Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
9

Fotograferen zonsopkomst boven het Oerd op Ameland

Ameland, een van de Waddeneilanden van Nederland, populair bij onze Oosterburen en ook bij mijn wederhelft. Vorig jaar besloten we er heen te gaan en voordat ik het wist pakte ik onder andere mijn camera spullen in voor ons verblijf op Ameland. Op Ameland kun je vooral terecht voor natuur- en landschapsfotografie, niet echt een tak van sport waar ik bekend mee ben. Kortom een uitdaging. Op internet circuleerde er talloze foto’s aangaande het fotograferen van de zonsopkomst boven het Oerd. Reden te meer om dit ook te doen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken… lees dat snel dit blog verder.

Oerd

Het Oerd is een oud begroeid duingebied aan de oostzijde van Ameland. Het bevat hoge duinen en vochtige duinvalleien. Indien het laag water is kun je op het wad staan wat zorgt voor mooie reflectie foto’s, dankzij het aanwezige water. Het Oerd is te bereiken via een fietspad.

Fotograferen zonsopkomst boven het Oerd op Ameland

Voorbereidingen

We verbleven in Buren, naar volle tevredenheid in het appartement Zeerust. Vanaf Buren is het ongeveer 7 kilometer fietsen naar het Oerd. Aangezien het altijd waait op Ameland is het aan te raden om een elektrische fiets te huren.  Daar wij erg van luxe houden, zijn we op pad gegaan met een (elektrische) scooter. Naar volle tevredenheid gehuurd bij Kiewiet in Nes. De middag voordat we wilde fotograferen waren we al naar het Oerd geweest om de omgeving te verkennen. Via de website The Photographer’s Ephemeris, kan ik ongeveer inschatten hoe de zon opkomt en op welk tijdstip. Waterstanden heb ik ook bekeken het leek me erg mooi om foto’s te maken terwijl je een reflectie van het water op het wad had. Ik neem door even de tips door om goed te kunnen fotograferen met een ND filter en ik ben er helemaal klaar voor. Snel naar bed morgen gaat de wekker rond 3:30 uur.

Met een statief, grijsfilter, camera en 18-250mm en 24-105mm lens springen we rond 4:00 uur op de scooter. Erg koud maar heerlijk stil. Een beleving op zich. Eenmaal aangekomen bij het Oerd, begin ik met wat foto’s te maken op het uitkijkplatform. Hierna ga ik naar beneden zover mogelijk het wad op (niet geheel mogelijk aangezien het broedtijd is voor de vogels, mag ik er niet overal op). Onderweg kom ik nog een ree tegen.  De zonsopkomst is niet geheel spectaculair, ook zijn er geen wolken, hopelijk kan ik er toch wat leuks van maken.

Rond 8:00 uur wordt de zon te fel en gaan we weer terug. Nog geen kip te bekennen op straat, wel enkele reeën. Het is een belevenis op zich om de zonsopkomst boven het Oerd te fotograferen en ik raad het ook echt aan.

Wil je een van de foto’s aan je muur hangen. Kijk dan even op mijn pagina van werk aan de muur.

[Best_Wordpress_Gallery id=”46″ gal_title=”Ameland het Oerd”]

​Download een GRATIS fotografie-infographic of reisgids.

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Manon Ruitenberg, een jonge dame die gek is op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Ze reist er op los. Een van de dingen die mee gaat op vakantie is haar camera. Ze houdt je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips.

 • Dicky says:

  Zo mooi Manon, het is super goed gelukt! Daar wil ik wel een foto van!

 • Connij says:

  Meid wat mooi dat was genieten voor jullie ,en zo mooi lila Toppie

 • Rosa says:

  Mooie foto’s! Fijn dat jullie het naar jullie zin hebben gehad 🙂 Groetjes vanaf Ameland

 • Gerrita says:

  Wouw! Super gaaf!

 • Gilia says:

  Gaaf. Misschien kun je de tekst nog aanpassen in OP Ameland ipv in…

 • >

  ​​GRATIS fotografie-infograhic of reisgids!

  Share
  Pin
  +1