Update : 19-7-2019

Chichén Itzá, gelegen in Mexico is één van de zeven wereldwonderen. Van de zeven wereldwonderen bezocht ik eerder Petra in Jordanië, tijd voor een tweede wereldwonder, namelijk Chichén Itzá.

Onze trip naar Chichén Itzá was een indrukwekkende reis naar de periode van de Maya’s in Mexico. Een goede timing (waardoor we het massatoerisme voor waren), een ervaren gids en mooi weer, zorgde ervoor dat ons bezoek aan Chichén Itzá een waar wereldwonder op zichzelf was.

In deze blog enkele leuke details over Chichén Itzá, hoe je jouw bezoek zo aan Chichén Itzá zo aangenaam mogelijk kan maken en wellicht wel het belangrijkste: tips en trucs voor het fotograferen op reis.

Chitzen Itza

Chichén Itzá was één van de belangrijkste steden van de Maya’s, het is gelegen op het schiereiland Yucatan in Mexico. Een complex met diverse gebouwen uit deze periode, (voornamelijk tempels) waarvan de belangrijkste de piramide van Kukulcan is.

Piramide van Kukulcan

De piramide van Kukulcan is de meest bekende toeristische trekpleister van Mexico, hiervan zijn talloze souvenirs te koop. Wat maakt de piramide van Kukulcan (ook wel El Castillo genoemd) nou zo bijzonder.

Tussen 1000 en 1200 is de piramide gebouwd en diende als tempel voor de god Kukulcan. De maya’s gebruikten de tempel tevens als kalender. De piramide bestaat uit 4 kanten, met elk 91 treden, inclusief de bovenste trede kom je dan uit op het totaal van 365 treden, gelijkstaande aan het aantal dagen van het jaar. Binnen in de tempel staat een kleinere tempel, met een afbeelding van een jaguar. Twee dingen aan de tempel fascineren mij, indien je voor de piramide staat en in je handen klapt hoor je de echo van een Quetzal.

Het andere bijzondere detail is het lente- en herfstpunt. Dit fenomeen vindt twee keer per jaar plaats. Twee dagen per jaar schijnt de namiddagzon schuin op het noordwesten van de piramide. Alle negen hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de balustrade van de trap aan de noordzijde. Dit licht- en schaduwspel vormt zich tot een 34 meter lang silhouet van een slang.

Deze slang sluit naadloos aan op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcan afdaalt naar de aarde. Tevens was dit fenomeen voor boeren het teken om mais te gaan zaaien.

Fotograferen op reis tips en trucs Chichén Itzá

En dan welnu een belangrijk item van deze blog, tips en trucs met betrekking van het fotograferen van Chichén Itzá.

Vermijd de drukte!

Eén van de belangrijkste manieren om foto’s te kunnen maken, zonder dat massa mensen op de foto’s staan, is om op het juiste tijdstip te komen. Dus niet met een bus mee, waarbij je met alle toeristen op hetzelfde moment aankomt. Je moet juist zorgen dat je bijtijds komt. Dit kun je op verschillende manieren bereiken, met eigen vervoer (huur een auto een roadtrip door Mexico is erg leuk!) of regel een private organised tour. Voor onze trip naar Chichén Itzá boekten wij een privé tour via Playa Private Tours.

We hadden een uitstekende gids en chauffeur, die ons een top dag hebben bezorgd! We waren voor de massa binnen, waardoor we bijna Chichén Itzá voor onszelf hadden en kregen alle details te horen over Chichén Itzá zelf.

Chichén Itzá

Tijdstip

Wat mij betreft is de ochtend het beste tijdstip. Er zijn dan weinig mensen en het is niet zo heet. Je hebt dan de tijd en ruimte om mooie foto’s te maken. Ook is de temperatuur in de ochtend een stuk aangenamer dan later op de dag. Vergis je niet het kan in Mexico erg warm en klammig zijn.

Compositie

De piramide Kukulcan is een vierkante piramide, met veel lijnen, zorg dat je de lijnen speels in beeld hebt, maar toch ook strak, kijk uit voor rare vervormingen. Zorg voor genoeg blauw en groen in beeld. Er is een gedeelte wat vertrapt is doordat er veel bezoekers over zijn gelopen. Dit zorgt niet voor het mooiste plaatje.

Scherpte

Met een kleiner diafragma (uitgedrukt in een hoger F-getal), creëer je meer scherpte diepte. Zeker indien je een gebouw op de foto zet is dit een goede stand om het gehele gebouw scherp op de foto te zetten. Een groter diafragma (lager F-getal) is vooral goed toe te passen op een object wat op het gebouw zit. Hierdoor je dit object scherp hebt en de achtergrond wazig is.

Fotograferen op reis tips en trucs Chichén Itzá

Wel dit zijn de belangrijkste tips en trucs voor het fotograferen van Chichén Itzá en dan met name van de piramide van Kukulcan. Chichén Itzá kan met recht één van de zeven nieuwe wereldwonderen genoemd worden. Het is mysterieus, vernuft en vooral adembenemend om te zien.