Fotograferen op reis in Vietnam, na Hanoi, Sapa en Halong Bay, nu in de buurt van Hue en een goede vertrek plaats om op pad te gaan naar de DMZ. Onbekende bestemmingen op de foto zetten waar je normaal niet komt. Om een foto tot een succes te maken heb je ook wel wat tijd nodig, tijd om eerst rond te kijken om alvorens een perfect plaatje te maken. Tijd die je normaal minimaal krijgt op het moment dat je aansluit bij een groepstour, tijd die je meer krijgt indien je een privé tour boekt. Fotograferen op reis: Vietnam DMZ tour Mr Vu.

DMZ Tour

Oorlogen zijn er genoeg geweest in de wereld. Zo ook in Vietnam. In de jaren 1955 tot 1975 was daar de oorlog tussen Amerika en Vietnam.

Geschiedenis heeft altijd mijn interesse gehad en was ook een van mijn favoriete vakken op school. Ik kan mij echter niet herinneren les te hebben gehad over de Vietnam oorlog. Onze geschiedenis richt zich meer op de WO2, wat eigenlijk ook begrijpelijk is. Om toch met de nodige kennis te vertrekken uit Vietnam, wilde wij een private tour boeken. Vanuit het hotel waar wij verbleven kregen we aanbiedingen om een groeptour te volgen, naar mijn idee mis dit net de diepgang die je wel heb met privé tours. Na zoeken, sorteren en afwegen kwamen wij uit bij Mr. Vu, die voor ons een privé tour regelde onder andere naar de DMZ, Khe Sahn en Vinh Moc tunnels.
Onderweg kwamen we verschillende artillerie punten tegen, of andere Vietnamwar gerelateerde zaken. In dit blog wil ik me beperken tot de DMZ, Khe Sahn en Vinh Moc tunnels en dan voornamelijk met het bezichtigen hiervan.

De heenreis

Fotograferen op reis Vietnam DMZ tour

We werden opgehaald met een comfortabele auto, met airco en verwarming, de verwarming hadden we het meeste nodig. De weg is totaal niet hobbelig, in Sapa bonkten we alle kanten op, hier totaal niet, de infrastructuur is perfect. In 2,5 uur kwamen we aan bij Khe Sahn. Onderweg maakte we nog enkele stops, bij militaire artillerie punten en een klein dorpje.

Khe Sahn

DMZ tour

Khe Sahn een voormalige marine basis en in 1968 het strijdtoneel geweest van een van de bloedigste slagvelden in de Vietnamoorlog. We hadden volgens Mr. Vu geluk met het weer, het was droog, niet mistig en ook geen 40 graden. Zo heet kan het hier worden gedurende de zomer. We kregen uitleg over hoe de basis er vroeger uitzag. Dit aan de hand van foto’s op zijn iPad. Hierdoor krijg je een gevoel van de grootsheid en waan je je even terug in de tijd. Er staan enkele replica’s van oorlogsvliegtuigen, helicopters en manschapshutten, voornamelijk zandzakken en loopgraven. Het landingsveld is er niet meer, maar met een beetje fantasie kun je hem zien liggen en de chinooks die er op landen horen aankomen.

Het moment waarop wij er waren, eind november, waren er weinig toeristen, een ideaal moment om degelijke toeristische bezienswaardigheden te bezoeken. We kwamen nog enkele verkopers tegen die allerlei prullaria wilde verkopen, uiteraard ook niet echt, met een simpele ‘nee’ waren ze snel weer vertrokken. Er ligt op de basis een klein museumpje waar je de nodige foto’s en enkele voorwerpen ziet liggen. Grappig om te zien, maar verwacht niks groots.

DMZ

Na een lekkere lunch, nog maals 2 uur te hebben gereden waren we bij de DMZ. De DMZ (Demilitarized Zone) was tussen 1954 en 1976 een enkele kilometers breed gebied welke noord en zuid Vietnam scheidde. Het liep van de grens naar Laos tot aan de pacific. Een gebied dat veelvuldig werd gebombardeerd. Heel apart is het om te zien dat 2 verschillende delen van het land zo verdeeld waren door een strook land. Als je over de DMZ rijdt, voel je nog steeds een kille sfeer, de DMZ is verder nog steeds leeg, een niemandsland.

Wederom legde mr Vu uit wat er te zien was en wat waar stond. Zo stonden er ook luidsprekers gericht vanuit Zuid naar Noord Vietnam, waar propoganda nieuws overheen verteld werd. Veel meer dan dit zie je niet, er is een reconstructie te zien van de brug over de Ben Hai rivier die noord en zuid met elkaar verbind.

Vinh Moc tunnels

Een tunnel complex onder het strook land tussen Noord en Zuid Vietnam. Gedurende de Vietnam oorlog woonde hier mensen om op deze manier de intensieve bombardementen te ontwijken. Overdaags werkten ze op het land en de overige momenten bevonden ze zich in de tunnels. De gangenstelsels zijn verdeeld over 3 niveaus, niveau 1 bevind zich 12 meter onder de grond en niveau 3 bevind zich 23 meter onder de grond. Door de regen val was niveau 3 level niet te bezichtigen. Het voordeel dat je met een gids gaat is dat je niet hutje mutje door de smalle gangen loopt. De gangen zijn 1.70 meter hoog en zo’n 1.20 meter breed. Ik denk dat ik er 6 meter door heen heb gelopen om vervolgens dezelfde 6 meter weer terug te lopen. Ik vond het welletjes en benauwd genoeg. Moeilijk voor te stellen dat je op deze manier 4 a 5 jaar kunt leven.

Fotograferen op reis tips en trucs Vietnam DMZ

DMZ tour in Vietnam

Het was een intensieve dag met veel rijden. We hadden de mazzel dat Mr Vu veel wist te vertellen en het geheel levendig maakte door middel van foto’s. De oorlog omtrent Vietnam vind ik lastig te plaatsen, het werd me door de verhalen van Mr Vu wat duidelijker ook al belicht hij het toe vanuit noord Vietnamees perspectief. De rust om op het gemak te fotograferen is ook dankzij deze tour gelukt. Doordat het laag seizoen was had ik geen hordes toeristen om me heen. Belangrijkste tip: neem je rust om eerst goed om je heen te kijken en pak dan je camera.

Wil je meer informatie lezen over een DMZ tour, kijk dan even hier “Tour of duty, DMZ Vietnam een tour vanuit Hue “