Badhuizen Boedapest - Reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie Manon Ruitenberg ...
47

Badhuizen Boedapest

Boedapest een van de leukste stedentrips die ik ooit heb meegemaakt. Je kunt hier van alles doen en bezichtigen. Er zijn vele leuke bezienswaardigheden in Boedapest, denk aan een bezoekje aan het Parlement van Boedapest of aan een bezoekje aan de grootste synagoge van Europa. Echter denk je aan Boedapest dan denk je ook aan de badhuizen.

Je hebt in Boedapest dan ook de keuze uit verschillende badhuizen. Elk badhuis heeft een eigen cultuur en zijn eigen dingen die het uniek maakt. Ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment niet meer weet naar welke badhuis je moet gaan en waarom.

Ik zal je in deze blog uitleg geven over welke badhuis nu wat te bieden heeft, bepaal zelf waar je naartoe wilt gaan…. Maar beloof me dat je op zijn minst naar een van de badhuizen gaat als je in Boedapest bent. 🙂

Hoe is de cultuur van de Badhuizen in Boedapest ontstaan?

Boedapest is een van de grootste kuuroorden van Europa. Zeker niet zonder reden! Er zijn talloze natuurlijke warmwaterbronnen welke dagelijks meer dan 60 miljoen liter mineraalwater (kunnen) leveren. De badhuizen waren er al in de Romeinse tijd maar werden pas echt op de kaart gezet door de Turken. Momenteel zijn er in totaal 31 badhuizen waar jij dus uit kunt kiezen om een heerlijke dag te relaxen. Dankzij overheidssubsidies zijn de prijzen van deze badhuizen laag en vormen ze dus een aantrekkelijke bezienswaardigheid voor toeristen en ook voor vele lokale inwoners van Boedapest. Want het badcultuur hedendaags is nog steeds alive and kicking!

Spa in Boedapest

Niet alleen voor de gemiddelde toerist is een bezoekje aan de thermische badhuizen een leuk uitstapje. De inwoners van Boedapest maken er ook graag gebruik van. Ze geloven sterk in de sociale, psychologische en medische werking van de thermische bronnen. Soms liggen ze in de vroege ochtend al in een bad en gaan ze hierna door naar hun werk. Andere komen na hun werk hier om even bij te kletsen en te ontspannen alvorens ze naar huis gaan.

Naast een ontspannen werking zou de warmwaterbron dus ook effect kunnen hebben op bepaalde klachten zoals spier- en gewrichtsklachten en reuma. Heb je een bepaalde klacht en wil je dit verhelpen of althans verlichten door een bezoekjes aan een badhuis? Geef dan even bij de balie aan waar je last van heb en dan verwijzen ze je naar het juiste bad. Bron: Capitool reisgidsen Boedapest.

Sparty

Een hedendaagse traditie aan het badhuizen cultuur, althans in de late uurtjes is een zogenoemde sparty. Dit is ene feest in een badhuis, geniet van de muziek, lichteffecten en de acrobaten die hun kunsten vertonen boven het water. Houd je wel van een feestje, dan moet je zeker naar een sparty gaan. Er zijn maandelijks diverse sparty, de bekendste is in de Széchenyi en Gellért badhuis. Koop je kaartjes ver van te voren want de sparties worden een steeds populairdere manier om het badcultuur van Boedapest te verkennen. Wil je meer lezen over de Spraties?

Algemene info badhuis Boedapest

In het algemeen zijn er wat specifieke zaken waar je op moet letten voordat je een badhuis bezoekt in Boedapest. Dan ben je succes verzekerd:

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​​download hier(klik op het blauw)

 • Een badhuis kan bezocht worden indien je 14 jaar of ouder bent. Gemiddelde leeftijd ligt toch wel ruim boven de 25 jaar.
 • Het is verplicht om badkleding aan te doen, voor een man kan dit een short zijn of een korte zwembroek. Voor een vrouw mag een bikini ook.
 • Het dragen van een zwemcap is veelal verplicht. Indien je deze niet bij je hebt, kun je er altijd nog een huren of kopen.
 • Vergeet vooral niet om slippers en een handdoek mee te nemen. (dit kun je huren of kopen ter plaatse mocht je het vergeten zijn).
 • Het kan er in de zomer erg warm zijn dus neem zonnebrand mee en eventueel een pet.
 • Neem geen waardevolle spullen mee, want je hebt een kluisje, maar het is er ook diefstal gevoelig!
 • Je kunt kiezen voor een cabin usage (dus dat je gehele dag een eigen cabine hebt, die je ook kunt afsluiten) of dat je enkel een locker hebt (je maakt dan gebruik van een algemene kleedkamer en je hebt een kluisje waar je je spullen in kunt bewaren ). Het verschil hiertussen is veelal slechts 2 euro.
 • Houd er rekening mee dat je betaald in florint, en neem even wat cash geld mee als deposit, als je bijvoorbeeld een slippers of een zwemcap wilt lenen.
 • Veelal kun je pinnen, maar zoek dit voor de zekerheid even uit voordat je naar een badhuis gaat.
 • Studenten kunnen korting krijgen, en ook krijg je korting als je de Boedapest card hebt (zo’n 20% korting)
 • Reserveer voorafgaand je kaartje, want zeker in het hoogseizoen (juni – september) kan het er erg druk zijn.
 • Gelukkig heb ik per badhuis de directe link gezet waar jij je kaartje kunt reserveren. Handy toch?!

Badhuizen Boedapest mijn top 5

In Boedapest kun je 31 badhuizen vinden. Ik vond het wel wat ver gaan om alle 31 badhuizen in Boedapest te gaan omschrijven. Ook al zou ik er gek genoeg voor zijn om het te doen, maar ik zie de meerwaarde er niet van in. Ik neem je daarom mee naar de 5 leukste badhuizen in Boedapest, maak hieruit je keuze. Ook zet ik voor je op een rij wat je hier kunt vinden en wat het badhuis zo uniek maakt.

Gellért badhuis

blank
Ik denk dat dit de best bekende foto is van de Gellert badhuis in Boedapest @gellertbath.hu

Aan de voet van de Gellért-Heuvel, ligt dit hotel-badencomplex. Het hotel is in de jaren 1912 gebouwd en geopend in 1918 en is gebouwd in Art nouveau stijl, karakteriserend hiervan zijn nog de grote hal en galerij. Het glazen dak van de spa creëert ook een unieke sfeer. Niet alleen is het hier heerlijk vertoeven, ook de sfeer is subliem. In 1927 is er een zwembad aangelegd met hierin een golfslagmechanisme, erg modern voor de tijd.  Daarnaast kijkt het badhuis uit over de Donau.

In de Gellért badhuis vind je 10 verschillende baden, verschillende grootte en temperaturen. Daarnaast heb je ook een apart bad voor zowel mannen als vrouwen. Heb je zin in een massage daar kun je ook hiervoor terecht (denk aan een aroma relaxed massage, chocolade massage tot een voetmassage). Ook lekker uit zweten in de sauna.

De Gellért badhuis is zeker een van de baden waar je moet zijn geweest. Een ticket is verkrijgbaar vanaf 18 euro. Het zou zonde zijn om je badhuis avontuur al wachtend te beginnen. Voorkom dat je in de rij staat en koop op voorhand je ticket voor Gellért bad.

Owja: je kunt hier ook heerlijk overnachten. Ben je benieuwd hoe de kamers er uit zien of wil je gelijk boeken. Kijk op Danubus Hotel Gellert.

Gellért badhuis in Boedapest
Waarom je naar het Gellért badhuis moet……

Adres: Kelenhegyi út 4
Telefoon: +36 1 466 6166
Openingstijden: Dagelijks van 6u tot 20u ook tijdens feestdagen zoals 1 mei of Kerstmis Bereikbaar: metro 4, tram 19, 41, 47, 49 en 56, bus 7, 107, 109, 133 en 233 Koop je Ticket: vanaf 19 euro

Széchenyi baden

@ http://www.szechenyibath.hu/
Szechenyi badhuis Boedapest

Naar mijn idee de iconische baden die Boedapest rijk is. Ouwe mannetjes die schaken in de baden van het Széchenyi bad daar dacht ik aan toen ik dit badhuis bezocht. Deze baden behoren tot de diepste en heetste baden in Boedapest. Het water kan een temperatuur bereiken van rond de 74 a 75 graden. Vooral deze baden staan bekend om zijn helende werkingen, onder andere voor reuma en andere problemen aan het zenuwstelsel, gewrichten en spieren.

In 1879 werd hier voor het eerst de thermische bad ontdekt. In de jaren 1909-1913 werd dit neobarokke kuuroord gebouwd. Met in totaal 15 binnen baden. Rond 1926 zijn er nog 3 buitenbaden bijgebouwd, die gedurende het gehele jaar populair zijn. Want ook al ligt er buiten sneeuw, de temperaturen zijn dusdanig aangenaam, dat de mannen op leeftijd hier prima kunnen schaken.

Wil je liever op een terrasje zitten en genieten van een verkoelend drankje dan ben je ook hier aan het goede adres. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke massage of om weg te zweten in de sauna.

Toen ik het Széchenyi badhuis bezocht was het erg rustig. Heb je pech dan sta je wel ruim een uur te wachten. Voorkom dit en koop op voorhand je ticket, scheelt een hoop stress en je begint je dag een stuk ontspannender.

Széchenyi badhuizen boedapest
Waarom jij naar het Széchenyi bad wilt gaan!

Adres: Allatkerti krt. 9-11
Telefoon: +36 1 363 3210
Openingstijden: Maandag – zondag: 6u – 22u (drie buitenzwembaden), gedurende het hele jaar open. Bereikbaar: trolleybus routes 72 en de millennium ondergrondse trein. Koop je ticket:vanaf 18 euro.

Rudas

blank

De baden werden in 1550 ontdekt door de Osmanen. In deze afdeling liggen een achthoekig bad en vier kleine hoekbaden met water van diverse temperaturen. In latere jaren werd het badhuis gemoderniseerd, waarbij een een overdekt zwembad aan het complex werd toevoegt. Het badhuis is in 2014 gerenoveerd, de originele elementen zijn echter nog steeds behouden gebleven.

Een erg leuk detail aan dit badhuis is dat je op het dak een jacuzzi hebt. Je hebt hiermee een geweldig uitzicht over de Donau. Zie jij jezelf hier al zitten op het moment dat de zon ondergaat? Romantisch toch.

Owja, wel een traditie die nog graag in eren wordt gehouden. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag is het bad alleen open voor mannen. Als vrouw zijnde kun je hier terecht op dinsdag. Wil je romantisch met je partner dit badhuis bezoeken dan kan dit in het weekend. Want dan, dan zijn zowel mannen als vrouwen welkom.

Uiteraard worden hier ook massages aangeboden en vind je hier ook een sauna en stoombad. Ook maken ze een onderscheid tussen het enkel bezoeken van de thermenbaden of de welness-faciliteiten. Wil je beiden dan kan dit uiteraard ook.

Rudas badhuis boedapest
Rudas badhuis, is dit het badhuis waar jij zoekt?

Adres: Döbrentei tér 9., Buda Erzsébet Bridge district I
Telefoon: +36 1 356 1010 Openingstijden: Maandag tot donderdag en zondag van 6u tot 22u en vrijdag en zaterdag van 6u tot 4u.
Bereikbaar; bus 7, 8E, 110, 112, tram 19, 41, 56 en 56A Tickets: vanaf 15 euro.

Lukács Badhuis

blank
@ lukacsfurdo.hu/

Een badhuis die steeds meer wint aan populariteit is het Lukács badhuis. Dus wil je wat meer kennis maken met een minder toeristische badhuis, dan is dit the placet to be. Het is een unieke badhuis die zich onderscheidt doordat het een mix is van moderne en traditionele spa. Je vindt hier 8 baden, en daarnaast een infrarood sauna, een stoombad en een Himalaya zoutmuur. Uiteraard kun je ook hier weer terecht voor een heerlijke massage.

Het kuuroord is vernoemd naar de Evangelist Lucas en heeft een neoclassicistische complex welke is 1894 is opgericht.

Een dagkaart inclusief locker kun je hier al krijgen voor rond de 15 euro. Wanneer je een Budapest card hebt kun je hier gratis terecht

badhuizen boedapest lukacs
Breng jij liever een dagje door in het Lukacs badhuis?

Adres: Frankel Leó út 25-29
Telefoon: +36 1 326 1695 Openingstijden: 6u – 22u (Sauna world van 9u tot 21u, behalve maandag wanneer het om 14u open gaat).
Bereikbaar: bus 9 en 109, tram 4, 6, 17 en 19 Koop je tickets vanaf: 11 euro, Budapest card is gratis entree (check dit nog even voordat je gaat)

Király badhuis

blank
@kiralyfurdo.hu/

Het Osmaanse Király complex is een van de 4 overgebleven Turkse badhuizen. Aan dit gebouw zijn vervolgens 19e eeuwse neoclassicistische elementen toegevoegd. Dit badhuis heeft in de centrale hal een koepel met een achthoekig bad. Rond dit bad zijn de diverse kleinere baden, stoombaden en sauna’s.

In 1565 begon de bouw van dit badhuis. Een leuk feitje is dat het badhuis niet direct toegang heeft tot een warmwaterbron. Dit is bewust gedaan, de Turken (die dit badhuis stichten) wilde namelijk ook ten tijde van een belegering gebruik kunnen maken van dit badhuis. Ze wilde namelijk niet het risico lopen om zonder water te zitten.

Het badhuis is niet zo groot, je hebt er 3 baden, een jacuzzi en een houten stoomtube. Het is vooral leuk om hier heen te gaan als je maar een paar uurtjes een badhuis ervaring wilt opdoen.

blank

Adres: Fő u. 84
Telefoon: +36 1 202 3688
Openingstijden: Dagelijks van 9u ‘s ochtends tot 9u ‘s avonds (de kassa sluit wel al om acht uur). Bereikbaarheid: tram route nr. 19, bus route nr. 9 en 109 Tickets vanaf: 8 euro.

Mijn keuze: Széchenyi badhuis

Tijdens mijn 5 daagse verblijf in Boedapest moest ik uiteraard ook naar een badhuis. Ik twijfelde nog tussen het Széchenyi badhuis of de Gellért uiteindelijk heb ik besloten om naar de Széchenyi badhuis, puur omdat ik dit het leukste er vond uitzien. Het sneeuwde toen ik ging, dus ik zag mezelf al liggen in een van de buitenzwembaden.

Met deze gedachte ging ik in de vroege ochtend al op pad.  Het badhuis is gelegen in het stadspark Városliget. Dit maakte de wandeling ernaartoe al heel bijzonder. Ik stapte uit bij de aangrenzende metrostation Széchenyi fürdő (metrolijn 1). Er lag nog overal sneeuw en het was erg rustig in het park. Het grappige was ik enkele vijvers passeerde, de eendjes zwommen hier naar hartenlust. Grappig om te zien, want als het bij ons zou koud zou zijn, dan zouden ook de vijvers dicht bevroren zijn. Hier dus niet, de eerste tekenen van de warmwaterbron.

Na een stukje doorgelopen te zijn zag ik al de neobarokke badhuis staan. Wat een mega complex! En wat een mooi gebouw om te zien. Ik melde me aan kocht een kaartje, ik kocht een kaartje voor een prive cabin. Na me omgekleed te hebben zocht ik mijn weg door het badhuis. Ik moet eerlijk zeggen dat het een megacomplex is, waar ik niet heel makkelijk mijn weg vond.

Op een gegeven moment kwam ik buiten waar ik heerlijk in het water heb gedobberd. Om mij heen waren diverse oudere mannen op hun gemak aan het schaken. Een clichébeeld (althans precies zoals ik het met voorstelde), maar heel leuk om te zien. Het water was trouwens ook helemaal niet koud!

Hierna ging ik nog even op zoek naar de sauna, waar ik ook nog even heb gerelaxed. Ik heb me hier een heerlijke ochtend vermaakt. Ik heb zeker nog bij lange niet alle baden gezien.

Ik vind het een heerlijk badhuis waar ik me zeker heb vermaakt! Er is voldoende te doen, de sfeer is er relaxed, ook als vrouw alleen voelde ik me veilig, en het gebouw is werkelijk waar prachtig.

Ik had overigens erg mazzel dat er geen wachtrij stond (ik was ook op een moment dat het uberhaupt niet erg toeristisch was, medio februari). Ik zou je echter wel aanraden op om voorhand een kaartje te reserveren. Ik hoor namelijk genoeg verhalen dat mensen een uur in de rij hebben gestaan. Dus wees dit voor en reserveer je kaartje bij tijds!

Boedapest bezienswaardigheden

Boedapest is een leuke stad. Naast de badhuizen, zijn er nog andere leuke bezienswaardigheden. Voor een uitgebreid artikel hierover lees ‘Boedapest Bezienswaardigheden’.

Volg mij…..

Vergeet mij niet te volgen op facebook! Dat zou ik zeer op prijs stellen, Manon Ruitenberg Fotografie.

badhuis boedapest
badhuizen boedapest

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Ik ben een jonge dame die gek is op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Op de planning voor 2020: Sri Lanka & Wenen en nog een nader te bepalen stedentrip. En uiteraard diverse dagjes weg.

 • blank Henk says:

  Handig dat je tijdig in dat badhuis was. Als er een wachtrij zou staan zou ik afhaken

 • Och, het ziet er wel heel mooi uit, die badhuizen…
  Het zou niet meteen iets voor mij zijn, maar het heeft zeker iets als ik het zo zie!

 • Wauw wat hebben ze veel verschillende badhuizen in boedapest. En ik moet zeggen ze zien er wel allemaal echt prachtig uit!

 • blank Janet says:

  Ik vind warmwaterbronnen echt heerlijk! Daar kan ik wel van genieten hoor… Boedapest lijkt me overigens sowieso een mooie bestemming!

 • Normaal ben ik niet zo’n badhuistype. Deze zien er echter stuk voor stuk mooi uit en ze klinken verder ook goed. Leuke tips!

 • blank Cynthia says:

  Ik vind een spa geweldig, maar heb nog nooit van een sparty gehoord. Dat klinkt gaaf. Mooie lijst met tips ook. Dankjewel

 • Op vakantie ben ik meer van zien en doen dan dat ik naar een badhuis zou gaan wel zien ze er allemaal mooi uit

 • blank Maaike says:

  Ah tof! Ik ben bij een aantal bovenstaande badhuizen geweest!

 • blank MC Kleuver says:

  Toen ik nog een kind was, heb ik ook gezwommen in een badhuis. We, zus en ik, mochten niet alleen omdat het warme water ervoor zou kunnen zorgen dat we het water inzakten.

 • blank Danielle says:

  Oeh heerlijk en wat ziet het er mooi uit!

 • blank Manon says:

  Ik vind het heel mooi qua architectuur. Maar het idee zelf van een badhuis trekt me niet

 • blank Mandy says:

  Een jaar geleden ben ik naar boedapest geweest, mooiste stad waar ik tot nu toe ooit geweest ben. Nu achteraf heb ik zo’n spijt dat ik niet naar zon badhuis ben geweest

 • blank Linda says:

  Wij zijn inmiddels al twee keer in Boedapest geweest en ik heb nog steeds geen badhuis bezocht, slecht hé? Goede reden om nog een derde keer te gaan. Ik wil graag naar dat badhuis waar jij bent geweest, om dezelfde redenen. Het lijkt me prachtig daar. Het klinkt alsof je er een leuke dag gehad hebt

 • blank Aniek says:

  Als ik aan Boedapest denk, dan komen er meteen beelden van badhuizen bovendrijven. (toepasselijke beschrijving 😉 ) Lijkt me heerlijk daar rond te dobberen!

 • blank Xarifa says:

  Het eerste en derde badhuis lijken mij heel erg mooi! Ik zou er helemaal ontspannen!

 • blank Sherry says:

  Ik wil er zo graag een keertje heen. Het lijkt me erg prachtig daar.

 • blank Esther says:

  Lijkt me een ontspannende activiteit tijdens een stedentrip Boedapest. Ik ben er geweest, maar zijn toen niet in een badhuis geweest. Er zitten een paar mooie tussen.

 • Zo’n sparty lijkt me echt geweldig! Boedapest staat best wel hoog op mijn lijstje om ooit eens te bezoeken en dan lijken mij ook de Szecheny baden het mooist. Hoewel die eerste er ook wel heel mooi uitziet! Toch maar eens naar vliegtickets Boedapest kijken!

 • Vroeger had men dat hier ook, hè, badhuizen…. Voor er badkamers waren omdat de “gewone” mens geen badkamers kon betalen…

  Ben zo laatst nog een gaan bezoeken in mijn eigen stad, net voor het verbouwd ging worden tot hotel…

  Het heeft iets…

  • Ja, ik hoorde vroeger die verhalen van mijn oma ook. Dat ze eens in de week naar een badhuis gingen. Nu hebben de badhuizen in Boedapest denk ik wel een andere functie nu dan de badhuizen vroeger. Ik ben blij dat ik een eigen badkamer heb! Terwijl het nog niet eens goed gek lang geleden is dat men naar de badhuis ging.

 • blank Kelly says:

  Bij Boedapest moet ik inderdaad altijd aan die badhuizen denken. Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er graag een keer naar toe willen. Het lijkt me een hele mooie stad.

 • blank Jenny says:

  Ik was in Budapest en heb geen badhuis bezocht. Zo te zien heb ik wat gemist!

  Misschien iets voor een volgend bezoek, in plaats van een kroegentocht een badhuizentocht 😉

 • blank Mirre says:

  Leuk dat iedereen weer een eigen voorkeur heeft. Jouw favoriet is Szechenyi en de mijne is Rudas, of Gellert. Hoe dan ook zijn het allemaal fantastische plekken om lekker te relaxen (wij doen dit meestal na het Sziget festival, dus in augustus weer!!). Zin in!

 • Fijne ontspanning tijdens een stedentrip! Ik zie mezelf al zitten in de jacuzzi op het dak bij Rudas badhuis. Heerlijk!

 • blank Paul sr. says:

  Hoi Manon,

  Goed bezig! Je kan zo aan de slag als multi functionele reisleider!
  Te weten: journalist en fotograaf!
  Zo zie je: de mens heeft meerdere talenten!

  Groet, Paul sr.

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright

  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share