Update 3-12-2019.

Enkele jaren geleden maakten wij een rondreis op Indonesië. Hierbij bezochten we ook het eiland Java, hierbij mocht een bezoek aan de Bromo vulkaan uiteraard niet ontbreken. Ben jij op zoek naar goede tips om jouw bezoek aan de Bromo vulkaan tot een succes te brengen? Lees dan mijn tips en ik beloof je dat je kunt genieten van een geweldige zonsopkomst en bezoek aan de Bromo vulkaan.

Bromo vulkaan

De Bromo is de bekendste vulkaan op het eiland Java, Indonesië. Met een hoogte van 2392 meter is de Bromo vulkaan zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is wel zeer bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. De Bromo maakt deel uit van het Tenggermassief en is gelegen in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru dat in Oost-Java ligt.

bromo vulkaan zonsopkomst

Een (slingerende) weg naar de top

Na vele verschillende websites en reviews op Tripadvisor te hebben gelezen, sprak één van de touroperators ons het meeste aan: Sunrise Tours. Ze verkochten een pakket, inclusief entree, jeeptour, vervoer heen en terug naar de Bromo vulkaan en ontbijt voor rond de 950.000 roepie (omgerekend is dit zo’n 60 euro).

Sunrise tours heeft ons op geen enkele manier teleurgesteld. In de vroege uurtjes rond 1:00 uur werden we opgehaald en reden wij richting de Bromo vulkaan. Vele slingers in de weg volgden. Ik heb me nog nooit zo beroerd gevoeld, gelukkig deed de cetirizine zijn werk.

Na aangekomen te zijn bij een bepaald punt stapten wij over in jeeps, welke ons brachten naar de daadwerkelijke uitkijkpunt, gelukkig voor ons konden we hier een dikke winterjas lenen. Vergis je niet, het is hier in de vroege ochtend erg koud! Uiteraard betaal je wel de nodige roepies om de jas te mogen lenen. Uiteraard doe je dit, aangezien je anders het wel erg koud heb daar aan de top.

Onze gids bracht ons naar een goede plek om een mooie zonsopkomst te zien, menig toerist stond aan de andere kant. Dit bracht ons in de eerste instantie in twijfel, stonden wij wel op de goede plek? Achteraf bleek dit nergens voor nodig want we hadden geweldig uitzicht op de Bromo vulkaan.

De zon en de kleuren die wij zagen waren onbeschrijfelijk mooi. De zonsopkomst was een drukbezochte aangelegenheid, je bent dus echt niet de enigste! Indien je niet houdt van massa toerisme, zou ik de Bromo vulkaan bij zonsopkomst skippen.

De zandigere vlakte richting de Bromo vulkaan

Na een geweldige zonsopkomst te hebben gezien, sprongen wij de jeep weer in. Tijd om de Bromo vulkaan van dichtbij te zien. Je wordt op een bepaald punt afgezet, vanaf hier heb je de mogelijkheid om te lopen naar de krater of om dit stuk af te leggen op de rug van een paard.

Wil jij de mensen massa omzeilen? Zorg ervoor dat je snel loopt of neem een paard naar boven. Wij hebben gekozen voor het laatste. Het paard bracht ons naar de trap toe, 290 treden omhoog en we waren bij de krater.

Krater Bromo vulkaan

Een rokende pluim, de geur van rotte eieren en een diep gat, kortom: de krater van de Bromo vulkaan. Ik vond het apart om hier te staan, na enkele foto’s gemaakt te hebben vervolgden wij onze weg naar beneden. Op naar de jeep en naar ons ontbijt, want mijn buik rammelde van de honger.

Terug naar de bewoonde wereld

Na een heerlijk ontbijt was het tijd om terug te gaan naar het hotel. Gelukkig was de weg terug een stuk aangenamer dan heen. Het was licht en we konden genieten van een mooi uitzicht. Eenmaal terug in het hotel hebben wij nog even geslapen.

Wij kijken terug op een mooie ervaring, maar erg toeristisch en drukbezocht!

Tips om de Bromo vulkaan goed op te foto te zetten

In Sunrise Tours hebben wij een betrouwbare organisatie gevonden, met een Engelssprekende gids. Hij dropte ons af op een goed punt en bij tijds zodat wij vooraan stonden. Wel zo makkelijk.

Voor deze trip hadden wij een statief meegenomen, echter hadden wij totaal geen ruimte om deze op te zetten. Een kleine camera met statief zou hierbij een uitkomst bieden. Qua instellingen probeerde ik de ISO waarde zo veel mogelijk laag te houden, om ruis te voorkomen, en het zoveel mogelijk ‘te doen’ met diafragma en sluitertijd.

Wat handig is dat je verzekerd bent van een goede gids. Op deze manier weet je zeker dat je op en goede plek sta om zoveel mogelijk mooie foto’s te maken. Want hoewel de Bromo druk en toeristisch is, is het de moeite waard om vroeg je bed uit te komen en deze adembenemende zonsopkomst te zien.

Wil je meer van Indonesië ontdekken?

bromo vulkaan