In 2014 liep ik samen met vriendinnen voor het eerst de Airborne Wandeltocht om hem daarna in 2015 voor de tweede keer te lopen. Beide tochten glansrijk uitgelopen. Tijd om voor de derde keer de Airborne Wandeltocht te lopen en in het bezit te komen van het ronde parachuutje wat je op je medaille kunt pinnen. Ik liep samen met mijn vader die voor de eerste keer mee liep.

Deze keer liep ik de Airborne Wandeltocht iets minder glansrijk uit dan de vorige keer. Toch is de Airborne Wandeltocht één van de leukste één daagse tochten die er zijn.

Airborne wandeltocht

Dit jaar (2019) was het alweer de 73e editie van de Airborne wandeltocht. Wat vlak na de oorlog begon deze wandeltocht als herdenkingstocht in het kader van de slag om Arnhem. Deze tocht groeide uit tot het grootste ééndaagse wandelevenement ter wereld. Jaarlijks lopen meer dan 30 000 mensen mee aan deze tocht.

Afstanden

Wil je deze tocht lopen dan kun je kiezen uit vier afstanden, 10, 15, 25 en 40 kilometer. Je tocht begint bij sportpark Hartenstein, vlak bij het Airborne museum

Airborne wandeltocht hoe kom je er?

Jaarlijks lopen er meer dan 30 000 wandelaars mee met de Airborne Wandeltocht. Dit vergt een aardige organisatie, maar dit wordt tot in de puntjes geregeld. De start van de Airborne Wandeltocht is goed te bereiken.

Parkeren Airborne Wandeltocht

De gehele binnenstad is afgesloten voor verkeer waardoor je aangewezen bent om je auto te parkeren op één van de twee parkeerplaatsen. Er zijn enkele weilanden afgezet waar je je auto kunt parkeren. Dit kost je 10 euro.

Heb je eenmaal je auto geparkeerd dan brengt een pendelbus je naar de start. Dit is goed geregeld en je hoeft ook niet lang te wachten. Wel moet je vanaf de pendelbus nog een stuk lopen naar de start, reken er op dat je tussen de 1 a 2 kilometer loopt voordat je bij de daadwerkelijke start bent.

airborne wandeltocht
In de rij voor de bus… dit ging erg snel en vlot.

Met de trein naar de Airborne Wandeltocht

Je kunt ook met de trein naar station Oosterbeek waarna je loopt naar het startpunt. Wij hebben ooit de fout gemaakt om in plaats van rechterdoor te lopen naar rechts te gaan, waardoor we eigenlijk al op de route zaten. Een klein foutje dus, maar hierdoor moesten we hetzelfde stuk weer terug lopen. Volg dus goed de bordjes.

De NS biedt de Airborne wandelaars overigens korting.

De start

Je kunt er voor kiezen om of je ticket op voorhand al te kopen, met korting, print je ticket uit en neem deze mee. Je kunt hem niet op je telefoon laten scannen. Bij de controles zal namelijk een krabbel worden gezet op je e-ticket. Uiteraard kun je je ticket ook gewoon kopen bij de startpunt op de dag zelf.

Onze ervaring

Wij kozen er voor om met de auto te gaan, we zaten namelijk op een bungalow park in de buurt. Voor ons was het 30 minuten rijden naar de parkeerplaats. Eenmaal geparkeerd liepen wij naar de pendelbus en al snel zaten we in de bus op weg naar Oosterbeek. Eenmaal bij Oosterbeek moesten we nog een kleine 1 à 2 kilometer lopen om bij het startpunt te komen.

Je loopt langs Hartenstein, waar hedendaags het Airborne Museum zit.

Na nog even een sanitaire stop sloten we in de rij aan, om de Airborne wandeltocht daadwerkelijk te beginnen. De podium voor het defilé was al gevuld met bezoekers. En enkele muziekfanfares waren al te horen. De sfeer op deze Airborne Wandeltocht is voor een deel te vergelijken met de Nijmeegse vierdaagse.

Het eerste gedeelte van de route loop je door het centrum van Oosterbeek aan alle kanten staan eettentjes, tuktuks zijn omgebouwd tot koffiebarretjes en er zijn merchandise te koop in het kader van  de Airborne. Bij mooi weer zijn er genoeg mensen die genieten van een lekker biertje op het terras. Kortom je begint de route met veel vrolijkheid en plezier.

Zelf vertrokken we om 10:30 uur een perfecte tijd om deze tocht te beginnen. Je kunt hem heerlijk op je gemak uitlopen.

Onderweg

Onderweg zijn er diverse punten die je even doen stilstaan bij de strijd die geleverd is tijdens Operatie Market Garden. Want wat zie je zoal onderweg?

Arnhem-Oosterbeek War Cemetery

Deze begraafplaats bevat de graven van hen die stierven tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Je vind hier 1.680 oorlogsgraven. Ik vond het zelf ook bijzonder om hier stil te staan, er zijn zoveel levens gegeven voor onze vrijheid. Het voelde goed om te zien dat jong en oud stil stonden op deze plek.

airborne wandeltocht

De oude kerk in Oosterbeek

Bij deze oude kerk verschansten zich dagenlang enkele para militairen gedurende de oorlog. Tijdens de Airborne wandeltocht kun je hier naar binnen, het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Heb je tijd over?  Bezoek dan dit museum. Zelf hebben we geen tijd genomen om even dit kerkje te bezoeken.

Onderweg vind je overigens nog meer herinnerings monumenten.

Vervolg je route

De route loopt door Oosterbeek, maar ook door de aangrenzende bossen van Oosterbeek. Op bepaalde stukken loop je omhoog en weer omlaag en  je loopt over verharde en onverharde delen. Wil je even bij komen dan kan dit ook. Er zijn genoeg eet- en drink gelegenheden. Kortom een dagje wandelen kan heel ontspannend zijn.

Ik heb genoten van de stukken door de bossen en gelukkig was het gedurende het grootste gedeelte van de dag droog. Helaas ging het op een gegeven moment regenen waardoor we de poncho’s aan moesten trekken. Dit loopt altijd wat minder lekker. Gelukkig liep de fanfare voor ons en op de muziek van de fanfare liepen we naar de finish.

Hier ontving mijn vader zijn eerste medaille, zelf ontving ik eindelijk mijn parachuutje en een stempel erbij voor in mijn wandelboek. Na nog 1,5 kilometer gestrompeld te hebben kwamen we aan bij de bus die ons weer terug bracht naar de auto.

airborne wandeltocht

Ik kijk terug op een fijne tocht. Oké, zoals ik aangaf, deze keer liep ik de Airborne Wandeltocht niet glansrijk uit. Ik had nieuwe steunzolen in mijn schoenen gedaan, hoe dom eigenlijk, en al na 3 kilometer voelde ik mijn voeten prikkelen. Eenmaal thuis bleek ik 4 mega blaren te hebben, gelukkig heeft zuster Ilse deze uiteindelijk doorgeprikt. Wat een opluchting!

10 vs 15 kilometer

Dit keer liepen we de 10 kilometer, zoals ik al eerder aangaf heb ik ook twee keer de 15 kilometer gelopen. Heb je voldoende conditie en wandel benen, loop dan de 15 kilometer. Ik vind deze route net wat mooier dan de 10 kilometer route.

Op een gegeven moment kom je bij een stuk waar je een geweldig uitzicht hebt over de rijn… een moment om nooit te vergeten.

Airborne wandeltocht mijn tips

  • Zorg voor voldoende eten en drinken
  • Draag goede wandelschoenen die je uitgelopen hebt, en laat je nieuwe steunzolen dus thuis
  • Zorg dat je goed gekleed bent, en neem een poncho mee
  • Geniet van de bezienswaardigheden onderweg
  • Start bij tijds
  • Ga of met de trein of parkeer je auto bij een parkeerplaats
airborne wandeltocht