Kampen is een oude Hanzestad, in de week voor kerst veranderd de binnenstad van Kampen in een openluchttheater. Twee dagen zijn de straten omgetoverd tot een kerstfestijn, het verleden komt tot leven, ontmoetingen met personages uit Charles Dickens kerstverhalen, een kerstmarkt en diverse optredens. Redenen genoeg om de camera mee te nemen en een mooie fotoreportage te schieten, wil je weten hoe je dit het beste kunt doen, lees dan de blog over fotograferen tijdens kerst in oud kampen tips en trucs.

Wat neem je mee (naast uiteraard een camera):

  • Lichtsterke lens (50mm f1.8)
  • Sigma 17-70mm f2.8-4.0
  • Statief (+ afstandsbediening)
  • Reportage flitser

Instellingen

Kerst in oud Kampen vindt plaats tijdens de donkere avonduren, wel zo sfeervol echter een uitdaging tijdens het fotograferen, ISO-waarde van rond de 800-1200 zijn niet ongebruikelijk.Kerst in oud Kampen 2016

Door het diafragma getal (f-waarde) zo laag mogelijk te houden, zal het diafragma zelf zo groot mogelijk zijn, extra licht dus op de lens, (hierbij is een lichtsterke lens erg aan te raden, zoals 50mm f1.8 van Nikon). Indien je het diafragma heb ingesteld, kun je de sluitertijd instellen. Let erop dat de sluitertijden niet te lang worden, met 1/60 seconden kun je nog uit de hand schieten, langer dan dit wordt het lastiger. Blijken de foto’s toch nog te donker te zijn, dan kun je je ISO verhogen, of je sluitertijd verkorten, echter dan is een statief toch erg prettig, uiteraard fotografeer je dan onderwerpen die stil staan, anders komen ze bewogen in beeld.

Flitsen

kerst in oud kampen 2016Fotograferen zonder gebruik te maken van een flitser blijft het mooist, op deze manier leg je de sfeer vast, door het gebruik te maken van een (reportage) flitser wordt het licht toch iets anders. Tijdens het fotograferen van kerst in oud kampen heb ik ook diverse keren gebruik gemaakt van een reportage flitser, hierdoor kun je toch snellere sluitertijden gebruiken. Let er wel op dat het flitsen recht in iemands gezicht er fel kan zijn.

Fotograferen tijdens kerst in oud Kampen tips en trucs

Kerst in oud Kampen is in aanloop naar kerst een ware belevenis, je waant je even terug in de tijd, lopend door een waar toneelstuk, met zingen mensen, brandende kaarsjes, vuurkolven en een nipje van je gluhwein. Kortom een aanrader! Hopelijk heb je iets aan de tips, nog eventjes geduld en dan staat de 18e editie van KIOK (Kerst in Oud Kampen voor de deur).