Voor onze vakantie naar Cuba, ben ik op zoek gegaan naar een klein compacte camera.

Ik wilde 4K kunnen filmen en ik wilde de camera ook gebruiken als onderwatercamera.  Daarnaast moest de camera zowel onder als boven water goed presteren.  Ook heeft de Olympus Tough TG-5 een gouden toevoeging, namelijk: macro-fotografie.

Deze camera had alle specificaties die ik zocht. Ondanks de concurrentie op de markt van andere grote namen, zoals Nikon en de nieuwe lijn van GOPRO.

Lees hier mijn review over de Olympus Tough TG-5, een geweldige onderwatercamera.

Specificaties van een Olympus Tough TG-5

 • Waterdicht (tot 15 m), schokbestendig (tot 2.1 m), vorstbestendig en stofdicht
 • 12 megapixel sensor
 • 4x optische zoom
 • Razendsnelle autofocus
 • 3″ LCD display
 • 4K/UHD-video
 • Ingebouwde wifi, GPS en e.compass
 • Interval-, timelapse- en microscoopmodus
 • Vijf onderwaterinstellingen
 • 19 scene programma’s
 • lichtgewicht: 250 gr.

Derhalve is de olympus een echte allround camera, die verder gaat wanneer de camera functie van je telefoon stopt. En de kwaliteit kan leveren op plekken waar zelfs de beste spiegelreflex en systeemcamera’ s niet kunnen komen. Bron: camera.nu

Robuuste reiscamera

De Olympus Touch TG-5 is een geweldig betrouwbare reisgenoot voor het vastleggen van de meest extreme ervaringen. Met deze solide compact camera leg je de herinneringen van jouw meest avontuurlijke tochten in uitstekende kwaliteit vast.

Of het nu op het strand of in het water is, op de skies of tijdens een dagje naar een stoffige motorsportwedstrijd: de robuuste Tough TG-5 is overal tegen opgewassen.

Compleet water- en stofdicht

De Olympus Tough is compleet water- en stofdicht en ook nog eens bestand tegen hogedruk en vrieskou. Wat dan helemaal goed van pas komt, is het dubbellaags glas dat niet zal beslaan.

Onderwatercamera

De camera is goed waterdicht en kan dus tot 15 meter onderwater. Via speciale settings in het menu zorgt de camera ervoor dat je de mooiste plaatjes of 4K filmpjes schiet onder water!

Optische zoom

Naast vier keer optische zoom met een 35mm-equivalent van 25-100m.

Fotograferen in RAW

De camera kan ook in RAW fotograferen. Dit maakt het mogelijk om je opnames nog beter te kunnen nabewerken. Met de Tough TG-5 maak je dan ook onder alle omstandigheden prachtige opnames.

Snelle beeldprocessor en uiterst lichtgevoelig

Olympus Tough TG-5 een review uit Cuba onderwatercamera reisblog reisblogger fotografieblog fotografieblogger

Voor het vastleggen van al je activiteiten is de Tough TG-5 voorzien van een 12 megapixel backlit CMOS-sensor en de supersnelle TruePic VIII beeldprocessor die ook wordt gebruikt in de OM-D E-M1 Mark II.

De combinatie van deze twee vormt de Olympus iHS-technologie, die zorgt voor snelle prestaties en een hoge ISO-gevoeligheid van 12.800.

Deze snelle prestaties vertalen zich met name in de mogelijkheid om tot wel twintig beelden per seconde op volledige resolutie te schieten en 4K/UHD-video’s te maken met 30 of 25fps.

De sensor en processor bieden ook ondersteuning aan het opnemen van full HD 1080p films.

Lichtsterke lens en beeldstabilisatie

De Olympus Tough TG-5 beschikt over een f/2.0-4.9 lens met vier keer optische zoom en sensor-shift beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie minimaliseert cameratrillingen en maakt het mogelijk om zelfs bij weinig licht haarscherpe foto’s te maken.

GPS, wifi en electrisch compass

De zeer degelijke Touch TG-5 is voorzien van ingebouwde GPS zodat je altijd terug kunt zien waar jij je foto’s gemaakt hebt.

De GPS-functie geeft oriëntatiepunten op het LCD display weer en slaat deze automatisch op.

Met electronische compass kun je, zelfs als de camera uitgeschakeld is, de richting, lengtegraad en breedtegraad van je locatie controleren.

Olympus Tough TG-5 een review uit Cuba
Delen op social media

Waar ter wereld je ook bent, het delen van je foto’s en video’s met je vrienden en familie is zeer gemakkelijk.

Dankzij de ingebouwde wifi en de OI.Share applicatie kun je de gemaakte foto’s en video’s gemakkelijk overzetten naar je smartphone of tablet om ze daarna te delen op social media zoals Facebook, Instagram en Youtube.

Daarnaast is het mogelijk om je smartphone of tablet te gebruiken als afstandsbediening voor het regelen van de instellingen en het maken van foto’s met de Olympus TG-5. Bron: camera.nu

Macro

Macrofotografie is ook een onderdeel waar deze camera in uitblinkt. Je kunt speciale flitsers kopen die je op de lens schroeft en je bent klaar om het allerkleinste te fotograferen.

Accessoires

Voor de TG-5 zijn er diversen accessoires te verkrijgen, om je camera nog verder uit te breiden

 • Tele Converter
 • Fisheye Converter
 • Flash Diffuser
 • LED Light Guide
 • Onderwater Case (tot 45 meter)
 • Onderwater Flash

Je kunt deze accessoires dus ook bestellen via camera.nu.

Olympus onderwatercamera … ideaal

Aan de specificaties kan het niet liggen, nu nog de praktijktest. Enkele weken geleden ontving ik de Olympus TG-5, kort hierop vertrokken we voor een 17-daagse rondreis door Cuba.
We kwamen aan in Havanna. Waar we 3 nachten zouden blijven.

Het bleek een ideale camera om overal mee naar toe te nemen, je stopt hem in je zak en kunt er heel makkelijk ‘’snapshots’’ mee maken. Deze kunnen later weer bewerkt worden via de speciale Olympus software, (gratis te downloaden).

Het voordeel van de lichtgevoelige f2 lens is dat de sluitertijd tijdens goed licht erg snel is, hierdoor kun je prachtige scherpe foto’s maken uit een rijdende positie.

Olympus Tough TG-5 een review uit Cuba onderwatercamera reisblog reisblogger fotografieblog fotografieblogger
Olympus Tough TG-5 een review uit Cuba onderwatercamera reisblog reisblogger fotografieblog fotografieblogger

Bovenstaande foto’s zijn genomen uit deze Coco taxi, wat ook in Cuba een ideaal vervoersmiddel is. Onze Cocotaxi werd bestuurd door een pittige Cubaanse die met temperament door Havanna wist te scheuren.

De eerste indruk van deze camera stelt mij zeker niet teleur, sterker nog! Ik ben oprecht onder de indruk van de kleuren, snelheid en kwaliteit van de foto’s. Tijdens onze rondreis zal ik meer gaan ontdekken en vertellen over mijn ervaring met de Olympus TG-5. Jammer dat ik de camera nog niet had tijdens onze rondreis door Vietnam.

Olympus Tough TG-5 een review uit Cuba onderwatercamera reisblog reisblogger fotografieblog fotografieblogger

Ook ben ik zeer aangenaam verrast over de macro optie van de camera. Je komt daadwerkelijk dichtbij het geen je wilt fotograferen. Dit had ik in de eerste instantie niet verwacht. Wel zou ik je aanraden om een dergelijke ringflitser aan te schaffen. Voor scherpere macrofoto’s.

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen, de komende tijd zal ik regelmatig blogs plaatsen en houd ik jullie op de hoogte van onze reisavonturen! Heb je ook ervaring met de olympus tough TG-5 of heb je ervaringen met een andere onderwatercamera’s, dan ben ik hier benieuwd naar. Laat het achter in de comments.

Onze eerste blog staat inmiddels online: Havana Cuba.

Ben jij benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

Ben jij benieuwd achter het verhaal achter de bovenstaande foto? Klik dan even op de onderstaande knop, zodat je alles kunt lezen over de foto!

trinidad oude deur koloniaal
olympus tough tg g review
olympus tough tg 5