Pont de Normandië - Reisblog van Manon Ruitenberg fotograaf Ridderkerk Manon Ruitenberg ...
18

Pont de Normandië

Update 1-6-2019

De eerste keer dat ik hier overheen reed, vele jaren geleden, zat ik nog op een motor. Ik vond het een ware uitdaging om over deze brug te rijden, Pont de Normandië. Het was winderig weer, dit voelde ik ook zeer zeker. Ik kon niet echt recht op de motor blijven zitten en ‘hing’ als het waren in een windvlaag. Daarnaast zag ik dat de windvlag in een hoek hing van 45 graden. Een ware uitdaging om over deze brug heen te rijden. Wat was ik blij toen ik aan de overkant was.

Dit keer stond wederom een rit over Pont de Normandië op de planning, daar het de beste en kortste manier is om Le Havre te benaderen en daarna naar onze bestemming: Airel.

Pont de Normandië
Loop het wandelpad uit en je loopt zo over deze prachtige brug.

Pont de Normandië

Pont de Normandië is een tuigbrug in Normandië die over de Seine is gespannen. Het verbindt de havenstad Le Havre en het pittoreske stadje Honfleur. Het is tevens een onderdeel van de Franse snelwegroute A29.

Het bijzondere aan deze brug is dat hij zo ontworpen is dat containerschepen onder de brug door kunnen varen. Als je de brug oprijdt heb je een hellingshoek van 6% en rijdt je op het hoogste punt van de brug ruim 50 meter boven het water. De totale lengte van deze brug bedraagt 2.143,21 meter, duurde 7 jaar om te bouwen en is voor auto’s niet gratis, je betaald 5,40 euro aan tol.

pont de normandie

Als je op de motor de brug wil oversteken is het gratis. Ik denk dat dit ter compensatie is voor het angstzweet die je uitbreekt op het moment dat je met de motor de brug overrijdt 😉

Pont de Normandie gefotografeerd vanaf een soort loopbrug
Pont de Normandie, van Le Havre richting Honfleur

Bezoekerscentrum

Voor de brug, althans vanaf Le Havre richting Honfleur kun je een bezoekerscentrum bezichtigen. Doe dit ook zeker! Je kunt hier lezen hoe de brug is gebouwd en wat de constructie is. Daarnaast kun je met de lift naar de 2e etage alwaar een restaurant zit, maar nog belangrijker waar je mooi uitzicht hebt op de brug.

Wil je liever de brug met de fiets oversteken of wandelend? Dan kan dit ook. Houdt er wel rekening mee dat er geen hek ea aanwezig is tussen het wandel en fietspad en de rijbaan. En ze rijden hier geen 30 kilometer per uur. Dus kijk uit dat je niet omver gereden wordt.

ultieme reis en fotografietips

Voor je verder gaat lezen, raad ik je aan​ om het ​GRATIS​ e-book 'Ontdek de 33 ultieme reis- en fotografietips voor de beste reisfoto's.' te lezen. Voorzien van prachtige foto's. >> ​​download hier(klik op het blauw)

Het oversteken van de brug al wandelend of fietsen is overigens gratis.

Pont de Normandië fotograferen

Pont de Normandië is een object dat door veel fotografen met liefde wordt gefotografeerd. Ik zelf ben ook uit de auto gestapt om de brug op de foto te zetten. Je kunt de brug opwandelen en zo krijg je een goede close-up. Je kunt er ook voor kiezen om met een lift naar boven te gaan en op een soort loopbrug te staan.

Er zijn ook genoeg fotografen die aan de voet van de brug gaan staan (bij het water) en dan fotograferen met een lange sluitertijd. Lees even het artikel over avond- en nachtfotografie om ook alles te lezen over het fotograferen met een langere sluitertijd. Uiteraard is het ook geweldig om de brug bij zonsopkomst of -ondergang te fotograferen. Wel zou ik adviseren om even een hotelletje te nemen in de buurt.

Reserveer een leuk hotelletje in bijvoorbeeld Honfleur. En fotografeer de brug bij zonsopkomst- of ondergang.

Pont de Normandië met de auto

Pont de Normandië
Pont sur le Grand Canal du Havre

Voordat je over de Pont de Normandië mag rijden, heb je eerst nog een andere uitdaging, namelijk het rijden over de Pont sur le Grand Canal du Havre. Wellicht een mindere uitdaging dan de Pont de Normandië, maar toch. Ilse reed niks vermoedend over deze brug heen, totdat ze zich realiseerde dat ze nog steeds omhoog reed. Ze werd op dat moment heel stil. Met dezelfde stilte reden we ook weer naar beneden. Tja Pont sur le Grand Canal du Havre is ook een zeer indrukwekkende brug om overheen te rijden.

Nadat we over deze brug heen waren gereden namen we nog even een pauze momentje bij het bezoekerscentrum. Uiteraard ook een geweldige kans om wat mooie foto’s te maken voordat we de brug over gingen.

Eenmaal terug in de auto reden we richting de tolpoorten. Het systeem van de tolpoorten werkt als een trein en voordat we het wisten reden we over de brug. Een aparte ervaring, gelukkig windstil en de windvlag gaf ook geen tekenen van wind aan. Gelukkig!

Ik denk dat we 5 minuten over de brug hebben gereden voordat we aan de overkant waren. Wat een ontspannen rit was dit in vergelijking met de rit die ik destijds maakte op de motor.

De Pont de Normandië is een prachtige brug, en een geweldige ervaring om over te rijden, als er niet te veel wind is en ik heerlijk in de auto zit.

Pont de Normandië filmpje

Wil je met je eigen ogen ervaren hoe het is om over deze brug te rijden, bekijk dan dit filmpje op YouTube.

Heb jij deze brug ook al eens getrotseerd? Laat je ervaring achter in de comments.

Meer lezen over Normandië?

Pont de Normandië
Vergeet het niet te pinnen!!
pont de normandie

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Hey, ik ben Manon Ruitenberg dol op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Dit jaar rond ik mijn opleiding af tot vakfotograaf!

 • Brrr, het lijkt me inderdaad een beetje een enge brug zeg. Zeker op de motor!

 • blank Tessa says:

  Toen ik jouw foto zag van de brug, herkende ik ‘m meteen! Wij zijn er ook een aantal keer overheen gereden tijdens onze vakanties naar Frankrijk. Het blijft een mooi kunstwerk.

 • blank Mel says:

  Wat een enorme brug mij lijkt het bijzonder om eroverheen te lopen ook meteen goede workout 😜

 • blank Martijn says:

  Superleuke ervaring inderdaad, om over de Pont de Normandie te rijden! Het Viaduc de Millau in Zuid-Frankrijk is ook een leuke trouwens, zowel om overheen te rijden als om te fotograferen!

 • Ik vond het al spannend om in een auto die brug over te rijden. Wat moet dat dan niet geven op een motor!

 • blank Rory says:

  Wow wat een mooie foto’s! Ik kende het nog niet. Wel moest ik – mede door je verhaal – ook meteen denken aan San Francisco en dé brug. Daar zijn we inderdaad lopend overheen gegaan. Een mooie ervaring die ik niet snel zal vergeten. Ik kan mij herinneren dat het best een onderneming was om met de bus te komen. Op de een of andere manier leek het ons niet zo’n goed idee om het met de huurauto te doen…

 • Prachtig! Mijn man wil mij hier altijd nog een keer mee naar toe nemen.

 • blank Mandy says:

  Wat een prachtige fotos, ik ben hier nog nooit geweest maar lijkt me wel mooi om er fotos van te maken!

 • blank Rob says:

  Wow wat een mooie foto’s. Lijkt me een uniek object met genoeg fotografische uitdagingen haha. Bruggen, trappen of torens etc, zijn wat mij betreft altijd mooi voor foto matariaal, al helpt het dan wel als het fotogeniek is, maar dat is deze zeker, mooie foto’s.

  Rob

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright

  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share