusver een hoop blogs geschreven over fotograferen op reis: Dubai en Indonesië tips en trucs dus je kunt je uitleven ?