Alleen op vakantie gaan, is dit echt zo erg als dat het lijkt? Ik vind van niet. Tuurlijk, ik vind het veel fijner om met Ilse op vakantie te gaan. Maar voordat ik een vaste relatie had, heb ik heel wat van Europa en andere delen van de wereld gezien. Just by myself. Vond ik het spannend om alleen op vakantie te gaan? Soms wel. Voelde ik me eenzaam? Heel af en toe.

Het solo reizen heeft mij echter veel gebracht en ik kan het je zeker (ook) aanraden. In mijn blog deel ik je mijn ervaring van het alleen op vakantie gaan. Vind je het spannend om alleen op vakantie te gaan? Met mijn 11 ultieme tips verlaag ik de drempel van het solo reizen. 

Alleen op reis, hoe pak je het aan?

1# Je hoeft niet gelijk ver weg

Je hoeft niet gelijk naar het einde van de wereld. Indien je voor het eerst alleen op vakantie gaat, kun je ook een trip dichtbij boeken. Mijn eerste solo reis, voor zover je het een reis kunt noemen, was een trip naar Barcelona. Ik had genoeg vrienden, maar ik kon niemand porren voor een tripje naar Barcelona, wegens uiteenlopende redenen.

Ik stond toen voor de keuze om óf thuis op de bank te zitten óf gewoon alleen op vakantie te gaan. Ik koos het laatste en mijn eerste solo reis bracht me naar Barcelona. Ik vond het geweldig. Ik ontmoette genoeg leuke mensen en ik vond het ook heerlijk om alleen door Barcelona te lopen.

Wil je ervaren hoe het is om alleen op vakantie te gaan? Ga dan op vakantie naar een plek in de buurt. Je hoeft niet gelijk naar het einde van de wereld.

solo reizen alleen op vakantie

2# Kies jouw ultieme bestemming

Voor mij was Barcelona zeker een ultieme bestemming, maar na Barcelona, volgde als snel Boedapest, Berlijn en Wenen. Stuk voor stuk geweldige bestemmingen waar ik het erg naar mijn zin had. Genoeg beleeft en gezien. Mijn kers op de appelmoes kwam toen ik voor het afreisde naar een verdere bestemming, namelijk Thailand. Een geweldig land waar je prima alleen door kunt reizen, je ontmoet genoeg backpackers onderweg.

Als je je ultieme bestemming kiest, overwint het gevoel van vreugde de (eventuele) spanning.  

solo reizen alleen op vakantie
Eerste backpack avontuur: reis door Thailand.

3# Overnacht in een hostel

Toen ik een beetje blue mijn eerste solo trip boekte, namelijk Barcelona, dacht ik in de eerste instantie om te overnachten in een hotel. Ik had destijds nog nooit van een hostels gehoord, totdat ik dit ging uitzoeken. Ik was aangenaam verrast over het concept ‘hostel’.  ontmoetingsplaats. Het verblijven in een hostel is ideaal. Je hebt vaak een gemeenschappelijke ruimte waar je andere reizigers kunt ontmoeten.

Overnachten in een hostel is de ideale manier om medereizigers te ontmoeten.

solo reizen alleen op vakantie
In een hostel voel je je nooit alleen en ontmoet je genoeg andere mensen.

4# Stel je open voor nieuwe mensen

Als je denkt dat jij de enige bent die alleen op reis is, dan heb je het mis. Tijdens mijn stedentrips heb ik diverse solo reizigers ontmoet die het leuk vonden om samen op pad te gaan. Met sommige ging ik de hele dag op pad en met andere ging ik in de avond een hapje eten.

Er zijn overigens genoeg stelletje die het niet erg vinden om met een solo reiziger op pad te gaan. Zo ging ik in Jordanië met een Nederlands koppel op pad,  en in Indonesië werden Ilse en ik vergezeld door een solo reiziger uit Duitsland.

Leer nieuwe mensen kennen. Er zijn genoeg solo reizigers die iets met je willen ondernemen. Ook stelletjes staan vaak open voor de solo reiziger.

solo reizen alleen op vakantie
Een bloody mary in Israël.
solo reizen alleen op vakantie
Wachten op het gerecht in Jordanie.

5# Ga mee met een excursie

Een ideaal moment om met andere reizigers in contact te komen is door mee te gaan met een excursie. Iedereen heeft tijdens een excursie hetzelfde doel, namelijk het ontdekken van een bepaalde plek, of genieten van een activiteit. In Thailand ging ik mee op een driedaagse trekkingstocht, hier ontmoette ik twee Nederlandse meiden. Tijdens de trekkingstocht hebben we wat afgekletst. Na de trekkingstocht moesten hun helaas de volgende ochtend verder, ze gingen richting Vietnam. Wel hebben we in de avond samen gegeten. Zo zie je maar, tijden een excursie leer je ook andere reizigers kennen.  

#6 Doe vooral waar je je goed bij voelt

Je bent echt niet verplicht om de hele dag tegen alles en iedereen uber sociaal te doen. Toen ik op vakantie was naar Wenen, studeerde ik af. In de avond uren heb ik enkele verslagen af getikt. Ik zat in een hoekje met mijn laptop voor mijn neus en oordoppen in mijn verslagen te tikken. Ik had dus op dat moment weinig behoefte om mee te gaan met een pub crawl.

Doe vooral ook hetgeen waar jij zin in hebt en waar je je goed bij voelt.

#7 Kom uit je comfort zone

Ik vond het heerlijk om uit mijn comfort zone te komen, want zeg nou eerlijk wat is nu spannender dan met je backpack naar een onbekend land te reizen. Zonder dat je van te voren weet wat je te wachten staat. Zeker tijdens de eerste keer stap je echt uit je comfort zone. Is het dan niet heerlijk om hierna te ontdekken dat je het toch weer mooi hebt geflikt. Dat geeft een voldaan gevoel.

Het geeft een geweldig gevoel om uit je comfort zone te komen.

solo reizen alleen op vakantie

Belangrijk om te weten als je solo reist

Wat is nu belangrijk om te weten indien je alleen reist ten opzichte van het reizen met een partner of groep?

#8 Zorg dat je genoeg geld hebt

Zorg dat je genoeg geld bij je hebt of althans mogelijkheden om aan geld te komen. Want je hebt geen wederhelft naast je die ook een pinpas bij zich heeft. Zo neem ik op reis altijd een pinpas en creditcard mee.   

Neem een pinpas en creditcard mee op reis.

#9 Maak kopieën van je belangrijkste documenten

Oké, deze tip is ook wel handig als je met zijn tweeën op vakantie bent. Maar zeker ook voor de solo reiziger.

Zorg ervoor dat je altijd kopieën bij je hebt van je belangrijkste documenten. Zo heb ik een kopie van mijn paspoort, reisverzekering en zorgverzekering naar mijn Gmail-adres gestuurd. Ik heb dit bewust naar mijn Gmail-adres gemaild en niet naar mijn Hotmailadres. Mijn ervaring is dat in het buitenland veelal je Hotmail account niet bereikbaar is, maar Gmail altijd wel.

Maak kopieën van je belangrijke documenten en mail dit naar je Gmail-adres.

#10 Zorg voor een nektasje en of slotje

Indien je in een hostel slaapt is het handig om je belangrijke duurdere spullen af te sluiten in een locker. Sluit deze locker af met een slotje. Echter niet altijd is er een locker aanwezig, neem voor de zekerheid ook een nektasje mee.  

In dit nektasje kun je onder andere je paspoort in opbergen. Je kunt het nektasje op je lijf dragen.  Tja ik heb weleens geslapen in een overvolle trein met een nektasje op mijn lijf. Had ik toch mijn paspoort goed bij me.

Ik heb in het verleden verschillende nektasjes gehad, maar ik kan je deze zeker aanraden. Dit nektasje kun je over je nek dragen maar dus ook zijdelings, als een soort schoudertas. Indien je een nektasje gebruikt heb je de belangrijkste documenten bij elkaar echt ideaal. Wil jij dit nektasje bestellen of meer informatie hier overlezen ga dan naar bol.com

#11 Vergeet je selfie stick niet

Erg handig voor op reis, neem je selfie stick mee en maak onderweg foto’s van jezelf. Het zou toch zonde zijn indien je thuis komt en geen enkele foto hebt waarop je zelf staat. Overigens heb ik ook lang geen selfiestick gehad, toen vroeg ik altijd beleefd aan mensen of zij een foto van mij wilde maken. Ik stelde dan vooraf wel de camera goed in, want sommige mensen hebben echt geen idee hoe een fotocamera werkt.

Ben je op zoek naar een goede selfiestick die ook gelijk een statief is? Kijk dan even naar deze selfiestick van Caruba. Voor slechts een paar tientjes te koop, maar ideaal en robuust. Bestel je selfiestick via deze website.

Waarom alleen op vakantie?

Mijn voornaamste reden om voor het eerst alleen op vakantie te gaan, was dat ik eigenlijk geen (reis) partner had die mee wilde gaan naar de plekken die ik wilde zien. Echter zijn er nog meer redenen om solo te reizen.

Geen reispartners

Tja het kan zomaar voorkomen dat jij ergens naar toe wilt gaan op vakantie, maar niemand kan vinden om mee te gaan. Of dat diegene die meewillen geen geld hebben om mee te gaan. Helaas. Ga je dan wachten of neem je het hef in handen en ga je toch alleen die geweldige reis maken naar bijvoorbeeld Thailand? Er zijn genoeg mensen die alleen op vakantie gaan, waarschijnlijk meer dan je denkt.

Leer nieuwe mensen kennen

Indien je alleen reist ben je sneller genoodzaakt om contact te leggen met andere mensen. En andere mensen betekend andere culturen. Of dit nu de Duitse of Canadese backpacker is, of die vriendelijke hostelmedewerker, je leert een nieuwe cultuur kennen. Dit heeft me altijd geïnspireerd en ik ben dan ook altijd nieuwsgierig naar de cultuur van de ander. Mijn ervaring is dat wanneer je alleen reist je sneller nieuwe mensen leert kennen dan wanneer je met een groep reist.

solo reizen alleen op vakantie
In Barcelona enkele avonden met elkaar opgetrokken. En elkaar nog een dag ontmoet in Amsterdam…. Je ontmoet genoeg mensen op reis.

Zelf bepalen waar je zin in hebt

Als je alleen reist kun je (in grote lijnen) zelf bepalen waar je zin in hebt. Heb jij zin om een dag niks te doen, dan hoef je met niemand rekening te houden. Of heb je juist zin om heel vroeg op te staan? Dan kan dit ook. Je kunt je vakantie helemaal zelf invullen en doen waar je zelf zin in hebt.

Ik vond het heerlijk om vroeg op te staan, terwijl menigeen in de hostel nog zijn roes uitsliep, pakte ik mijn dagrugzak en ging op pad. Onderweg deed ik het rustig aan, ik fotografeerde wat af en ondertussen genoot ik van de muziek die uit mijn mp3 speler kwam. ’s Avonds kwam ik dan terug in de hostel om met iemand ergens een hapje te gaan eten. Kortom alleen reizen geeft aardig wat vrijheid.

solo reizen alleen op vakantie
Even een heerlijke middag niks en genieten van de zon.

Nadelen solo reizen

Het alleen op vakantie gaan is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zitten ook wat haken en ogen aan, indien je alleen reist. Maar als je hier op in speelt dan weet je wat je te wachten staat.

Je kan je weleens eenzaam voelen

Tijdens het reizen kun je ineens toch een moment hebben dat je je eenzaam voelt. Niet omdat er weinig mensen om je heen zijn, maar gewoon omdat je toch zonder vertrouwd persoon reist. Dit overkwam mij tijdens mijn reis door Thailand. Gelukkig duurde het even en voordat ik het wist was dit gevoel weg. Laat het gewoon over je heen komen zou ik zeggen.

Je moet constant op je spullen letten

Indien je alleen op vakantie bent zal je constant op je spullen moeten letten. Inmiddels heb ik de mazzel dat Ilse op mijn spullen past indien ik het perfecte plaatje wil schieten, maar destijds moest ik zelf ook mijn spullen in de gaten houden. Ik zorgde dat alles dichtbij stond, maar je je bent wel constant alert. Ook als je even naar het toilet moet, sleep je al je spullen mee het vieze wc’tje in.

Zorg voor een goede backpack, je sjouwt alles zelf en je moet op je eigen spullen letten. Wel zo handig als alles dan zo compact mogelijk wordt vervoerd. Lees in dit artikel tips voor het kopen van een backpack.

Vrouw alleen

Indien je als vrouw solo reist kan het voorkomen dat mannen wat minder geremd zijn, dit maakte ik vooral mee toen ik op vakantie was in Arabische landen zoals Egypte en Jordanië. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit in Jordanië aanzienlijk mee viel in vergelijking met Egypte. In Egypte vond de taxichauffeur het nodig om zijn hand op mijn bovenbeen te leggen. Iets wat ik totaal niet tolereerde maar toch…. Het gaf me geen fijn gevoel. Ik stapte in een mum van tijd uit de taxi. Houd hier wel rekening mee en let extra op de gebruiken in dergelijke landen, creëer al meer afstand vanuit je zelf.

alleen op vakantie

Ideale bestemmingen om alleen op vakantie te gaan

Bovenstaande zijn echter wat kleinere dingen die het solo reizen minder leuk kunnen maken. Echter vind ik het echt niet op wegen tegen de meerwaarde om alleen op vakantie te gaan. Zeker als je geen (reis) partner hebt, trek de stoute schoenen aan en stap in het avontuur.

Wat zijn  nu de perfecte reizen om alleen naar toe te gaan? Ik zal je mijn ervaring delen van de reizen die ik alleen heb gemaakt. Er zullen er vast en zeker nog meer reizen zijn die je prima alleen kunt maken, maar ik zal je vertellen welke landen en steden ik heb gezien tijdens mijn solo reizen.

Barcelona

Een geweldige bruisende stad in Spanje. Prima om alleen naar toe te gaan. Overdags ronddwalen in deze geweldige stad, over de Ramblas, langs het strand en ’s avonds terug naar je hostel. Barcelona bruist en zeker als je in een hostel verblijft zal je s’ avonds genoeg backpackers om je heen hebben die met jou een hapje willen eten of het nachtleven willen verkennen. Wil je meer weten over Barcelona en mijn tips, lees mijn artikel ‘Barcelona’.

Berlijn

Nog zo’n geweldige bruisende stad, zeker in de zomer maanden is Berlijn echt genieten. Ik verbleef in een geweldige hostel, luxe, maar toch ook zeer gemoedelijk. In mijn blog over ‘Berlijn bezienswaardigheden’ vertel ik je alles over deze geweldige stad.

solo reizen alleen op vakantie

Thailand

Thailand is het walhalla van de backpacker. Je komt hier allerlei soorten reizigers tegen. Van solo reizigers tot gezinnen. Verblijf in een hostel en leer andere mensen kennen en ga hier mee op pad. De Thailand zelf zijn ook zeer vriendelijk en geven je het gevoel dat je thuis bent. Lees mijn artikel voor de ultieme ‘reisroute door Thailand’.

Vietnam

Oké, deze reis heb ik niet solo gemaakt, maar samen met Ilse. Toch kwamen wij onderweg talloze backpackers tegen die Vietnam alleen ontdekten. Vietnam is na Thailand één van de meest bezochte backpack bestemmingen. De Vietnamese bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Lees hier mijn ‘reisroute van 3 weken door Vietnam’.

solo reizen alleen op vakantie
Ook met zijn tweeën is een vakantie erg leuk.

Ik heb erg genoten van het alleen op vakantie gaan. Inmiddels heb ik een vaste relatie en komt het alleen reizen er eigenlijk niet meer van. Helemaal niet erg ook, want samen reizen is ook geweldig om te doen. Maar mocht je geen (reis) partner hebben en je wilt toch de wereld ontdekken. Schroom niet en ga alleen op vakantie. Mij is het in elk geval nooit tegen gevallen.

Ben jij weleens alleen op vakantie geweest? Naar welk land en hoe beviel dit?

alleen op vakantie solo reizen
alleen op vakantie solo reizen