Avondfotografie en nachtfotografie in de stad tips en trucs

Aardig wat steden hebben we gezien, echter was het er nooit van gekomen: avondfotografie of nachtfotografie. Dit veranderde toen ik voor mijn opleiding fotografie uitgenodigd werd om samen met andere enthousiaste fotograferen foto’s te maken van de skyline van Rotterdam (welke stad is nu eenmaal mooier dan deze). In deze blog: avondfotografie en nachtfotografie in de stad tips en trucs.

Wat neem je mee:

  • Lens met mogelijkheid tot groothoek
  • Statief + afstandsbediening
  • Reserveaccu (het kan zijn dat door de koud je accu sneller leeg is)
  • Vergeet niet de filter van je lens af te halen, voor een natuurgetrouwere foto
  • Kleed je goed aan!
  • Neem iemand mee, een stuk gezelliger en veiliger

Voorbereiding

Voorkom dat je trillingen krijgt in je camera, zet hem daarom op statief en werk met een draadontspanner. Vergeet niet om de beeldstabilisatie uit te zetten, anders krijg je alsnog trillingen.

Instellingen camera

Stel de iso van je camera in op 100, diafragma zo klein mogelijk (hoog f-getal), dit vergroot de scherptediepte in de foto. Scherpstellen kan nog redelijk als je alles neerzet terwijl het nog licht is, eenmaal scherp gesteld zet je de switch om naar handmatig scherpstellen, op deze manier zal je camera niet steeds willen scherpstellen, hetgeen niet lukt als het eenmaal donker is. Witbalans: het is zoeken naar een goede balans tussen mooie foto’s en niet te kil etc, kies daarom je witbalans zelf, en fotografeer in RAW, hier heb je profijt van tijdens de nabewerking.

Beste moment om te fotograferen

avonfotografie en nachtfotografie tips en trucs

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje is de uitkomst, de kleuren zijn dan het mooist. Hoe langer je wacht hoe meer lichten er aangaan, avondfotografie en nachtfotografie is vooral een balans zoeken tussen mooie lichten. Ik zelf vond het donkere van de nacht minder mooi. Dit kan een kwestie van smaak zijn……

Avondfotografie en nachtfotografie in de stad tips en trucs

Het was een belevenis op zich om in het donker een voor een de lampen aan te zien gaan van de hoogste gebouwen van Rotterdam, terwijl je dan uitkijkt op de Zwaan. Avondfotografie en nachtfotografie in de stad is leuk om te doen en een ware uitdaging, zowel tijdens het maken van de foto’s zelf als tijdens de nabewerking.

Dank je voor je reactie!