fotograferen op reis tips en trucs Chitzen Itza Manon Ruitenberg ...
2

Fotograferen op reis tips en trucs Chitzen Itza

Chitzen Itza, gelegen in Mexico is een van de 7 wereldwonderen, na reeds 1 van de zeven wereldwonderen gezien te hebben (Petra in Jordanie), tijd voor een 2e wereldwonder, namelijk Chitzen Itza.

Een indrukwekkende reis naar de periode van de Maya’s in Mexico, een goede timing, gids en mooi weer, zorgde ervoor dat ons bezoek aan Chitzen Itza een waar wereldwonder op zichzelf was, in deze blog enkele leuke details over Chitzen Itza, hoe je jouw bezoek zo aangenaam en waardevol mogelijk kan maken en wellicht wel het belangrijkste: tips en trucs voor het fotograferen op reis.

Chitzen Itza

Chitzen Itza een van de belangrijkste steden van de Maya’s, gelegen op het schiereiland Yucatan in Mexico. Een complex met diverse gebouwen uit deze periode, (voornamelijk tempels) waarvan de belangrijkste de piramide van Kukulcan is.

Piramide van Kukulcan

De piramide van Kukulcan is de meest bekende toeristische trekpleister van Mexico, hiervan zijn talloze souvenirs te koop, wat maakt El Castillo (een andere naam voor de piramide van Kukulcan) zo bijzonder?

Tussen 1000 en 1200 is de piramide gebouwd en diende als tempel voor de god Kukulkan. De maya’s gebruikte de tempel tevens als kalender. De piramide bestaat uit 4 kanten, met elk 91 treden, inclusief de bovenste trede kom je uit op 365 treden, gelijkstaande aan het aantal dagen van het jaar. Binnen in de tempel staat een kleinere tempel, met een afbeelding van een jaguar. Twee dingen aan de tempel fascineren mij, indien je voor de piramide staat en in je handen klapt hoor je de echo van een Quetzal, het andere is het lente- en herfstpunt. Dit fenomeen, vindt 2x per jaar plaats. Twee dagen per jaar schijnt de namiddagzon schuin op de noordewest zijde van de piramide. Alle negen hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de balustrade van de trap aan de noordzijde. Dit licht- en schaduwspel vormt zich tot een 34 meter lang silhouet van een slang, dat naadloos aansluit op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcan afdaalt naar de aarde. Tevens was dit fenomeen voor boeren het teken om mais te gaan zaaien.

De maya’s waren erg begaan met de natuur en met astronomie, hier vind je meer informatie over Chitzen Itza en de archeologische gebouwen die je hier kunt vinden.

Fotograferen op reis tips en trucs Chitzen Itza

En dan welnu een belangrijk item van deze blog, tips en trucs met betrekking van het fotograferen van Chitzen Itza.

Vermijd de drukte!

Een van de belangrijkste manieren om foto’s te kunnen maken, zonder dat massa mensen op de foto’s staan, is om op het juiste tijdstip te komen. Dus niet met een bus mee, waarbij je met alle toeristen op hetzelfde moment aankom. Zorgen dat je bijtijds kom, kun je op verschillende manieren bereiken, met eigen vervoer (huur een auto, regel een taxi etc), wat wij altijd erg prettig vinden is om een private organised tour te regelen. Dit hebben wij ook nu gedaan, via tripadvisor zijn we uitgekomen op Playa Private Tours, we hadden een uitstekende gids en chauffeur, die ons een top dag hebben bezorgd! Dit zorgde voor mooie fotografische belevingen om nooit meer te vergeten.

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​download hier​​​ (klik op het rood)

Tijdstip

In de ochtend wanneer het nog niet te heet is en er niet veel mensen zijn, heb je de tijd en ruimte om mooie foto’s te schieten, tevens ben je nog niet zo afgemat door de hitte, want het kan hier erg heet zijn.

Compositie

El Castilo is een vierkante piramide, met veel lijnen, zorg dat je de lijnen speels in beeld hebt, maar toch ook strak, kijk uit voor rare vervormingen. Zorg voor genoeg blauw en groen in beeld. Er is een gedeelte wat vertrapt is doordat er veel bezoekers over zijn gelopen, dit zorgt niet voor het mooiste plaatje.

Scherpte

Met een kleiner diafragma (uitgedrukt in een hoger F-getal), creëer je meer scherpte diepte, zeker indien je een gebouw op de foto zet is dit een goede stand om het gehele gebouw scherp op de foto te zetten. Een groter diafragma (lager F-getal) is vooral goed toe te passen op een object wat op het gebouw zit, waardoor je dit object scherp hebt en de achtergrond wazig is.

Fotograferen op reis tips en trucs Chitzen Itza

Wel dit zijn de belangrijkste tips en trucs voor het fotograferen van Chitzen Itza en dan met name van El Castillo, Chitzen Itza kan met recht een van de zeven nieuwe wereldwonderen worden genoemd, het is mysterieus, vernuft, en vooral adembenemend om te zijn.

Ik hoop dat je hebt genoten van het lezen van de blog, ik zou het leuk vinden als je een reactie plaats.

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Manon Ruitenberg, een jonge dame die gek is op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Ze reist er op los. Een van de dingen die mee gaat op vakantie is haar camera. Ze houdt je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments

​​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantie-kiekjes?

Tweet
Pin
Share