Boedapest een van de stedentrips die mij het meest is bijgebleven. Nadat ik in oktober Barcelona had bezocht, vond ik het tijd worden om in februari wederom een stedentrip te boeken. Dit keer stond Boedapest op de planning. Ik had niet helemaal gekeken naar de weersverwachting en zag niet helemaal dat het in Boedapest sneeuwde, dat de gemiddelde temperatuur 4 graden was. Echter dat mocht de pret zeker niet drukken. Boedapest is een stad die je volgens mij zowel in de zomer als in de winter kunt aandoen. Het heeft geweldige cultuur en een rijke geschiedenis. Het was een heerlijke trip. Ben jij benieuwt naar mijn tips, welke bezienswaardigheden je gezien moet hebben in Boedapest, waar je verblijft en meer? Lees dan even mijn blog.

Owja,mijn fotografische skilss zijn in de loop der tijd ontwikkeld. Dus daarvoor heb ik ook enkele foto’s gebruikt van pixabay 🙂

Heel veel sneeuw lag er destijds!

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. In het midden van de stad stroomt de Donau, en verdeeld hiermee Boedapest in de delen Buda (heuvelachtig) en het platter gelegen Pest. In Boedapest heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in de stad terugvindt.

Kort door de bocht gezegd, zorgden de Romeinen en Turken voor de badcultuur zoals deze nu bekend is in Boedapest. Legde de Habsburgers de grondslag voor diverse mooie regeringsbouwen. De joodse inwoners van de stad zorgden voor een prachtige synagoge.

Kortom wil jij relaxen en een ontmoeting hebben met diverse culturen en prachtige gebouwen zien? Dan ben je in Boedapest aan het juiste adres!

Bezienswaardigheden Boedapest

Door de rijke geschiedenis van Boedapest zijn er heel veel bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben! Lees hieronder de bezienswaardigheden die je zeker niet gemist mag hebben.

1# Grote synagoge van Boedapest

Wil jij de grootste Synagoge van Europa zien? Dan ben jij bij de Synagoge van Boedapest aan het juiste adres. Het biedt plaats aan ongeveer 3000 personen. De synagoge kun je vinden in de Joodse wijk, waar er ook vandaag de dag nog vele Joden wonen.

Wil je de Synagoge bezoeken? Dan kan dit nadat je een ticket hebt gekocht. De ticket kost rond  de 14 euro en kun je hier alvast kopen. Je krijgt dan tevens een rondleiding door de Synagoge.

De levensboom in de Tuin der Rechtvaardigen

Achter de Synagoge bevindt zich de ‘Tuin der Rechtvaardigen’ ter herdenking aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Openingstijden: wisselend, zaterdag gesloten

Adres: Dohany utca 2

2 # Andrássy Boulevard

Houd jij van shoppen of gewoon slenteren over een geweldige boulevard met de mooiste huizen? Dan moet je de Andrássy Boulevard zeker niet missen. Het is een geweldige ‘bomenlaan’ in het hartje van het centrum. De winkels die je hier vind? Onder andere Louis Vuitton, Nespresso en Apple, hebben hier een winkel. Naast winkels vind je op de boulevard ook enkele bezienswaardigheden, zoals de Hongaarse staats Opera. Als je deze boulevard helemaal uit loopt kom je trouwens uit op de Helden plein.  De boulevard is ruim 3,3 kilometer lang.

Heb je geen zin om te lopen? Er is ook een metro, die rijdt onder deze boulevard, deze metrolijn is de eerste metrolijn op het Europese vasteland.

3 # Hongaarse Staats Opera

Dit authentieke gebouw past geweldig in het decor van de straat. Het is in 1884 geopend voor het publiek. Het operagebouw wordt overigens geroemd om zijn akoestiek.

Je kunt overigens ook een voorstelling bijwonen. Dit is echt een unieke ervaring. Ik heb dit ook gedaan en ik vond het zeer de moeite waard. Ik verstond er niet veel van, dat moet ik toegeven, maar de atmosfeer is geweldig en ook een klein detail, de toegangsprijs is goed betaalbaar. Een standaard ticket kost rond de 9 euro.

Je zit trouwens op houten bankjes, dus de zit is wel lang, maar je kunt altijd halverwege (tijdens) de pauze weg gaan. Dan heb je toch een ‘echte’ opera ervaring meegemaakt. Kijk even op de website van de Hongaarse Staats Opera voor meer informatie. Wil je liever een rondleiding kijk dan even hier.

4 # Helden plein

bezienswaardigheden boedapest @pixabay

Aangelegd in de jaren 1896 ter ere van de duizendste verjaardag van de Hongaarse ‘landname’. In het midden van deze plein staat een groot monument, namelijk het millenniummonument. De bouw van dit monument nam enkele jaren in beslag namelijk van 1896 tot 1922.

Het millenniummonument bestaat uit een zeer hoge zuil, met hierop de aartsengel Gabriel, welke de nationale symbolen van Hongarije vasthoudt. Dan heb je nog een halve cirkel waar standbeelden staan van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis.

Wat het heldenplein nu zo bijzonder maakt? Het is een gigantisch plein waar je bijna in verdwaald. Het doet je echt even ‘klein’ voelen.

5 # Parlement van Boedapest

@ pixabay parlement bezienswaardigheden in boedapest

Een eye-catcher die je eigenlijk niet wilt en kunt missen als je in Boedapest bent. Gelegen aan de Donau ligt dit gigantische gebouw. Het is maar liefst 268 meter lang en 118 meter breed. In dit gebouw zetelt het Hongaarse Huis van Afgevaardigden. De bouw van dit gebouw is in 1885 begonnen, om de onafhankelijkheid van Hongarije van Oostenrijk te vieren.

Je kunt een kaartje kopen om het parlementsgebouw te bezoeken? Ben je benieuwd wat je binnen in kunt verwachten? Wat dacht je van de originele Stefanskroon met het rijkszwaard en de rijksappel van de Hongaarse koningen? Of heel veel authentieke zalen die verfraaid zijn met bladgoud?

Boedapest parlement

Tip: koop je ticket op voorhand, want ook hier, kunnen de tickets snel uitverkocht zijn. Je kunt het beste het parlement bezoeken met een gids, dit kost je rond de 28 euro.

Openingstijden:

1 april – 31 oktober 08.00 – 18.00 uur
1 november – 31 maart 08.00 – 16.00 uur

Adres: Kossuth Lajos tér 1-3

6 # Grote markthal

Het bezoeken van een markthal vind ik in een vreemde stad altijd een van de leukste bezienswaardigheden. Je maakt even kennis met de lokale cultuur (want veel toeristen vind je eigenlijk niet in een markthal). Ook vind je in een markthal altijd de lekkerste gerechten.

Je vindt in deze markthal aan groot assortiment aan worst, vlees, kaas, fruit en groenten. Wil je zelf wat lokale gerechten proeven ga dan naar de tweede verdieping, want als je mazzel hebt kun je hier wat proeven.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 6:00 uur tot 17:00 uur. Zaterdag geopend van 6:00 uur tot 15:00 uur. Gesloten op zondag.

Adres: Vámház krt. 1-3

7# Gellértheuvel

De Gellértheuvel vormt het hoogste punt van Boedapest, met zijn 235 meter hoogte. Je hebt hier een uniek uitzicht over de stad. Het is een aardige klim naar boven. Ik ben zelf naar boven geklommen via pad gelegen naast de Gellért bad. Boven op de berg staat een oude citadel en het vrijheidsbeeld. Wat ik eigenlijk indrukwekkender vond was de kerk die in de grot is gebouwd.

Heb je niet zoveel zin om helemaal naar boven te lopen? Neem dan de bus (bus 27) die stopt bij de Citadel (stap dan uit bij de halte Busulo juhasz).

Ik zou overigens niet zo snel aanraden om alleen deze heuvel te beklimmen als het wat donkerder is.

8# Burcht van Boeda

Wil je nog meer klimmen en klauteren, dan moet je zeker naar de Burcht van Boeda. Gelegen op de Burchtheuvel in de oude stadshart van Boeda. Hier vind je onder andere het Koninklijk Paleis waar ooit de Hongaarse koningen woonden. Je kunt hier heerlijk rondlopenof naar binnen gaan. Tegenwoordig vind je in het Burchtpaleis de Hongaarse Nationale Garlei, een bibliotheek en een historisch museum van Boedapest.

Wil je liever niet naar boven lopen? Neem dan de kabelbaan naar boven. Voor uitgebreide info kijk dan even op de website van het museum.

In de buurt van de Burcht van Boeda vind je tevens de Matthiaskerk en de Vissersbastion

9# Vissersbastion

Het vissersbastion is een neogotisch bouwwerk en werd gebouwd tussen 1895 en 1902. De zeven torens die je ziet stellen de Hongaarse stammen voor. Het bouwwerk is vernoemd naar de vissers die in de middeleeuwen dit deel van de stad moesten bewaken. De vissersbastion bevat veel trappen en paadjes en vormt hiermee eigenlijk een groot uitkijkplatform.

Wil je een geweldig uitzicht hebben over het parlement, de Sint-Stefanusbasiliek, de Margareta-eiland en de kettingbrug? Klim dan naar de top van de grote toren.

10# Boedapest badhuizen

@pixabay badhuis boedapest

Ben je na het bezoeken van alle bezienswaardigheden dood op, ga dan even relaxen in een thermisch bad. Boedapest heeft er veel! Er heerst hier een heuse badcultuur. Echt een must om te doen als je het mij vraagt.

De vele ondergrondse thermische bronnen hebben ervoor gezorgd dat er tientalen thermische baden zijn, verspreid over de hele stad.

Ik zelf ben naar het Széchenyibad geweest en ik heb er zeker geen spijt van gehad. Niet alleen de baden zijn heerlijk ontspannen, het is een geweldig gebouw om te zien, met zijn karateristieke neo-barokke elementen.

Wil je een dagkaart voor dit bad en hiermee de rij overslaan? Koop dan hier je dagkaart.

Ik heb overigens speciaal voor jou een uitgebreid artikel geschreven over de badhuizen in Boedapest. Lees hier het artikel ‘Badhuizen Boedapest’.

Budapest card

De Budapest card is een officiele stadspas. Met deze pas kun je gratis met het openbaar vervoer door Budapest cruisen. Ook krijg je gratis toegang tot 17 musea.

Ik heb hier zelf dankbaar gebruik van gemaakt. Het openbaar vervoer in Boedapest is perfect geregeld, en je kunt naar alle uithoeken.

Tip: koop hier je Budapest Card.

Boedapest hoe kom je er?

Het handigste en goedkoopste is om te vliegen naar Boedapest, dit kan vanaf Rotterdam of vanaf Eindhoven.

Vanaf Eindhoven met Wizzair

De meest bekende manier om in Boedapest te komen is toch wel met het vliegtuig. Ik zelf vloog met Wizz Air. Een prima lowbudget maatschappij met geweldige stoelen en veel beenruimte. Met Wizz Air vlogen wij ook naar Vilnius en Riga.

Een vliegticket kun je al goedkoop krijgen als je bijtijds boekt of wat verschuift met je aankomst en vertrektijden.

Vanaf Rotterdam met Transavia

Ook Transavia kan je vanuit Rotterdam naar Boedapest brengen. Zelf denk ik dat dit een duurdere optie is (zeker qua vliegticket) dan wanneer je vliegt met WizzAir. Ik zou zeker even de prijzen vergelijken voordat je boekt. Kijk even op de site van Transavia voor een goedkope vlucht.

Ik heb via Wizz Air een transferbusje geboekt die mij vanaf het vliegveld richting het centrum bracht. Erg handig!

Vervoer in Boedapest

Het openbaar vervoer in Boedapest is perfect geregeld! Indien je een Budapest Card heb reis je gratis. Je kunt Boedapest verkennen met de bus, metro en tram. Handig toch!

De metro is eigenlijk wel het vervoersmiddel waar ik het meest gebruik van heb gemaakt. Je hebt er 4 lijnen die mij naar de meeste bezienswaardigheden brachten. En ze rijden van 4:30- 23:10 uur. Handig!

Verblijf in Boedapest

Ik zelf verblijf, zeker wanneer ik alleen reis, het liefst in een hostel. Hij moet wel schoon zijn en ik wil geen overlast van andere mensen. Dus ik was op zoek naar een hostel waar ik prima kon slapen, lekker ontbijtje en leuke activiteiten.

Homemade  

Tijdens mijn trip naar Boedapest verbleef ik in het Homemade hostel. Een kleinschalige hostel waar je vriendelijk zijn. Het commercieel oogpunt staat niet voorop. Je kunt hier relaxed verblijven en als je mazzel hebt genieten van een heerlijke goulash soep! Kijk even op de website van Homemade, voor meer informatie.

Wombat’s City Hostel Budapest

Wil je liever een iets groter hostel, zodat je meer mensen ontmoet, kijk dan even bij de Wombat’s city hostel. Dit is mijn prima bevallen in Berlijn.

Prima bedden, je kunt hier ook met zijn 2e goed verblijven en goedkoop. Je betaald zo’n 10 euro maximaal voor een nacht. Tevens heeft deze hostel ook een wasserij en bar. Wil je meer lezen of je verblijf gelijk boeken? Kijk dan op de website van Wombat’s City Hostel Budapest.

Roombach hotel

Wil je liever iets luxer en romantischer zitten, maar toch redelijk goedkoop. Kijk dan even of de Roombach hotel iets voor jou of jullie is. Een vrij nieuw hotel, geopend in 2014, met een lounge met snackbar en goed ontbijt. Kijk even op de website van Roombach Hotel voor meer informatie en om te boeken.

Eten in Boedapest

Je kunt Boedapest niet verlaten zonder een keer een heerlijke goulash gerecht te hebben gegeten. Waar kun je dit nu het beste doen. Ik heb het voor je uitgezocht en getest!

Paprika Jancsi Restaurant

Een modern restaurant met een heerlijke goulash soep. Goed gevuld en een echte aanrader voor soepliefhebbers. Het personeel is vriendelijk en spreekt Engels. Prijs en kwaliteitsverhouding zijn ook goed. Kortom wil jij genieten van echt heerlijk Hongaars eten, kom dan hier eten. Meer informatie over dit restaurant? Kijk op de website van Paprika Jancsi Restaurant.

Comme Chez Soi

Een zaakje waar je ver van tevoren moet reserveren om een plekje te kunnen bemachtigen. Dit is zeker niet zonder reden, want je kan hier fantastisch Italiaans eten en het personeel is vriendelijk.

Bezoek Boedapest en ga hier eten zou ik zeggen. Kijk voor meer informatie en om te reserveren op de website van Comme Chez Soi.

Lucky 7 Burgers & More

Heb jij trek in hamburgers ga dan naar Lucky 7 Burgers & More. Ervaar rijkelijk belegde hamburgers, zo groot dat je mond er niet om heen past. Met heerlijke vers gebakken friet. En dit alles voor een schappelijke prijs. Kijk op de website van Lucky 7 Burgers & More voor meer info.  

Weekend Boedapest of langer?

Mocht je Boedapest willen bezoeken, dan raad ik je aan om zeker meer dan 3 nachten te blijven een lang weekend. Je wilt toch ook gewoon alles zien en beleven van Boedapest? Ik denk dat 2 dagen gewoon te kort is.

Extra tip: wil je nog een andere leuke stad bezoeken ga dan naar Praag. Lees de blog ‘Stedentrip Praag tips’.

Boedapest mijn ervaring

In de sneeuw in Boedapest met ijs mannetje 🙂

Ik heb het heerlijk naar mijn zin gehad in Boedapest. Heerlijk gelopen en op sommige momenten ook zeker de metro genomen. Want dat werkt echt heel handig in Boedapest. Ik was er wel op een vrij mistroostig moment, ergens in februari. Ik zou wel aanraden om of voor de kerstdagen te gaan of wanneer het weer wat zonniger wordt, zo medio april/mei.

Het was wel een donker gat, dat Boedapest dan bekend staat om zijn hoge zelfmoordpercentage en alcoholgebruik. Dat begreep ik dan ook wel.

Verder heeft Boedapest mij zeker niet teleurgesteld, mijn zijn prachtige gebouwen, culture erfgoed, heerlijk eten en geweldige thermische baden. Wat ik ook altijd erg prettig vind, de prijs viel me alles mee. Kortom ik zou zeker Boedapest aan iedereen aan raden!

Ben jij al in Boedapest geweest, of zou je er graag heen willen? Laat in de comments achter wat je zou leuk vond aan Boedapest of waarom je er graag heen zou willen.

Volg mij op Facebook

Leuk dat je mijn artikel gelezen hebt! Ik zou het leuk vinden indien je mijn Facebook pagina liked.

boedapest bezienswaardigheden
Pint it!!
boedapest bezienswaardigheden