Update: 14-4-2022

Onze volgende vakantie is geboekt en Dex (onze hond) gaat ook mee. Dit keer gaan we naar Normandië, ik ben vooral benieuwd naar de invasie stranden en overige gerelateerde oorlogsmonumenten en musea. Ooit ben ik al een keer eerder in Normandië geweest, dit is echter al een tijdje terug. En zoals gezegd nu dus met de hond op vakantie.

Het vergt wel even een andere voorbereiding dan wanneer je hopla met zijn tweeën je tas en auto inpakt en dan vertrekt.

Dus wat gaat eraan vooraf? Even een korte samenvatting van wat je allemaal moet weten en doen voordat je kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie met hond. Hier lees je hoe je op zoek kunt gaan naar een hond vriendelijk huisje, welke spullen je moet inpakken, welke invoereisen er zijn naar welke bezienswaardigheden in Normandië je hond mee mag.

Hond vriendelijk huisje

Wat natuurlijk belangrijk is dat je een huisje hebt die ook hondproof is. Nu is onze hond niet de moeilijkste, zal even blaffen als we weg gaan, maar zal daarna heerlijk gaan slapen in de bench. Wel is het handig om wat ruimte te hebben om de bench kwijt te kunnen, wat vonden wij belangrijke punten waar ons tijdelijk onderkomen aan moest voldoen:

 • Vrijstaand huisje
 • Omheinde tuin (ook wel wat hogere muren, als het enigszins mogelijk was)
 • Ook schaduw mogelijkheden
 • Genoeg ruimte om de bench kwijt te kunnen

Uiteindelijk vonden we via airbnb een huisje wat enigszins aan onze wensen voldoet. Het is groot genoeg voor de bench en 5 personen in totaal. We gaan maar met zijn 2e en dan nog een vierpoter erbij, ruimte genoeg dus. De tuin is helaas niet omheind, dus Dex zal aan een lange lijn moeten terwijl wij erbij zijn. Overigens vinden we dit geen probleem.

Het huis is zeker hondproof, maar vooral ook mens proof, met een pellet kachel, bubbelbad en heerlijke tuin (inclusief BBQ). Kortom we gaan ons hier vermaken en vanuit hier Normandië verkennen en heerlijke uitstapjes maken met Dex.

Voorbereidingen met je hond op vakantie naar Normandië

Voordat je naar een vakantie afreist, moet je je even realiseren dat bepaalde landen, bepaalde eisen hebben als je je hond ‘invoert’. Denk bijvoorbeeld aan een muilkorf plicht. Nu is het ook zo dat deze regels/eisen ook gelden op het moment dat je door dit land reist, ook al verblijf je verder niet in dit land. Voor onze vakantie naar Normandië moeten wij dus rekening houden met de ‘eisen’ van België en Frankrijk. Deze eisen noemen ze ook wel invoereisen.

Invoereisen België:

 • Inenting tegen Rabiës (minstens 21 dagen voor vertrek)
 • Verplichte chip
 • EU dierenpaspoort (nu heeft bijna elke hond dit vanaf pup af aan)

Invoereisen Frankrijk:

 • De invoereisen voor Frankrijk zijn het zelfde als de invoereisen in België, met nog wat bijkomende invoereisen, die gelden voor rassen zoals Pitbulls, Bull Terrier en nog enkel andere rassen. Kijk even op de website van licg.nl voor verdere informatie.

Voor onze Dex zijn er verder geen specifieke invoereisen zoals het dragen van een muilkorf of dat ze verplicht achter een hondenrek ea moet zitten. Overigens nemen wij wel een muilkorf mee en willen wij Dex zo veilig mogelijk vervoeren en vinden wij een hondenrek hierbij een ideale uitkomst.

Op naar het plannen van de prikjes voor de Rabiës en het oefenen met de muilkorf. Ook krijg Dex nog even de laatste pipetjes tegen de teken.

Paklijst hond op vakantie

En wat gaat er dan allemaal nog meer mee? Vriendinnen van mij hebben kinderen en laden hun auto tot de nok toe af om op vakantie te kunnen. Zodanig dat de zijspiegeltjes van de auto de enige redmiddel zijn om veilig op de plaats van bestemming te komen. Heel eerlijk is dit niet zo heel anders wanneer je op vakantie gaat met je hond. Want wat zijn nu de spullen die wij echt mee nemen op vakantie.

Mocht je overigens een product nog niet hebben, klik op de link en je kunt zo het product in het winkelmandje van bol droppen.

Een soort gelijke muilkorf/feestneus die Dex ook heeft.
 • EU hondenpaspoort
 • Bench
 • Halsband met penning (hierop staat mijn telefoonnummer)
 • Riem (een lange lijn zodat Dex vrij kan bewegen en een kortere lijn)
 • Tuigje (nog een extra tuigje)
 • Muilkorf (dit noemen we overigens feestneus, klinkt wat leuker)
 • Tekentang
 • Oude deken
 • Voer (Dex eet Farmfood, niet overal te verkrijgen, dus we nemen een tonnetje vol mee)
 • Opvouwbare drinkbak
 • Speciale hondenbidon gevuld met water (ook handig als we gaan wandelen)
 • Touwen (Dex draagt haar flossen overal mee naar toe)
 • Kauwbotten, beloningsbrokken
 • Poepzakjes
 • Oude handdoeken
 • Shampoo en schoonmaak doekjes (Dex gaat altijd even ‘lekker’ onder de douche aan het einde van de vakantie, zo gaan we schoon weer terug) De schoonmaakdoekjes koop je goedkoop bij de Kruitvat!

Pfff een heleboel eigenlijk. Dit alles proppen we in de grote grijze voerton van Dex en ze mag ernaast gaan zitten gedurende de rit.

normandie vakantie checklist
hond normandie
Dex is er klaar voor!

Bezienswaardigheden Normandië en de hond

Nu hebben we een aardig lijstje van wat we willen zien. Ik heb al even gekeken en gepuzzeld naar welke plekken de hond wel mee mag. Helaas is het niet mogelijk om de hond overal mee naar toe te nemen. Kijk je even mee?

Museums:

D-Day Experience (Dead Man’s Corner museum)

Dit museum brengt je even terug naar de dropping van de paratroepers tijdens D-Day. Stap zelf in een C-47 en kijk of je er uit durft te springen. Het museum is geopend van April tot September van 9:30 uur tot 19:00 uur.

Het adres:

2 Village de l’Amont
50500 Saint-Côme-du-Mont
France

Toegangsprijs is op dit moment: 12 euro. Verdere informatie vind je op hun website.

Helaas is dit museum niet toegankelijk met de hond.

Airborne museum Sainte-Mère-Église

Redelijk gelegen in de buurt van de Dead man’s corners museum, ligt dit Airborne, in het plaatsje Sainte-Mère-Église. In dit plaatsje staat tevens de kerk waar een parachutist tijdens zijn dropping aan bleef hangen. Dit verhaal is erg bekend en zul je ook te horen krijgen als je in Sainte-Mère-Église bent.

hond normandie

Een leuk detail van dit museum is dat je er ook met een iPad de omgeving kunt verkennen. Animaties leiden je even terug naar de plek zoals deze was 75 jaar geleden tijdens D-day.

Het museum is geopend van 9 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond, in de periode waarin wij gaan.

Toegangsprijs is op dit moment 9,90 euro.

Het adres:

14 rue Eisenhower
50480 Sainte-Mère-Eglise
Tél. +33 2 33 41 41 35
Fax. +33 2 33 41 78 87
infos@airborne-museum.org

In dit museum is een hond niet toegestaan.

Voor mij zijn dit de twee voornaamste museums waar ik graag naar toe wil. Helaas kan de hond niet mee.

Bezienswaardigheden in de ‘buitenlucht’:

Helaas kan de hond dus niet mee naar de twee museums die ik graag wil zien, wellicht dat Dex meer mazzel heeft om mee te mogen bij de bezienswaardigheden in de buitenlucht?

Pointe du hoc Normandië

normandie hond

In de buitenlucht gelegen een Duitse verdedigingsplek, die tijdens D-Day door de rangers werd ingenomen: Pointe du Hoc. De entree is gratis en je kunt er over verschillende paden wandelen om het complex te verkennen.

Adres: Unnamed Road, 14450 Cricqueville-en-Bessin, Frankrijk

Hond is op dit terrein wel toegestaan.

Na ons bezoek aan Normandië bleek helaas dat een hond hier niet welkom is.

Kustbatterijen Longues su mer

met de hond op vakantie normandie
@pixabay

Een van de best intact gebleven onderdeel van de Atlantic Wall. Gratis te bezoeken en gelukkig mag de hond hier ook mee naar toe. Deze kustbatterijen liggen op ongeveer 30 kilometer afstand vanaf Pointe du Hoc.

Hond is op dit terrein wel toegestaan.

Colleville-Sur-Mer

normandie hond

De bekendste begraafplaats ter wereld, Colleville-Sur-Mer. Vooral bekend uit de film ‘Saving Private Ryan’. Wie kent nu niet de scene waarin de oudere versie Matt Damon huilend bij de grafplaatsen staat van zijn overleden kameraden. Je kunt hier dagelijks terecht van 9 uur in de ochtend tot 6 uur in de avond. De begraafplaats ligt op ongeveer 9 kilometer afstand van Pointe du Hoc.

Het adres is: 14710 Colleville-sur-Mer, Frankrijk.

Op dit terrein is de hond niet toegestaan.

Wat het wat lastig maakt is dat indien je de hond meeneemt je wel naar Pointe du Hoc en de kustbatterijen Longues su mer kunt, maar dus niet naar de Amerikaanse begraafplaats. Je zult er dan voor moeten kiezen om de hond in de auto te laten. Uiteraard als het warm is, want een hond in de auto laten terwijl het buiten warm is is not done! Ik zelf kies er niet voor om Dex alleen voor een paar uur in de auto te laten. Dus we moeten nog even bedenken of we tussendoor even naar huis komen om Dex haar benen te laten strekken of iets.

Op het eerste oog…

Op het eerste oog lijkt Normandië prima geschikt om met de hond naar toe te gaan. Zeker gezien de mogelijkheden voor strand, bos etc. Alleen de hond kan dus niet mee naar de bekende bezienswaardigheden. Houdt hier rekening mee. Uiteraard ben ik nu wat ‘voor’ onderzoek aan het doen en op het moment dat ik daadwerkelijk in Normandië ben geweest, laat ik even weten hoe het was! En hoe diervriendelijk Normandië is.

Heb jij nog tips voor andere hondvriendelijke vakanties? Laat het dan even achter in de comments.

Een conclusie

Inmiddels zijn we al enige tijd terug van onze trip naar Normandië. Een indrukwekkende reis. Je kunt prima op vakantie naar Normandie met een hond. De mensen zijn er vriendelijk, nieuwsgierig naar je hond, Dex kreeg er veel aandacht. Een muilkorf dragen is er niet verplicht (wel hadden we hem altijd bij ons). Je hebt er verschillende wandelroutes waar je heerlijk kunt wandelen met de hond

Echter houdt er rekening mee dat als je de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien, dat je dan je hond beter niet kan mee nemen. Wij hebben Dex veelal thuis gelaten, aangezien ik het not done vind om een hond in de auto te laten.

Dex heeft zich prima vermaakt tijdens onze wandelingen rondom het huis (want we stapten naar buiten en zaten in een bosgebied).

Kortom ga naar Normandië en neem je hond lekker mee!

Ben jij benieuwd naar mijn overige blogs over Normandië en wat we allemaal gezien hebben en beleefd lees de volgende blogs: