Jaren geleden had ik nog foto’s en schilderijen aan de muur hangen van een bekend Zweeds woonboulevard merk. Iets met blauwe en gele letters. Mooi, maar onpersoonlijk en massaal. Nu kies ik ervoor om foto’s van eigen werk aan de muur te hangen. Een stuk persoonlijker, mooier en unieker, niet een uit een dozijn. Ook kan je nog kiezen uit vele materialen, om je pareltje aan de muur te hangen.

Regelmatig kwam ook de vraag ‘Manon die foto van de zonsondergang is zo mooi, kun je die niet aan de muur hangen? Leuker vond ik het ook om anderen de mogelijkheid te geven om ook een van mijn foto’s aan de muur te hangen. Om mijn belevingen te delen. Alleen hoe doe je dat zonder te veel rompslomp, qua administratie, welk bedrag vraag je ervoor. Hoe waarborg je kwaliteit en service?  

Ik ben toen gaan googlen op zoek naar een bedrijf die fotowerken voor aan de muur verkocht. Zonder te veel ‘poha’, openen eerlijk en een foto die uniek was. Dat ik er iets aan kon overhouden, maar niet te duur voor de kopende partij.

Google bracht mij al snel naar de website van ‘Werk aan de muur’.  Hun slogan ‘Orgineler dan Ikea en goedkoper dan een galerie’, sprak mij direct aan!

In dit blog vertel ik je over mijn ervaringen met Werk aan de Muur, gaan we de diepte in en lees je een uitgebreid interview met één van de oprichters (Jasper). Lees wat dit bedrijf zo uniek en passie vol maakt. Ook leg ik je uit wat je als consument of als fotograaf mag verwachten van, of kunt hebben aan Werk aan de Muur.

Werk aan de Muur mijn ervaring

Het begon voor mij een kleine twee jaar terug. Ik was met mijn schoonfamilie op vakantie in Zeeland en ik had net een ND-filter gekocht (lees even dit artikel voor verdere informatie over ND-filters). Ik had toen een mooie foto gemaakt van de Golfbrekers in Zeeland, met mistig water. Een plaatje, een grote robuuste zwart/wit bewerking die mooi uit komt op staal. Althans dat zag ik zo voor me. Wij hadden destijds nog een kleine woonkamer, dus bij ons zou het niet goed uitkomen. Wel vond ik de foto dusdanig mooi, en ook meerdere mensen vond en dit, dat ik het wilde delen.

Zo kwam ik dus terecht na wat googlen bij de website van Werk aan de Muur. Hierop maakte ik een eigen Werk aan de Muurshop aan.

golfbrekers mistig water zeeland werk aan de muur fotografie reisblog Manon Ruitenberg Fotografie Zwart Wit fotografieblog reisblog reisblogger

Ik up loade mijn bestand en zo gebeurde het. Het duurde even, maar uiteindelijk is deze foto gekocht door iemand uit Vlissingen. Sindsdien heb ik de wildste fantasieën waar mijn foto nu zou hangen. Mijn schoonouders gaan nog geregeld op vakantie naar Vlissingen en omgeving, maar hebben de foto nog nergens gezien. Zou het in een restaurant zijn opgehangen of bij iemand thuis aan de muur? Vermoedelijk kom ik er nooit achter. Wel heb ik iemand blij gemaakt met mijn foto, althans daar ga ik maar van uit.

Overigens heb ik recentelijk een ander werk verkocht, ook genomen in Zeeland. Waarschijnlijk hebben mensen toch iets met zonsondergangen etc. Zelf vind ik het een erg mooie foto, die met doet denken aan een warme na zomerse dag:

zonsondergang zeeland golfbrekers werk aan de muur

Wordt je er nu schatrijk van. Sommige fotografen houden er een aardig zakcentje eraan over. Bepaal alleen ook voor jezelf wat het leukste is. Het geeft een kick als iemand je werkt aan zijn of haar muur wil hangen Iemand is blij met je foto en heeft geen standaard Ikea werk aan de muur. Het kost je even wat tijd om je foto up te loaden, maar kost het je niks.

Ik zie alleen maar voordelen!

Manon Ruitenberg Fotografie Werk aan de Muur Shop

Wil je ook wel zo’n gave foto aan je eigen muur? Kijk dan even op mijn Werk aan de Muurshop, hier kun je de werken bestellen op elk gewenst materiaal en afmeting.

Oerd Ameland zonsopkomst duinen Werk aan de Muur reisblog goedkope kunst aan de muur fotografie fotografieblog reisblogger

Ik zal straks meer vertellen over wat je als consument en als fotograaf hebt aan Werk aan de Muur. Eerst wil ik je mee nemen naar het ontstaan van Werk aan de Muur aan de hand van het interview die ik heb gehad met Jasper.

Interview Jasper (mede) oprichter Werk Aan de Muur

Ik was erg benieuwd naar het ontstaan en de werkwijze van Werk aan de Muur. Ik trok de ‘stoute’ schoenen aan en mail de of iemand bereid was om te worden geïnterviewd. Al snel kreeg ik een enthousiast mailtje terug van Jasper, hij vond het leuk om geïnterviewd te worden. Jasper is de (mede) oprichter van Werk aan de Muur. Lees het hieronder.

interview jasper werk aan de muur betaalbare kunst aan de muur fotografieblog reisblogger reisblog
Foto uit privé collectie Jasper.

“Fotografie leek me altijd leuk, maar ik had niks met de analoge tijdperk, ik ben digitaal ingesteld. Toen ook één van de eerste digitale camera’s uitkwam heb ik er meteen één gekocht. Een Sony camera, met 2.1 megapixel. Dit was rond 2001. Ik kende mezelf en wilde niet dat de camera in de kast kwam te liggen, ongebruikt, onder het stof. Ik ben toen een fotoblog begonnen en heb mezelf als doel gesteld om dagelijks één foto te plaatsen. Op deze manier moest ik wel de deur uit. Elk weekend ging ik de deur uit om foto’s te maken. Ik heb dit 10 jaar volgehouden. Ik vond het superleuk om mezelf te zien groeien. Inmiddels had ik al een groot beeldarchief aangelegd.

Ik had verder nooit de intentie geld te verdienen met het fotograferen, in de vorm van opdrachten. Wel vond ik het zonde om niks met mijn foto’s te doen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier om mijn gemaakte werken te verkopen. Ik kwam hierop uit op stocksites,maar dit was niet wat ik zocht. Enkele fotografen die ik kende vertelde dat zij weleens werken voor aan de muur verkochten, maar dat ze het proces erom heen lastig vonden. Ze waren zelf verantwoordelijk voor dit proces. Zo hadden ze een werk besteld voor een klant, maar moesten ze telkens controleren of het wel was aangekomen, en bijkomende administratieve last, wat vraag je nu voor een werken ga zo maar verder. Dit was het begin van een idee!

Tijdens een weekje wintersport besprak ik dit idee met een aantal vrienden. Één met ervaring in de online marketing en één met verstand van techniek. Gaandeweg de week zagen wij steeds meer kansen en werden we steeds enthousiaster over ons idee. Niet alleen voor fotografen maar ook voor consumenten. Een win-win situatie. Een galerie is vaak te duur en de werken van Ikea te bekend. Zo ontstond rond 2010 het idee van Werk aan de Muur. De slogan ‘Origineler dan Ikea, goedkoper dan een galerie’, staat nog steeds vol trots op de website.”

Werk aan de muur nu en in de toekomst

“Werk aan de Muur is een goed lopend bedrijf. Jaarlijks worden er steeds meer werken verkocht. Er worden nu ruim tientallen werken per dag verkocht.

Qua materiaal zie je dat canvas nog steeds een erg gewild product is.Vermoedelijk omdat canvas goed betaalbaar is. Daarnaast worden afdrukken op behang steeds populairder. Ook worden er steeds meer werken op grotere formaten afgedrukt. Wat voor soort werk het beste verkoopt is lastig om aan te geven.Iedere fotograaf/beeldwerker is gespecialiseerd in zijn of haar tak. Dit zie je ook terug in de kwaliteit van de beelden. Je kunt niet altijd goed inschatten wat een consument wenst. In het verleden hebben wij iemand zeer blij gemaakt met foto’s van zeehonden. Dit hadden we in de eerste instantie niet verwacht. Zo zie je maar weer dat er voldoende diversiteit via Werk aan de Muur wordt aangeboden. En ook dat een consumenten verschillenden wensen hebben.

Momenteel hebben we (nog) geen eigen afdrukcentrale. Wel vinden we het erg belangrijk dat afdrukcentrales een goede kwaliteit leveren en flexibel zijn. Zo kan het zomaar voorkomen dat een consument een foto nodig heeft voor het einde van de week, voor bijvoorbeeld een afscheidsdienst.

We focussen ons vooral op de techniek (bouwen van de eigen website), de klantenservice en styling. Zo geven we mensen advies op maat en kunnen we samen op zoek gaan naar een gepast werk aan de muur. Styling advies.

werk aan de muur interview betaalbare kunst aan de muur stappen plan ervaring reisblog fotografieblog reisblogger
Foto uit privé collectie Jasper.

We hebben geen fysieke winkel, wel hebben we een in Haarlem een showroom. Als iemand bijvoorbeeld het verschil tussen glans en mat in het echt wilt zien,dan kan dat in onze showroom. We hopen in de toekomst (meer) samen te gaan werken met woonwinkels, dat wij ons product daar zichtbaar kunnen maken voor de consument. Dit kan fysiek zijn door een Werk aan de Muur te hangen of door een digitaal platform neer te zetten, waarop een consument een product naar keuze kan bestellen.

Onze markt richt zich vooral op Nederland en Duitsland. Op dit moment hebben wij onze website nog niet vertaald naar het Engels. Dit doen wij bewust, het is logistiek nog lastig om het product in bijvoorbeeld Amerika af te leveren. Ook zit er nog voldoende groei in de Nederlandse en Duitse markt. Hier ligt onze focus.

Inmiddels fotografeer ik een stuk minder, ik ben vooral bezig met het maken van beeld. Tijdens de reizen die ik maak, fotograaf ik vooral met mijn mobiel. De snapshots plaats ik op Instagram. Een tijd geleden was ik samen met mijn vriendin (die fotografe) is, op vakantie in Nieuw-Zeeland. In 4,5 maand zijn we van het Noorden naar het Zuiden gelopen, we hebben een hoop foto’s gemaakt. Van 100 foto’s heb ik een collage gemaakt, deze hangt nu bij ons aan de muur. “

werk aan de muur voor de consument en fotograaf betaalbare kunst aan de muur fotografie reisblog fotografieblog reisblogger
Foto uit privé collectie Jasper.

Werk aan de Muur voor de consument een stappenplan

Werk aan de Muur is een website waar je foto’s kunt kopen van beeldmakers, dus ook van fotograferen. Nadat je je foto hebt gekozen, kun je kiezen op welke materiaal je de foto af wilt laten drukken, de grootte etc.

 1. Kies jouw foto of ander Werk voor aan de Muur!

  De eerste stap is het vinden van een geschikte foto. Werk aan de Muur heeft een uitgebreide collectie die dagelijks wordt aangevuld. Elke stijl en elke foto is wel te vinden. Kies iets wat bij je past.

 2. Materiaal Werk aan de Muur

  Werk aan de Muur biedt divers materiaal aan onder andere het volgende:
  ·     Acrylglas(extra dieptewerking)
  ·     Aluminium(algemeen gebruik)
  ·     Staal(voor een stoer uiterlijk)
  ·     Canvas(budget proef en toch goed kwaliteit)
  ·     Behang(iets moois en groots aan de muur)
  ·     Hout

  Twijfel je eraan op welk materiaal jouw foto het beste uitkomt? Neem dan even contact op met Werk aan de Muur.

 3. Kies de juiste afmeting

  Je kiest de afmetingen die bij je past.Zo zijn de werken die ik recentelijk heb verkocht, afgedrukt op staal. Met maar liefst een afmeting van 140 bij 55 cm. Gigantisch groot als je het mij vraagt!Supertof.

  Ben je benieuwd naar het verhaal achter de foto? Klik dan even op het gewenste werk en je leest wat over het werk en over de fotograaf. Op deze manier wordt je gekochte werk toch een stuk persoonlijker.

Avondfotografie en nachtfotografie in de stad rotterdam werk aan de muur reisblog ervaring fotografieblog reisblogger

Werk aan de Muur voor de fotograaf

Als fotograaf kun je een eigen virtuele shop maken bij Werk aan de Muur, dit is geheel gratis. Je upload hier de werken die je wilt verkopen in hoge resolutie, je voegt tags, trefwoorden en een titel aan de foto. Daarna bepaal je je winstmarge, dus hoeveel je krijgt op het moment dat je foto wordt verkocht.

Het bedrag wat de koper betaald, is deelsom de productie kosten te dekken, een klein deel voor Werk aan de Muur en een (klein) deel voor jou (afhankelijke van welke winstmarge je zelf hebt bepaald). Het fijne is dat je puur je foto upload, verder regelt Werk aan de muur de rest, van de klantenservice, productie tot verzending en overige afhandelingen.

Vaak vragen fotograferen zich af of ze eigenaar blijven van hun werk. Ja je blijft eigenaar van je werk. Wel zo prettig om te weten!

Stappenplan voor de fotograaf

Om in korte stappen samen te vatten hoe Werk aan de Muur nu precies werkt hierbij een korte stappenplan. Wel zo handig!

 • Je opent een shop en account bij Werk aan de Muur;
 • Dan upload je je mooiste werken (in hoge resolutie) en voorziet deze van een beschrijving, tags etc, zorg dat je opvalt;
 • Bepaal je marge, dit kan voor elk werk afzonderlijk of je bepaalt een marge voor alle werken;
 • Promoot je shop, dit kan via social media (facebook), je eigen website en ga zo maar verder
 • Verkoop je foto’s incasseer een gedeelte van de winst (het geen je als marge hebt ingesteld)

Werk aan de Muur verzorgt het afdrukken, de verzending, en de klantenservice. Je krijgt je vergoeding uitbetaald als je boven een x bedrag hebt verkocht.

werk aan de muur golfbrekers betaalbare kunst aan de muur zwart wit mistig water langere sluitertijd reisblog fotografieblog reisblogger

Benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

Achter elke foto schuilt een uniek verhaal. Zo ook achter deze geweldige foto. Ben je nieuwsgierig achter het verhaal van deze foto??

werk aan de muur ervaring