Ameland één van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Op Ameland kom je vooral om te fietsen of te wandelen in een prachtige natuur, te eten en te drinken en de zeelucht op te snuiven. Je kunt rondstruinen door de kleine schattige dorpjes en even bij komen van al je inspanningen. Wil je liever genieten van je rust dan ben je op Ameland ook op het goede adres!

Vanuit het zuiden van Nederland is het ruim 2,5 uur rijden naar Friesland. Vanaf het plaatsje Holwerd neem je de veerboot richting Ameland. Indien je met de auto gaat is het zeker aan te raden om vooraf te boeken, zowel voor de heen als terugreis.

ameland dagje of weekendje weg

Ameland

Ameland is vanaf het westen af gezien het vierde Waddeneiland van Nederland. Op Ameland wonen er 3.655 mensen. Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen en heeft één van de prachtigste natuurgebieden die ik ooit heb gezien: namelijk het Oerd. Daarover straks meer. Ameland staat bekend om zijn 100 km aan fietspaden, waar je over heen kunt fietsen of heel hip, met de elektrische scooter over heen kunt crossen!

Ameland is onderdeel van Friesland, alleen wordt er geen Fries gesproken maar Amelands, een mengdialect dat verwant is aan het Stadsfries. Of je hierdoor Amelanders beter kunt verstaan weet ik niet, maar het zijn vriendelijke en zeer behulpzame mensen!

ameland dagje of weekendje weg

Het Oerd

Aan de oostkant van buren ligt het Oerd. Een natuurgebied, waar veel vogels leven en zeewater via diverse geulen in- en uitstromen. In het oosten ligt de Hon, een uitgestrekt dynamisch strandlandschap waar zich duinen en kwelders vormen. Je kunt hier niet komen met de bus ea, dus je zult wat inspanning moeten leveren om er te komen. Er is een fietspad naartoe die je naar het einde brengt van het Oerd. Het is zeker de moeite waard!

Ameland is aan te raden om heen te gaan, voor een weekendje of dagje weg. Je zult wel eerst de oversteek per boot moeten maken om er te komen.

Dagje of weekendje Ameland

Ameland is prima te doen voor een dagje, als je niet wilt overnachten of als je al ergens in de buurt van Friesland bent. In het zomer seizoen van 1-6 t/m 31-8 gaat al om 7:15 uur (dus van Holwerd naar Ameland)  en de laatste boot vertrekt rond 19:00 uur (dus van Ameland naar Holwerd). Heb je de boot gemist, dan wordt je dagje uit een weekendje weg. Heel erg is dit niet, want Ameland is geweldig voor een weekendje!

Overtocht

Er is maar één manier om naar Ameland te komen: met de veerboot. De diensten worden verzorgd door Wagenborg.

De kosten voor een retour Ameland per persoon, bedraagt buiten het hoogseizoen 12,85 euro en daarnaast nog 1,55 euro voor de toeristenbelasting. In het zomerseizoen ben je 15,10 euro kwijt. De ferry brengt je binnen 45 minuten naar de overkant. Mocht je onverwachts de ferry hebben gemist, dan is er ook nog een mogelijkheid voor de sneldienst. Hiermee ben je binnen 20 minuten aan de overkant. Dit kost je 7,50 euro extra per persoon.

Wil je met je auto naar Ameland, dan kost dit je in het hoogseizoen 97,20 euro. Dit is exclusief inzittende. Een hond kan je ook mee nemen a 6,80 euro per hond.

Actuele prijzen en tijden van de afvaart kun je vinden op de website van Wagenborg. Indien je met de auto de oversteek naar Ameland wilt maken, boek dan ruim van tevoren. Anders vis je naast de boot 😉

ameland zonsopkomst oerd weekendje weg

Vervoer op Ameland

Eenmaal vanaf de veerboot kun je met een taxi of bus naar je accommodatie. Een zeer populaire manier om Ameland te verkennen is met de (elektrische) fiets. Ben je minder actief, dan is er de mogelijk om met een elektrische scooter het eiland te verkennen. Dit hebben wij ook gedaan het kost je de minste energie en je ziet het meeste van het eiland.

Fietsverhuur of toch liever een elektrische scooter?

Bij aankomst vanaf de veerboot zie je aan de rechterkant fietsverhuur bedrijf Kiewiet. Hier kun je voor 40 euro per dag een (elektrische) scooter huren. De scooters gaan rond de 25 kilometer per uur en hebben een actieradius van 45 kilometer. Genoeg om het eiland rond te gaan. Denk je dat je het niet redt, dan kun je bij Kiewiet je (half) lege accu omruilen voor een vol exemplaar. Overigens huur je een elektrische fiets al voor 19 euro per dag. Ik zou wel een elektrische fiets aanraden, het kan zwaar trappen zijn als je windje tegen hebt.

Verblijf op Ameland

Er zijn verschillende manieren om te verblijven op Ameland.

Hondvriendelijk appartement

Op Ameland hebben wij een heerlijk appartement gehuurd, bij zeerust. Hier was onze hond ook erg welkom. Zo was er een afgesloten tuin, wasmachine en droogtrommel aanwezig. Gelijkvloers en was er een douche op de begane grond. Hierdoor kon onze Dex heerlijk worden schoongespoeld nadat ze in zee gebadderd had. Hierna natuurlijk wel even netjes de douche schoonspoelen. Ook voor de baasjes een zeer fijn appartement, nog luxer dan thuis.

Landal Amelandstate

Mijn schoonouders gaan regelmatig naar Ameland State en zijn hier vrij content over. Ze kunnen hun fietsen kwijt in de algemene fietsenstalling en ze vinden de locatie heerlijk. Het appartementencomplex ligt dicht bij het strand, 200 meter lopen en je staat met je voeten in het zand. Het centrum van Nes is de andere kant op en slechts op 2 kilometer loop afstand. De klantvriendelijkheid is hoog en de medewerkers helpen waar mogelijk. Appartement 201 is een aanrader, je hebt de zon op balkon en mooi uitzicht op de duinen en het strand. Je hebt aan een zijde buren en boven je niemand. Hier kom je echt tot rust!

Hotel

Wil je liever de comfort van een hotel, dan vinden wij Hotel Nes een aanrader, iets verder van het strand verwijderd, het strand is op slecht 600 meter loopafstand. Dit brengt het centrum van Nes dichterbij. De bedden zijn er erg zacht en na een heerlijke nachtrust kun je in de ochtend genieten van een goed en uitgebreid ontbijt.

Wil je toch liever een ander hotel, dan is er voldoende aanbod op Ameland. Kijk even op Agoda.com of Booking.com en je vind vast wel een hotel naar je gading.

ameland dagje weg

Restaurants

Op Ameland is er voldoende te eten en te drinken, je kunt er genieten van het bourgondisch leven. Wij hebben onze leukste adresje voor je op een rijtje gezet:

Heksenketel in Nes

De Heksenketel is gelegen in Nes, in een rustige ambiance kun je heerlijk genieten van het menu wat wordt geserveerd. Zo worden er ook diverse gerechten op de grill voor je bereidt. Denk aan een heerlijk steak of spare-ribs. Ben je benieuwd naar verdere informatie over de Heksenketel, ga dan naar hun site, de Heksenketel.

Driesprong in Buren

Bij de Driesprong in Buren kun je ontspannen zitten en genieten van een heerlijk menu. Je eet er goed en je betaald niet al te veel. Wat dacht je van heerlijke slibtongetjes of een heerlijk huisgemaakte dessert van cheesecake. Wil je meer lezen over dit restaurant? Ga dan even naar hun website: de Driesprong in Buren.

ameland dagje of weekendje weg

Hotel de Klok, Buren

Wil je even het Duitse gevoel in je naar boven halen? Dan moet je beslist gaan naar restaurant de Klok. Hier kun je heerlijke schnitzels eten, op een groot plateau met friet wordt een heerlijke schnitzel geserveerd. Je kunt er kiezen uit diverse schnitzels, dus voor elk wat wils. Kijk even op de website van de Klok voor verdere informatie!

The Sunset Beachclub Ameland, Hollum

Een Beachclub waarbij je je eerder in Ibiza waant dan op een eiland in de Noordzee, dat is the Sunset Beachclub. Je kunt hier heerlijk genieten van een gekoelde fles rosé en uitkijken op de ondergaande zon. Voor de zonsondergang moet je overigens zeker hier zijn, dit is de beste plek van het eiland om de zon goed onder te zien gaan.  Meer informatie over the Sunset, vind je hier.

Sjoerd, Nes

Een plek om even uit te rusten na een lange strandwandeling vind je hier in Nes bij Sjoerd. Je kunt er heerlijk bijkomen, met een lekkere versnapering. Wil je meer info lezen over deze plek lees dat dan hier.

Ameland activiteiten

Op Ameland is er voldoende te doen, een bezoekje aan de vuurtoren of een museum? Of ben je liever van het fietsen en wandelen? Op Ameland is er voldoende te fotograferen. Eerder is er een uitgebreid artikel over geschreven, in het blog staan voldoende tips om een perfecte zonsopkomst boven het Oerd te fotograferen. Ben je eerder van een zonsondergang, tijdens ons bezoekje aan Zeeland heb ik al eerder fotografische tips omschreven. Check it hier.

ameland activiteiten

Vuurtoren Bornrif

Zichtbaar vanaf (bijna) alle delen van het eiland een rood/witte vuurtoren van bijna 55 meter hoog. Gebouwd in 1880 altijd dienstgedaan, totdat in 2005 de toren niet meer door de kustwacht in gebruik is genomen. Indien je de vuurtoren bezoekt tref je op de verschillende verdiepingen exposities aan die het verhaal vertellen van oud-vuurtorenwachters. Wel moet je er wat voor over hebben om van het uitzicht te kunnen genieten, je zult 236 treden moeten bewandelen. Benieuwd naar verdere informatie aangaande de vuurtoren?

ameland te doen

Maritiem centrum Abraham Fock

Het maritiem centrum is een interactief centrum waar alles draait om navigeren, reddingen, strandingen en een van de hoogtepunten van het eiland: de paardenreddingboot. Je kunt zelf je morscode verzenden of plaats nemen op de kapiteinsstoel in de brug van de veerboot. Zeker ook voor kinderen een leuk museum. Meer informatie lees je hier.

ameland bezienswaardigheden

Natuurcentrum

In het Natuurcentrum maak je als bezoeker kennis met de natuur en verschillende natuurlijke processen op en rond het eiland. Je maakt hierbij gebruik van moderne leermiddelen, zoals 3Dbrillen en ga zo maar verder. Ook vind je hier een groot aquarium waar diverse vissen zwemmen. Het Natuurcentrum heeft ook een blotevoetenpad, wat erg leuk is. Benieuwd wat er verder te doen is, check it out.

Zeehondentocht

Wil je er zeker van zijn dat je een zeehond tegen komt op Ameland? Dan is een tochtje met een robbentocht zeker aan te raden! Je vaart hierbij met een boot langs de diverse zandbanken waar de schattige beestjes liggen te zonnen. Schattig als zijnde op afstand, want het kunnen best agressieve bijtgrage beesten zijn. Wil je meer lezen over de robbentocht, lees dit dan hier.

Wandelen en fietsen Ameland

Zoals al vaker gezegd is Ameland een prachtig eiland die zich leent voor wandel en fietstochten. Koop je boekje even via het VVV of kijk even op deze site en zo zie je welke wandeltochten je kunt maken.

Enkele wandelroutes uitgelicht:

Wandelroute Paddenpad (2,6 km)

Het paddenpad op Ameland een geweldige route voor de kleintjes onder ons, leuke weetjes uit de natuur, een spannend pad over water en en klimtoren. De hond kan prima mee om deze route mee te lopen.

Wandelroute Hollumerbos-Westerstrand (3,8 km)

Een wandeling met 2 gezichten, enerzijds de beschutting van het Hollumerbos en anderzijds de woeste Westerstrand. Hond vriendelijk!

Boswachterpad Hollumerduinen en Lange duinen (8,6 km)

Een van de langste routes op het eiland. Een wandeling over het boswachterspad door de duinvalleien van Hollum. Opzoek naar lepelaars! Ook tijdens deze tocht kan de hond mee.

ameland fotograferen

Fotograferen op Ameland

Ameland een waddendiamant in het Noorden en zeker niet zonder reden! Mijn fototoestel heeft hier over uren gemaakt, de zonsopkomst was een plaatje. Wil je meer weten over mijn fotosessie van een zonsopkomst boven het Oerd, of ben je benieuwd hoe je een BIG-stopper gebruikt?

Ben jij benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

oerd ameland zonsopkomst

We moesten er wel wat voor over hebben om deze foto te kunnen maken. Vroeg uit de veren en een geweldig avontuur op onze elektrische scooter! Ben jij benieuwd naar het leuke verhaal achter deze prachtige foto?

Wil je liever naar een andere eiland? Collega blogger Marjolein schreef een leuk stuk over ‘Overnachten op Schiermonnikoog’.

weekendje of dagje weg ameland