Wat neem je mee als je op reis gaat qua cameraspullen? Eén van mijn trouwste metgezellen op vakantie is mijn camera en alle toebehoren. Menig vakantie is hiermee vastgelegd en na vallen en opstaan heb ik voor mijzelf goed op een rij wat wel en niet mee te nemen. Zeg nu zelf je wil naast de zware backpack toch ook niet een zware dagrugtas bij je hebben? Welke camera neem je mee, welke lens en meer. Lees hier wat je echt mee moet nemen qua cameraspullen en wat thuis kan blijven.

Camera

Camera, één van de belangrijkste dingen is een goede camera. Een goede camera hangt van je voorkeuren af, menig één kan overweg met een mobiel, sommige kiezen toch liever voor een compacte camera, weer een ander voor een spiegelreflex. Welke apparatuur je ook mee neemt… jij zorgt er uiteindelijk of een foto geslaagd is of niet. Want een over de top camera zorgt er nog niet per definitie voor dat je de mooiste foto’s maakt.

Mobiel

Tegenwoordig niet meer weg te denken en altijd op zak…. een mobiele telefoon. Menig telefoon heeft ook een goede camera, echter zal de foto te kort schieten op het moment dat je een foto wilt uitvergroten. Veel van mijn foto’s heb ik uitvergroot en aan de muur hangen. Lees mijn artikel ‘Werk aan de muur’.

indonesie zonsopkomst boven rijsteveld bali

Compacte camera

Wil je toch iets mooiere foto’s schieten dan met een mobiele telefoon, maar toch niet te veel mee sjouwen? Denk dan aan een compacte camera. Let er goed op welke je neemt, want de kwaliteit verschilt onderling. Een andere goede compacte camera vind ik altijd nog een systeem camera, je schiet erg scherpe foto’s. Je hebt een minder opvallende camera als je bijvoorbeeld Street fotografie wilt toepassen.

Wil jij een camera kopen die ook onderwater kan fotograferen en die tegen een stootje kan? Overweeg dan de Olympus Tough TG-5.

Spiegelreflex

Kies je voor een betere kwaliteit aan foto’s, die je bijvoorbeeld ook aan de muur wilt hangen? Kies dan voor een spiegelreflex, je neemt dan wel wat meer gewicht met je mee… maar ah. Indien je een goede cameratas hebt, merk je niet veel van het gewicht wat je meedraagt.

cuba de echte bezienswaardigheden

Lenzen

Buiten het type camera die je meeneemt is een goede lens ook zeer belangrijk. Let er wel op: hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder het wordt. Zeker tijdens een backpack vakantie, kan het je afweging zijn om 1 lens te nemen. Zeker bij een fullframelens scheelt dit vele kilo’s.

Groothoek

Wil je veel architectuur of landschappen op de foto zetten dan is een groothoek lens zeker aan te raden.

Standaardzoom

Mijn favo lens, waar ik goed mee uit de foto kan, zowel op het gebied van portret als allround, is de Sigma 24-105 mm f4.

Tele-zoom

De Tamron 70-300mm f4-5.6 heb ik niet meegenomen tijdens onze vakantie in Vietnam. Zeker geen gemis, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen toch liever nog een lens mee willen hebben met een extra zoombereik.

luxor egypte

Verder nog mee:

Geheugenkaartjes

Neem er voldoende mee, je kunt er nooit genoeg hebben. Ik raad je aan om er liever enkele geheugenkaartjes van 16gb mee te nemen en niet één van 128gb. Indien deze kapot gaat ben je gelijk een hele hoop gegevens kwijt. Handiger is het om enkele van 16gb mee te nemen. Om de kaartjes op te bergen gebruik ik een hoesje van Caruba, te koop bij de betere camerawinkels.

Camera riem

Ik heb al eerder een artikel geschreven aangaande een soort black rapid camera riem, ik gebruik hem al enkele jaren met volle tevredenheid. Lees even het artikel voor verder informatie aangaande de riem.

Statief en afstandsbediening

Een statief is wenselijk indien je ook wilt fotograferen in het donker. Zeker een skyline van een stad komt dan goed tot zijn recht. Vergeet dan ook niet om een afstandsbediening mee te nemen. Het is overigens met een statief een gesjouw, maar wij zijn tevreden over de travelstatief van me photo.

Accu’s

Neem voldoende accu’s mee indien je fotografeert in het buitenland. Soms kan het even duren voordat je je accu’s kunt laden. Vergeet je wereldstekker niet! Overigens is het handig om extra accu’s te hebben indien je fotografeert in koude omstandigheden zal je accu sneller leeg gaan.

Back up

Naar Mexico hebben wij gebruik gemaakt van een Apple iMac om onze foto’s te backuppen. Naar andere landen hadden wij een wd my passport wireless mee. Hier kun je je sd kaart in doen en wordt het automatisch ge updated naar de harde schijf van de wd my passport. Een goede backup geeft je veel ontspanning! Het is zonde als je foto’s kwijt bent! Ik wis overigens geen foto’s van mijn SD card voordat ik thuis terug ben. Lees even de blog voor een ideale backup systeem!

Tas

En waar stop je nu al die apparatuur in? Je kunt kiezen kiezen uit diverse cameratassen. Het nadeel vind ik dat je op deze manier duidelijk kenbaar maakt dat je een camera vervoert. Daarom kies ik er voor om mijn fotocamera op te bergen in een kleine fototas, en deze op te bergen in een goede backpack. Ik gebruik zelf een dagtas van deuter, inclusief regenhoes en dit werkt super! Wel moet je er rekening mee houden dat je niet heel vlug je fotocamera kunt pakken uit je tas.

Noorderlicht fotograferen wanneer noorderlicht fotograferen noorderlicht

Foto Album

Na dat ik alle foto’s gesorteerd en bijgewerkt heb. Vind ik het toch altijd leuk om een fotoalbum te maken. Voorheen gebruikte ik altijd de service van de Hema. Tegenwoordig niet meer, ik vind het software gebruik wat tegen vallen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op de service van Albelli en ik ben hier zeer tevreden over.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en je op deze manier met de mooiste foto’s thuis mag komen. Wel nu laat het zonnetje maar blijven schijnen! Check overigens mijn overige blogs met de mooiste reizen (tot nu toe) gemaakt!

fotograferen op reis wat neem je mee