Het is al weer enige tijd geleden, bijna 3 jaar terug, maar ik kijk nog steeds terug op een heerlijk weekendje Dublin. Een stad die veel meer te bieden heeft dan dat je in de eerste instantie denkt. Van het struinen door de stad en de leuke smalle straatjes, tot het bezichtigen van leuke museums en het genieten van een heerlijke Guiness of Irish koffie. Kortom Dublin biedt genoeg leuks voor een geweldig weekendje weg. In deze blog neem ik je mee op een weekend weg naar Dublin en vertel ik je welke 7 ultieme bezienswaardigheden je moet hebben gezien!

Weekend weg Dublin

De hoofdstad van Ierland, gelegen aan de Ierse Zee, en eigenlijk ook aan de Dublin Bay. Door Dublin zelf loopt een rivier genaamd de Liffey. Dublin is door de Vikingen gesticht in 988 en uitgegroeid tot een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Dublin is katholiek. De invloeden van de katholieke kerk zijn er nog steeds, al merk je daar als citytripper niet veel van. Houdt wel even rekening met de (katholieke) feestdagen. Zo kwamen wij aan op goede

Vrijdag en konden wij geen Guiness biertje drinken. Niet heel erg natuurlijk, maar het geeft wel aan dat de katholieke kerk dit verboden heeft en men zich hieraan houdt.

Dublin 7 ultieme bezienswaardigheden

Ben jij benieuwd welke bezienswaardigheden in Dublin je zeker moet hebben gezien? Lees dan even verder.

#1 Guinness Storehouse

bezienswaardigheden in dublin

Een ruby red- achtige substantie, een pareltje op de tong, een zachte schuimlaag, ingeschonken door een echte Ier (inclusief sexy accent). Terwijl Guinness nog op je tong prikkelt kijk je uit over Dublin.

Guinness kun je overal krijgen (behalve op Goede Vrijdag), echter het drinken van Guinness in de gravity bar in de Guinness Storehouse is subliem. Het vergde echter wat tijd om op de top te komen van de gravity bar.

Wellicht een open deur, maar toch niet zo vanzelfsprekend, boek van te voren een ticket via de website van de Guinness storehouse, je voorkomt hiermee een wachtrij. Ik bedoel hiermee een dusdanige wachtrij die te vergelijken is met de wachtrij bij de Efteling in de zomervakantie. Wij hebben ruim 2 uur in de rij gestaan voordat we binnen waren.

Praktische informatie:

Adres: St James’s Gate Dublin 8, Ierland

Openingstijden: 9:30 – 19:00 uur. De storehouse is dicht op kerstavond, 1e kerstdag en op St Stephen’s day.

 Kort samengevat nog even de tips op een rij:

  • Koop vooraf je ticket
  • Loop ook even een rondje om het gebouw heen
  • Geniet van de Guiness

Kijk even op deze website en bestel je kaartje vooruit!

# 2 Dublin Bay

bezienswaardigheden in dublin bay
@ pixabay

Wil je er even tussen uit en ben je even klaar met de drukte van de stad? Ga dan naar Dublin Bay. Binnen ongeveer 25 minuten ben je de stad uit en kun je uitwaaien op de stranden van Dublin Bay. Je kunt hier komen met de trein de zo genaamde DART, een treinkaartje kun je kopen op het station. Geniet in een van de gezellige visserdorpjes van de fish & chips. Informatie over de DART kun je hier vinden.

# 3 Temple Bar

wat te doen in Dublin
@pixabay

Temple bar is een straat in de buurt van het centrum, en staat voornamelijk bekend om zijn bruisende uitgaansleven. De straten hier doen middeleeuws aan en je loopt er zelfs op klinkerstraten. Je vindt hier tevens een scala aan diverse pubs en discotheken, veelal met een rode voorgevel. De sfeer is er zowel overdags als in de avonduren relaxed.

# 4 Dublin Zoo

Aan het randje van de stad ligt in de Phoenix Park deze 12 hectare grootte dierentuin. Met meer dan 700 verschillende dieren en tropische vogels. De dierentuin is interactief en de gastvrijheid in de dierentuin is erg hoog. Dublin Zoo is erg groen en mocht je tijdens een warme zomer dag even willen ontsnappen aan de warmte in de stad, dan is een dagje dierentuin aan te raden. De dieren verblijven in een ruimtelijk onderkomen, je kunt redelijk dichtbij de dieren komen. Een van de mooiste dieren in een dierentuin vind ik wolven, die dan ook aanwezig zijn in dit dierentuin. Dublin zoo is niet extreem groot en binnen 4 uur heb je alles wel gezien. Meer informatie vind je op de website van de dierentuin, kijk hier.  

Praktische informatie:

Adres: Phoenix Park, Dublin 8, Ierland

Openingstijden: 365 dagen in het jaar (behalve kerstdag en St Stephen’s day, van 9:30 – 16:00 uur.

#5 Trinity College Libary & Book of Kells

bezienswaardigheden dublin

Midden in het centrum van Dublin vind je de Trinity College. De oudste universiteit van Dublin. De universiteit is in 1592 opgericht. Het complex beslaat 90 hectare grond, een van de bekendste gebouwen op het terrein is de Trinity College Library. Een van de bekendste kamers in dit gebouw is de Long room, met meer dan 200.000 oude boeken, marmeren bustes van geleerde mensen en met als topper de Book of Kells. De Book of Kells is in 1661 aan de collectie toegevoegd.

The Book of Kelss is rond de jaren 800 geschreven door Keltische monniken en bevat de 4 evangelieen van het Nieuwe Testament.

Het deed me erg denken aan Harry Potter. Over dit terrein kun je gewoon rondlopen, zonder entree te betalen. Wil je echter de beroemde ‘Books of Kelts’ zien, dan betaal je entree. Het is een bijzondere ervaring om hier te lopen en als je Dublin bezoekt, is het echt een must om hier naar toe te gaan.

De wachtrijen kunnen hier erg lang zijn, boek van tevoren je ticket of tour. Kijk even hier.

Praktische informatie:

Adres: College Green, Dublin 2, Ireland

Openingstijden: dit verschilt per moment. Kijk even voor de actuele openingstijden op hun website.

# 6 Hop on en off bus

bezienswaardigheden dublin

Voor sommige mensen is het not-done om met een Hop on Hop off bus de stad te verkennen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik voor dat ik Ilse kende ook niet zo fan was van dit concept. Echter mijn mening heb ik snel bijgedraaid, het is een geweldige manier om de stad te verkennen. Ook in Dublin hebben ze een Hop on / off Bus. Er zijn 33 haltes waarbij je zowel de historische als de culture locaties ontdekt van Dublin. Je hebt een route die door het centrum rijdt als een door de Docklands.

Wat tevens ook een groot voordeel is, is dat je met de Airlink Express heel makkelijk vanaf de luchthaven naar het centrum kunt en visa versa.

Kijk even hier voor verdere informatie over de Hop on, Hop off bus, en bestel alvast je ticket.

# 7 Dagtrip : Titanic Belfast & Giant’s causeway

bezienswaardigheden dublin

Ik ben groot fan van de Titanic, niet alleen van de film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, maar ook over het verhaal van de zinking van de Titanic op zichzelf. Want het is toch heel sneu dat er te weinig reddingssloepen waren en dat het verschil tussen 1e en 3e klas zo groot was. Ik was dan ook erg blij dat we ook een bezoekjes brachten aan de Titanic museum in Belfast. De plek waar de Titanic daadwerkelijk is gebouwd. Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven over een bezoekje aan dit geweldige museum. Echt een must voor Titanic en of geschiedenis liefhebbers. Kijk even hier om het artikel ‘Fotograferen op reis Titanic Belfast’ te lezen. Ook geef ik je in dit artikel uitleg hoe je het beste een dag tripje kunt regelen vanuit Dublin naar dit museum.

De dagtrip ging niet alleen naar de Titanic museum maar ook naar de Giant’s Causeway. Dit zijn zeshoekige basalten, welke een resultanten zijn van een vulkaanuitbarsting. Er zijn ongeveer 40.000 basaltzuilen welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wat te doen in Dublin

Wat zijn meer dingen die je in Dublin moet doen, om het idee te hebben echt in Dublin te zijn geweest?

Drink een Guiness of Irish Coffee

Duik een van de pubs in, bijvoorbeeld een pub gelegen aan een van de straten van Temple Bar, of gewoon een random pub die je onderweg ergens bent tegengekomen. Geniet even van de lokale sfeer en vergeet dat je als toerist een weekendje weg bent.

De Guiness uit de tap vloeit hier rijkelijk. Een andere lekkere alcoholische drank is Irish coffee. Er zijn verschillende recepten, smaken en meer. Maar de lekkerste Irish coffee drink je toch echt in Ierland. Vaak wordt voor deze coffee wiskey van Jameson gebruikt.

7 ultieme bezienswaardigheden

Nog even kort op een rijtje:

  • Guiness storehouse: ontdek hoe Guiness wordt gemaakt en geniet van het uitzicht over Dublin in de Gravity bar
  • Dublin Bay: op 25 minuten afstand vanaf het centrum kun je heerlijk uitwaaien op de stranden van Dublin Bay
  • Temple bar: geniet van een Guiness, Irish coffee in een Ierse Pub
  • Dublin Zoo: een dagje naar de dierentuin kan ook in Dublin
  • Trinity College en ‘Books of Kelss’: bezoek een college die zo in de set van Harry Potter had kunnen staan
  • Hop on/off bus: geef je voeten rust en je ogen de kijk, verken Dublin vanaf een hop of/off bus
  • Dag trip Titanic museum en Giant’s Causeway Belfast: verlaat Dublin voor een dag en ontdek de Titanic museum en één van de geweldigste natuurverschijnselen die Ierland te bieden heeft

Ultieme reisgids Dublin

Ben jij op zoek naar de ultieme reisgids voor je weekend Dublin, bestel hem dan digitaal hier:

Volg mij!

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen, ik zou zeggen wees geen vreemde en laat even een comment achter of like mijn pagina op Facebook. Beide mag natuurlijk ook!