Israël biedt meer dan allemaal maar cultuur. Eén van de mooiste zonsopkomsten zag ik enkele jaren geleden vanaf de top van de Masada in Israël. Een vermoeiende tocht naar boven, maar ik werd beloond met een rijkelijk uitzicht en een geweldige zonsopkomst. Andere mooie hoogtepunten waren mijn wandeling door de Ein Gedi natuurreservaat en het drijven in de Dode Zee. Ga je naar Israël? Zorg ervoor dat je deze hoogtepunten niet mist.

Masada Israël

Masada is een citadel op een rots dichtbij de Dode Zee in Israël. De eerst stenen van de citadel werden gelegd door Koning Herodes, die uit Jeruzalem was gevlucht. Hierna werd het telkens uitgebreid. Enkele eeuwen later veroverde de Romeinen Israël. Het Joodse verzet wat er was, werd bij de Masada tot een einde gebracht. Het begin van een Romeinse bezetting…

Bron: historiek.net

Excursie naar de Masada, Ein Gedi Natuurreservaat en de Dode Zee

Tijdens mijn verblijf in Jerusalem Israël werd ik enthousiast gemaakt door medereizigers om de zonsopkomst boven de Masada te beleven. Ik had er vaag van gehoord maar niet meer dan dat. Ik besloot mij erin te verdiepen en al snel werd ik enthousiast. Want wat is er nu mooier dan het bewonderen van een zonsopkomst boven de woestijn. De excursie zou mij ook brengen naar de Ein Gedi natuurreservaat en ik mocht drijven in de dode zee.

Bij het boeken van de excursie werd vermeld dat je een goed conditie moest hebben om de Masada te beklimmen. Het kwam goed uit dat ik aan het trainen was voor de Vierdaagse. Ik had al aardig wat kilometers in de benen. Dus de Masada beklimmen, dat moest goed te doen zijn. Echter had ik enkel mijn Teva sandalen bij mij, niet echt ideaal om te hiken. Ik kocht in het centrum van Jerusalem nog goede wandelschoenen en wandelsokken. Ik was klaar voor de Masada.

masada israel

Masada bij zonsopgang, Ein Gedi & de Dode Zee vanuit Jerusalem, waar boek jij je trip?

Mijn dagtrip boekte ik bij mijn eigen hostel, Abraham Hostel een geweldig hostel zoal voor single reizigers, families als stelletjes. Kijk hier voor meer info of boek je kamer.

Besluit je ergens anders te overnachten dan raad ik je aan om de dagtrip bij hun te boeken, gewoon omdat ze betrouwbaar zijn en duidelijk aangeven wat er in de tour zit en wat niet. Boek nu je tour naar de Masada.

Mijn ultieme tip, logeer bij de Abraham Hostel en boek je tour via hun.

Op voor dag en dauw

In de vroege ochtend, volgens mij was het rond 3:30 uur ging mijn wekker want iets na 4:00 uur werd ik opgehaald door het busje. Op naar de Masada.  Rond een uur of 5:00/5:30 uur kwamen wij aan bij de voet van de Massada. De Snake Path zou mijn route naar boven worden.

Het begin van de Snake Path is gelegen op ongeveer 400 meter beneden zee-level, de top van de Masada zelf is gelegen op ongeveer 450 meter boven zee-level. Dus met niveauverschil en alle trappen is het ongeveer 850 meter omhoog via een kronkelende weg. Deze weg is ook voorzien van de nodige trappen (zo’n 700 stuks). De Snake Path zelf is 2 kilometer lang. Vergis je er niet in. Je komt trouwens (als het goed is) geen slangen tegen. De naam Snake Path is ontleend aan de kronkelende weg naar boven.

masada israel
De Snake Path van boven af gezien.

Ik had ruim één uur de tijd om naar boven te klimmen om op tijd te zijn voor de zonsopkomst. Prima te doen dacht ik, ik was er helemaal klaar voor. Het is een aparte gewaarwording om in het pikkedonker aan de voet van een berg te staan. Je kijkt echt tegen een grote zwarte schim aan. Eenmaal aan de wandel raakte ik aan de praat met enkele meiden uit Amerika, dan gaat de tijd ook harder. Op een gegeven moment gingen hun verder omdat ik toch wat meer rust pauzes nodig had gedurende de wandeling naar boven. Ondertussen werd ik nog ingehaald door enkele stevig gebouwde hardlopers. Wie bedenkt het om op deze manier naar boven te rennen?

Het werd inmiddels al wat lichter en ik zag de rest van de groep eigenlijk niet meer. In de wetenschap dat én iedereen boven was én dat het steeds lichter werd deed ik nog een stapje bij. Na nog enkele pauzes kwam ik na 1 uur aan boven op de berg. Als één van de laatste van de groep, maar nog wel ruim voor zonsopkomst. Ik was toch best trots op mijzelf.

Wie denkt slim te zijn en vroeger te beginnen aan de wandeling, komt bedrogen uit. Het park gaat pas 1 uur voor zonsopkomst open.

Zonsopkomst Masada Israël

Ondanks de inspanning, werd ik aan de top van de Masada ruimschoots beloond. Wat een geweldig uitzicht. Ik keek uit op de Dode Zee, de woestijn en bergen van Moab in Jordanië. Ik zag een gigantische gele lichtbal naar boven komen. Een bijzonder moment. Voordat je het door hebt is de zon op en begint de dag. Een beter begin van de dag kan je niet hebben toch?

Veel tijd om boven door te brengen had ik niet. Het busje stond op ons te wachten. Ik vervolgde dus mijn route weer naar beneden. De weg naar beneden gaat altijd sneller dan naar boven, zo ook nu. Eenmaal beneden aangekomen stapten we weer met zijn allen in het busje. Op weg naar de Ein Gedi natuurreservaat.  

masada Israël
masada Israël
masada Israël
masada Israël

Manieren om de Masada in Israël te beklimmen

1: Snake Path aan de west kant: de manier waarop ik destijds de Massada beklommen heb, was via de Snake Path. Een lange kronkelende weg, 2 kilometer lang, 700 trappen en je gaat 850 meter omhoog. Niet gedurende de gehele dag open overigens.

2: Roman Ramp: een pad gebouwd door de Romeinen aan de oostkant van de berg. Binnen 20 à 25 minuten ben je boven. Om hier te komen moet je wel afgezet worden aan deze kant. Vanaf de hoofdingang is het één uur rijden met de auto om hier te komen. Volgens mij beiden weinig tours deze optie. Om de simpele reden dat het qua tijd minder efficiënt is.  

3: Kabelbaan:  in 1971 is er een kabelbaan gebouwd, binnen een mum van tijd word je naar boven gebracht. Deze kabelbaan is echter gesloten op het moment dat jij naar boven moet om de Masada te beklimmen en te kunnen genieten van de zonsopkomst.

Wil je overdag de Masada op dan ben je aangewezen om dit te doen met de kabelbaan, heen en terug kost ongeveer 19 euro. De Snake Path is overdags gesloten, wat ook erg begrijpelijk is gezien de hitte en de inspanning die je moet lever om naar boven te komen.

Bron: lonelyplanet Israel & the Palestinian Territories.

Wat heb je nodig om de Masada in Israël goed te kunnen beklimmen?

  • Gemakkelijk zittende kleding, wat het is zweten naar boven, dus zorg dat je lekker zittende kleding aan hebt.
  • Goede wandelschoenen: ik was erg blij dat ik andere wandelschoenen kocht en mijn Teva slippers thuis liet.
  • Water: neem een fles mee, want je wil echt wel wat drinken als je boven bent
  • Zonnebrand: nog niet nodig in de donker, maar als de zon eenmaal opkomt, dan wil jij echt wel zonnebrand bij je hebben.
  • Ontbijt/snacks: heb je nog niet ontbeten dan wil je dat zeker wel doen wanneer je boven bent. Heb je wel ontbeten, neem dan wat snacks mee voor onderweg.
  • Camera: zorg dat je je camera bij je hebt want deze zonsopkomst wil je fotograferen. Helaas had ik tijdens mijn reis door Israël/Jordanië nog niet de goede cameraspullen die ik nu wel meeneem op reis. Maar ik adviseer je om een goede camera mee te nemen en een statief. Benieuwd wat je nog meer mee kunt nemen op reis, lees dan mijn blog ‘Fotograferen op reis wat neem je mee?

Lees even mijn tips over ‘avond- en nachtfotografie’ want deze tips kun je ook toepassen als je de zonsopkomst fotografeert.

masada Israël

Masada praktisch

Uiteraard kun je je trip naar de Masada ook zelf plannen. Meer praktische info, zoals openingstijden van de kabelbaan etc vind je via deze website.

Overnachten aan de voet van de Masada? Een goed en niet al te dure hostel aan de rand van de berg is de Hi Massada Hostel, meer info of boeken doe je hier.

De weg vervolgen naar Ein gedi Natuurreservaat

Vanaf de Masada reden we door naar de Ein Gedi Natuurreservaat. Eenmaal aangekomen kregen we de route te horen die we zouden afleggen. Ongeveer 1 à 1,5 uur lopen naar enkele watervallen, we konden daar even poedelen en dan weer terug. Er werd ons verteld dat we onderweg veelal klipdassen en steenbokken konden tegen komen en als we mazzel hadden zelfs bergwolven. Alhoewel de bergwolven zich veelal in de schemer zullen tonen. Ik denk niet dat we die tegen komen, maar je weet het maar nooit.   

Ein Gedi Natuurreservaat

Wat is het Ein Gedi natuurreservaat nu precies? Ein Gedi is een oase in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn, aan de westkust van de Dode Zee. Naast vele plekken dorre woestijngrond vind je hier ook een rijke flora en fauna, rotsen en watervallen. Heel bijzonder om hier te lopen. Ein Gedi is niet alleen bekend vanwege de natuur en landschap, ook vanuit archeologisch oogpunt is Ein Gedi interessant. Ein Gedi wordt in de Bijbel genoemd. Toen koning David vluchtte voor koning Saul, zou hij zich in de rotsen bij Ein Gedi hebben schuilgehouden. Dus hoe je het ook bekijkt, Ein Gedi is gewoon een plek waar je naar toe wilt als je in Israël bent.

masada Israël

Na de uitleg over wat we tegen konden komen in Ein Gedi stapte ik uit het busje. Ik zette mijn weg door Ein Gedi voort samen met de meiden uit Amerika. Toen we de Masada beklommen kon ik ze niet bijhouden nu wel. De route die wij afleggen door Ein Gedi is voornamelijk vlak. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een groot verschil vind om bergopwaarts te lopen of vlak. Deze route door Ein Gedi is goed te doen.

Het landschap van Ein Gedi is bijzonder. Het ene moment loop je langs de dorre woestijn grond en het volgende moment sta je in een oase van groene natuur. Om vervolgens een waterval of beekje te passeren.  Na ruim één uur te hebben gelopen liepen we tegen een grotere waterval aan, die in een kleine pool stroomde. Hier waren een aantal mensen aan het zwemmen. Ik dompel mijn voeten onder water en geniet ondertussen van de mooie omgeving. Wat is het toch bijzonder om hier zo te zitten, midden in een oase in een woestijn. Heel lang kan ik er niet van genieten, want we worden al weer bijna terugverwacht. Om de weg te vervolgen naar de Dode Zee.  

masada Israël

Ein Gedi Israel praktische info

Wil jij op eigen gelegenheid naar Ein Gedi, dan raad ik je aan om naar deze website te gaan. Hier lees je informatie over de verschillende trails en openingstijdens van het nationaalreservaat.

Ein Gedi is een prachtige omgeving waar je meerdere dagen kunt vertoeven. Wil jij wakker worden in de buurt van Ein Gedi? Ga dan naar de HI Eind Gedi Hostel, of voor meer luxe ga dan naar de Ein Gedi Kibbutz Hotel.

masada masada Israël

Dode Zee Israël

Na een kleine 30 minuten rijden kwamen we aan bij de Dode Zee. We kregen een mega handdoek mee, erg prettig, zo’n mega handdoek heb ik tijdens het backpacken nooit bij mij. Het was tijd om in de Dode Zee te drijven. Op de kant staat nog één of andere primitieve kleedkamer waar je je kunt om kleden alvorens de Dode Zee in te duiken. Bij de Dode Zee zelf staan enkele ligbedjes (gratis) en kun je verkoeling zoeken onder enkele rieten parasols. Ik pak mijn factor 50 erbij, want bruin word ik niet, eerder rood. Of het nut heeft om je in te smeren terwijl je daarna in een zoutbad drijft vraag ik me af.  Ik ben er klaar voor. Het moet een unieke ervaring zijn om in de Dode Zee te drijven. Maar wat is de Dode Zee nu precies?

masada Israël

Dode Zee must see!

De Dode Zee ligt op ongeveer 400 meter onder het zeeniveau en is hierdoor het laagste gelegen meer ter wereld. Het meer grenst aan Jordanië (oosten) en aan Israël (westen). De Dode Zee dankt zijn naam aan het hoge zoutgehalte, waardoor planten en dieren hier niet kunnen leven.

Hoe komt het dat het water zo zout is?

Het water van de Dode Zee komt oorspronkelijk uit de Jordaan, wat een klein beetje zout bevat. Dit water stroomt dan in het meer (wat de Dode Zee is). Maar helaas kan dit water niet doorstromen, dus blijft staan in de Dode Zee. Door de extreme hitte verdampt dit watr en blijft het zout achter. Grappig om te weten…

Kracht van de modder

De modder in het water bevat daarnaast veel mineralen die goed zijn voor de huid, het maakt het zachter en het werkt genezend indien je eczeem of iets hebt. Er staan niet voor niks kuuroorden langs de Dode Zee….. 

Mijn ervaring

Na goed ingesmeerd te zijn stap ik voorzichtig in de Dode Zee. Ik laat me naar achter vallen, de plons blijft uit, ik drijf onmiddellijk. Het is bijzonder om je zo gewichtloos te voelen. Hetzelfde gevoel wat je ook ervaart als je duikt, geweldig. Ik zie meer mensen genieten van het drijven in de Dode Zee. Andere mensen smeren zichzelf in, en lachen zichzelf en de ander uit. Al die modder het ziet er ook niet uit. Iedereen ziet er bijna hetzelfde uit op deze manier. Ik besluit om mee te doen. Ik smeer mijzelf ook in met modder, dit schijnt goed te zijn voor je huid.

Na enige tijd wat gedobberd te hebben houd ik het voor gezien, ik droog me af en met een tijdschrift ga ik even liggen op één van de ligbedden. Heel veel tijd heb ik verder niet, want de bus staat al klaar om ons weer terug te brengen. Tja het meegaan met een georganiseerde dagtrip heeft ook zo zijn nadelen. Je zit aan een bepaald tijdsschema vast.

Na ruim 1 uur zijn we weer terug in Jerusalem, het is pas 13:30 uur, maar ik ben al aardig wat uren wakker. In de middag besluit ik te chillen.  

masada Israël

Tips voor je bezoek aan de Dode Zee

  1. Zorg voor jezelf tijdens de hitte: temperaturen van rond de 40 graden of warmer zijn niet ongebruikelijk. Drink goed, smeer jezelf in en zoek de schaduw op.
  2. Het water is erg zout: zorg dat je geen water in je ogen krijgt, spoel je zwemkleding goed af.
  3. Open wondjes en zout..: erg pijnlijk, ik zou even wachten met het scheren van je benen voordat je naar de Dode Zee gaat. Ook wondjes kunnen erg zeer doen.
  4. Wacht niet te lang: Ben je in Israël of Jordanië, bezoek dan zeker de Dode Zee, door de hitte is de Dode Zee in de afgelopen jaren al aardig leeg geraakt. Dit zal gedurende de toekomst ook gebeuren.. wie weet verdwijnt de Dode Zee op een dag.

Praktische tips Dode Zee Israël

Er zijn verschillende plekken waar je de Dode Zee kunt bezoeken. Zorg er wel voor dat je op een aangewezen strand de zee in gaat. Ik zou niet op eigen gelegenheid ergens de Dode Zee in plonsen. Er zijn in de Dode Zee tal van sinkholes, je zinkt dan letterlijk weg. Dan krijgt de benaming ‘Dode Zee’ een hele andere betekenis.

Wil jij overnachten bij de Dode Zee? Houd je van een beetje luxe dan zou ik je aanraden om bij het Ein Gedi Kibbutz Hotel te verblijven. Dit hotel heeft een privé-strand aan de Dode Zee. Wat wil je nog meer?

Liever gratis naar de Dode Zee? Dan kun je naar het gratis strand gaan bij Ein Bokek.  

Excursie zonsopkomst boven Masada Israël, Ein Gedi en de Dode Zee conclusie

Ik vond deze trip geweldig om te doen. Het vroege opstaan deed even zeer en de weg naar boven inspannend, maar de zonsopkomst was geweldig. De wandeling door Ein Gedi was bijzonder en het was mooi om de oase op deze manier te zien. Om daarna de dagtrip af te sluiten met een bezoek aan de Dode Zee was subliem.

Het drijven in de Dode Zee vind ik zeker ook een must als je in Israël of Jordanië bent. Want ik geloof dat er over 50 jaar weinig over is van de Dode Zee….

Mocht je op eigen gelegenheid gaan, dan zou ik zeker een overnachting aanraden in de Ein Gedi Kibbutz Hotel, centraal gelegen bij de Ein Gedi natuurreservaat en bij aan de Dode Zee.

masada Israël
masada israel zonsopkomst

Heb jij de zonsopkomst weleens gezien bij de Masada of zou je dit willen zien?