Als klein meisje woonde ik dichtbij het spoor en ik verbaasde mij altijd over de snelheid waarmee de gele monsters voorbij reden. Toen wij eenmaal een museumjaarkaart hadden, stond een bezoek aan het spoorwegmuseum als snel op de planning.

Het spoorwegmuseum is een leuk dagje uit in Utrecht. Het museum is een echte ‘beleefmuseum’, voor jong en oud. In deze blog neem ik je mee naar de wereld van de treinen en meer… uiteraard is het blog weer voorzien van de meest praktische tips. Stoom je mee?

Een impressie….

Spoorwegmuseum 

In het spoorwegmuseum maak je als bezoeker via verschillende Werelden een reis door de geschiedenis.

Entree het Maliebaanstation 

Nadat we de auto hadden geparkeerd liepen we naar het stationsgebouw een oud gebouw met een 19e eeuwse look. Hier kun je je ticket kopen en tevens ook je uitrijd kaart voor de auto. Het gebouw is immens en je stapt even terug in de tijd. Er zijn diverse ‘ruimtes’ zo is er een wachtruimte voor de 1e en 2e klas, een bagageruimte en een restauratiezaal. In de bagageruimte bevinden zich enkele oude koffers, deze hebben de tijd goed doorstaan.  

Vroeger was het reizen met de trein echt voorbestemd voor de rijkere onder ons. Wil je nog even naar het toilet voordat je het museum binnengaat? Neem dan plaats op een houten toilet met oude tegels aan de muur. Ooit waren de tegels in gebruik voor de Koninklijke wachtruimte in Amsterdam. De zitting van de wc is van hout. Het zit niet erg comfortabel en ik vraag me af of het heel hygiënische is. Maar het brengt je echt wel terug in de tijd. En tja de beleving… want beleving is één van keywords van het spoorwegmuseum. 

spoorwegmuseum dagje uit utrecht
spoorwegmuseum utrecht dagje uit

Via het perron naar het museum

Via het perron lopen we langs diverse oude treinen op weg naar het museum. Op het perron staan diverse oude objecten die vroeger ook op een perron stonden. Zo kun je voor een duppie je bagage wegen, zie je routeborden waarmee aangeduid werd naar welke plaats de trein reed. Ook vind je hier een oude koninklijke trein, waar je doorheen kunt lopen. Je ziet waar Juliana haar kantoor had, hoe de koninklijke huiskamer eruitzag en enkele andere coupes. Ik vond dit een unieke kijk in het leven van toen. 

Het museum

Heb je eenmaal het perron gezien, dan loop je door en kom je bij het eigenlijke museum. Hier wordt je ook gecontroleerd op een geldig entreebewijs. Je komt dan in een groot gebouw wat je doet denken aan een oud stationsgebouw. Ook hier zijn enkele oude treinstellen opgesteld.

Zo zie je hier de gele apenkop en de gele dubbeldekker. Voor zover ik weet zijn dergelijke exemplaren niet meer op de spoorwegen zichtbaar. Ik realiseer me dat ik toch wel een dagje ouder word. Dit besef wordt versterkt als ik een expositie zie over de ‘tienertoer’. Zelf heb ik hier nooit gebruik van gemaakt, maar enkele leeftijdsgenoten van mij wel. Ik maakte wel veelvuldig gebruik van de ov-studentenkaart, zo zag ik tijdens de herfst en voorjaarsvakanties veel van Nederland dankzij deze kaart. Zo herinner ikme de uitjes naar Valkenburg nog goed. Wat ik me afvraag, zal het nog steeds zo makkelijk zijn om met je ov-studentenkaart gratis gebruik te maken van de trein in de vakanties?

Het museum biedt niet enkel en alleen maar treinen en modeltreinen, het verbaasd me hoe interactief het spoorwegmuseum is. Het is een ware belevenis op zich.

spoorwegmuseum utrecht dagje uit
De gele apenkop.. rijdt inmiddels niet meer in Nederland.

De grote ontdekking 

We beginnen onze belevingstrip in een oud mijnwerkersdorp waar de eerste stoomlocomotief in Nederland zich aanbiedt. We krijgen een audio en stappen in de lift terug de tijd in. De lift lijkt op een oude mijnlift en we gaan terug naar 1800. Eenmaal uitgestapt stappen we uit in een oude mijnwerkersstad. We sjokken op ons gemak door het dorpje en letten op de details die hier aangebracht zijn. Ik vind het boeiend om te zien.

Via een oude werkplaats stappen we naar De Arend de eerste stoomlocomotief in Nederland. Helaas hebben we net het openingsfeest gemist, De Arend heeft zojuist zijn eerste reis erop zitten. Er worden nog leuke feitjes getoond over de opkomst en aanpassingen van het spoorwegsysteem in de jaren 1800. Zo zie ik ook een oude brug die over de Schie in Schiedam is gebouwd. Destijds reed hier de trein overheen. Als oude Schiedammer, vind ik het interessant om te zien.

spoorwegmuseum dagje uit utrecht

Droomreizen

Er zijn niet alleen ‘statische’ belevingen ook is in het spoorwegmuseum gedacht aan de artistieke kant en zijn er heuse theatervoorstellingen. In de stoomtheater waan je je even terug in de tijd dat de Oriënt Express op stoom ehhh dreef kwam. Een flamboyante mevrouw neemt ons terug in de tijd. Zij verteld dat het in haar tijd ongebruikelijk was dat vrouwen reisden. Ze vertelde wat ze allemaal mee nam, van tandenpoetspoeder tot een dagboek. Voor de kinderen was dit toneelstuk erg leuk om te zien. 

Gedurende de dag zijn er diverse theater stukken hierdoor brengt de spoorwegmuseum je echt dichterbij de tijd. In het museum wordt overzichtelijk aangegeven welke theatervoorstellingen er zijn en op welk tijdstip. 

spoorwegmuseum dagje uit utrecht

De vuurproef 

Het spoorwegmuseum innoveert nog steeds, buiten staat er een soort 4D simulator. Hier kun je de rol krijgen van machinist, stoker of remmer, of één van de 3 bijrijders. Je zit hierbij in de kop van de trein en bestuurt de trein dus met zijn allen. Veel meer zal ik er zeker niet over verklappen. Het is een spektakel op zich zowel voor de kinderen als de wat oudere mensen onder ons. Een grappig detail vind ik dat Rutger Hauer dit alles heeft ingesproken. Houdt er rekening mee dat de wachtrij hier langer kan zijn dan bij de overige attracties.

Stalen monsters

Na wat bekomen te zijn van de 4D simulator stappen we in een nieuw avontuur. We gaan naar de zolder van opa. Op deze zolder liggen de meeste denkbare prullaria wat te maken heeft met spoorwegen. Leuk om te zien. Echter de grootste attractie begint pas wanneer we in een karretje stappen, het donker in. Je moet hier wel stalen zenuwen voor hebben. Je rijdt in het karretje over de spoorwegen en ziet diverse aspecten van het spoor. Oké je gaat niet over de kop, het heeft niet en hoog ‘Efteling’ gehalte, maar wel is het een beleving. 

Het spoorwegmuseum biedt nog meer

Heb je eenmaal alle attracties gezien en beleefd, dan biedt het spoorwegmuseum nog meer. Want wat dacht je van een bezoekje aan het techlab. Ontdek hier hoe het komt dat treinen nooit ontsporen, wat de functie is van de bovenleiding en hoe je stoom krijgt. Een walhalla onder de technische mensen onder ons. 

Ook kunnen de allerkleinste mee rijden met de trein. Buiten is er een spoorbaan gemaakt inclusief, spoorwegoversteek. Uiteraard zijn er ook enkele speeltoestellen. Aan iedereen is gedacht. 

Ik denk dat wij zo’n 3 uur ons hebben vermaakt in het spoorwegmuseum. Ik vond het een interessant bezoek en ook interactief. Hierdoor heb je het idee dat je het spoorwegmuseum echt beleefd. Het is wat prijzig, maar dit haal je er zeker uit. Kortom ik vind het spoorwegmuseum zeker een aanrader. 

spoorwegmuseum dagje uit utrecht
Oude bewegwijzering… vind je weg zelf naar het spoorwegmuseum.

Praktische info

Nog even een korte opsomming van de praktische informatie.

Openingstijden

Het spoorwegmuseum is gesloten op maandag behalve in de schoolvakanties. Kijk even voor de actuele openingstijden op hun website.

Entreebewijs

Soms kun je via vakantieveilingen aan een goedkope ticket komen voor het spoorwegmuseum. Met de museumjaarkaart kun je gratis naar binnen.

Hoe kom je er

Er zijn verschillende manieren om bij het spoorwegmuseum te komen, de meest gebruikte manieren zijn de trein en auto. Wij gingen aansluitend nog een weekend weg en daarvoor vonden wij het handiger om met de auto te gaan. Als je mazzel hebt, wat wij gelukkig hadden, kun je parkeren bij de deur. Je kunt echter ook naar het spoorwegmuseum gaan met de trein en je stopt dan op het perron van het museum leuk toch!

spoorwegmuseum dagje in utrecht