Update: 24-3-2022

Op zoek naar een veelzijdige stedentrip? Ga naar Vilnius! ligt in het zuidoosten van Litouwen. Het is de hoofdstad van Litouwen en heeft een grote historische binnenstad. Het huisvest één van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. Bovendien heeft de grote historische binnenstad een wirwar aan kleine straatjes. Daarnaast heeft Vilnius meer dan 40 kerken. Dit doet romantisch aan. Het doet heel anders aan de Riga.

Het is op recht één van onze leukste stedentrips. Vilnius is nog onbekend bij het massa toerisme. Het eten smaakt goed en het bier drinkt lekker. Een trip naar Vilnius is relatief goedkoop en je kunt er naar hartenlust fotograferen. Wist je dat deze stad tevens op de Unesco World Heritage lijst staat? En dat is echt niet voor niks!

In dit blog beantwoorden we je vragen over wat je moet weten voor je bezoek aan Vilnius Litouwen. Want wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden die je moet hebben gezien? Waar eet je het lekkerst en goedkoopst? Hoe kun je zo goedkoop mogelijk reizen naar en in Vilnius en waar slaap je. Kortom lees in dit blog alles wat je moet weten over je stedentrip naar Vilnius.

vilnius litouwen infographic
Een impressie….

Vilnius

Ené van de drie Baltische staten, het minst bekend maar in 2009 één van de culture hoofdsteden van Europa. Bovendien heeft Vilnius een oude binnenstad.  Is onderdrukt geweest tijdens het Sovjetbewind en uiteindelijk vrijgevochten. Kortom een interessante geschiedenis.

De na sleep van de Tweede Wereldoorlog en het Sovjetbewind zijn nog zichtbaar en voelbaar in de stad. Duik terug de geschiedenis in.

Vilnius een stukje geschiedenis

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten

Een stad dat dateert uit de 12e eeuw en rond 1300 stadsrechten kreeg. In 1579 werd de eerste universiteit opgericht. Met als gevolg dat Vilnius een belangrijk centrum van Litouwen werd.

Daarnaast trok Vilnius veel migranten uit verschillende landen aan. Zo woonden er Polen, Russen, Duitsers en Joden. In 1897 was 38,8% van de bevolking Joods.

We maken een sprong in de tijd en komen aan op 19 september 1939. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Sovjetleger bezette de stad.

Het begin van een Sovjettijdperk, op 3 augustus wordt Litouwen ‘op eigen verzoek’ opgenomen als de Litouwse SSR.

Gedurende de oorlog worden 40.000 inwoners door de Russen naar kampen in Siberië gedeporteerd. In 1941 wordt Vilnius door nazi-Duitsland ingenomen. Meer dan 95% van de joodse bevolking wordt vermoord.

Na de oorlog bleef de stad in handen van de Sovjet-Unie. Een periode van rumoerigheid en demonstraties volgt.

Pas op 6 september 1991 erkende de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid van Litouwen.  De laatste Russische troepen verlieten in 1993 het land. (Bron wikipedia)

Bezienswaardigheden Vilnius

Vilnius heeft een rijke geschiedenis met net zoveel interessante bezienswaardigheden

Gediminastoren

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten
@ pixabay

De enige overblijfsel van een burcht die ooit op de Gediminasheuvel lag. Het is nog steeds een prominent gebouw van de stad.

Je kunt de toren bereiken via een steile pad naar boven. Gelukkig is er ook een kabelspoorweg naar de top van de heuvel.

In enkele torenhuizen die er staan zijn er tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de belangrijkste kastelen van Vilnius.

Verdere informatie vind je op de officiële site.

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de oude stad van Vilnius. Dit is naar ons idee de belangrijkste reden om de Gediminastoren te bezoeken. Verder vonden we het extreem spectaculair. Wel is het een iconische toren in Vilnius en zeker met het geweldige uitzicht, een must see.

KGB museum

De eigenlijke naam voor de museum is de Museum Voor Genocide Slachtoffer. Het is gevestigd in het oude KGB hoofdkwartier in Vilnius.

Het heeft een bloederige geschiedenis en in 1941 werd het de hoofdkwartier van de Gestapo gedurende de Duitse bezetting.

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten

In 1944 verliet de Gestapo het gebouw, waarna de KGB het gebouw overnam. De Sovjets verliet het gebouw in 1991.

De gevangenis en de kelder, is bewaard gebleven in de staat waarin de Sovjets ze achterlieten. Je ziet nog steeds de isoleercellen, martelkamers, executie kamer en luchtplaats.

In het gebouw zijn meer dan 100 Litouwers om het leven gekomen. In het museum is ook de historie in beeld gebracht van de onderdrukking door de Nazi’s en Sovjets.

Doordat de isoleercellen etc nog in originele staat zijn, voel je de koude kille sfeer. Je ervaart hoe het geweest moet zijn in de tijd. We vinden dit museum een

Kijk hier voor meer informatie.

Cathedral Square

Cathedral Square is de hoofdplein van Vilnius. Vele straten komen hier op uit. Je vind hier de Kathedraal van Vilnius en de Paleis van de Grote Hertogen.

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten

Kathedraal van Vilnius

Naast de kathedraal staat de klokkentoren. Ooit onderdeel van de stadsmuur van Vilnius. Indien je de toren bezoekt kun je genieten van een geweldig uitzicht over Vilnius.

Paleis van de Groothertog van Litouwen

Ook is de Paleis van de Groothertog van Litouwen te vinden. In het paleis is een museum gevestigd. Hier kun je je verdiepen in de geschiedenis van Litouwen en de diens hertogen.

Verdere info lees je hier.

Universiteit Vilnius

Universiteit van Vilnius, is een van indrukwekkendste gebouwencomplexen in de stad is stammend uit 1579. Met 16 gebouwen en 13 binnenplaatsen is het een klein doolhof in de binnenstad van Vilnius.

Er zijn verschillende bouwstijlen te vinden. Variërend van gotiek, renaissance, barok en classicisme. Wil je een rondleiding, boek deze dan hier.

Televisietoren van Vilnius

Met zijn hoogte van 326,47 meter behoort deze televisietoren tot de grootsten van Europa. De televisietoren staat aan de buitenkant van Vilnius.

Bij de onafhankelijkheidsstrijd van de Sovjet-Unie, speelden de televisietoren een belangrijke rol. De protesten verliepen niet echt vreedzaam en 14 mensen overleden.

Wijken Vilnius

In Vilnius heb je leuke straten en wijkjes, het is er heerlijk rond struinen. Twee wijken die je gezocht moet hebben in Vilnius zijn volgens ons:

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten

Wijk Užipis

Een bijzondere wijk in Vilnius. Een groep kunstenaars heeft deze wijk uitgeroepen tot de onafhankelijke republiek Užupis. Met hun eigen grondwet en regels, dit alles met een grote knipoog. Zo heeft een hond recht om een hond te zijn. Je vindt hier op staat opvallende kunst en andere leuke winkeltjes. Er zijn voldoende terrasjes en restaurants om te genieten van een hapje en drankje.

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten
Vind je deze foto ook zo mooi? Koop hem bij Werk aan de Muur. 

Wijk Žvėrynas

In de wijk Žvėrynas vind je een verscheidenheid aan verschillende houten huisjes. Het ligt net buiten het historisch centrum. Een andere wijk in Vilnius, die bekend staat om haar oude houten huizen is de wijk Šnipiškės. De wijken Žvėrynas en Šnipiškės liggen langs de oever van de rivier de Neris. De houten huizen werden gebouwd in de 19de en 20ste eeuw.

Vilnius guide stadstour

Wil jij samen met een gids Vilnius ontdekken? Dan raad ik je zeker aan om samen met een gids de oude binnenstad en dienst indrukwekkende architectuur te bezichtigen. Leer meer over de stad, zo breng je een bezoekje aan de ‘republiek Uzpis, en ontdek je de gewoontes die ze er hier op na houden.

Let op het is een graag geboekte tour. Dus wees er op tijd bij.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Vilnius

Wist je dat er in de omgeving van Vilnius ook erg veel te zien is?

Trakai

Vanuit Vilnius is dit een van de populairste dagtrips. Met de trein kun je dit schiereiland bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheden op dit eiland, is het Trakai Castle. Tijdens onze reis naar Vilnius hebben wij hier geen tijd voor gehad. Maar het is zeker een aanrader!

Kernavé

Op slechts 35 kilometer afstand vind je het dorpje Kernavé, ooit een middeleeuwse stad. Hier vind je de grootste archeologische site van Litouwen. Je kunt hier een museum bezoeken, ook zijn er overblijfselen van een oude kerk goed bewaard gebleven.

Je kunt hier komen met een bus, check even goed de bustijden, want ze gaan onregelmatig.

Eten, drinken en uitgaan in Vilnius

vilnius litouwen reisblog fotoblog stedentrip vilnius rondreis baltische staten

Eén van de lekkerste gerechten die we hebben gegeten in Vilnius is Kepta Duona. Een soort Litouws knoflook brood, met ernaast kaassaus. Het is een soort borrelplank naast je biertje. Erg lekker en zeker niet een gerecht wat je overal in de wereld kunt eten.

Dus ben je in Vilnius (of Riga waar ze het ook serveren), pak je kans en geniet!

Vilnius is een echte studentenstad en dat merk je ook aan de vele hippe restaurantjes en kroegjes.

Ze hebben er verschillende specialiteiten een kleine opsomming van deze specialiteiten:

 • koude bietensoep (Saltibarsciai)
 • rolletje vlees met kool (Balandeliai)
 • grote ravioli met schapenvlees (Koldunai)
 • aardappelvoedsel gevuld met kaas, vlees of champignons (Cepelinai)

En ja ook hier wordt genoeg bier gedronken. Bier (Alus) genaamd, wordt vaak verkocht per halve liter, er is naast de standaard bier ook een ruime keuze aan verschillende soorten speciaal bier.

De sfeer is in Vilnius echter relaxed. Je hebt dus geen last van aangeschoten Engelsen zoals bijvoorbeeld in Riga.

Smaken van Vilnius

Vilnius heeft een diversiteit aan gerechten en aan (alcoholische) dranken, hoe kun jij dit nu beter testen dan mee te gaan op ontdekkingstocht met een local? Laat je verrassen door de geweldige keuken die Vilnius te bieden heeft en geniet van de lekkerste gerechten en off the beaten track!

Ga 3 uur op pad met een gids en ontdekt de lekkerste gerechten en drankjes van Litouwen. Meer info over deze trip vind je hier.

Welke restaurants in Vilnius?

Pilies gatvé, Stikliu gatvé en Vokieciu gatvé, de centrale plek in Vilnius waar je uit eten moet gaan. Hier en ook in de omliggende straten vind je de beste eetgelegenheden!

Op het plein bij het stadhuis zijn de wat prijzigere en sjiekere restaurants. Wil je wat goedkoper gaan, ga naar de Vokieciu, hier vind je terrassen waar je bier en eenvoudige maaltijden kunt nuttigen.

Een tent die wij zeker aanraden is Ento Dvaras, goed geprijsd, gezellige sfeer en heerlijk eten!

Etno Dvaras

Een geweldige tent waar je zowel op het terras kunt zitten maar ook in de ‘kelder’. Hier proef je de beste Litouwse gerechten. Het eten is naast geweldig ook goedkoop. Kortom alle redenen om er te kijken. Het restaurant kun je vinden aan de Pilies 16, kijk even op hun website voor verdere informatie.

Het is een tentje die we vaak hebben bezocht. Wat we ook leuk vonden is dat je ook soep krijgt ingeschonken in een soort kom van brood. Of ze het recyclen hebben we maar niet vergaat, onder het mom van wat niet weet wat niet deert.

Uitgaan in Vilnius

Voor later op de avond kun je ook goed terecht in Vilnius. Vilnius heeft een ruime keuze aan nachtclubs en bars. Houd je van live muziek ga dan naar de rockclub Tamsta of club/pup Brodvejus.

Zelf zijn we niet uit geweest in Vilnius maar van horen zeggen schijnt het er erg leuk te zijn. Mocht je wel ervaring hebben met het uitgangsleven in Vilnius dan kun je hier altijd een berichtje over achterlaten in de comments.

Vliegen naar Vilnius

Je kunt onder andere met Air Baltic vanaf Amsterdam naar Vilnius vliegen of met Wizz Air vanaf Eindhoven. De luchthaven van Vilnius ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van de stad. Vanaf de luchthaven kun je eenvoudig en goedkoop op de bus stappen. Buslijnen 1,2 en 3G brengen je naar het centrum.

Deze bussen vertrekken vanuit het treinstation en vanuit het centrum. Binnen ongeveer 15 minuten ben je in de binnenstad, er gaan meerdere bussen per uur. Een buskaartje kost rond de 2 euro. Je kunt ook met de taxi naar het vliegveld, rekenen op een prijs van circa 8 euro.

Wij vlogen met Wizz Air op Vilnius en hadden een transfer geregeld via Wizz Air. Je kunt het beste via een vergelijkingssite kijken wat voor jouw het voordeligst is. Onze ervaring is dat wanneer je vliegt vanaf een relatief kleinere luchthaven je vliegticket aanzienlijk goedkoper zal zijn. Dit heeft deels te maken met de luchthavenbelasting die lager is.

Amsterdam Vilnius

Met Air Baltic (partner KLM) vlieg je vanaf Amsterdam naar Vilnius in 2 uur en 20 minuten. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets.

Parkeren Schiphol

Indien je vanaf een Nederlands vliegveld vertrekt, zal je vliegen vanaf Schiphol. Heb je geen zin in een gedoe met reizen per trein en hopen dat alles netjes aansluit zodat je je vliegtuig niet mist? Kies dan voor parkeren bij Schiphol. Nadat je je auto hebt geparkeerd wordt je met een gratis snelbus binnen 5 minuten naar de terminal gebracht.

Deze bussen rijden om de 10 minuten. Tijdens verschillende vakanties hebben wij er voor gekozen om te parkeren op Schiphol en zijn met een pendelbus naar de luchthaven gegaan. Dit werkte perfect!

Eindhoven Vilnius

Met Wizz Air vlieg je binnen 2 uur en10 minuten naar Vilnius. Wizz air is wat dat betreft een van onze favoriete vliegtuig maatschappijen, comfortable en betrouwbaar. Ook naar Riga vlogen we met Wizz Air. Vliegen met Wizz Air is overigens een stuk goedkoper dan vliegen met Air Baltic, dus ik zou ook zeker aanraden om met Wizz Air te vliegen.

We vonden de service erg goed, de stoelen zijn ruim, je handbagage kun je makkelijk kwijt onder de stoel voor je. Ook hadden we geen vertragingen etc. Kortom een betrouwbare maatschappij. Kijk even hier voor de beste vliegtickets.

Parkeren Eindhoven airport

Wil je je auto parkeren bij Eindhoven Airport, dit kan. Parkeer je auto veilig bij Eindhoven Airport en laat een gratis shuttlebus je brengen naar de terminal. Meer informatie en reserveren van een parkeerplek, vind dat hier.

Verblijf Vilnius

Europe Royale Hotel

Een van de leukste hotels waar we verbleven (een echte aanrader) was het Europe Royale Hotel. Deze vier sterren hotel ligt gelijk in het oude centrum op loopafstand van alle leuke restaurantjes. We hadden leuk uitzicht op de oude binnenstad op de vele kerktorens. Het ontbijt werd in de ochtend geserveerd in de ‘kelder’ en was goed te noemen. De staf is vriendelijk en behulpzaam waar nodig. Op de dag van vertrek kregen we netjes bij tijds onze ‘wake-up’ call en werd de taxi gebeld op ons verzoek. Zorg ervoor dat je snel je overnachting boekt, het is een populair hotel en snel uitverkocht.

Relais & Chateaux Stikliai Hotel

Een ander hotel waar je romantisch kunt logeren is het Relais & Chateaux Stikliai Hotel. Het prijssegment is iets hoger. Het ligt in het oude centrum en is gevestigd in een historisch gebouw met barokke en gotische kenmerken. In het hotel is tevens een spa-centrum met sauna en zwembad en een fitnessruimte. Relais & Châteaux Stikliai Hotel bevindt zich op 200 meter van de Universiteit van Vilnius, de oudste universiteit in de Baltische staten. Het plein met de kathedraal is 500 meter verderop. Helaas waren wij net te laat om een goedkope kamer te boeken bij dit hotel. Wees er bij tijds bij.

Jamaika Hostel

Wil je liever wat goedkoper logeren in Vilnius, dan zou een hostel een optie zijn. In dit geval raden wij je Jamaika Hostel  aan. Schone omgeving, goede bedden en vriendelijk personeel. De hostel ligt in het midden in het historische centrum van Vilnius, op wandelafstand van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. Zoals het Stadhuisplein en de centrale markt. Je hebt er 2 ruime woonkamers met een keuken die ook door de gasten gebruikt kan worden. Het centrale bus- en treinstation zijn op 10 minuten wandel afstand.

Vervoer in Vilnius

Vervoer van vliegveld naar Vilnius centrum

Het vliegveld van Vilnius ligt dicht bij het centrum. Vanaf het vliegveld gaan er verschillende bussen naar het centrum. In ongeveer 15 minuten ben je bij het centrum. Diverse vliegtuigmaatschappijen, waaronder Wizz Air, geven je de mogelijkheid om met een pendeldienst vanaf het vliegveld naar de stad te worden gebracht en visa-versa. Overigens is een taxi ook zeker een optie, want de taxi’s zijn erg goedkoop in Vilnius.

Vilnius City Card

Vilnius is prima lopend te doen, wil je toch wat verder de stad uit, of wat meer van de stad zien in een wat kortere tijd? Dan kan de Vilnius City Card, wat voor jouw zijn.

Deze kaart is verkrijgbaar voor 24 of 72 uur, het geeft gratis toegang tot diverse musea en je kunt deelnemen aan diverse tours. Er is ook een optie waarbij het openbaar vervoer is inbegrepen in de kaart.

Doordat het centrum van Vilnius vrij compact is, is het de vraag of je alles er uit haalt. Indien je veel musea bezoekt, kan het zo zijn dat je het er wel uithaalt. Houd hier rekening mee voordat je de kaart aanschaf. Ik zou aanraden om dan even alle kosten op een rijtje te zetten en dan berekenen of het voor jouw voordelig is.

Hop-on-hop-off bus

Daarnaast zijn er voldoende hop-on-hop-off bussen. Let op indien je in een laag seizoen gaat, is het nog maar de vraag of er de bus voldoende voorbij komt. Toch is het aan te raden om gebruik te maken van een dergelijk vervoer. Want wil je echt alles van Vilnius zien, dus ook de wat verder gelegen wijken? Maak dan gebruik van deze bus.

Fietsen

Fietsen is ook erg populair in Vilnius, je ziet overal oranje fietsen opduiken. Vilnius heeft een goed fietsverhuur systeem met diverse fietsen in de stad.

Vilnius stedentrip Litouwen

Vind je het wel prima en wil je liever een stedentrip die geheel geregeld is. Dan hebben we de volgende reisbureaus voor je geselecteerd die een stedentrip naar Vilnius aanbieden:

Stedentrips.nl een reis naar Vilnius kun je al boeken vanaf 260 euro, inclusief vlucht en verblijf.

En tot slot nog wat extra praktische informatie.

Vilnius praktisch

Reisdocument: een geldig paspoort en een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist

Visum: voor Vilnius heb je geen visum nodig

Reisseizoen: juni en september zijn de droogste en aangenaamste reismaanden. In juli en augustus kan er veel regen vallen. In december is het frisser en grote kans op sneeuw, maar qua prijs een stuk lager dan in het hoog seizoen.

Temperatuur: de temperaturen varieren van -5 graden in januari tot 18 graden in juli.

Elektriciteit: je hoeft geen wereldstekker mee te nemen

Tijdverschil: in Litouwen is het 1 uur later dan in Nederland

Munteenheid: inmiddels heeft Litouwen sinds enkele jaren de Euro

Inwoners aantal: 544.386 (meetmoment 2016)

Vilnius waarom je er naar toe moet

Wij vonden Vilnius echt een van de leukste en bijzondere stedentrips ooit. Het is er erg kleinschalig, nog niet vol gestormd met toeristen, dus ga er echt nu heen. Nu je de kans hebt! De sfeer in de stad is veilig en gemoedelijk, het eten en drinken heerlijk. En bovenal goedkoop.

Kortom waarom je naar Vilnius moet gaan:

 • Goedkoop
 • Gemoedelijk
 • Goed eten en drinken
 • Mooie oude stad
 • Barokke architectuur
 • indrukwekkende omgeving
 • Bruisend nachtleven
 • En nog niet ontdekt door de massa toerisme!

Vilnius jouw ervaring

Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaringen over Vilnius. Heb je nog informatie die leuk zijn om in dit artikel te zetten? Of wil je iets anders kwijt… Laat een een berichtje achter in de comments.

Gebruikte Bronnen voor dit artikel:

 • Eigen ervaring 😉
 • Wikipedia
 • Capitool reisgidsen (Estland, Letland & Litouwen)
vilnius litouwen stedentrip
vilnius