Het stond al even op mijn ‘fotografische bucketlist’, het fotograferen van de bronsttijd van de herten. Je kunt op eigen gelegenheid de bronzende herten aanschouwen op onder andere de Hoge Veluwe. Echter je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan een excursie. Hierbij ga je samen met een boswachter op zoek naar de bronzende herten. Vergezeld door vele andere ‘hertenspotters’, alleen voorzien van camera en/of verrekijker en ANWB-achtige wandelschoenen.  En dat laatste… dat leek ons nu leuk. Ga jij mee op zoek naar de bronzende herten?

Bronsttijd herten

Aan het einde van de zomer, gaat het hert op zoek naar liefde. Het is bronstijd van de herten, een ander woord van bronstijd is ook wel paartijd. Een vrouwtje wordt vruchtbaar, scheidt een bepaald hormoon af, waardoor het mannetje weet, het is bronsttijd.

In een lokroep, ook wel burlen genoemd, laat het mannetje aan het vrouwtje weten dat ook hij klaar is om te paren.

De mannetje herten krijgen een verhoogd testosteron en zullen hierdoor rivaliteit van deren mannetjes herten niet uit de weg gaan. Het kan voorkomen dat ze hun gewei gebruiken om met een ander mannetje te vechten.

De Hoge Veluwe

Op het park de Hoge Veluwe komt natuur en cultuur bij elkaar. Cultureel gezien kun je een bezoek brengen aan het Kröller-Müller Museum en op het gebied van natuur… tja eigenlijk te veel om op te noemen. Van zandverstuivingen tot heide je vindt het hier allemaal.

Eén van de inwoners van het park zijn de herten. En voor deze dieren, daar kwamen we voor.  

De Hoge Veluwe Praktisch

Je komt overigens niet zomaar op het park. Om hierop te mogen moet je een dagticket kopen. Tevens betaal je een aparte dagticket om met je auto op het park te mogen.

Prijzen:

  • Dagkaart park volwassenen 9,95 euro
  • Dagkaart auto: 7,05

Bestel je dagticket hier.

Op pad met de boswachter

Omstreeks 14:00 uur komen we aan bij het park, de excursie staat pas gepland voor 17:00 uur. Dit geeft ons alle tijd om nog even de omgeving te ontdekken. We rijden over het park en komen heel af en toe een auto tegen. Het is vrij rustig op het park, ook niet zo gek het is maandag, ik vermoed dat het in het weekend erg druk is op de Hoge Veluwe.

Onderweg komen we al enkele fotograferen tegen die bij de Wildbaanweg staan. Hun auto hebben ze geparkeerd aan de rand van de weg, camera, lenzen en statieven staan geïnstalleerd. Want tja ze hebben zulke grote lenzen bij zich, dat een lens zijn eigen statief nodig heeft. Dan voel ik me even heel mini worden als ik met mijn 70-300 mm  lens aankom.

We aanschouwen dit even en rijden verder, nog een rondje langs Jachthuis Sint Hubertus, ooit bewoond door de familie Kröller-Müller. Hier staan we even stil bij de prachtige architectuur van de hand van Berlage. Na enkele foto’s gemaakt te hebben rijden we door naar het Museonder.

bronsttijd herten

Dit is ook de plek waar we straks ontvangen worden door de boswachter. Echter het is nog erg vroeg dus eerst bezoeken we het museum. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit museum weinig vind voorstellen. Toen ik een jaar of 6 was bezocht ik met een schoolreis ook dit museum. Ik had het idee dat ik toen erg onder de indruk was van het museum. Nu kan ik me weinig voorstellen waarom dit zo was.  

Na nog wat rondgescharreld te hebben, worden we tegemoet gelopen door een oudere man in een bruine outdoor broek, vast onze boswachter. Dit blijkt te kloppen, deze enthousiaste man is op zoek naar zijn 23 deelnemers van de bronstexcursie. Na enige tijd staan er dan ook 23 mensen te trappelen om de bronzende herten te zien. Eerst krijgen we een film te zien over de bronstijd van de herten. Een interessante film die de 4 seizoenen laat zien die de herten doorlopen. Met meer kennis over de herten in mijn achterhoofd, begint de daadwerkelijke excursie.

Onderweg naar de observatiepost krijgen we nog uitleg over hetgeen we tegen komen. Zo staan we stil bij enkele zwammen en gegraven kuilen die de zwijnen gemaakt hebben.

Wildobservatiepost

Niet alle observatieposten zijn open voor bezoek, wij gaan dan ook naar een observatiepost die speciaal voor ons geopend wordt. In deze observatiepost hebben we een geweldig uitzicht op de bronzende herten. Wel merk ik dat we op grootte afstand zitten van de bronzende herten. Ik heb grootte twijfels of mijn lens wel lang genoeg is. Stiekem ben ik jaloers op de fotograferen met de dikke lenzen die wij eerder passeerden.

Eenmaal geïnstalleerd met camera en al, blijkt dat ik inderdaad bereik te kort heb. Toch schiet ik naar harte lust enkele foto’s. Want ik kom natuurlijk niet enkel om de bronzende herten te zien, maar ik wil ze ook vastleggen.

De sfeer in de observatiepost is goed en iedereen kijkt vol bewondering naar de bronzende herten. De boswachter verteld ons tussendoor nog wat leuke wetenswaardigheden van de herten en zwijnen, ook krijgen we enkele items te zien zoals een hertengewei en een opgezette hertenpoot.  Dat een gewei zo zwaar is, dat had ik nooit ingeschat.

bronsttijd herten fotograferen
bronsttijd herten fotograferen
bronsttijd herten fotograferen
bronsttijd herten fotograferen

Bronzende herten

Ondertussen zijn de herten nog steeds aan het burlen, althans één hert, want de rest van de kudde bestaat voornamelijk uit vrouwtjes herten. Het is een bijzonder spektakel om te zien en horen. Want het burlen, dat heeft een apart geluid. Rond een uur of 18:30 wordt het donkerder buiten, de schemer begint. Tijd om alles in te pakken en terug te keren naar het Museuonder.

Hapje eten

We nemen afscheid van de boswachter en het park de Hoge Veluwe, want we krijgen het vriendelijke verzoek om voor 20:00 uur het park te verlaten. Inmiddels is het al ruim na 1930 en onze maag knort. We besluiten om een hapje te eten bij Van der Valk de Cantharel alvorens we weer naar huis gaan. Tijdens het eten genieten we nog even na van het schouwspel wat we hebben gezien. Ben je ooit in de gelegenheid om bronsttijd van de herten te zien? Grijp dan je kans.

Bronsttijd herten praktische tips

Nog enkele tips om de bronsttijd van de herten te aanschouwen.

  • Boek bij tijds je ticket. De bronsttijd is populair en dus snel uitverkocht
  • Draag goede kleding, het liefst in laagjes. Zo krijg je het niet warm of koud.
  • Wandelschoenen. In het begin zei ik wel gekscherend dat iedereen (inclusief wij zelf) ANWB-achtige wandelschoenen aanheeft. Dit is echter wel het meest comfortabel om te dragen als je naar het wildobservatiepost loopt.
  • Wil je zelf op pad gaan en de bronsttijd van de herten zien? Dan kun je onder andere naar de Wildbaan. Wees wel bijtijds, want je bent niet de enige.

Fotograferen van de bronsttijd

Je hebt minimaal een lens nodig met een brandpuntafstand van minimaal 300mm. Zelf kwam ik aardig tekort met mijn 300mm brandpunt lens. Helaas.  Zorg dus dat je een goede lens bij je hebt met meer dan 300mm brandpuntafstand. Of huur er één.

bronsttijd herten dagje uit
bronsttijd herten fotografie tips