Geboren en getogen als echte Schiedammer (de stad grenzend aan Rotterdam), en met de rollende rrrrrotterdamse R, die ik tot hilariteit van mijn schoonfamilie nog steeds bezit, was Rotterdam gedurende vele jaren mijn tweede ‘home-town’. Nooit eerder schreef ik een blog over deze geweldige stad die zoveel te bieden heeft, qua bezienswaardigheden, dingen om te doen, de hipste tentjes om te eten en meer. Tijd om deze mooie stad in de spotlight te zetten. In dit blog neem ik je mee naar Rotterdam, ik vertel je de top bezienswaardigheden, waar je eet- en drinkt en wat je er kunt doen. Wie kan je dit nu beter vertellen dan een (bijna) echte Rotterdammer. Ben jij er klaar voor om Rotterdam samen met mij te ontdekken?

Rotterdam

Rotterdam is het grootste havengebied van Europa. Goed voor een grootte omzet, want het kan zo maar zijn dat jouw Ali-express pakketje vanuit China hier aankomt. Het havengebied strekt zich uit tot wel 40 kilometer.

Het centrum van Rotterdam was vroeger rijk aan oude historisch panden. Dit veranderde op 14 mei 1940 toen de Duitsers Rotterdam platgooide. Gelukkig zijn enkele panden nog bewaard gebleven, zoals het Witte Huis. Hedendaags zijn er vooral veel architectonische bezienswaardigheden te vinden in Rotterdam.

Rotterdam is een geliefde en bruisende stad!

bezienswaardigheden Rotterdam

Welke bezienswaardigheden moet je in Rotterdam gezien hebben

Rotterdam biedt veel, de haven, bruggen, architectuur, en een dierentuin. Wat zijn nu echt de bezienswaardigheden die je in Rotterdam gezien moet hebben?

Architectuur

Rotterdam heeft veel gebouwen enkele ouderen en enkele nieuwere. Lees welke je zeker gezien moet hebben.

Euromast

Berlijn en Vilnius hebben de televisie toren, Kuala Lumpur de Petronas Twin Towers

Parijs zijn Eiffel toren wij in Rotterdam hebben de Euromast. Na de oorlog een symbool van wederopbouw, gebouwd in de jaren 1960 ter gelegenheid van de Floriade die in het nabij gelegen park werd gehouden. Met zijn 185 meter hoogte is de Euromast de hoogste toren van Nederland, die open is voor publiek.

Koop op voorhand je ticket en skipe hiermee de wachtrij. Want als het toeristenseizoen is geopend, dan wil iedereen echt de rij skippen! Koop je ticket hier.

Het leuke is dat je tot de top kan. Je hebt dan een geweldig uitzicht over Rotterdam. Stap in de lift die aan de top nog een rondje draait, waardoor je Rotterdam vanuit alle kanten kan bekijken en kijk naar beneden door de glazen vloer. Uiteraard moet je geen hoogtevrees hebben.

Ik ben weleens met mijn ouders aan de top geweest, zij hebben hoogtevrees, een belevenis op zich. Ze durfde niet naar beneden te kijken en waren blij weer met de voeten op de grond te staan.

Ben je een dare devil? zoef dan van de euromast af via de tokkelbaan of al abseilend.

Wil je even bij komen van dit avontuur neem dan een versnapering in het restaurant welke ook in de top zit. Geniet van het uitzicht over Rotterdam.

Wist je trouwens dat je ook kunt overnachten in de Euromast? Er zijn namelijk twee hotelsuites. Kijk hier hoe de suite er uit ziet.

bezienswaardigheden Rotterdam

Kubuswoningen / Blaakse Bos

De Kubuswoning, ook wel paal-of boomwoning genoemd, is een ontwerp van architect Piet blom. Zijn intentie was om een dorp in de stad te ontwerpen, waarbij je de woningen moest zien als een soort bos. Vandaar dat de Kubuswoningen ook wel Blaakse Bos worden genoemd. Alhoewel ik geen enkele Rotterdammer dit ooit heb horen zeggen.

Je vind hier ruim 38 Kubuswoningen die je voor een schamele 280.000 euro per Kubuswoning kunt kopen. Heb je hier het geld niet voor (of voor over) dan kun je ook overnachten in een kubus, bij de Stay-Okay hostel. Een stuk goedkoper en als het je bevalt kun je altijd nog een kubus kopen.

Overnacht in de kubuswoning bij Stay-Okay hostel.

Liever geen overnachting maar wil je toch de Kubuswoning bezoeken, dat kan gelukkig ook. Voor 3 euro entree kun je de kubuswoning bezichtigen. Kijk even op de website van ‘Kijk-Kubus’.

bezienswaardigheden Rotterdam

Van Nelle fabriek

Van Nelle was vroeger een fabrikant van shag, sigaretten, thee en koffie. Gevestigd in de Van Nelle Fabriek in Overschie. Het voormalige van Nelle fabriek geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Sinds 2014 staat hij ook op de Unesco werelderfgoed lijst. Tegenwoordig zijn er enkele bedrijven gevestigd, en ook zijn een aantal ruimtes in gebruik voor vergaderingen of congressen. Uiteraard kun je het pand ook bezoeken maar dan met een gids.

Als klein meisje heb ik ooit een bezoek gebracht aan deze fabriek erg indrukwekkend, recentelijk ben ik er niet meer geweest. Het wordt tijd dat ik dit ga doen.

Geïnteresseerd in een rondleiding ga dan even naar deze website.

Erasmusbrug

Eén van de twee bruggen over de Maas is de Erasmusbrug, de andere brug is de Willemsbrug.  Sinds 1996 staat deze brug over de Maas. Met zijn 284 meter lang en 139 meter hoogte is de brug een in het oog springende bezienswaardigheid van Rotterdam.  Door de Rotterdams wordt de Erasmusbrug ook wel liefkozend de zwaan genoemd, dit komt door de vorm van de brug.

De Erasmusbrug verbindt de Kop van Zuid met de Noordelijke oever het van centrum. De Erasmusbrug is één van de objecten die de skyline domineert. Het is ook een iconisch plaatje tijdens de marathon. Liefhebbers van de marathon zullen dit zeker beamen. Met dit alles is de brug toch één van de top bezienswaardigheden in Rotterdam.

nachtfotografie skyline rotterdam

Station Rotterdam Centraal

Met 7 treinperrons en 2 metroperrons de grootste station in Rotterdam. Sinds 2004 werd hier begonnen met de verbouwingen, wat was het toen een rommeltje om op station te lopen op zoek naar je trein. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en staat er sinds 2014 een gloednieuw station. Het station heeft een schuin dak, dat als een pijl richting het centrum wijst. Het is een architectonische bezienswaardigheid in Rotterdam.

bezienswaardigheden Rotterdam

De Rotterdam

De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelmina pier. Het is één van de grootste gebouwen van Nederland. Het hoogste punt is op 149 meter. Het is een iconisch punt in Rotterdam.

Je kunt dit gebouw bezoeken met een begeleide tour. Voor meer informatie ga dan hier naar toe.

Oude gebouwen

Gedurende de bombardementen op Rotterdam, is Rotterdam zwaar beschadigd geraakt. Eén van de weinige gebouwen die nog zijn blijven staan is het Witte huis, de Sint-Laurenskerk en het stadhuis.

Witte huis

Dit gebouw is een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa geweest. Tevens ook één van de weinige gebouwen die het bombardement op Rotterdam heeft doorstaan. Het was tevens ook één van de eerste wolkenkrabbers van Europa. Hier kun je je nu nauwelijks nog wat bij voorstellen wat het Witte Huis zie je nu bijna over het hoofd.

Het Witte huis is zeker een bezoekje waard.

Sint- Laurenskerk

Is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. Tijdens de bombardementen op 14 mei 1940 werd ook de Laurenskerk zwaar beschadigd. De toren vloog in brand en verdween.

De huidige kerk is een kruising tussen een hallenkerk en een kruisbasiliek. De Laurenskerk is daarnaast ook bekend om zijn orgels. Jaarlijks wordt er op Palmzondag de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd.

Meer informatie over de Sint-Laurenskerk vind je op deze website.

Stadhuis Rotterdam

Dit gebouw staat er al sinds 1920 en is sinds 1997 als rijksmonument opgenomen. Er staan verschillende standbeelden voor het stadhuis. Ook heeft het gebouw een klokkentoren van 71 meter hoog, waarop een standbeeld van een gouden engel te zien is. Het stadhuis is gevestigd aan de Coolsingel en niet te missen.

Indien Feyenoord kampioen wordt vindt de huldiging altijd plaats in het stadhuis, de hele Coolsingel viert dan mee.

bezienswaardigheden Rotterdam

Georganiseerde tour: Rotterdam Architectuur

Wil jij mee met een georganiseerde (groeps) tour, gedurende 2,5 uur wandelen langs de mooie architectonische bezienswaardigheden van Rotterdam. Boek dan je tour hier.

Beleef Rotterdam met deze bezienswaardigheden

Markthal

Ben jij een foodlover? Dan zul je je ogen uit kijken in de Markthal. Hier vind je verschillende specerijen, niet enkel Nederlandse gerechten, zoals kaas en haring, maar ook de buitenlandse keuken is vertegenwoordigd. Denk aan de specerijen uit Marokko.

De Markthal is één van de eerste overdekte marktvloeren van Nederland. En is sinds 2014 te bezoeken voor de echte foodlovers. Ook de meeste fotograferen, vinden het geweldig om de Markthal te bezoeken. Want de markthal is één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Rotterdam.

Uiteraard kon ik niet achterblijven, ik trok er een dag op uit en fotografeerde de markthal van Rotterdam.

markthal rotterdam

SS Rotterdam

Het zal je wellicht niet verbazen dat er ook veel cruiseschepen vertrekken vanuit Rotterdam. Eén van de bekendste cruisseschepen van Rotterdam is de SS Rotterdam. Zij maakte tot eind 2000 trans-Atlantische tochten vanuit Rotterdam naar Amerika en was in dienst van de Holland Amerika lijn.

In de begin jaren bestonden de passagiers voornamelijk uit emigranten die in Amerika hun nieuwe gelukt wilde beproeven. De SS Rotterdam is een vrij luxe boot. Stap aan boord en ga even terug naar de jaren 50.

Wist je dat je hier dagelijks rondleiding kunt krijgen, ontdek de SS Rotterdam vanbinnen. Lees meer over onze ervaring op de SS Rotterdam en de rondleiding die we er kregen.

De SS Rotterdam kun je niet enkel bezichtigen je kunt ook de sfeer beleven, er is een restaurant aan boord waar je kunt genieten van een heerlijke lunch of diner. Als klap op de vuurpijl kun je er ook overnachten. Ilse en ik hebben dit een keer gedaan en dit is uitstekend bevallen. Lees hier mijn blog over onze overnachting op de SS Rotterdam.

bezienswaardigheden Rotterdam

Hotel New York

We blijven in de jaren 50 en stappen binnen in Hotel New York. Het voormalig directiegebouw van de Holland Amerika lijn. Van 1873 tot 1984 was dit het kantoor in gebruik. Vele boottrips nara New York begonnen op dit punt. Nu fungeert het als hotel en restaurant. Je kunt hier heerlijk eten en de sfeer van die tijd zie je nog om je heen. Overigens zit er in het pand ook een barbershop.

Boek hier je overnachting voor Hotel New York.

Heb jij toevallig een trip naar New York gepland staan? Bekijk dan hier de gratis reisgids met beste tips over New York City!

Feyenoord stadion

Oké, je moet wel van voetbal houden en bij voorkeur van Feyenoord om een bezoekje aan het Feyenoord stadion te kunnen waarderen. Het Feyenoord stadion wordt in de volksmond ook wel de Kuip genoemd. Mocht je interesse hebben kun je hier ook rondleidingen boeken. Zie jij jezelf al lopen door de spelerstunnel naar het veld?

Ontdek Rotterdam vanaf het water

Boottocht met de Spido, bezoek de haven van Rotterdam

Denk je aan Rotterdam dan denk je hoogstwaarschijnlijk ook aan de havens van Rotterdam. Eigenlijk één van de top bezienswaardigheden van Rotterdam. Hoe tof is het om Rotterdam te zien vanaf het water? Eén van de mogelijkheden om Rotterdam vanaf het water te zien is met een rondvaart met de Spido. Zo heb je al een rondvaart van 75 minuten voor ongeveer 14 euro.

Boek hier je trip met de Spido!

Rotterdam biedt meer, zo heb je ook een rondvaart inclusief diner, op bijvoorbeeld de Pannenkoekenboot of de Berenboot.

Splash Tours

Wil je de havens van Rotterdam op een andere manier ontdekken stap dan aan boord van de amfibie bus van Splash Tours. Je kunt dit ritje ook combineren met een high-tea of lasergame.

bezienswaardigheden Rotterdam
De SS Rotterdam met aan de linkerkant de Splashtour bus.

Watertaxi

Op verschillende plekken in Rotterdam kun je op de watertaxi stappen. Die kleine geel met zwarte bootjes die door de heuvels denderen. Als het water ruig is, moet je een goede maag hebben wil je ontspannen aan de overkant komen. Wel is het een unieke manier om van de ene naar de andere kant van Rotterdam te komen.

Museums in Rotterdam

Ben je dol op museums dan kun je genoeg zien in Rotterdam. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet.

Maritiem Museum

Ontdekt de havens van Rotterdam en zijn geschiedenis in dit museum. Ga op reis naar het verleden en breng een bezoek aan het heden. Ook staan hier enkele historische schepen en kranen er is genoeg te zien en te beleven in dit museum.

Tickets voor het Maritiem Museum, boek je eenvoudig hier.

Nederlands Foto Museum

Eén van de grootste Fotomuseums van Nederland bevindt zich in Rotterdam. Met een wisselende expositie vind je hier altijd iets nieuws en verfrissend. In de shop bij het museum vind je tevens een uitgebreide collectie aan fotografieboeken.

Wereldmuseum

In het wereldmuseum is een museum over de culturen overal ter Wereld. Hier vind je meer dan 1800 etnografische objecten. Voor dit museum heb je tevens een geweldig uitzicht op de Erasmusbrug.

Museumpark

Wil je enkele museums bij elkaar bezoeken ga dan naar het museumpark alwaar je 6 museums kunt vinden. Zoals de Boijmans-van Beuningen. De collectie die je hier kunt vinden is een van de belangrijkste collecties ter wereld. Enkele top items, ‘De Kleine toren van Babel’ van Bruegel, en de ‘Lippenbank’ van Dali.

Het natuurhistorisch Museum waar je een grootte collectie aan dieren, schelpen en fossielen kunt vinden. In de Kunsthal ook gelegen in het museumpark vind je wisselende exposities.

Meer bezienswaardigheden Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Een leuke stadse dierentuin die heel veel dieren herbergt. Wat zo leuk is aan Blijdorp is dat je hier een Oceanium hebt waar je in een tunnelbuis onder de zwemmende dieren kunt lopen. Ook vind je hier een vlindertuin, nog iets groter dan de vlindertuin die je kunt vinden in Wildlands Emmen.

bezienswaardigheden Rotterdam
Helaas zijn de wolven niet meer in de Diergaarde Blijdorp.

Monument ‘De Verwoeste stad’

Op plein 1940 staat een bronzen figuur met een gat in zijn hart. Dit is het oorlogsmonument ‘De Verwoeste Stad’, een herinnering aan de bombardementen van 1940. Mijn opa en oma waren beide geboren en getogen Rotterdammers, door de oorlog vertrokken ze richting Schiedam. Ik kan je vertellen dat een echte Rotterdammer leeft met zijn stad, dus toen de stad in as opging op die 14e mei in 1940, huilde de stad.

Ben je in Rotterdam, dan zou ik zeker naar dit monument gaan.  

Rotterdam bezienswaardigheden

Rotterdam heeft genoeg bezienswaardigheden en dingen om te doen. Nog even alle bijzondere bezienswaardigheden op een rij:

Architectuur

 • Euromast: geniet van het uitzicht over Rotterdam
 • Kubuswoning: neem een kijkje in deze kunstzinnige woningen
 • Van Nelle Fabriek: bezoek dit industriële monument van Nederland
 • Erasmusbrug: een architectonische brug
 • Station Rotterdam Centraal: de grootste station van Rotterdam
 • De Rotterdam: één van de grootste gebouwen van Nederland

Oude gebouwen

 • Witte huis: één van de eerste wolkenkrabbers van Europa
 • Sint Laurenskerk: bekend om de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd.
 • Stadhuis Rotterdam: sinds 1997 een rijksmonument

Beleef Rotterdam met deze bezienswaardigheden

 • Markthal: voor de echte foodlover en of fotograaf
 • SS Rotterdam: ga terug naar de jaren ’50, inclusief rondleiding
 • Hotel New York: voormalig kantoor van de Holland Amerika Lijn
 • Feyenoord Stadion: bezoek de kuip en loop door de spelerstunnel

Rotterdam vanaf het water

 • Spido: vaar 75 minuten met de Spido door de prachtige havens van Rotterdam
 • Splash Tours: stap aan boord van deze amfibie bus
 • Watertaxi: schiet over het water in de watertaxi

Museums in Rotterdam

 • Martiem Museum: ontdek alles over de havens van Rotterdam
 • Nederlands Foto Museum: Eén van de grootste fotomuseums bevind zich hier
 • Wereldmuseum: meer dan 1800 etnogratische objecten te bezichtigen
 • Museumpark: 7 museums op een rij

Zo zie je, Rotterdam heeft genoeg te bieden, voor alle leeftijden.

Wat vind jij leuk in Rotterdam?

bezienswaardigheden rotterdam

In dit artikel zijn enkele foto’s van Pixabay opgenomen.