Leerdams glas het staat bij ons in de kast (gelukkig niet overdreven veel) en bij mijn schoonouders staat het ook in de kast (lees het staat bij hun in diverse kasten).  Daarnaast werk ik in Leerdam en zie bij diverse cliënten thuis ook het Leerdams glas pronken. Tja,  buiten het Leerdammer kaas is een ander handelsmerk van Leerdam, het Leerdams glas.

Voor mijn opleiding tot vakfotograaf kreeg ik de opdracht om een reportage te maken. Het duurde dan ook niet heel lang tot ik besloot om mij te verdiepen in de totstandkoming van Leerdams glas.  Naast dat het fotograferen van de glasblazerij een leuke onderneming is, is vooral een bezoekje aan de glasblazerij erg leuk om te doen. In dit blog vertel ik jou waarom je een keer naar de glasblazerij in Leerdam moet gaan!

Glasblazerij Leerdam

In een oude loods op de kade van Leerdam, naast het water, werd een glas centrum gebouwd in een voormalig houtloods. Deze houtloods werd in 2008 omgedoopt tot glasblazerij en ging samen met het Nationaal Glasmuseum. De insteek was en is om de glasblazerij te behouden in de toekomst. De glasblazerij in Leerdam heeft zich ontwikkeld tot glaslab, waar niet alleen maar vaasjes worden gemaakt, maar waar ook kunstenaars en vormgever kunnen experimenteren. De glasblazerij wil met dit mooie glas de toekomst in. Dus mocht je, net zoals ik, een vooroordeel hebben dat glas saai is, wacht maar tot je deze kunststukken ziet.

De glasblazerij bevindt zich op een geweldige plek. Je voelt de oude geschiedenis als je in deze houtloods bent, je ziet de oude balken nog, je beleeft de sfeer van destijds.

Zie hoe de glasblazers werken

Als je binnen komt loop je eerst door een winkel waar diverse glaswerk te koop is, diverse prijzen, formaten en meer, maar alleen met de hand gemaakt. Het ‘echtere’ werk begint wanneer je in de glasblazerij zelf bent. Een werkvloer, met 4 ovens verhitten de werkruimte en gelukkig ook het glas. In deze werkruimte worden de mooiste glasproducten gemaakt. De sfeer is ontspannen en je kunt er gerust de gehele dag blijven, je zult niet weggekeken worden. De glasblazers en vrijwilligers zijn trots op hun glas en delen graag hun passie met je.

Ik vond het blazen van het glas een fascinerend proces om te zien. Het is een bijzondere ambacht. Het is zwaar werk. Op bepaalde punten mocht ik wat dichterbij staan om het tafereel op de foto te zetten. Ik voelde toen de warmte vanaf de heette ovens op me af komen. Als je elke dag hier werkt, lijkt het me erg warm. Je moet dus ook een beetje hittebestendig zijn om hier te kunnen werken. Daarnaast heb je ook spierkracht nodig om het glas te kunnen draaien (want wist je dat een stuk glas aan het einde van de ‘blaaspijp’ wel 3 kilo kan wegen?). Met onder andere spierkracht en ervaring wordt een hete stroperige substantie uiteindelijk tot glas gesmolten. En dan zeg ik dit wel heel kort door de bocht. Want glasblazen dat is een proces.

Tribune

Je kunt dagelijks de glasblazers aan het werk zien op hun werkvloer. Neem plaats op de tribune en laat je vertellen hoe het glas tot stand wordt gebracht. Een vrijwilliger vertelt je alle ins- en outs, zodat jij weet welke oven waarvoor dient en hoe het glas uiteindelijk ontstaat.

De sfeer op de werkplaats is ontspannen je merkt dat de glasblazers werken vanuit passie. Het viel me op dat het echt een teamsport is, wanneer de ene blaast rolt de andere het glas. Wanneer het glas de oven in gaat, doet de ene de oven open en de andere smelt het glas weer zodat het glas verder bewerkt kan worden.

Glasblazerij & kids

Het is ook een leuk uitstapje voor kinderen. Zo worden de kinderen bij het hele proces betrokken en krijgen ze na afloop ook een stukje glas mee.

De glasblazerij is ook voor kinderen een leuk dagje weg

De Glasblazerij Leerdam Praktisch

Je vindt de glasblazerij aan de Zuidwal in het centrum van Leerdam. Je kunt dichtbij parkeren.

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur
  • Zondag 12:00 uur – 17:00 uur

Entreeprijs

Een kaartje voor de glasblazerij kost 8 euro, wil je ook naar het Glasmuseum dan betaal je 14 euro voor een combinatiekaartje.

Fotograferen glasblazerij Leerdam

In principe kun je de gehele dag door het proces van het glasblazen fotograferen. Echter vind ik het altijd storend als ik iemand voor zijn neus loopt. Dus liever kom ik op een tijdstip wanneer er niemand is. Na een mailwisseling, met mijn vraag wanneer het minst druk was, besloot ik om in de vroege ochtend te gaan op een doordeweekse dag.

Ik werd vriendelijk ontvangen en ook kreeg ik zelf een gedegen uitleg over het hele proces. Hierdoor kon ik uiteindelijk goed inschatten welke handeling wanneer zou plaats vinden en kon ik daar al fotograferend op anticiperen. Wel zo makkelijk. Als je hier gaat fotograferen neem vooral de tijd.

De lichtomstandigheden zijn niet ideaal in de glasblazerij, neem een lichtsterke lens mee, waardoor je de diafragma open kunt zetten. Houd er rekening mee dat je je ISO zal je moeten opschroeven. Zit je op de tribune dan is een zoomlens handig, indien je dichtbij kunt komen (wanneer er bijvoorbeeld weinig bezoekers op de tribune zitten), dan is een gemiddelde zoom prima.

Ik heb me erg vermaakt in de glasblazerij en ben mijn andere foto’s voor de reportage aan het verder ontwikkelen.