Volendam meer dan alleen de palingsound, Jan Smit, Nick & Simon, BZN en meer. Met zijn oude huizen, de dijk en de paling. Volendam is een leuke bestemming voor een dag of weekend weg. Er zijn genoeg bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

Kortom een weekend Volendam stond voor ons in de planning. Wil jij weten wat je kunt doen in Volendam en welke bezienswaardigheden je gezien moet hebben? Lees dan mijn blog.

volendam bezienswaardigheden

Het begin van een leuk weekend in Volendam…

Ergens tijdens een koud weekend in februari gingen wij een weekend weg naar Volendam. We vonden al snel een geweldig onderkomen (inclusief diner en ontbijt) in het Van der Valk Hotel. Dit hotel ligt op een steenworp afstand van het centrum van Volendam.

Nadat we Dex hadden afgedropt bij mijn schoonouders gingen we op weg naar ons onderkomen voor de nacht. We kwamen letterlijk aangewaaid want er stond een flinke wind en we werden natgeregend. De sloot naast de parkeerplaats stroomde over en enkele stukken van de parkeerplaats stond blank.

Oké blijkbaar niet het ideale moment om een weekend weg te gaan. Maar ja, we hadden nu eenmaal geboekt. Dus dan maken we maar het beste ervan.

Volendam

Een dorp gelegen op het platte gedeelte van Noord-Holland, waar de eigen kledendracht nog in trek is. Met een eigen dialect en tja toch een klein beetje een eigen cultuur. Volendam is gelegen aan het water en daardoor neemt ook de visserij een belangrijke plek in van de cultuur van Volendam. Overigens kun je vanuit Volendam ook prima een bezoek brengen aan Amsterdam.

Bezienswaardigheden Volendam

Na een heerlijke nachtrust en een goed ontbijt waren we klaar om de dag te beginnen. Boven aan onze buckelist, stond het maken van een portret in Volendamse klederdracht

Volendamse Klederdracht

volendam bezienswaardigheden

In Volendam zijn er verschillende fotograferen die je in een Volendamse klederdracht willen hijsen om jou en je mede lot genoten op een leuke foto te zetten. Dit stond al enig tijd op onze bucketlist. Dus toen we in Volendam waren was dit één van de eerste dingen die we deden. Na ons in het Volendams kostuum te hebben gehesen en nadat we voorzien waren van de nodige accessoires waren we klaar om op de foto te gaan.

We konden kiezen tussen enkele achtergronden, uiteindelijk kozen we voor een leuke foto voor onderstaande achtergrond. De foto heeft menig één in de familie doen schaterlachen. Mijn vader heeft een afdruk van deze foto in de lade van zijn nachtkast liggen. Elke keer dat hij deze lade opentrekt schiet hij in de lach. Tja, niks mis met een tikkeltje leedvermaak toch.

Overigens vonden wij de foto zelf ook erg geslaagd.

Na afloop kregen wij twee uitgeprinte foto’s mee, de rest van de foto’s stond op een USB-stick. Op het moment waren wij de enige in de winkel en kregen wij de foto’s binnen 15 minuten mee.

volendam foto klederdracht

Wij waren tijdens een regenachtig weekend in februari in Volendam. Er waren op dat moment weinig toeristen in Volendam. Echter tijdens de zomerperiode kan het er erg druk zijn. Ook staan de mensen in de rij om op de foto te gaan. Ik zou je dan ook zeker aanraden om een plek te reserveren. Dit scheelt je lange wachttijden en je bent verzekerd van een leuke foto.

Volendam in Virtual Reality

Ben jij benieuwd hoe Volendam er uit zag in de jaren 1916. Hoe jonge schippers uitvoeren naar de Zuiderzee op zoek naar vis. Loop door de oude straatjes, vaar mee op een schip en beleef Volendam met deze Virtual Reality.

Ook hier kan het erg druk zijn tijdens het hoogseizoen. Boek op voorhand je tickets op deze manier ben je verzekerd van een plek.

Palingsound museum

Wat is Volendam zonder de palingsound van Jan Smit, Nick en Simon en BZN? Wil je meer te weten komen over de palingsound en zijn eeuwenoude traditie? Leer het hier in dit museum.

De Dijk

volendam bezienswaardigheden
voledan bezienswaardigheden

De Dijk is het centrale punt van het centrum, gelegen langs het water vind je hier enkele bijzondere bezienswaardigheden. Zo vind je hier de visafslag gebouwd in de jaren 1934. Een andere bezienswaardigheid is Hotel Spaander. Een bekend hotel waar veel bekende gasten verbleven, zoals Elisabeth Taylor en Muhammad Ali. Voorheen kon je hier ook overnachten. Door de coronacrisis is het hotel failliet verklaard, hopelijk gaat het hotel in de toekomst weer open.

Oude centrum

volendam wat te doen

Ontdek het oude centrum en loop door de karakteristieke straatjes. Het lijkt hier net een openluchtmuseum.

Marken

Een oud vissersdorp aan de andere kant van het water van Volendam daar ligt Marken. De huizen hier zijn gebouwd op oude palen. Je kunt er met een Marken Express boot naar toe varen.

Nog leuker is het om Volendam en Marken te ontdekken met een 3-uur durende e-scooter tour met bootcruise.

Volendam en Marken: 3 uur durende e-scooter tour met bootcruise

Je begin en eindpunt is in Volendam, vanuit hier ga je naar Monnickendam met zijn historisch centrum. Hier kun je de rookhuizen en scheepswerven zien, kortom een stap terug in de tijd. De tocht gaat verder richting Marken.

De huizen in Marken staan op palen en karakteristiek gezicht. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het Markermeer.

Vanuit Marken neem je de boot terug naar Volendam. Een tocht met de Volendam-Marken Express, onderweg krijg je alles te horen over de Zuiderzee en diens geschiedenis.

Na ongeveer 30 minuten sta je weer in Volendam. Tijd voor een lunch of diner!

Eten in Volendam

Tijd voor een lekkere lunch of diner? Ik geef je enkele tips over restaurants waar je goed kunt vertoeven.

De Dijk

Met een uitzicht op de haven van Volendam kun je genieten van heerlijk eten. In de ochtend kun je genieten van een lekkere bak koffie om je dag mee te beginnen, maar ook voor een lunch of diner kun je hier prima terecht. Ben je benieuwd naar de menu lijst? Ga naar de website van ‘De Dijk’.

Havenrestaurant ‘De Lunch’

volendam bezienswaardigheden

Hier kun je terecht voor de lekkerste schnitzels en meer. Vriendelijk personeel die je serveert wat je nodig hebt. Ook niet geheel onbelangrijk, de gerechten zijn goed betaalbaar. Lees hier meer over Havenrestaurant ‘De Lunch’.

Paviljoen Smit en Bokkum

Als je in Volendam bent dan moet je natuurlijk wel een paling proeven. Waar kun je dit nu het beste proeven? Ik raad je aan om naar Paviljoen Smit en Bokkum te gaan.  Breng eerst een bezoek aan hun palingrokerij en geniet daarna van een overheerlijke paling tijdens je lunch of diner.

Overnachten?

Van der Valk hotel Volendam

Dat wij Van der Valk fan’s zijn mogen duidelijk zijn. Ook voor dit weekend Volendam verbleven wij in een Van der Valk hotel. we hebben hier genoten van een heerlijk diner en ontbijt. De overnachting was comfortabel, we verbleven in een comfort room, met bad en douche (apart) en goede zachte bedden. Het centrum lag op steenworp afstand met de auto.

Ontdek Nederland

Wil je nog meer ontdekken in Nederland? Ik geef je een inkijk in mijn top 3 van favoriete steden in Nederland. Leuk voor een dag of weekend weg.

volendam bezienswaardigheden