Enkele dagen geleden waren wij te gast bij mijn schoonouders welke in een heerlijk Landal huisje in Zeeland verbleven. Zoals altijd tijdens een weekendje weg gaat de fotocamera en toebehoren mee. Dit keer had ik echter een nieuw item in mijn fotorugtas gestopt, namelijk een bigstopper, van Rollei. Dit is een schroeffilter welke ik op mijn lens kan schroeven, hierdoor heb ik geen kruisvormingen zoals bij een variabele filter het geval kan zijn. Ik twijfelde in de eerste instantie nog aan een filterhouder, echter toch erg blij dat ik hiervoor niet gekozen heb. Bepakt en bezakt gingen wij naar de Panoramaweg in Breskens om hier de zonsondergang te fotograferen. Naar mijn idee de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gefotografeerd. Benieuwd naar de 4 tips en trucs om de mooiste zonsondergang te fotograferen met behulp van een bigstopper?

4 Tips en trucs om de mooiste zonsondergang te fotograferen met behulp van een bigstopper

Een bigstopper zorgt ervoor dat je kunt fotograferen met langere sluitertijden, hierdoor kun je onder andere meer mistig water krijgen, maar ook meer ‘speling’  in de lucht.

1: compositie

Mooiste zonsondergang zeeland met een big stopper genomen

Bepaal van te voren je compositie, wat wil je op de foto hebben en wat juist niet. Zorg dat je foto wat spannends heeft, iets op de voorgrond bijvoorbeeld kan helpen. Zet ook alvast de camera op statief je gaat immers werken met langere sluitertijden. Vergeet de beeldstabilisator van je camera niet uit te zetten en een afstandsbediening is een pre.

2: maak de foto met de juiste sluitertijden

Op dit moment heb je de big stopper nog niet op je lens geschroefd. Maak de foto met de juiste sluitertijden, diafragma etc. Stel de ISO zo laag mogelijk in. En stel de sluitertijd ook in op stand Bulb. Stel scherp en zet hierna de camera op manueel scherpstellen. Onthoud even de instellingen, deze heb je straks nodig.

3: ND filter

Schroef nu je ND filter op de lens, dit kan dus een bigstopper zijn maar ook een ND filter met minder stops. Indien je een filterhouder gebruikt, schuif je nu de filter er in. Zeker met een schroeffilter moet je voorzichtig zijn dat de lens niet beweegt, dit kan van invloed zijn op je scherpte.

4: Welke sluitertijden gebruik je?

Om een goed belichte foto te krijgen, kun je een app gebruiken of de tabel hieronder. Zo kun je bepalen welke sluitertijd je nodig hebt nu de bigstopper er op zit. Stel je camera in en je kunt de foto maken. Het gebruiken van een ND-filter vergt even wat oefening, ik vond het erg leuk om te doen! Het geeft de lucht in de foto wat speciaals. fotograferen met een bigstopper

Tijdens het maken van de fotoreeks hadden we erg geluk met de prachtige kleuren in de lucht. Het is dan ook oprecht een van de mooiste foto’s die ik ooit van een zonsondergang heb gemaakt. Gelukkig voor diegene die er niet bij waren, is de foto te koop via werk aan de muur. Kijk even in het mapje landschap.

Zonsondergang zeeland golfbrekers

Zeeland als vakantie bestemming

Naast prachtige zonsondergangen heeft Zeeland nog meer te te bieden. Benieuwd naar wat Zeeland nog meer te bieden heeft, bestel dan de handige reisgids, vol met tips van locals.