Ameland, een van de Waddeneilanden van Nederland, populair bij onze Oosterburen en ook bij mijn wederhelft. Vorig jaar besloten we er heen te gaan en voordat ik het wist pakte ik onder andere mijn camera spullen in voor ons verblijf op Ameland. Op Ameland kun je vooral terecht voor natuur- en landschapsfotografie, niet echt een tak van sport waar ik bekend mee ben. Kortom een uitdaging. Op internet circuleerde er talloze foto’s aangaande het fotograferen van de zonsopkomst boven het Oerd. Reden te meer om dit ook te doen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken… lees dat snel dit blog verder.

Oerd

Het Oerd is een oud begroeid duingebied aan de oostzijde van Ameland. Het bevat hoge duinen en vochtige duinvalleien. Indien het laag water is kun je op het wad staan wat zorgt voor mooie reflectie foto’s, dankzij het aanwezige water. Het Oerd is te bereiken via een fietspad.

Fotograferen zonsopkomst boven het Oerd op Ameland

Voorbereidingen

We verbleven in Buren, naar volle tevredenheid in het appartement Zeerust. Vanaf Buren is het ongeveer 7 kilometer fietsen naar het Oerd. Aangezien het altijd waait op Ameland is het aan te raden om een elektrische fiets te huren.  Daar wij erg van luxe houden, zijn we op pad gegaan met een (elektrische) scooter. Naar volle tevredenheid gehuurd bij Kiewiet in Nes. De middag voordat we wilde fotograferen waren we al naar het Oerd geweest om de omgeving te verkennen. Via de website The Photographer’s Ephemeris, kan ik ongeveer inschatten hoe de zon opkomt en op welk tijdstip. Waterstanden heb ik ook bekeken het leek me erg mooi om foto’s te maken terwijl je een reflectie van het water op het wad had. Ik neem door even de tips door om goed te kunnen fotograferen met een ND filter en ik ben er helemaal klaar voor. Snel naar bed morgen gaat de wekker rond 3:30 uur.

Met een statief, grijsfilter, camera en 18-250mm en 24-105mm lens springen we rond 4:00 uur op de scooter. Erg koud maar heerlijk stil. Een beleving op zich. Eenmaal aangekomen bij het Oerd, begin ik met wat foto’s te maken op het uitkijkplatform. Hierna ga ik naar beneden zover mogelijk het wad op (niet geheel mogelijk aangezien het broedtijd is voor de vogels, mag ik er niet overal op). Onderweg kom ik nog een ree tegen.  De zonsopkomst is niet geheel spectaculair, ook zijn er geen wolken, hopelijk kan ik er toch wat leuks van maken.

Rond 8:00 uur wordt de zon te fel en gaan we weer terug. Nog geen kip te bekennen op straat, wel enkele reeën. Het is een belevenis op zich om de zonsopkomst boven het Oerd te fotograferen en ik raad het ook echt aan.

fotograferen ameland oerd
Oerd Ameland zonsopkomst

Benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

oerd van ameland bij zonsopkomst

Oke, het technische aspect heb je kunnen lezen in het bovenstaande verhaal. Echter er schuilt nog veel meer achter deze foto. Een hilarisch verhaal! Ben jij benieuwd naar dit verhaal. Klik dan even hier onder en lees het!