Heel lang geleden, ik denk wel langer dan 10 jaar geleden beleefde ik een roadtrip door Normandië met de motor. We hadden het slecht gepland, het regende continu, ik lag ’s avonds verkrampt in bed, mijn lichaam dacht dat ze nog op de motor zat. Begrijp me niet verkeerd, ik heb me zeker vermaakt. Tussen de regendruppels door zag ik hoe mooi Normandië was en wat een mooie dingen het allemaal te bieden had. Ik nam mij voor, ooit kom ik hier terug, in elk geval in de auto, de motor laat ik links liggen. En wanneer ik terug kom, dan neem ik mooi weer mee.

Onze hond Dex klaar voor een trip naar Normandie
Heerlijk ruimschoots in mijn vertrouwde bench…

Normandië

Is een van de regio’s in Frankrijk, voor mij voornamelijk bekend om de rol die Normandië speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dan met name de rol tijdens de landing van de geallieerde troepen op D-Day (6 juni 1944), enige maanden later rond augustus werd Le Havre bevrijd en waren de ergste gevechten in Normandië voorbij. Aan deze landing deden verschillende landen mee, denk aan Amerika, Canada en Groot-Britannie, ook deden er diverse disciplines mee aan de landing. Denk aan de Rangers (Saving Private Ryan) en de paratroopers (Band of Brothers).

Een bezoek aan Normandië brengt een gedeelte van deze (gruwelijke) geschiedenis tot leven. Op het moment dat ik dit schrijf is het alweer bijna 75 jaar geleden dat D-Day zich heeft afgespeeld. Je ziet nog steeds vele resten, museums, en overige monumenten die je doen denken aan deze dag.

Onze trip naar Normandië brengt ons ook even terug naar dit deel van de geschiedenis.

Normandië de heenweg

Oké, als je Normandië zoekt via Googlemaps, dan kun je teruglezen dat je binnen 6 a 7 uur in Normandië kunt zijn. Dit is dan zonder de eetstops, tanken, wc-stops en eetstops. Oke ik zal het eerlijk toegeven, wij stoppen veel onderweg. Grotendeels proberen we een tank-, eet- en wcstop te combineren… in de praktijk valt dit toch wel tegen. Tja we hebben nu eenmaal vakantie dus we doen het rustig aan. We vertrokken op de heenreis om 7:15 om rond 16:00 uur aan te komen. Toch 1,5 a 2 uur langer dan Googlemaps aangeeft. Houdt er rekening mee als je zelf naar Normandië wilt gaan…. Het is toch wel een stukje rijden.

Tip: zorg dat je een goede koelbox bij je hebt. Heerlijk om je producten goed te koelen onderweg en dan even uitgebreid te picknicken. Want in Frankrijk hebben ze leuke stops (je zit er niet tussen de uitlaatgassen van vrachtwagens zoals in Nederland vaak het geval is). Wil je weten welke koelbox bij je past leest dan het artikel ‘Welke Koelbox‘.

Vanaf de zijkant genomen punt Le Havre, Pont de Normandie

Owja je rijdt ook over Pont de Normandië, een immens bouwwerk wat over de Seine is gebouwd. Ik heb er een apart artikel over geschreven, gewoon omdat het een bijzonder tafereel is. Lees hier alles over ‘Pont de Normandië’.

Vakantiehuis Normandië

In een eerder artikel had ik al geschreven dat wij Normandië zouden bezoeken met onze trouwe viervoeter Dex. Ik had daarom ook een huisje gezocht die zowel hond als mensvriendelijk zou zijn. Ik moet zeggen, we verblijven in een geweldig huisje. Met een heerlijke openhaard, bubbelbad, en groot genoeg voor 5 personen en zeer hygiënisch. Ook de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam en op afstand aanwezig. Ze spreken redelijk Engels, en doen hun best om Engels te spreken. Ik vind dit altijd wel erg prettig daar ik zeer beperkt Frans spreek en uit ervaring weet ik dat de meeste Fransen geen tot weinig Engels spreken.

Huisje Normandie met hond
Doet me denken aan een aflevering van ‘Ik vertrek’.

En voor Dex….. er is een omheinde tuin, althans met lage muurtjes, want Dex sprong zo over dit muurtje heen. Gelukkig hebben we een soort schroef mee die we in de grond draaien en daar Dex met een lange lijn aan vast zetten. We stappen de deur uit en staan zo in de natuur, ideaal, we worden niet voor onze voeten gereden en Dex kan lekker snuffelen.

Ze vermaakt zich prima! Daarnaast kan ze goed verkoeling vinden in het huisje, als wij even een boodschap doen.

Ben jij benieuwd naar dit huisje of wil je boeken, vind het dan bij ‘Vakantiehuisje Normandië’. Of ben je op zoek naar een ander verblijf in Haute Normandië?

Normandië supermarkt

Het grappige aan Normandië, en eigenlijk ook gebieden zoals de Ardennen, is dat je niet om het hoekje de plaatselijke supermarkt kan vinden. Nee, wil je hier boodschappen doen, reken erop dat je dan zeker 10 a 20 kilometer moet rijden. Om vervolgens ergens uit te komen bij mega supermarkt. Denk aan Carrefour of Intermache. Je moet hier dan ook goed zoeken naar je boodschappen, ook hebben ze veelal groot producten, dus een pakket vlees voor 6 personen. Als je met zijn tweeën bent iets lastiger. Gelukkig kun je ook een stukje vlees per persoon kopen bij de plaatselijke slager.

Het bezoeken van een Franse supermarkt is een ervaring op zichzelf. Wel leuk om even te kijken en wellicht kom je nog producten tegen die je in Nederland niet tegen komt.

Normandië bezienswaardigheden

Normandië heeft een hoop te bieden niet alleen qua ontelbare D-Day bezienswaardigheden, maar ook leuke dorpjes en niet te vergeten de Cider route. De komende tijd zal ik je op de hoogte houden van de leuke bezienswaardigheden die we in Normandië hebben bezocht.

Maar eerst een heerlijk glas Cider met een lekker kaasje erbij!

Lekker glaasje cider bij ons huisje in normandie
Lekker glaasje Cider bij ons huisje in Normandië