Wil je een goedkoop weekendje weg, maar weet je niet waar naar toe? Dan zou Riga de hoofdstad van Letland zomaar een optie voor je kunnen zijn! Riga heeft veel invloeden vanuit andere landen en heeft daarnaast nog haar eigen identiteit.

Binnen een paar uurtjes ben je in een heel andere wereld. Er is genoeg te ontdekken en te beleven in en rondom Riga. Wij vonden het een erg leuke stedentrip.

Lees in dit blog of Riga wat je allemaal kunt zien en doen in Riga. Waar je lekker kunt eten en drinken. Hoe je in Riga komt en waar je kunt slapen.

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

Riga Letland

Is de hoofdstad van Letland met 640.000 inwoners is het de grootste stad van het land en de overige Baltische landen. Riga heeft een rijke historie, een knusse oude binnenstad welke rijk is aan Art Nouveau architectuur. Ook heeft Riga een lange muziektraditie.

Er is genoeg te zien en te beleven. Riga ligt aan de monding in de Golf van Riga (Oostzee). Is bekend met een Hanzeverleden en ook heeft Riga wat te voor duren gekregen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

We zullen even kort de geschiedenis van Riga omschrijven. Uiteraard kun je deze skippen en door gaan naar de andere topics.

Riga Letland een stukje geschiedenis

Riga werd in 1201 gesticht en is een voormalige Hanzestad. Het historische centrum van Riga staat tevens op de wereld erfgoedlijst, onder andere dankzij de pittoreske oude binnenstad. Denk aan de houten architectuur uit de 19e eeuw, of aan de art-nouveau architectuur.

De grootste etnische groep zijn de inheemse Letten, gevolgd door de Russen, Oekraïners, en Polen. Dit merk je een voor een klein deel wel in de cultuur, die toch heel anders is dan bijvoorbeeld in Vilnius. Vilnius vonden we wat dat aangaat wel iets gemoedelijker.

Ook in Riga heeft de Tweede Wereldoorlog haar sporen achtergelaten. In 1940 werd het land ingelijfd door de Sovjet-Unie In het voorjaar van 1941 begon het nieuwe Sovjet-gezag met planning van de massale deporatie van ‘’anti-Sovjet elementen” uit de bezette Baltische staten.

Vele inwoners van Letland werden hierbij gedeporteerd naar kampen, meestal in de Siberië. Vele overleefden deze deportaties of het leven in Siberië niet.

Sovjet bewind

Gedurende de jaren onder het Sovjet bewind zijn er vele honderdduizenden Russen in Letland ondergebracht en te werk gesteld. Rond 1989 was het percentage Letten in Riga gedaald tot 36,5%. Riga leek een toekomst als Russische stad tegemoet te gaan.

In 1991 wilde de Letten een volledige onafhankelijkheid van de Sovjet, het geen in datzelfde jaar werd toegekend. Het moderne Riga bezit nog steeds een grote Russische minderheid, af en toe is er een spanning tussen de beide bevolkingsgroepen. (bron: wikipedia)

In Riga merk je dus een mengeling van cultuur. Het heeft invloeden van Oost-Europa, Rusland en een deel van Duitsland. Ook heeft Riga een groot deel haar eigen cultuur behouden. Dit is iets wat je terug zal zien tijdens je stedentrip in Riga.

Riga bezienswaardigheden

Ga jij een stedentrip maken naar Riga dan zijn dit zeker de bezienswaardigheden die je moet hebben gezien!

Bezettingsmuseum

In dit museum kom je alles te weten over de Russische en Duitse bezetting. Beide bezettingen duurde in totaal 51 jaar van 1940-1991. Indrukwekkend zijn de verhalen over onschuldige mensen die werden afgevoerd naar Siberische strafkampen.

Er wordt een realistisch beeld geschept aan de hand van vele foto’s en verhalen. Lees hier meer informatie.

Centrale markt

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

Ga naar de centrale markt om al je zintuigen te prikkelen. De centrale markt is niet te missen. Het is de grootste overdekte markthal van Europa en is gevestigd in vijf enorme zeppelinhangars met elk een eigen specialiteit.

De centrale markt is een feest voor je smaakpapillen en je kijkt je ogen uit. Ook is het een ideale plek om te fotograferen, ook al zal niet iedereen daar even blij mee zijn. Doe dat dus alleen als je het een beetje ‘ sneaky ‘ kunt doen!

Kruittoren Oorlogsmuseum

In de Oude stad van Riga ligt deze toren uit de 14e eeuw. Vroeger was deze toren de hoofdingang tot de stad en had ze een verdedigingsfunctie.  De toren heeft door de eeuwen heen een aantal aanvallen weten te doorstaan. Tot de 18e eeuw werd de toren als gevangenis gebruikt.

Tegenwoordig maakt ze deel uit van het oorlogsmuseum van Riga. Zeker een plekje die je moet bezichtigen. Voor verdere info verwijs ik je door.

Stadswandeling

Riga heeft vele oude straatjes, huisje het geen erg romantisch aan doet. Een stadswandeling door Riga is een heerlijke manier om de stad te verkennen. Wat kun je zoal in de stad zien?

Drie broeders

De drie broeders zijn de drie oudste huizen in Riga. De drie huizen liggen naast elkaar in Mazãpils. Huis nummer 17 stamt uit de 15e eeuw. De andere twee huizen stammen uit de 17e en 18e eeuw. In een van de huizen bevindt zich een architectuurmuseum.

Huis van de Zwarthoofden

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

Het huis van de Broederschap van Zwarthoofden (Melngalvu Nams) is oorspronkelijk gebouwd in 1344 voor de Broederschap, een Gilde voor ongehuwde Duitse kooplieden in Riga.

Tegenwoordig doet het dienst als museum en soms als concertzaal. Het toeristische informatie centrum is hier te vinden.

De Dom (Doma Baznica)

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

De Dom van Riga is de grootste kathedraal van de Baltische Staten en heeft een van de grootste orgels in Europa, met 6769 pijpen. De dom werd in 1211 gebouwd.

Doordat de dom later een aantal keren is gebombardeerd bestaat hij uit verschillende bouwstijlen, zoals Gotiek en Barok. Lees hier alles over de Dom.

Petruskerk

De bakstenen Petruskerk is de hoogste kerk van Riga en een echte blikvanger. De metalen toren (123,5 meter) uit 1973 overheerst alles. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste kerk van Riga. Je kunt met een lift naar de bovenste verdieping gaat, waar je een geweldig uitzicht hebt over de oude stad en de Daugava (rivier).

Free Walking Tour

Vind je het fijner om gratis met een gids door de straten van Riga te struinen? En hiermee alle ins en outs over Riga te weten te komen? Check dan even deze site.

Waai uit aan het strand

Eerlijk gezegd is dit niet iets wat wij hebben gedaan. We waren er medio maart en het was al koud genoeg. Voor de strandliefhebbers is het een uitkomst.

Je moet wel even een treinkaartje kopen, (kost rond de 3 euro). Een treinritje nar Jurmula duurt rond de 40 minuten.

Via een reisorganisatie hadden we een dagtrip geboekt, inclusief chauffeur en prive vervoer. Met als hoogtepunt een bezoekje aan de Bobsleebaan en de geheime Sovjetbunker.

Bobsleebaan Sigulda
Riga Letland stedentrip reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie

De totale lengte van de bobsleebaan is 1200 meter, met 16 bochten en een maximum te behalen snelheid van 125 km per uur. In het weekend kun je zelf een ritje maken in de bobslee, als je durft. Erg indrukwekkend om te zien, dus ook zonder ritje de moeite waard.

Sovjetbunker in Līgatne

Dit was toch echt wel het hoogtepuntje van onze reis. Bij aankomst kwamen we aan in een Medical Rehabilitation Centre. Het deed erg oudbollig aan, laat je echter niet misleiden.

Het is namelijk niet wat het lijkt. Via een trappenstelsel kwamen wij aan onder in de Sovjetbunker, lees 9 meter onder de grond.

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

In geval van een nucleaire aanval kon de top van de Partij zich hier drie maanden schuil houden. De bunker met de code naam ‘ Pension’ is nooit gebruikt en het bestaan ervan was niet bekend. Pas toen Letland in 2003 toetrad tot de NAVO, werd het complex vrij gegeven.

Beleef de Sovjet periode uit die tijd, met een gids die nog fan is van Lenin!  Verdere info vind je hier.

Eten, drinken en uitgaan in Riga

Riga is absoluut geen dure stad. Het eten is er spotgoedkoop. Voor ons zuinige Nederlanders zeker een uitkomst.

De Letse keuken is een echte boerenkeuken, die beïnvloed is door de Duitse, Russische en Poolse keuken. Er wordt veel vet en boter gebruikt, maar weinig kruiden.

Een nationale gerecht van Riga is pelēkie zirņi ar speķi. Een soort stoofpotje gemaakt van lokale varieteiten van droge erwten, gemixt met gefrituurde ui en blokjes spek van varkensbuik. Het is een goed gevulde maaltijd en zeker in de donkere dagen erg welkom.

Een typisch Russisch gerecht, die je ook ongetwijfeld tegenkomt in Letland is Pelmeni, een soort dumpling van vlees, geserveerd met zure room.

Balzam

De nationale drank van Letland is Balzam, een sterke kruidenlikeur waarin 21 kruiden zijn verwerkt. Kijk uit want het bevat 45% alcohol!

Waar moet je zijn?

Een plek waar je echt gegeten moet hebben is Folkklubs Ala Pagrabs. Indien je enkele trappen naar beneden loopt kom je aan in de Kelder. Het eten is er geweldig, voor nog geen 10 euro heb je een hele maaltijd. Wel kan de muziek er erg luid zijn, zeker als je op het verkeerde moment komt.

De eerste keer dat wij hier kwamen renden we gillend de tent uit, de volgende dag kwamen we op een ander tijdstip…. en wereld van verschil. Heerlijk rustig en heerlijk gegeten. Zo zie je maar de aanhouder wint.

Uitgaan Riga

Riga doet niet onder van andere Europese steden op het gebied van uitgaan. In Riga vind je diverse pubs (je kunt ook deelnemen aan een pubcrawl). Een bekende Discotheek in Riga is La Rocca, voornamelijk erg druk bezocht door de Russen. Het is een van de beroemdste clubs in Riga. Het is gelegen iets buiten de oude stad. Je kunt hier vooral terecht als je van technomuziek houdt.

Houd je meer van wat commerciële muziek. Kijk dan even of Coyote Fly wat voor je is. Op een donderdag heb je meer kans dat je de club mag betreden dan op andere dagen. Op andere dagen kan de selectie aan de deur strenger zijn.

Wil je lekker nippen van een overheerlijke cocktail met geweldig uitzicht over de stad? Ga dan naar de Radison Blu Skybar. Let er wel op dat je voor mooi uitzicht ook betaald. Het is echter zeker de moeite waard.

Wij zijn niet uitgegaan in Riga. Wel hebben we ‘s avonds laat nog over straat gelopen (in het oude centrum is dit prima te doen). Je komt dan wel een hoop dronken Russen en Engelsen tegen. De sfeer is dan ook echt anders dan overdags. We zouden niet zo snel in het hoogseizoen naar Riga gaan. Mede doordat er een hoop vrijgezelle feesten zijn etc.

Vliegen naar Riga

De luchthaven van Riga ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van het centrum. Je kunt met het openbaar vervoer (busnummer 22) naar het centrum. Ook kun je met een taxi naar het centrum (rond de 15 euro).  Lees even hier verdere informatie aangaande de dienstregeling van busnummer 22.

Amsterdam Riga

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Riga, met Air Baltic.  Je doet hier ongeveer 2 uur en 15 minuten over. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets

Parkeren Schiphol

Indien je vanaf een Nederlands vliegveld vertrekt, zal je vliegen vanaf Schiphol. Heb je geen zin in een gedoe met reizen per trein en hopen dat alles netjes aansluit zodat je je vliegtuig niet mist? Kies dan voor parkeren bij Schiphol.

Nadat je je auto hebt geparkeerd wordt je met een gratis snelbus binnen 5 minuten naar de terminal gebracht. Deze bussen rijden om de 10 minuten.

Eindhoven Riga

Met Wizz Air vlieg je vanaf Eindhoven in 2 uur en 30 minuten naar Riga. Met Wizz Air zijn wij ook naar Vilnius gevlogen. Het is wat ons betreft een van onze favorieten vliegtuigmaatschappijen. De vliegticket is erg goedkoop. Kijk even hier voor de beste vliegtickets.

Parkeren Eindhoven airport

Ook hier kun je beveiligt parkeren waarna een gratis shuttlebus je naar de terminal brengt. Meer informatie en reserveren van een parkeerplek, vind dat hier.

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie stedentrip baltische staten

Verblijf Riga

SemaraH hotel Metropole

In Riga hadden we een erg leuk hotel (SemaraH hotel), niet ver van de oude binnen stad gelegen. Het ontbijt was geweldig en ook de kamers waren erg ruim en mooi ingericht. Het biedt elegante klassieke kamers. Alle kamers beschikken over een minibar en kluisje. Het personeel is erg vriendelijk en gastvrij. Het publiek wat hier verblijft is rustig.

Ekes Konvets

Gelegen op 1350 meter afstand van Jugenda Stila. Hotel Ekes Konvets ligt op 15 minuten wandelafstand van Musee Art Nouveau. Het hotel heeft zelfs een zwembad. Het hotel ligt op slechts 750 meter afstand van Riga Centraal station. Je kunt binnen 15 minuten op de luchthaven van Riga zijn. Ook dit hotel houdt er van om het rustig te houden 🙂

Hostels

Een hostel die goed bekend staat is de Tree House. Je bent 350 meter verwijderd van de Letse Nationale Opera en het omliggende park met het Freedom Monument. Je hebt zowel slaapzalen en enkele privé-kamers. Bij de privé-kamers heb je wel een gedeelde badkamer.

Houdt er rekening mee dat Riga echt een uitgaansgebied is, indien je er dus in het weekend bent en ook in het hoogseizoen. Dan zijn er tal van vrijgezellenfeesten, bedenk dan even of je liever in een rustig hotel verblijft of kies voor een goedkope hostel.

Uiteraard zijn er genoeg hotels, hostels of andere verblijf accommodaties, voor ieder wat wils. Check de link.

Vervoer in Riga

Riga is prima lopend te doen, uiteraard kun je met het openbaar vervoer ook van alles zien. Ben je net als Ilse en grote fan van Hop-on Hop-off bussen? Ook dat kan.

Riga heeft ook een Riga card. Je mag dan gebruik maken van al het openbaar vervoer en je krijgt korting op musea. Je kunt al een Riga card kopen voor 25 euro, en dan heb je 24-uur recht op voornoemde faciliteiten.

Riga heeft rond de 38 buslijnen, 8 tramlijn en 20-tal trolleybussen. Bedenk even of een Riga kaart voordelig voor je uit valt of dat je toch liever alles lopend doet 🙂

Fietsen heb je genoeg gezien van het centrum van Riga, je kunt er altijd nog op uit trekken met de fiets. Deze kun je op diverse plekken in Riga huren. Je kunt al een fiets huren voor 10 euro per dag. Een kennis van ons gaf de tip om de fiets te huren bij Riga Explorers Club. Je krijgt dan een uitgestippelde fietsroute mee. Wat je kunt zien tijdens je fietstrip, het eiland Kipsala en de Holy Trinity Church.

Riga stedentrip

Riga kun je prima zelf regelen, wil je echter een stedentrip die geheel geregeld is? We hebben goede ervaringen met de volgende reisbureaus:

Stedentrips.nl een reis naar Riga kun je al boeken voor 240 euro voor 3 dagen.

Rondreis Baltische staten

Rondreis Baltische staten. Wil je liever alle hoofdsteden zien van de Baltische staten kijken dan even naar de pakket pakket aanbieden van Kras.

Kras.nl veel verschillende reizen, verschillende steden te bezoeken, kortom voor ieder wat wils.

En tot slot nog wat extra praktische informatie.

Riga Praktisch

Reisdocument: een geldig paspoort en een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist

Visum: voor Riga heb je geen visum nodig

Reisseizoen: juni en september zijn de droogste en aangenaamste reismaanden. In juli en augustus kan er veel regen vallen. In december is het frisser en grote kans op sneeuw, maar qua prijs een stuk lager dan in het hoog seizoen.

Temperatuur: de temperaturen varieren van -5 graden in januari tot 18 graden in juli.

Elektriciteit: je hoeft geen wereldstekker mee te nemen

Tijdverschil: in Letland is het 1 uur later dan in Nederland

Munteenheid: inmiddels heeft Letland sinds enkele jaren de Euro

Inwoners aantal: 641.424 (meetmoment 2016)

Riga waarom je er heen moet

We vonden Riga een leuke stad en zeker de moeite van een stedentrip waard. Want wat zijn nu de redenen om naar Riga op vakantie te gaan?

  • Goedkoop
  • Goed eten en drinken
  • Diverse culturen te ontdekken
  • Diverse architectuur te ontdekken
  • Bruisend nachtleven, pubs, discotheken etc
  • Je kunt ook nog een uitstapje maken naar het strand!

Fotograferen Riga

Een van de andere dingen die wij leuk vinden om te doen is fotograferen. In Riga kun je naar harte lust fotograferen, dit hebben we dan ook zeker gedaan. Je kunt in de binnenstad van Riga in de avond/nacht zeker rondlopen, een ideaal moment dus om je avondfotografie en nachtfotografie toe te passen. Lees daarnaast ook nog even onze tips zodat je niet vergeet om de juiste cameraspullen in te pakken. Vergeet tijdens je reis niet om een goede back-up te maken van je gemaakte plaatjes!

Riga jouw ervaring?

Wij vonden Riga een leuke stad, zeker ons bezoekje aan de Sovjetbunker was de moeite waard. Heel eerlijk gezegd vonden we Vilnius een stuk leuker, maar smaken verschillend. Riga is wel een grotere stad en heeft een groter uitgaansgelegenheid.

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwe reisblogs of fotografietips schrijf je dan in.

Gratis reisgids Riga

Wil jij een gratis reisgids vol met praktische tips over Riga. Krijg dit gratis hier.

Benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

Riga Letland fotograferen reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie

Ben je benieuwd naar het verhaal achter deze foto, de oude muur in Riga? Klik dan even op de onderstaande button.

Verder informatie:

riga