Na genoeg cultuur te hebben opgesnoven in Havana werd het tijd om weer verder te gaan. Vandaag vertrokken we naar Viñales gelegen in de provincie Pinar Del Rio. Bekend om zijn wereldberoemde tabaksplantages. Viñales is zeker de moeite waard en biedt veel moois!

Ben jij benieuwd wat je er gezien en gedaan moet hebben, waar je kunt verblijven en waar je het beste kunt eten? Lees dit hier.

Viñales

Viñales bekend om zijn Viñales-vallei, welke sinds 1999 deel uit maakt van de werelderfgoedlijst. Je ziet hier diverse mogotes staan tussen de vruchtbare tabaksgrond.

Mogotes zijn rechtopstaande kalkstenen pijlers cq kalksteenplateaus. Deze mogotes zijn 160 miljoen jaar geleden gevormd door erosie. Tussen de Mogotos (rechtopstaande, kalkstenen pijlers cq kalksteenplateaus), wordt in de zeer vruchtbare grond de beste tabak ter wereld geteeld. Je ziet in het landschap ook rieten hutten staan, in deze hutten worden de tabaksbladeren gedroogd. In Viñales lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, er wordt gewerkt met paard en wagen om alles om te ploegen. De plantages in Viñales dragen zorg voor het gehele proces omtrent de tabaksbladeren. Deze tabaksbladeren worden ergens anders in Cuba verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo.

Niet alleen boven de grond is Viñales adembenemend ook onder de grond is er wat te zien. Onder de grond liggen talloze grotten, met in totaal een lengte van 45 kilometer.

Viñales is een klein dorpje, dat 28.000 inwoners heeft. Het centrum van Viñales is niet groot. Je hebt er een lange straat, halverwege een centrale plein met een kerk. Het doet koloniaal aan.  Verder heeft het stadje houten huisjes, slechts een verdieping met een veranda inclusief schommelstoel. In Viñales vind je de meeste casas particiulares (soort bed-en-breakfast).

Het is een leuk stadje, waar je zowel overdag als in de avond prima kunt vertoeven.

vinales-valley

Hoe kom je in Viñales Cuba

Viñales ligt op ongeveer 200 kilometer ten westen van Havana. Wij reden met de bus vanaf Havana via de snelweg tot Pinar del Rio, hierna sla je af (paal 23) en rijd je 25 kilometer door een adembenemende natuur.

Op een gegeven moment hadden we een fotomomentje toen we een boer in de grond zagen ploegen. Niet met een moderne machine maar met behulp van een os en werktuig. Het grootste gedeelte van de bus stapte uit om in de klei te staan en foto’s te maken van dit (in onze ogen) middeleeuws tafereel. De beste man werd hierna als dank beladen met zeepjes, tandpasta en wat klein geld. Hierna stapte we met zijn alle weer de bus in. En gaven we weer vrolijk gas op de lolly. Vermoedelijk was deze ervaring voor de beste boer net zo frappant als voor ons.

Een andere optie om in Viñales te komen is met de Viazulbus.

Viazulbus

Een ritje van Havana naar Viñales duurt ongeveer 3,5 uur en kost je rond de 10 euro per persoon. Meer informatie over de Viazulbus vind je hier.

Auto huren Cuba

Een veel gebruikte manier om Cuba te ontdekken is door het huren van een auto. Ik heb al eerder een uitgebreide blog geschreven boordevol tips om het prachtige Cuba te ontdekken met de auto. Lees het hier ‘auto huren Cuba‘.

vinales cuba

Verblijf Viñales

Voornamelijk zijn er in Viñales casas particulares, waar dan ook menig toerist verblijft. Wij hadden de mazzel om in een geweldig hotel te overnachten met een mooi uitzicht over de Viñales Vallei.

Hotel Horizontes Los Jazmines

Gelegen op een heuvel met fantastisch uitzicht over de Viñales vallei. Je vindt hier een restaurant, snackbar en zwembad. Het hotel beschikt over 62 kamers, verdeeld over drie gebouwen. De kamers waren wel erg basic, en eerlijk gezegd vond ik een nacht lang genoeg. Eigenlijk verblijf je hier echt voor het mooie uitzicht en om even te zwemmen. Wil je dit hotel boeken klik dan even hier.

Hotel Rancho San Vicente

De kamers van Hotel Rancho San Vicente bevinden zich in sfeervolle houten en stenen huisjes. Daarnaast heeft het hotel een buitenzwembad. Je bevindt je in dit hotel midden in de natuur, maar helaas met een minder mooi uitzicht dan bij Los Jazmines. Wil je toch liever dit hotel boeken klik dan even hier.

Casas particulares

In Viñales zijn er verschillende casas particulares, eigenlijk te veel om op te noemen. In het toeristische seizoen (van november t/m maart) en de zomermaanden juli en augustus, kan het erg druk zijn in Viñales. Het kan dan handig zijn om van tevoren al een reservering te maken.

Voor je zoekwerk zou ik wederom deze site gebruiken, of neem de gok (afhankelijk van het seizoen wanneer je reist) en zoek zelf een casa naar keuze uit.

FOX Rondreizen Cuba
vinales cuba

Bezienswaardigheden

Voordat we bij ons hotel aankwamen kregen we nog een toer langs enkele bezienswaardigheden. Zo begonnen we onze eerste stop bij een boer die zelf zijn sigaretten maakten.

Tabaksboer

Bij deze tabaksboer konden we een kijkje nemen in zijn schuur. Hier hingen de tabaksbladeren te drogen. We kregen uitleg over het drogen van de bladeren en het rijpen van de bladeren, alvorens een sigaar kan worden gerold.

Tevens blijkt het zo te zijn dat jaarlijks (tijdens de oogst) een ambtenaar langskomt om te inventariseren hoeveel tabak er is gemaakt, want een deel van de opbrengsten gaat naar de staat. De beste boer is maar at blij als hij wat sigaren kan verkopen aan koopgrage toeristen, zo houdt hij wat geld over. Ook wij hebben een sigaar geproefd en een stel mee naar huis genomen. De sigaren liggen nu te pronken in de vitrinekast thuis.

Het oogst seizoen voor tabak is overigens medio februari en begin maart. Wil je de groen-zilveren bladeren op het veld zien, dan is de beste periode tussen oktober en februari.

Overigens zijn wij niet naar een sigarenfabriek gegaan maar ik hoorde dat veel mensen Fábrica de Tabacos Francisco Donatien aanraden.

Sigarenfabriek Fábrica de Tabacos Francisco Donatien

De Cubanen die hier werken rollen de gehele dag door sigaren. Gestimuleerd door 1 Cubaan die het nieuws of korte verhalen voorleest, blijven de rollers rollen. Zo worden ze gestimuleerd tijdens dit eentonige werk. Er worden wel 120 sigaren per dag gerold, zo’n 4 per kwartier. Veel verdiend een sigarenroller niet, slechts 11 CUC per maand, oftewel 8 euro.

Heb je de mogelijkheid om naar een fabriek te gaan, doe dit dan zeker!

Mural de la Prehistoria

Na een tikkeltje stoned in de bus te zijn gestapt, gingen we op weg naar de Mural de la Prehistoria. Op een kale rots van een mogote heeft een Cubaanse schilder (Leovidildo Gonzalez) de evolutie verbeeld. Van ammonieten tot homo sapiens. Het werk is tussen 1959- 1962.

vinales cuba

Cueva del Indio, indianen grot

In 1920 is deze grot ontdekt, het ligt in het dal van de San Vincente. Het eerste deel van de tocht maak je per voet door verlichte tunnels, vervolgens stap je in een motorbootje welke je door zo’n 400 meter over de ondergrondse rivier San Vicente brengt.

Je moet wel een beetje houden van grotten en afgesloten ruimtes. Hetgeen me extra benauwde nadat een groepsgenoot het had over de voetballertjes in Thailand. Ik was erg blij toen ik na dik een uur weer daglicht zag.

Viñales must do’s

Viñales is een prachtige omgeving die je op verschillende manieren kunt verkennen. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn en wat je zeker nog meer moet doen in Viñales.

Wandelen door de Viñales vallei

Je kunt te voet heerlijk genieten van de prachtige natuur van de Viñales vallei. Laat je verassen door de verschillende mogotes, die verschillende valleien vormen. Je kunt ervoor kiezen om zelf op pad te gaan, vraag even advies bij je hotel of casa. Of kijk even op deze site waar enkele wandelroutes worden aangegeven. Ook met het aantal kilometers erbij en of het een makkelijke of moeilijke tocht is.

Houd rekening met de temperatuur, in de vroege ochtend of aan het einde van de middag is het fijner om op pad te gaan. Dan is de temperatuur het meest aangenaam. Ook is het licht dan op zijn mooist, zodat je met de beste plaatjes thuis komt.

Uiteraard kun je ook prima met een gids op pad.

Paardentochten

vinales cuba

Een bekende en vaak gekozen manier om Viñales te ontdekken is op de rug van een paard. De Cubanen zelf zullen aangeven dat de paarden erg mak zijn er gewend zijn aan een toerist op de rug. Of dit daadwerkelijk zo is? Daar heb ik geen ervaring mee. Wij hebben Viñales voornamelijk gezien vanuit de bus. Paardrijden is een tweede natuur voor Cubanen, zoek een goede gids en je kunt genieten van de boerderijen, tabaksvelden en de droogschuren.

Vind op deze website wat meer informatie over paardrijden in Viñales.

Fietsen door Viñales Cuba

Houd je niet van wandelen en of paardrijden, dan is er nog een andere optie: namelijk op fietsen. Dit is prima te doen in Viñales, de wegen zijn goed berijdbaar je wordt niet platgereden. In het dorpje van Viñales kun je diverse fietsen huren.

Uitkijkpunt Los Jazmines

Bij het hotel Los Jazmines is er ook een uitkijkpunt welke je een geweldig uitzicht geeft op de Viñales Vallei. Hier zijn de bekendste foto’s gemaakt die je terug kunt vinden in de reisgidsen. Onderneem zelf een poging om jouw perfecte plaatje te maken. Ben je uitgekeken en ben je toe aan een mojito? Neem dan plaats op het terras van Los Jazmines. Het kan hier overdags wat drukker zijn omdat menig Cubaan hier verkoeling zoekt in het zwembad.

Wil je liever ergens zitten waar het minder toeristisch is dan restaurant Balcon del Valle misschien meer jouw ding. We schrijven hier nog wat uitgebreider over bij het kopje ‘eten en drinken’.

Strand van Cayo Jutias

Wil je nog even een pootje baden in het water? Ga dan naar het strand Cayo Jutias. Gelegen op 60 kilometer afstand van Viñales. Je kunt er heen met een huurauto, scooter of met een georganiseerde tour zoals deze wordt geregeld bij Havanatur of Infotur, deze office vind je in het centrum van Viñales.  Het strand is prachtig spierwit, (zandstrand) met helderblauw warm water. Er zijn bij dit strand geen hotels, dus geen massa toerisme. Een dag tour kost rond de 22 CUC (19 euro) en de bus vertrekt rond 9 uur ’s ochtend om 5 uur weer terug te gaan naar Viñales.

vinales cuba

Eten en drinken

Hier in Viñales hebben we voor het eerst kennisgemaakt met een Paladaras, daar over straks meer. Eerst willen we je vertellen over de plekken waar je moet zijn als je wilt genieten van een geweldig uitzicht op de Viñales Vallei.

Balcon del Valle

Wil je een ander uitzicht dan menig toerist op de vallei dan kun je hier zitten. Het restaurant is vlak gelegen bij Hotel Los Jazmines. Het heeft een terras op palen en zweeft als het waren boven de vallei. Je kunt hier prima terecht voor een lekkere cocktail met een geweldig uitzicht op de vallei. Op tripadvisor lees ik berichten dat het eten redelijk is. Dus ik denk dat je hier het beste terecht kunt voor een lekkere cocktail tijdens de zonsondergang. Vergeet niet om een lampje mee te nemen, als de zon eenmaal weg is is het hier pikken donker.

3J Bar de Tapas

Ja je lees het goed ook in Cuba hebben ze tapas, Cubaanse tapas wel te verstaan maar ah. Dit restaurant scoort erg hoog op zijn beoordeling, zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Het eten is er goed, de sfeer gemoedelijk en het eten is goed geprijsd. Het restaurant is gevestigd in het centrum, dus zeker wanneer je in het centrum verblijft wip je hier zo aan.

Paladares

Wij zelf hebben gegeten bij een boer thuis in zijn Paladares. Enkele jaren geleden is er door Raul Castro toegestaan dat een Cubaan in zijn eigen huis een paladar mag openen. Dit is een soort huiskamerrestaurant. Het eten is hier aanzienlijk beter dan in menig staatshotel.

De boer had voor ons gezelschap een varken aan het spits bereidt en diverse andere side dish erbij. Het eten was er voortreffelijk en het was reuze gezellig. Tijdens het eten werden we voorzien van muziek. Ilse had de grootste schik die werd bijna versierd door de boer zelf. Gelukkig had ze een listig plan en kon ze ontsnappen. Een deel van de avond is in de video gezet. Kijk er straks zelf even naar.

Beste reistijd Viñales

Als je puur afgaat op de temperatuur kun je het beste tussen november en mei naar Viñales gaan, het is er dan zonnig en droog. Wil je echter het oogstseizoen meemaken ga dan tussen eind februari/ begin maart. Let wel op dat het er dan erg druk kan zijn.

Viñales Cuba onze ervaring

We vonden Viñales een verademing ten opzichte van Havana, even de rust opzoeken. De natuur was prachtig om te zien. Helaas zijn we erg kort gebleven en hadden we ook krap de tijd om het stadje te verkennen. Helaas mede door wat misplanning van de reisleider. We hadden namelijk 2 a 3 uur bij een restaurantje gezeten voor het middag eten. Ik zou zeker aanraden om in Viñales minimaal 3 dagen te verblijven.

vinales cuba

Viñales infographic

vinales cuba

Cuba blog

Door het plaatsen van dit blog is onze tweede blog over Cuba een feit. Onze eerste blog begon over ons avontuur in Havana.

Dankzij onze rondreis met Fox, hebben we uiteindelijk veel gezien van Cuba. Hier zullen we de komende tijd zeker ook over bloggen. Daarnaast zal Ilse de blogs voorzien van enkele geinige en informatieve filmpjes, gemaakt met haar Olympus Tough TG-5.   Hierdoor hopen we dat je een beter beeld krijgt van Cuba, onze tips en ervaringen.

Reisfotografie Viñales Cuba

Het fotograferen van de Viñales-Vallei stond hoog op mijn lijstje. Speciaal voor deze locatie hadden we een statief mee gesleept. Ik zag het al helemaal voor mij een geweldige foto met een opkomende zon. Wat we een klein beetje vergeten waren was om vooraf te checken of de zonsopkomst of ondergang wel te zien was. Dit bleek dus net niet het geval te zijn. Je kunt dit thuis al van tevoren checken via de site van the Photographer’s Ephemeris.

Lees daarnaast nog even mijn blog aangaande avond/nachtfotografie, op deze manier ben je helemaal voorbereid. Ik heb ook nog blogs geschreven over welke spullen je meeneemt om goed te kunnen fotograferen op reis en hoe je zorgt voor een goede back-up.

FOX Rondreizen Cuba

Onze foto’s Viñales

Viñales door de ogen van Ilse (video)

Benieuwd naar het verhaal achter deze prachtige foto?

vinales cuba

Deze foto was niet zo 1,2,3 genomen, er geen aardig wat voorbereiding aan vooraf, en leuk moment. Ben je benieuwd naar het verhaal achter deze geweldige foto?

Bronnen:

  • Wikipedia.nl
  • Reisgids Nelles Gids Cuba
vinales cuba