Glasblazerij Leerdam - Reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie Manon Ruitenberg ...
20

Glasblazerij Leerdam een bezoek

Leerdams glas het staat bij ons in de kast (gelukkig niet overdreven veel) en bij mijn schoonouders staat het ook in de kast (lees het staat bij hun in diverse kasten).  Daarnaast werk ik in Leerdam en zie bij diverse cliënten thuis ook het Leerdams glas pronken. Tja,  buiten het Leerdammer kaas is een ander handelsmerk van Leerdam, het Leerdams glas.

Voor mijn opleiding tot vakfotograaf kreeg ik de opdracht om een reportage te maken. Het duurde dan ook niet heel lang tot ik besloot om mij te verdiepen in de totstandkoming van Leerdams glas.  Naast dat het fotograferen van de glasblazerij een leuke onderneming is, is vooral een bezoekje aan de glasblazerij erg leuk om te doen. In dit blog vertel ik jou waarom je een keer naar de glasblazerij in Leerdam moet gaan!

blank

Glasblazerij Leerdam

In een oude loods op de kade van Leerdam, naast het water, werd een glas centrum gebouwd in een voormalig houtloods. Deze houtloods werd in 2008 omgedoopt tot glasblazerij en ging samen met het Nationaal Glasmuseum. De insteek was en is om de glasblazerij te behouden in de toekomst. De glasblazerij in Leerdam heeft zich ontwikkeld tot glaslab, waar niet alleen maar vaasjes worden gemaakt, maar waar ook kunstenaars en vormgever kunnen experimenteren. De glasblazerij wil met dit mooie glas de toekomst in. Dus mocht je, net zoals ik, een vooroordeel hebben dat glas saai is, wacht maar tot je deze kunststukken ziet.

De glasblazerij bevindt zich op een geweldige plek. Je voelt de oude geschiedenis als je in deze houtloods bent, je ziet de oude balken nog, je beleeft de sfeer van destijds.

blank

Zie hoe de glasblazers werken

Als je binnen komt loop je eerst door een winkel waar diverse glaswerk te koop is, diverse prijzen, formaten en meer, maar alleen met de hand gemaakt. Het ‘echtere’ werk begint wanneer je in de glasblazerij zelf bent. Een werkvloer, met 4 ovens verhitten de werkruimte en gelukkig ook het glas. In deze werkruimte worden de mooiste glasproducten gemaakt. De sfeer is ontspannen en je kunt er gerust de gehele dag blijven, je zult niet weggekeken worden. De glasblazers en vrijwilligers zijn trots op hun glas en delen graag hun passie met je.

Ik vond het blazen van het glas een fascinerend proces om te zien. Het is een bijzondere ambacht. Het is zwaar werk. Op bepaalde punten mocht ik wat dichterbij staan om het tafereel op de foto te zetten. Ik voelde toen de warmte vanaf de heette ovens op me af komen. Als je elke dag hier werkt, lijkt het me erg warm. Je moet dus ook een beetje hittebestendig zijn om hier te kunnen werken. Daarnaast heb je ook spierkracht nodig om het glas te kunnen draaien (want wist je dat een stuk glas aan het einde van de ‘blaaspijp’ wel 3 kilo kan wegen?). Met onder andere spierkracht en ervaring wordt een hete stroperige substantie uiteindelijk tot glas gesmolten. En dan zeg ik dit wel heel kort door de bocht. Want glasblazen dat is een proces.

blank

Tribune

Je kunt dagelijks de glasblazers aan het werk zien op hun werkvloer. Neem plaats op de tribune en laat je vertellen hoe het glas tot stand wordt gebracht. Een vrijwilliger vertelt je alle ins- en outs, zodat jij weet welke oven waarvoor dient en hoe het glas uiteindelijk ontstaat.

De sfeer op de werkplaats is ontspannen je merkt dat de glasblazers werken vanuit passie. Het viel me op dat het echt een teamsport is, wanneer de ene blaast rolt de andere het glas. Wanneer het glas de oven in gaat, doet de ene de oven open en de andere smelt het glas weer zodat het glas verder bewerkt kan worden.

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​​download hier(klik op het blauw)

Glasblazerij & kids

Het is ook een leuk uitstapje voor kinderen. Zo worden de kinderen bij het hele proces betrokken en krijgen ze na afloop ook een stukje glas mee.

De glasblazerij is ook voor kinderen een leuk dagje weg

De Glasblazerij Leerdam Praktisch

Je vindt de glasblazerij aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam. Je kunt dichtbij parkeren.

Openingstijden

 • Maandag gesloten
 • Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur
 • Zondag 12:00 uur – 17:00 uur

Entreeprijs

Een kaartje voor de glasblazerij kost 8 euro, wil je ook naar het Glasmuseum dan betaal je 14 euro voor een combinatiekaartje.

blank

Fotograferen glasblazerij Leerdam

In principe kun je de gehele dag door het proces van het glasblazen fotograferen. Echter vind ik het altijd storend als ik iemand voor zijn neus loopt. Dus liever kom ik op een tijdstip wanneer er niemand is. Na een mailwisseling, met mijn vraag wanneer het minst druk was, besloot ik om in de vroege ochtend te gaan op een doordeweekse dag.

Ik werd vriendelijk ontvangen en ook kreeg ik zelf een gedegen uitleg over het hele proces. Hierdoor kon ik uiteindelijk goed inschatten welke handeling wanneer zou plaats vinden en kon ik daar al fotograferend op anticiperen. Wel zo makkelijk. Als je hier gaat fotograferen neem vooral de tijd.

De lichtomstandigheden zijn niet ideaal in de glasblazerij, neem een lichtsterke lens mee, waardoor je de diafragma open kunt zetten. Houd er rekening mee dat je je ISO zal je moeten opschroeven. Zit je op de tribune dan is een zoomlens handig, indien je dichtbij kunt komen (wanneer er bijvoorbeeld weinig bezoekers op de tribune zitten), dan is een gemiddelde zoom prima.

Ik heb me erg vermaakt in de glasblazerij en ben mijn andere foto’s voor de reportage aan het verder ontwikkelen.

blank
blank

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Hey, ik ben Manon Ruitenberg dol op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Dit jaar rond ik mijn opleiding af tot vakfotograaf!

 • blank Kelly says:

  Wat een mooie fotoserie. De lichtomstandigheden bij een glasblazerij zijn inderdaad alles behalve optimaal. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht om naar een glasblazerij te gaan, maar het lijkt me zeker leuk om een keer te bezoeken.

 • blank Danny says:

  Een echte ouderwetse ambacht, mooi dat er nog liefhebbers voor zijn die dit werk uitvoeren en dat je ook kunt experimenteren met glasblazen. Zelf nog nooit van Leerdams glaswerk gehoord om eerlijk te zijn, misschien heb ik er wel een bierglas van 😉

 • blank Kim says:

  Wat tof om dit eens mee te maken! Ik had me helemaal niet gerealiseerd dat het er ook echt zo warm zou zijn. Je hebt het mooi beschreven en natuurlijk te gekke foto’s gemaakt!

 • blank Jenny says:

  Ik beken: ik kende het glas niet. Maar het lijkt me geweldig om het proces te zien en in een glasblazerij te mogen fotograferen. Erg kleurrijk ook.

 • blank Linda says:

  Wat leuk om hierheen te gaan! Wij bezochten een glasblazerij in Tsjechië en dat was zeker interessant en leuk om eens te zien. Mooie foto’s heb je er gemaakt. Handige fotografie tips, van ons tripje in de glasblazerij heb ik helaas heel weinig goede foto’s

 • blank Aniek says:

  Ik ben hier een paar keer voorbij gefietst en heb me al vaak voorgenomen hier naartoe te gaan. Lijkt me echt interessant.

 • blank Janet says:

  Ik wist niet dat glasblazen daar zo’n ding was joh.. verder dan de Leerdammer kaas was ik inderdaad niet gekomen!

 • Wat een leuke plek om te fotograferen! Ik had er wel ooit van gehoord, maar nooit in me opgekomen om een kijkje te gaan nemen. Wel hebben we al een aantal keer gewandeld in de omgeving van Leerdam, ook mooi!

 • Ik ben bij een glasblazerij in Polen geweest en vond het heel intrigerend om te zien hoe ze al dat moois maken. We kregen toen allemaal 1 wijnglas mee, maar ik heb die van mij toen weggegeven aan iemand die graag een setje wilde. Dat is toch logischer dan maar 1 glas 😉

 • blank Marcha says:

  Ik ben ooit ook in een glasblazerij geweest, wat zijn zulke oude ambachten toch bijzonder om van dichtbij te bekijken. Ik wist niet dat je toch wel spierballen nodig hebt voor dit werk 🙂 Prachtige foto’s heb je gemaakt, dat lijkt me niet eenvoudig in een setting als deze!

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright
  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share