Een stad in de woestijn met fata morgana achtige taferelen. Een sprookje die uit de Efteling is gestapt. Daar bevind je je wanneer je naar deze stad gaat. Een stad in de woestijn gehakt uit rotsen. Eén van de mooiste zeven wereldwonderen. Ik bezocht deze stad in 2013 tijdens mijn trip door Israël en Jordanië. In dit blog neem ik je mee naar Petra in Jordanië en vertel je alle tips zodat je bezoek aan Petra efficiënt verloopt.

Petra stukje geschiedenis

Sinds 1985 staat deze stad op de UNESCO werelderfgoedlijst en uiteraard zijn hier voldoende redenen voor. Een stad gelegen in de kloof, waarbij de huizen uit de rotsen zijn gehakt. Wie vindt dit nu niet uniek. De stad telde op zijn hoogte punt 60.000 inwoners en had een strategische ligging op diverse handelswegen in die tijd. Denk aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen naar bijvoorbeeld Perzië.  Na een aardbeving besloten de inwoners eieren voor hun geld te kiezen en verlieten ze de stad. De stad werd pas weer rond 1929 herontdekt, met als gevolg dat het een toeristische trekpleister is geworden. Gelukkig kunnen er slechts 1500 toeristen op een dag te stad bezoeken zo blijft alles behouden en wordt het niet platgewalst.

Bron: anwb.nl

petra jordanie the treasury

Petra een van de reden om Jordanië te bezoeken

Enkele jaren geleden maakte ik een trip door Israël en Jordanië. Met als voornaamste doel om Jeruzalem en Petra te bezoeken. Vanuit Israël stak ik de grens over bij Eilat en na enkele duik trips te hebben gedaan in Aqaba kwam ik uiteindelijk terecht in Petra. Ik kwam op deze dag laat aan en er was onvoldoende tijd om die dag naar Petra te gaan. Gelukkig bestaat er ook zoiets als Petra by Night en dat stond voor die avond op het programma.

Petra by Night

Een bijzondere ervaring om door het donker via de Sinq naar de Treasury te gaan, zeker omdat ik eigenlijk het nog niet had gezien bij daglicht. Langs de route staan er overigens honderden kaarsjes en het maanlicht geeft extra sfeer hieraan. Toen ik door de kloof liep en uiteindelijk aankwam bij de Treasury stonden er tientallen kaarsjes te branden voor één van de meest gave bouwwerken die ik ooit had gezien. Op de vloer lagen er matjes waar je op kunt zitten.  Daarna kijk Bij de Treasury kregen we een soort muziekprogramma te zien.

De sfeer was erg romantisch, blijkbaar vond het stelletje wat naast me zat dit ook, daar ze innig aan het zoenen waren. Na de voorstelling drupte ik weer af naar mijn hostel, want de volgende dag zou de Treasury zich ook zichtbaar maken aan mij bij daglicht.

Petra by day

De volgende ochtend was ik vroeg uit de veren, want er stond iets leuks op het programma, namelijk het bezoeken van Petra bij daglicht. Vanuit mijn hostel nam ik een taxi naar Petra, ik had al eerder mijn Jordan Pass gekocht inclusief 2 dagen Petra.  Ik vond het zonde om deze geweldige plek maar 1 dag aan te doen want er was voldoende te zien, zo werd mij verteld en ik kwam niet bedrogen uit.

Het stukje voor de Sinq

Het is niet zo dat je gelijk de Sinq binnenloopt, je loopt eerst over een stuk kale vlakte waar mannen staan met hun ezeltje welke je gratis kunt berijden (dit is in de entreeprijs inbegrepen). Nu is het begrip gratis groot, want ze verwachten zeker fooi aan het einde van het ritje met de ezel. Dit is wel het deel waarbij ik ze opdringerig vond. In de rest van Petra merk je niks van deze opdringerigheid en zijn de mensen erg gastvrij.

Ik was zo vroeg aanwezig dat zelfs de ezel nog niet wakker waren.
een ezelrit die je kunt doen in petra jordanie

Sinq

Vanuit de ingang liep ik in de vroege ochtend door de Sinq, een kloof van 1,2 kilometer lang die je door de rotsen brengt richting de kern van Petra. 1,2 kilometer is een eindje lopen, maar het is een unieke ervaring. Je loopt tussen meters hoge rotsen (tot wel 80 meter), verschillend van kleur en van formaat, door de lichtinval geeft dit een aparte gloed. Je loopt als het ware op je ‘doel’ af en dan ineens zie je aan het einde van de kloof ineens de Treasury opduiken. Een unieke ervaring.

Een reliëf in de rots in de Sinq.

The Treasury / Al-Khanza

Een van de bekendste en daardoor meest iconische beelden als je aan Petra denkt, the Treasury. Het is de schatkamer van de Farao een blikvanger die maar liefst 40 meter hoog is.

De Treasury, wordt aan het einde van de Sinq steeds zichtbaarder.

Wist je dat je de Treasury vanuit verschillende punten kunt bekijken. Heel veel toeristen gaan de ‘gebaande weg’ maar als je de ‘Al Khubtha Trail’ volgt kom je op een plek waar niet iedereen zo maar naar toe gaat. Oké je moet er wel wat voor over hebben, zo’n 40 minuten zwoegen naar boven, maar dan heb je ook een geweldig uitzicht. Je hebt dan boven af uitzicht op de Treasury. Ga zitten op een kleedje en geniet van een lekker kopje thee of koffie. Ik besloot zelf om deze trial af te leggen en het viel me op dat ik het rijk voor mij alleen had (ik was er ook redelijk vroeg in de ochtend). Vanaf boven had ik een geweldig uitzicht, maar het was ook even leuk om mensen te spotten die allemaal een foto van zichzelf en andere maakte bij the Treasury.

De Treasury van boven af gezien.
De koffie staat al warm te pruttelen…

High Places of Sacrifice / Al-Madhbah

Na mijn spitstop liep ik weer naar beneden en vervolgde mijn weg op naar de High Places of Sacrifice

Je moet hier een aardige wandeling voor over hebben wil je uiteindelijk uit komen bij de High Place of Sacrifice. Een ware opoffering voor jezelf, maar eentje die het meer dan waard is. Houd er rekening mee dat het een aardige steile klim naar boven is. Eentje die je niet voor iedereen makkelijk toegankelijk is. Na het bezoeken van deze plek was het inmiddels al wat later geworden en besloot ik weer terug te gaan richting mijn hostel. Laten we wel wezen het kost echt wel een tijdje om van de ene naar de andere plek te lopen. Vergis je hier zeker niet in, neem de tijd om alles te zien en bedenk wat je wilt bewaren voor de volgende dag.

Petra dag 2

De volgende dag was ik weer redelijk bij tijds in Petra vandaag wilde ik de Monastery Bezoeken en ik wist dat ook dit een aardige klim zo zijn. Tja je krijgt niet zomaar al het moois makkelijk te zien. Onderweg kwam ik nog een aantal andere hostelgasten tegen en samen met hun besloot ik om de weg naar boven af te leggen. Dit ging gepaard met de nodige stops, want de beste man die mee was, had het erg zwaar, ik in mijn (destijds) jeugdige jaren had het een stuk makkelijker. Je moet je voorstellen dat de weg naar boven zeker zo’n 800 trappen is en gewoon erg stijl. Je kunt ervoor kiezen om op een ezel te gaan zitten die je naar boven brengt.

Monastery / Ad-Deir

De Monastery deed destijds, vermoedelijk, dienst als klooster. Het is een lange weg naar boven, maar eenmaal boven word je beloond. Want wat was de Monastery een geweldig bouwwerk om te zien. Dan denk je bij de Treasury al iets moois te hebben gezien, maar dit was uniekere. Er ware enkele bedoeïenen aanwezig die zijn kunsten wilde tonen en beklom zonder slag of stoot de dak van de Monastery. Het leek wel net een soort spiderman, ik was zo onder de indruk dat ik eigenlijk vergat om foto’s te maken.

Na even wat gedronken te hebben bij het tentje die hierboven te vinden was, zette ik mijn weg weer voort naar beneden.

Royal tombs

Ik bezocht ook de Royal Tombs, een andere hike waar je ook even voor onder weg bent, een stuk minder toeristisch en gedurende enige tijd ben ik ook bijna niemand tegen gekomen. Gelukkig staat er diverse informatie bordjes bij de diverse bezienswaardigheden, zodat het toch wat gaat leven.

Uiteindelijk was het ook weer tijd om terug te gaan naar mijn hostel. Mijn voetjes deden inmiddels wel erg zeer. Ik sloot de avond af met een heerlijke Shisha… op naar de volgende dag waarbij ik mijn verblijf in Petra afsloot en verder Jordanië in zou gaan. Op weg naar Amman.

Meer Petra?

Petra biedt nog meer, want wat dacht je van het Amfitheater of de zuilenweg, de hoofdweg van Petra waarbij aan beide kanten diverse zuilen staan? Ook kun je een bezoek brengen aan ‘Klein Petra’, welke ligt op enkele kilometers afstand vanaf Petra. Hier vind je ook enkele bouwwerken uit de rotsen gehakt.

Praktische info Petra

Een bezoekje aan Petra vergt wel wat voorbereiding, wil je zo efficiënt mogelijk zijn en optimaal kunnen genieten van je bezoek aan Petra.

Petra by Night

Houd er rekening mee dat Petra by Night enkel plaats vindt op maandag, woensdag en donderdag. Het geheel duurt ongeveer 2 uur en kost je 17 JD (ongeveer 20 euro). Ik had mijn kaartje gekocht bij het hostel waar ik verbleef, maar je kunt ook een kaartje bemachtigen bij het bezoekerscentrum. Meer informatie vind je op deze website.

Petra entree kaart

Petra heeft voldoende te zien ik zou je zeker aanraden om hier minimaal 2 dagen voor uit te trekken. Waar je rekening mee moet houden:

  • Een dagkaart kost je 50 JD (62 euro)
  • Twee daagse kaart 55 JD (69 euro)
  • Drie daagse kaart 60 JD (75 euro)
  • Je kaart komt op naam te staan, neem dus je paspoort mee naar het bezoekerscentrum.

Meer informatie over het kopen van een ticket in Petra vind je hier.

Wil je Petra toch in 1 dag zien, zorg dan dat je bijtijds komt, zo rond 7 uur in de ochtend en reken er op dat je niet voor 19:00 uur klaar bent.

Jordan Pass

Eigenlijk het meest praktische en goedkoopste (en daar houden wij Nederlanders van toch?) is het kopen van een Jordan Pass. Met deze pas koop je ook je visum, en met deze pas kun je bijvoorbeeld ook Jerash en Wadi rum bezoeken. Bedenk van te voren hoeveel dagen je Petra wilt bezoeken, want er zijn diverse Jordan Passen in omloop.  Zo betaal je voor een Jordan pas met 2 dagen Petra zo’n 75 JD (94 euro). Actuele informatie over de Jordan Pass vind je hier.

Zorg voor de inwendige en uitwendige mens

Het zal je wellicht niet verbazen maar in Petra kan het erg warm zijn (40 graden is heel normaal), zorg goed voor jezelf. Ik heb altijd een petje op, zonnebrand mee en ik zorg dat ik voldoende drink. Ook de inwendige mens moet goed verzorgd worden, wat lopen kost nu eenmaal energie en dat moet aangevuld worden. Er is in Petra een restaurant, hier kun je goed lunchen. Ook vind je door heel Petra heen andere tentjes waar ze koud water en andere snacks verkopen.

Plattegrond Petra Jordanie

Bij het bezoekerscentrum kun je een plattegrond zien van Petra en waar zich de belangrijkste bezienswaardigheden zich bevinden. Ook staat er een kaart welke hiketrails er zijn, hoe lang ze duren en welke zwaarte categorie er aan is gekoppeld. Uiteraard zijn er genoeg reisgidsen die een plattegrond bevatten van Petra, mijn voorkeur gaat vaak uit naar de Lonely Planet, en ook voor mijn trip naar Jordanië had ik deze bij mij. Koop hem hier.

Overnachten Petra?

Ik zou je zeker aanraden om te overnachten in Petra, het is mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Israël een dag naar Petra te gaan. Houd er rekening mee dat je meer moet betalen dan wanneer je in Petra verblijft. Zoek daarom een hotelletje in Petra en geniet van het moois.

Ik zelf verbleef in het Saba’a Hotel, eigenlijk een van de goedkopere hostels die ik kon vinden. Het verblijf was prima, een ander hostel in deze prijscategorie kon ik niet vinden. De kamers waren schoon, tikkeltje gedateerd. Ze bieden hier een bed op een slaapzaal, maar ook privékamers voor stellen. Meer info over dit hostel vind je hier.

Een impressie

33 ultieme reisfotografie tips

In 2013 bezocht ik Israël en Jordanië, tijdens de trip werd ik vergezeld door een oude Fuji camera van mijn oom, mijn fotografie benodigdheden en skills waren anders dan nu. De foto’s zijn helaas van een mindere kwaliteit dan de foto’s die ik nu maak. Inmiddels fotografeer ik op een heel ander niveau en kom met mooiere reisfoto’s kwijt. Wil jij tips om zelf ook met mooie(re) reisfoto’s thuis te komen, download dan gratis mijn ’33 ultieme reisfotografie tips’.

ultieme bezoek petra jordanie, vind je tips hier
Petra jordanie bezienswaardigheden