Eén van de Koningssteden in Sri Lanka, Polonnaruwa. Vanuit Sigiriya bezochten wij deze stad, met een tuktuk. Hier hebben wij bewust voor gekozen. Na een geweldige tocht kwamen wij aan in Polonnaruwa. Wat een mooie stad om te zien en wat een ervaring.

Waarom bezochten wij Polonnaruwa eigenlijk met een tuktuk? Het kan hier erg warm worden, temperaturen boven de 30 graden zijn eerder regel dan uitzondering. Veel toeristen bezoeken deze stad met een fiets, nou ja fiets, een aftreksel van wat wij een fiets vinden. Echter een bezoek aan Polonnaruwa kan ook op een makkelijkere en ontspannender manier. Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dat is waar Ilse ik en van houden. In dit blog geef ik je de tips om jouw trip naar en in Polonnaruwa comfortabel te maken.

Polonnaruwa

Polonnaruwa was de tweede koningsstad van Sri Lanka, 1070 jaar na Christus. Onder een koning genaamd Vijauabahu  I. Gedurende de jaren is deze stad beter behouden gebleven dan de andere bekende stad: Anuradhapura. Een reden te meer om juist Polonnaruwa te bezoeken dan Anuradhapura. 

Onze movie

Belangrijke bezienswaardigheden in Polonnaruwa

Wat maakt, naar mijn idee, Polonnaruwa zo bijzonder? 

Royal Palace 

Polonnaruwa bezienswaardigheden
Ooit zeven verdiepingen hoog, nu nog slechts 2 verdiepingen.

Het oude koninklijke paleis. Een imposant gebouw, ooit had dit paleis 7 verdiepingen. Hiervan zijn er nu slechts 2 van over. Wat over is gebleven zijn enkele (dikke) muren. Wel zijn de verfraaiingen op de muur nog goed zichtbaar.

Vatadage

Met stipt  één van de opvallendste bouwwerken in Polonnaruwa. Met een stoepa van maar liefst 18 meter en vier ingangen. Je vind hier indrukwekkende boeddha beelden, die goed behouden zijn gebleven. De muren en trappen zijn bedekt met fraaie details. Die nog goed zichtbaar zijn. 

Gal Vihara

Polonnaruwa

Vier boedhha’s, uit rots gehakt staan hier netjes naast elkaar. De staande boeddha is ongeveer 7 meter lang, de liggende boeddha maar liefst 14 meter. De boeddha’s staan onder een ombouw, zodat de beelden goed behouden blijven.  

Stoepa’s

Polonnaruwa-bezienswaardigheden-3
Een van de diverse stoepa’s.

In Polonnaruwa vind je diverse stoepa’s. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Eén van de grootste die je hier kunt vinden is de Rankot Vihara, met een hoogte van maar liefst 54 meter. Het is de grootste stoepa van Polonnaruwas en de vierde grootste stoepa in Sri Lanka. Wel zou deze stoepa een likje verf kunnen gebruiken, want de witte kleur is al aardig vergrijsd. 

Onze trip naar Polonnaruwa

Via ons hotel hadden wij voor slechts 4000 roepies een tuktuk geregeld die ons de gehele dag zou rond toeren door Polonnaruwa. Want zoals eerder gezegd kun je dus ook met een fiets door Polonnaruwa fietsen. Maar heel eerlijk.. je zou ons kunnen vergelijken met Erica (Terpstra) op reis, die zet je nu ook eenmaal niet op de fiets, dus wij tikkeltje overwichtige dames gingen met de tuktuk.  Een groot voordeel aan een tuktuk is dat deze ook de ‘side’ op mag rijden. Dus je wordt van het hotel naar Polonanaruwa gebracht hier rondgeleid en vervolgens weer naar het hotel gebracht. 

We besloten om in de vroege ochtend op pad te gaan, daar de zon dan nog niet op zijn heets is. Zo rond 6:30 uur zaten wij aan het ontbijt en rond 7:00 uur kwam de tuktuk ons halen. Na wat geklim en geklauter, we zijn toch iets langer en minder lenig dan de gemiddelde Sri Lankaan, zaten we met zijn tweeen comfortabel achterin de tuktuk. Onze dagrugtassen konden wij achterons neerleggen, hier was genoeg ruimte voor. Ideaal zo hoef je niet de gehele tijd een rugtas tussen je benen te klemmen. 

Een ritje met de tuktuk.

Na gesetteld te zijn in de tuktuk, volgde er een tocht van 1 uur. Onderweg stopten we nog op enkele plaatsen. Wat een prachtige meren heeft Sri Lanka, we zagen diverse vogels voorbij vliegen. Kort en krachtig kan ik hier een ding over zeggen: wat is Sri Lanka toch een mooi en veelzijdig land! 

De bezienswaardigheden in Polonanaruwa 

Nadat wij een ticket kochten brachten wij nog een bezoek aan het bijbehorende museum. Hier kun je zien hoe Polonanaruwa er vroeger uitzag. Een indrukwekkende stad die vele kilometers bestreek. Na een kort bezoekje gingen wij door voor het ‘echtere’ werk, Polonanaruwa, Met een heerlijk briesje in de tuktuk reden wij van de ene bezienswaardigheid naar de ander, mijn favoriet waren de stoepa’s en de Gal Vihara. 

Na alle bezienswaardigheden te hebben gezien en met alle bedoel ik echt alle, maakten wij een korte lunchstop. Even afkoelen bijtanken om vervolgens binnen 1 uur weer terug te zijn in Sigiriya. Het was een heerlijke belevenis! 

Polonanaruwa praktisch

Uiteraard zijn er andere manieren om Polonanaruwa te bezoeken. Zo kun je er heen met de bus om vervolgens een fiets te huren en op deze manier alles te ontdekken.  

Toegang

Ik las op enkele reisblogs dat het dus mogelijk moet zijn om zonder toegangskaartje Polonanaruwa te bezoeken. Wellicht dat dit voorheen kon, nu kan dit echter niet meer. Indien je een bezoek wilt brengen aan de ‘side’ van Polonanaruwa, kom je tal van ‘checkpoints’ tegen je geeft hierbij je kaartje, er wordt vervolgens een klein strookje van het kaartje afgescheurd en je krijgt een stempel. Dit gaat overigens op de ouderwetse manier, niet zo gedigitaliseerd als wij in de westerse wereld gewend zijn. 

Je koopt dit kaartje bij de ingang, waar zich tevens het museum zich bevind. De prijzen anno 2020: 25 dollar per persoon. Hierbij krijg je entree tot de ‘side’ en een kleine plattegrond. 

Wel of geen gids

Het wordt tig keer aan je gevraagd. Na twee keer vriendelijk ‘ nee’ geantwoord te hebben vond ik het welletjes. Nee, ik wil geen gids. Het voordeel van een gids is dat je veel info krijgt over Polonanaruwa, maar in de stik hitte heb je het op een gegeven moment wel gehad. Daarnaast vind ik dat er voldoende info en plattegronden staan bij de betreffende bezienswaardigheden. Dus als je geld en tijd wilt besparen, ontdekt Polonanaruwa gewoon op eigen houtje. 

Fiets huren 

Voor rond de 500 roepies, (2 euro 50) kun je een fiets huren. Let er op dat dit niet de glimmende fietsen zijn die wij in Nederland gewend zijn! Daarnaast lijkt mij het erg zwaar om tijdens de bloedverziekende hitte te fietsen. Echter veel mensen vinden dit blijkbaar niet, gezien het aantal fietsers die wij zijn tegengekomen. 

Eten en drinken

Er gaat niks boven een koude cola of water tijdens de hitte. Er zijn enkele tussenstops waar je kunt genieten van een lekker koud drankje. Ook bieden ze hier wat eten aan, denk aan een banaan of kokosnoot. Echter bevinden zich op het park ook tientallen apen die niet schuw zijn. Toen ik net lekker een stukje banaan naar binnen wilde werken werd dit bijna afgepakt door een aap. Het was dat mijn tuktuk chauffeur er boven op sprong. Maar ontspannen zag ik niet meer. 

Sanitaire stop

Ook vind je onderweg tal van sanitaire stops, schoon, voorzien van wc-papier en een ‘westerse’ pot. 

Vergeet dit ook niet..

Vergeet niet om je gepast te kleden. Een broek tot over de knieën, of een sjaal doet wonderen. Zeker als je een tempel bezoekt moet je netjes gekleed zijn. Daarnaast moet je ook je schoenen uit trekken, alvorens de tempel te betreden. Houdt er rekening mee dat de tegels erg heet kunnen zijn. Hierbij is het dragen van sokken geen overbodig luxe. 

Hoe kom je er? 

En dan nu de belangrijkste vraag… hoe kom je er? Vanuit Sigiriya kun je dus heel makkelijk een tuktuk rondselen die je naar Polonanaruwa brengt. Echter er zijn ook voldoende mogelijkheden om met de bus vanuit Dambulla naar Polonanaruwa te gaan. 

Het is verboden om met je rug naar de Boeddha te staan en dan een foto te maken of te laten maken. Een selfie-stick is dus niet op zijn plaats. 

Polonnaruwa of Anuradapura?

Een andere koningsstad welke vaak in 1 adem met Polonnaruwa wordt genoemd is Anuradapura. Welke wil jij echter bezoeken? Houd je van cultuur dan kun je in beide steden terecht. Anuradapura is echter een pelgrimsstad en hierdoor erg druk. Wel vind je hier voldoende tempels en stoepa’s, die je kunt bewonderen. Houd je meer van een wat oudere stad, met meer ruïnes, maar ook een dorpse sfeer? Dan is Polonnaruwa de stad voor jou om te bezoeken,. 

Uiteindelijk hebben wij er voor gekozen om naar Polonnaruwa te gaan, dit leek ons aantrekkelijker. Toeristisch maar niet te massaal. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit blog. Of je nu met de bus gaat, op de fiets door Polonnaruwa rijdt, het is zeker een stad om te bezoeken. 

Ben jij al eens in Polonnaruwa geweest? Wat vond jij het mooist om hier te zien?

Meer lezen over Sri Lanka?

polonnaruwa sri lanka