Update: 14-4-2022

Let op het huren van een auto in Cuba is na de coronacrisis ingewikkelder geworden dan voor de Corona crisis. Zorg dat je bijtijds je auto huurt en pas op voor ‘malafide bedrijven’.

Cuba één van de landen die steeds populairder wordt om te bezoeken. Zeker nu je merkt dat Cuba steeds meer open lijkt te staan voor invloeden van buitenaf. Met buiten af bedoel ik dan vooral de invloeden vanuit Amerika. Het is gewoon nu dus de tijd om naar Cuba te gaan. Naar het land van de sigaren, oldtimers, salsa, vriendelijke mensen en mooie natuur. Bezoek koloniale steden (zoals Havana), bounty stranden of ga naar de Viñales Vallei.Je kunt Cuba ontdekken met een georganiseerde reis of geheel op eigen houtje.

Ik zou er dan voor kiezen om een auto te huren. Op het internet circuleren diverse verhalen rond, je moet al deze verhalen bij elkaar stoppen wil je een overzicht krijgen. Ik ben voor je op zoek gegaan op het web en alle informatie gebundeld in dit artikel. Want wat voor rijbewijs heb je nu nodig om in Cuba te mogen rijden. Waar huur je je auto? En hoe vind je de weg in Cuba. Kortom hoe makkelijk of moeilijk is het om een auto te huren in Cuba.

auto huren cuba
Gelukkig hoef je geen rijcursus af te leggen wil je in Cuba een auto huren. Uiteraard heb je wel een rijbewijs nodig…..

Rijbewijs voor in Cuba

Er zijn enkele eisen om in Cuba zelf te mogen rijden. Dit is wel handig om te weten en om er aan te voldoen, voordat je naar Cuba afreist.  

 • In Cuba mag je rijden met een rijbewijs uit eigen land
 • Het wordt echter wel aangeraden om een internationaal rijbewijs te hebben als je een auto wilt huren in Cuba. Dit kun je krijgen bij de ANWB
 • De minimumleeftijd voor autorijden in Cuba is 21jaar

Klik hier om direct naar de winkel van de ANWB te gaan.

Internationaal rijbewijs

Het internationaal rijbewijs (kortweg IR) is te koop bij de ANWB winkel. Ook voor niet leden van de ANWB. De kosten zijn 17,95 euro voorleden en voor niet leden bedragen de kosten 18,95 euro. Je moet hiervoor wel even langs de fysieke ANWB winkels. Neem hiervoor een geldig Nederlands Rijbewijs mee en een recente pasfoto. Je kunt even wachten en hierna krijg je je rijbewijs mee. Ik heb overigens nog maar een keer een internationaal rijbewijs gehaald. Dit was toen ik ging motorrijden in Thailand. Toen we een scooter huurde in Vietnam hadden we geen internationaal rijbewijs, hadden we het toen maar wel gedaan…. (lees even het verhaal en dan snap je het 😉 ).

auto huren cuba auto huur cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Online een huurauto in Cuba boeken

Als je denkt aan het huren van een auto, dan ploppen er gelijk enkele namen op. Denk aan Sunny Cars, Avis en Hertz. Het grappig is dan gelijk dat je kunt googlen tot je een ons weegt, je zult via deze bedrijven geen auto kunnen huren in Cuba. Cuba is wat dat betreft nog een gedeelte los van de wereld en geïsoleerd. Echter er is goede hoop, dat jij toch een auto kunt huren op Cuba. Lees snel verder!

Tui Cars auto huren Cuba

Wil je een auto huren via een voor ons bekend bedrijf, dan kun je terecht bij Tui Cars. Via Tui Cars kun je verschillende auto’s huren.

Gegevens welke ik heb ingevoerd “Havana pick-up en retour, ophaaldatum: 5-9-2019 inleverdatum 12-9-2019

Even een korte opsomming van de kosten voor een week: 

 • Geely CK (totaal 458 euro)
 • Suzuki Jimmy (totaal 499 euro)
 • Peugeuot 208 (totaal 543 euro)
 • Peugeuot 2008 (totaal 668 euro)

Je ziet dat het bedrag per klasse auto verschilt.

Kortingscode voor uw huurauto

Transtur Car Rental

Een zeer bekende autoverhuurbedrijf met een goede service is Transtur Car Rental. Eigenlijk is Transtur een agentschap die samenwerkt met drie officiële Cubaanse staatsbedrijven die auto’s verhuren, REX, Cubacar en Havana auto’s. Deze staatsbedrijven hebben geen eigen website, dus bespaar je tijd om ernaar te zoeken. Even terugkomend op Transtur Car Rental je kunt via hun website zelf een auto online boeken, je kunt zien of deze beschikbaar is.Je huurt rechtstreeks bij hun zonder tussenkomst van een reisorganisatie. Ze hebben een grote verscheidenheid aan auto’s te huur in verschillend prijsklassen.Bekende merken zoals Mercedes, Peugeuot, Suzuki. Ook kun je een camper huren.

Je zou denken dat Transtur goedkoper is dan Tuicar. Ik was dan ook benieuwd naar het prijsverschil tussen beide en heb de volgende gegevens ingevuld en kwam op het volgende uit:

Gegevens welke ik heb ingevoerd “Havana pick-up en retour, ophaaldatum: 5-9-2019 inleverdatum 12-9-2019

 • Geely CK (totaal 596 euro)
 • Suzuki Jimmy (totaal 685 euro)
 • Peugeuot 208 (totaal 677 euro)
 • Peugeuot 2008 (totaal 846 euro)

Tui cars vs Transtur

auto huren cuba reisblog cuba bezienswaardigheden auto huur cuba de verschillen tussen tui cars en transtur
Je ziet dus dat Tui Cars een stuk goedkoper is. 

Je ziet dus dat dit een enorm verschil is. Ik had dit zelf ook niet verwacht. Eigenlijk had ik verwacht dat Transtur goedkoper zou zijn…..

Gelet op het prijsverschil zou ik eerst proberen om een auto te huren via Tui Cars. Vergelijk de prijzen dan even met de huurauto’s van Transtur. Bereken wat het verschil is en maak dan een overweging.

Mocht het zo zijn dat je geen auto’s meer kunt vinden via Tui Cars, kijk dan even bij Transtur. Hun aanbod is wel veel ruimer. Je kunt overigens geen old timer huren 😉 en owja Geely is een Chinees automerk, zulke auto’s kom je in Nederland niet tegen.

Let op dat je niet te grote koffers mee neemt dit past niet altijd in de kofferbak. Dus geen twee koffers met ‘harde schaal’. Neem liever 2 weekendtassen mee.

auto huren cuba auto huur cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Is er één autoverhuurder die de beste is?

REX, Cubacar en Havana auto’s zijn allen staatsbedrijven. Er is wel iets verschil tussen de verschillende verhuurders maar helemaal zwart/wit kun je dat niet neerzetten. Op internet lees je redelijk goede verhalen over REX. Zowel qua service als vriendelijkheid van het personeel.

Op het vliegveld spraken we mensen die via Tui.Cars een auto hadden gehuurd, ze waren hier zeer content mee. Zowel qua service en verdere support.

Als je gaat googlen op zoek naar een autoverhuurbedrijf in Cuba, kun je uitkomen op diverse malafide sites. Kijk goed uit waar je je auto huurt. Speel je liever op safe, huur dan je auto gewoon via Tui.Cars

Hoeveel kost een auto huren op Cuba?

Houd er rekening mee dat het huren van een auto op Cuba vele malen hoger is dan wanneer je een auto huurt in een ander land. Iets met vraag en aanbod. Zeker nu Cuba toeristischer wordt, zal de huurprijs vaneen auto toenemen. Ik las op internet bedragen dat mensen voor 50 euro per dag een auto hadden gehuurd. Het goedkoopste wat ik tot nu toe heb gevonden is een huurbedrag van 67 euro per dag.

Houdt er ook rekening mee dat er een verschil is in typeauto, dus hoe hoger de klasse van de auto hoe meer je betaald. En wanneer het hoog- en laagseizoen is.

Laagseizoen: maanden mei, juni, september en oktober.

Hoogseizoen: maanden november, december, januari, februari,maart en april

Overigens wordt de dagtarief niet goedkoper wanneer je de auto voor langere tijd huurt.

Overige kosten

Houdt er rekening mee dat als je eenmaal je auto hebt geregeld, er nog enkele bijkomende kosten bij komen. Schrik niet dit kan wel wat extra’s kosten bij je totale huurbedrag. Want wat komt er zowel bij:

 • Verzekeringen: CDW: ( een schadeverzekering) eneen LDW (een diefstalverzekering), reken op een extra bedrag van 15 cuc per dag(rond de 14 euro).
 • Tweede bestuurder: circa 10 cuc per dag (9 euro)
 • Borgsom, afhankelijk van de autotype. Wordtgereserveerd per creditcard. Je bent dus verplicht om een creditcard te hebbenindien je een auto huurt. Anders krijg je de auto niet mee.
 • Benzine: kosten rond de 1,10 euro per liter.

Er komen dus ook nog wat extra kosten bij. Houdt hier ook rekening mee indien je een auto huurt. De kosten kunnen oplopen tot wel 20 euro extra per dag. Hierbij zijn de benzine kosten niet meegerekend.

Daarnaast kunnen er nog extra kosten worden berekend indien je je auto ergens anders achterlaat dan dat je hem hebt opgehaald. Of dat je extra betaald omdat je je auto bij het vliegveld oppikt. Zoekt dit van tevoren even goed uit. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

auto huren cuba auto huur cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Ophalen huurauto

Na een lange vlucht van enkele uren ben je eindelijk aangekomen op Cuba. Het liefst wil je zo snel mogelijk met je Chinese auto naar je hotel rijden. Houdt er rekening mee dat de wachtrijen lang kunnen zijn. Heb geduld. Het is Cuba!

Op welke plekken kun je je auto op halen en weg brengen:

Oké er zijn dan wellicht niet zoveel (bekende) autoverhuurbedrijven, dus zijn er op meerdere plekken aan auto’s te komen.

Even een opsomming:

Check de huurauto

Wat zijn de dingen waar je op moet letten indien je een huurauto ophaalt?

 • Brandstofpeil: kijk of de tank vol zit. Dit staat veelal in je overeenkomst, dus kijk dat even na. Op deze manier weet je zeker dat je niet halverwege stilstaat en dat je betaald voor hetgeen je krijgt.
 • Beschadigingen:dit vind ik wel een zeer belangrijk punt. Kijk altijd even na of je geen beschadigingen ziet aan de auto. Let hierbij niet enkel op de buitenkant, maar inspecteer ook even de binnenzijde. Zie je krassen, deukjes, of andere beschadigingen, maak hier een foto van en zet het op je controle formulier. Zo weet je zeker dat je niks extra’s moet betalen.
 • Verzekeringen:ga nog even goed na of je voor alles verzekerd bent en rijd dan met een gerust hart de deur uit! Tijd om Cuba te ontdekken.
auto huren cuba auto huur cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Hoe lang van tevoren huur je een auto in Cuba?

Heel eerlijk, als ik nu al wat aan het zoeken was op internet was de keuze voor februari al erg beperkt. Cuba is erg populair aan het worden een bezoekje aan Cuba staat op iedereens zijn of haar bucketlist.Dus wanneer boek je: zodra je je vliegticket heb geboekt, boek je je auto. Zorg daarnaast dat je ruim 3 maanden van tevoren je auto hebt gereserveerd. Zeker als je hem wilt ophalen en inleveren in Havana. Toch de roadtrip die de meeste reizigers afleggen.

Zie je dat je net achter het net vist, probeer dan een andere ophaal en inleverpunt, speel wat met de gegevens en kijk waar je terecht komt.

Tanken in Cuba

In Cuba heb je geen ongelood 95,98 V-Power of Diesel. Je kunt kiezen tussen Especial en Regular. Especial is de gewone benzine, Regularis de verdunde variant. Niet echt denderend voor je auto. Ik zou dus kiezen voor Especial tanken. Bij het huren van de auto wordt dit ook aangegeven. Niet mee sjommelen!

Houdt er rekening mee dat je ook hier betaald met cuc’s en dat je niet kunt pinnen.

De weg vinden in Cuba

Is de weg vinden in Cuba heel makkelijk? Wat ik zo om mij heen zag en lees, is dat het toch wel wat ingewikkelder is dan hier. Nu zijn we ook wel verwent wat op elk mobieltje zit wel een routeplanner. Waarbij we een mevrouw horen zeggen over hoeveel meter we naar links of rechts moeten. Deze vriendelijke vrouwenstem kun je in Cuba wel vergeten. Je hebt er (nog) geen 4Gen ook geen 2G. Dus geen navigatie op je telefoon.

GPS is verboden, al zijn de berichten hierover nog wel verschillend. Ik raad je aan om gebruik te maken van je mobiel, maar dan meteen offline map, en dan kun je in geval van nood even je GPS aanzetten. Aan te raden offline map is die van Maps.me

Maar maak vooral gebruik van een kaart. Of dit je relatie ten goede komt is een tweede, maar je komt in elk geval aan op je plaats van bestemming. Een goede map is die van Nelles.

Daarnaast moet ik wel eerlijk zeggen dat Cuba maar een aantal grote wegen heeft. Alleen kan een wegenkaart makkelijk zijn als je op een klein weggetje ziet.

Houdt er ook rekening mee dat je over 30 kilometer langer doet dan wanneer je in Nederland een stuk van 30 kilometer moet afleggen. Ga altijd bijtijds weg en zorg dat je in het donker niet hoeft te rijden!

auto huren cuba auto huur cuba reisblog cuba bezienswaardigheden

Lifters langs de weg

Je ziet ze genoeg lifters langs de weg. Bepaalde auto’s van de staat zijn verplicht om deze lifters mee te nemen, echter een toerist niet.

Indien je verdwaald bent kun je altijd een lifter om hulpvragen, je zult hem/haar als een soort wederdienst dan wel terug moeten brengen op zijn plaats van bestemming. Dit kan overigens zomaar enkele kilometers verwijderd liggen van jouw plaats van bestemming, maar dat terzijde. Of je ditl euk vindt, is aan jezelf, het is dus niet verplicht.

Kijk overigens ook niet raar op je neus als je ineens moet betalen. In de ogen van een Cubaan heeft hij je een service verleend door het wijzen van de weg.

Parkeren van je auto in Cuba

In Cuba zijn er geen parkeergarages en kun je in principe overal je auto neer zetten. Er zal dan altijd iemand op je af komen die je auto wilt bewaken. Die kost je ongeveer 1 a 2 cuc. Of je hier helemaal onderuit kan komen is de vraag. Ik lees diverse verhalen op het internet dat iedereen trouwde cuc betaald. Het kan overigens voorkomen dat indien je de auto parkeert bijeen casa particular dat je ook geld betaald om je auto ergens mag parkeren.

Tja zo zie je maar weer ‘ het is Cuba’.

Auto huren in Cuba wel of niet

Het grootste voordeel voor het huren van een auto is toch wel de vrijheid die er mee gepaard gaat. Tijdens onze groepsreis met Fox hebben we een hoop gezien. Wel ben je erg afhankelijk van de reisleider hoe lang je ergens blijft en hoe snel je na een stop weer door gaat. Wanneer je een eigen auto huurt in Cuba, ben je een stuk onafhankelijker.

Update 14-4-2022: Tegenwoordig is Fox overgenomen door ANWB reizen, maar nog steeds een grote aanrader om jouw pakketreis bij te boeken. 

Je hoeft je geen zorgen te maken over de wegen, je komt er vanzelf wel. Dus daarom zou ik het niet laten.

De grootste twijfel om het niet te doen zouden voor mij toch de kosten zijn. Een auto huren kost je gemiddeld toch zo’n 100 euro per dag(inclusief verzekeringen, en een tweede persoon die mag rijden).

Kies je er echter voor om wel auto te rijden in Cuba, kies dan voor TuiCars!

Deel je ervaring!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat deze even achter in de comments.

Cuba reisblog

De afgelopen tijd hebben we al enkele blogs geplaatst over ons avontuur in Cuba. Zo zijn we onze reis begonnen in Havana, klik hier voor meer over Havana, en vervolgens naar Viñales gegaan, klik hier om meer te lezen. Dit is echter nog maar het begin en er zullen nog vele blogs komen!

Blijf op de hoogte van het avontuur welke we hebben beleefd in Cuba. Ben je geïnteresseerd in onze gratis reisgids Havana krijg deze hier.

Foto’s te koop in online webshop!

dashboard oude rode auto cuba
auto huren cuba
auto huren cuba