Elk jaar rond deze tijd maakt mijn hart een klein sprongetje en kom ik weer even in de ban van de Nijmeegse vierdaagse. In 2014 liep ik deze tocht der tochten en het heeft nog altijd een plek in mijn hart. Ik liep hem uit en het is nog steeds één van de grootste prestaties uit mijn leven. In deze blog neem ik je mee terug naar 2014, ik vertel je hoe ik me heb voorbereid en hoe ik de vierdaagse heb ervaren.

Het begin van de uitdaging

Tijdens een BBQ met vriendinnen opperde één vriendin dat zij de vierdaagse wel wilde lopen. Al snel waren er vijf andere gegadigden. Waar veel weddenschappen stranden zette deze weddenschap zich daadwerkelijk om in een plan. Althans als je goed en wel bekijkt vielen er van de zes uiteindelijk vier af en begonnen we met zijn tweeën aan onze weg naar de gladiolen. In het najaar van 2013 stonden er diverse wandelingen op de planning, waaronder enkele grotere waaronder de Pegasus wandeling. Toch misten we begeleiding bij de wandelingen en werden mijn maatje en ik lid van een wandelvereniging.

Wandelvereniging

De wandelvereniging is een gezellige club met mensen die jaarlijks de vierdaagse in Nijmegen lopen, ervaren rotten in het vak, want het lopen van de vierdaagse dat is een vak op zich. De wandelvereniging had een perfect schema die ons uiteindelijk over de Via Gladiola zou leiden. In het schema vond er een opbouw plaats in kilometers, maar werd er ook gekeken naar diversiteit. Zo liepen we door de duinen (tijdens de Duinenmars) over straten, grind en klei. Alles op onze spieren en voeten te trainen. Het lid zijn van een wandelvereniging is ideaal want zo vaar je op de kennis van anderen en ben je verzekerd van succes.

Elke zaterdag stond er een wandeling ingepland, helaas kon ik niet elke zaterdag mee, daar ik om het weekend moest werken. Dit betekende dat ik de gemiste wandeling doordeweeks moest inhalen. Dit hield ik dat ik zelfstandig en zonder gezelschap 18 kilometer moest wandelen. Een opgave en een stuk minder gezellig dan wanneer je met meerdere mensen loopt.

vierdaagse nijmegen mijn weg
De wandelvereniging, tijdens een van de tochten (in Dordrecht)

Tip: wordt lid van een wandelvereniging, niet alleen omdat het gezellig is, het is ook een stuk efficiënter. Zo kun je je focussen op het wandelen in plaats van alle randvoorwaarden eromheen. Zonder de wandelvereniging en hetgeen waar hun voor zorgden had ik zeker niet (zo makkelijk) de vierdaagse uitgelopen.

Via Vierdaagse

Na enige maanden getraind te hebben was ik nog steeds niet verzekerd van een startbewijs. Gelukkig kun je je ook inschrijven via ‘Via Vierdaagse’, hieraan kunnen 1750 deelnemers mee doen. Indien je je op tijd inschrijft ben je verzekerd van een startbewijs van de vierdaagse. Je betaald hier wel wat extra’s voor. Uiteraard kun je je ook inschrijven via de vierdaagse site, maar dan heb je kans dat je uitgeloot wordt.

De Via Vierdaagse biedt daarnaast nog extra voordelen, ze hebben een post onderweg waar je wat kunt eten, ook krijg je een t-shirt en een trainingsschema.

Er zijn genoeg mensen die ik ken die wel ingeloot zijn via de ‘reguliere website van de vierdaagse’.

Tip: dankzij Via Vierdaagse ben je (vrijwel) verzekerd van een startbewijs!

Overnachten

Doordat we lid waren van de wandelvereniging hadden we ook een optie op een overnachtingsplaats. De wandelvereniging huurt jaarlijks een mooie groepsaccommodatie waar het grootste gedeelte van de wandelvereniging in kan. Zo weet je zeker dat je het heerlijk hebt, goede bedden en een prima ontbijt en diner. Wij zelf sliepen met 6 mensen in een chalet, prima te doen voor een weekje. En er gaat niks boven een geweldige nachtrust.

Bij de groepsaccommodatie zelf, waar de rest van de groep verbleef, was er iemand van de EHBO die de nodige verzorging bood met betrekking tot de blaren… en de blaren die had ik zeker.

Wil je de vierdaagse lopen en zoek je een overnachtingsplek wees er dan op tijd bij want het kan snel gaan. Uiteraard zijn er genoeg plekken op een camping om een tentje neer te zetten, of een plek in een grote slaapzaal, maar wil je een wat luxe dan zal je toch snel moeten zijn om een plek te reserveren.  Persoonlijk lijkt het me niks om na een lange dag lopen nog uit je tent te moeten kruipen.  Ik was dan ook meer dan tevreden over mijn slaapplek en de nodige verzorging die ik erbij kreeg.

Tip: zorg dat je bijtijds je slaapplek regelt, en als je voor wat luxere slaapplaats gaan raad ik je dit zeker aan.

Inslaan laatste spullen

Na maanden van wachten en voorbereiding was het dan eindelijk zo ver de week van de vierdaagse. Op een zaterdag vertrok ik met ruim twee volle tassen met spullen naar Groesbeek, alwaar de groepsaccommodatie stond. Vanuit Groesbeek lag het centrum van Nijmegen binnen hand bereik.

Op één van de eerste dagen kocht ik nog wat spullen voor tijdens het wandelen, denk aan tussendoortjes, brood en drinken. Tijdens zo’n tocht moet je goed voor jezelf zorgen!

vierdaagse nijmegen mijn weg ernaar toe
Beter iets te veel spullen mee, dan te weinig

Een eerste kennismaking met de Wedren

Na een lange voorbereiding was het eindelijk zo ver, de vierdaagse stond voor de deur. Eerst maar mijn startbewijs in handen krijgen, want daar draait het nu eenmaal om. De Wedren is dan de place to be!

Ben je eenmaal op de Wedren dan schrijf je je in voor de komende dagen, wel zo handig, anders kun je niet beginnen. De Wedren is eigenlijk het kloppend hart van het administratieve deel van de vierdaagse. Hier start en finish je.

De Wedren, de hart van de vierdaagse in nijmegen
De Wedren, het administratieve hart van de vierdaagse.
vierdaagse nijmegen mijn begin
Op de Wedren haal je ook je startbewijs

Vierdaagse feesten

Naast de vier dagen wandelen staat de vierdaagse van Nijmegen ook bekend om zijn vierdaagse feesten.  Op de openingsavond stonden Nick en Simon iedereen toe te zingen en begonnen de feesten officieel. Dit was ook het enige moment dat ik nog heb kunnen genieten van de vierdaagse feesten want de rest van de tijd lag ik ’s avonds al vroeg op bed. De vierdaagse is niet alleen een feest voor de deelnemers, wil je de vierdaagse om een andere (minder inspannende) manier beleven dan is de vierdaagse feest misschien wel een optie voor jou!

Ik was er klaar voor… laat de vierdaagse maar beginnen.

De eerste dag: dag van Elst

Na een goede nachtrust ging in de vroege ochtend de wekker, klaar voor de eerste dag. Ik weet niet eens meer hoe laat het was, maar het was nog pikkedonker. Volgens mij stond ik rond 6 uur op de Wedren, klaar voor de start. Van de dag zelf herinner ik me nog vlagen. Ik weet nog wel dat ik aan het begin van de dag over de Waalbrug liep. Indrukwekkend om met veel wandelaars over deze brug te lopen. Na ruim 30 kilometer gelopen te hebben, naderde het einde van het parcours. Het laatste stuk ging wederom weer over de Waalbrug.

Dit laatste stuk van de route vond ik erg pittig, ik zag de Waalbrug al in de verte liggen. Naar mijn gevoel duurde het eeuwen voordat de Waalbrug in de buurt kwam. Uiteindelijk geeft het dan ook wel weer een kick als je over de brug loopt op weg naar de finish.  

Na genoten te hebben van mijn diner en nadat mijn blaren waren behandeld, dook ik mijn bed in op naar dag twee.

De tweede dag: dag van Wijchen/ Roze woensdag

Speciaal voor deze dag had ik een roze shirt gekocht, want het was nu eenmaal Roze Woensdag. Het leukste gedeelte van de dag was eigenlijk aan het einde waarbij we door de roze straten van Nijmegen liepen. De sfeer was meer dan goed en de straat was roze gekleurd. Of zich in deze straten normaal ook de roze uitgaansgelegenheden bevinden durf ik niet te zeggen.

De dag zelf was vrij saai en ik was blij dat deze dag voorbij was. Mijn blaren had ik halverwege al laten behandelen bij de EHBO-post van onze wandelvereniging, naar de avondroutine (diner, blaren behandelen) werd het weer bedtijd. Volgens mij sliep ik al voordat ik goed en wel mijn kussen raakte.

Tip: je kunt je blaren ook laten behandelen bij de EHBO-posten van het Rode Kruis, dit kan echter heel lang duren voordat je aan de buurt bent. Ik was erg blij met de EHBO-voorziening van onze wandelvereniging.

De derde dag: dag van Groesbeek

Heel eerlijk vond ik dit de leukste dag om te lopen, een geweldige route langs Milsbeek en uiteindelijk Groesbeek. Ergens halverwege hadden we een stop bij onze accommodatie die ook op de route zat, en kregen we een lekker broodje kroket, dit was om te genieten.

Geweldige omgeving van Groesbeek

Groesbeek zelf is een mooie omgeving en aan het einde van de route stonden er allemaal caravans en campers vol met vierdaagse fans. Fans die genoten van de vierdaagse en jou aanmoedigen om de finish te halen. Dit zorgt ervoor dat je de laatste kilometers op wolken loopt.

vierdaagse nijmegen
Een leuke derde dag, nog maar 1 te gaan!

De vierde dag: de dag van Cuijk

Ik snap nu wel wat ze bedoelen met het gezegde ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ want zwaar dat wogen ze. Inmiddels had ik grote hobbit voeten in het glazen muiltje van Assepoester en wilde ik zo snel mogelijk naar de finish. Want niet alleen had ik last van mijn voeten, ik wist ook dat ik door Ilse werd opgewacht bij de finish. En wat was het toch weer heerlijk om vanavond weer thuis te zijn na een geweldige maar zware week vierdaagse.

Gelukkig was er voldoende ondersteuning van uiteraard mijn maatje maar ook van twee wandelaars van onze wandelvereniging, mede dankzij hun kwam de finish dichterbij.

Ilse en twee andere vriendinnen stonden ons op te wachten ergens in Malden om de laatste kilometers mee te lopen. Op weg naar de finish waar mijn ouders en tante mij ook binnen zouden halen.

Het was een dag waarbij ik echt over mijn grenzen ben gegaan, maar met behulp van vriendelijke mensen om me heen en de nodige paracetamols, kwam ik over de finish. Ik mag me trotse bezitter van de vierdaagse kruis noemen.

In de avond hadden we nog gegeten bij een cafeetje om met zijn alle weer af te reizen naar huis. Ik heb geslapen als een blok en kijk terug op een geweldige vierdaagse!

vierdaagse nijmegen mijn ervaring
Het felbegeerde vierdaagse kruis(je)

Mijn tips

Mijn tips om ook jouw 1e vierdaagse tot een succes te maken:

  • Zorg voor een goede voorbereiding: zorg dat je de nodige kilometers hebt gelopen. Je hoort van die geweldige verhalen dat mensen zonder voorbereiding de vierdaagse hebben uitgelopen. Het kan, maar ik denk dat de meerderheid toch training nodig heeft
  • Wandel niet alleen: sluit je aan bij een wandelvereniging dit is praktische en gezelliger
  • Slaapplek: Zorg ervoor dat je bij tijds een slaapplek regelt.
  • Verzekerd van een startbewijs: Via ‘Via Vierdaagse’ ben je vrijwel verzekerd van een startbewijs
  • Zorg goed voor jezelf: qua eten, drinken, en vergeet vooral ook de zon niet. Op de laatste dag was de temperatuur 38 graden

Geniet vooral als je besluit om de vierdaagse te lopen, het is een investering maar voor mij een van de hoogtepunten en meest grensverleggende activiteit in mijn leven.