Een van de populairste onderwerpen om te fotograferen, is toch een huisdier. Variërend van een hond, kat, konijn of cavia, elk baasje vindt het leuk om zijn troetelkind op de foto vast te leggen. Ook ik vind dat leuk om te doen en ik keek er naar uit om mijn grote boef (Duitse herder) ook op de gevoelige plaat te zetten. Bedenk wel dat het een uitdaging is om een bewegelijk voorwerp op de gevoelige plaat te zetten. Het vergt enig geduld. Met deze tips kan ik het wel makkelijker voor je maken om je hond te fotograferen.

Fotograferen van je hond binnen of buiten?

En hond binnen fotograferen in zijn eigen omgeving, terwijl hij zijn eigen ding doet is het makkelijkst. Zorg wel dat je binnen voldoende belichting hebt, of zorg voor een licht gevoelige lens. Beweeg je rustig naar het voorwerp, houdt je vinger bij de af drukknop, trek de aandacht van je hond en druk af. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet doen. Oefening baart kunst. Indien je buiten wilt fotograferen ben je wat afhankelijker van de weersomstandigheden. Wel heb je veelal meer licht en kun je wat meer uit de voeten. Ik zou wel fotograferen in het gouden of blauwe uur.  Een rennende hond buiten kan ook zorgen voor leuke plaatjes.

fotografeer je hond

Studioruimte

Zet vooraf alles klaar, zorg ervoor dat je belichting goed staat en leg eventuele andere attributen klaar. Heb je je hond eenmaal in de studio, zorg dat hij niet strak tegen de achtergrond zit/ligt, maar haal hem iets naar voren. Zo komt hij los van de achtergrond. Een extra paar handen maakt het wat makkelijker, zo kan het (andere) baasje bijvoorbeeld de aandacht van de hond trekken. Met veel geduld krijg je dan uit eindelijk een mooie portret foto.

Compositie

Bedenk hoe je de hond op de foto wilt hebben en waar het licht vandaan moet komen. Begeef je op ooghoogte van je hond. Mocht hij niet recht in de camera kijken dan kun je proberen om zijn aandacht te trekken met een koekje. Zo hield ik het snoepje iets te dicht bij de ogen van onze hond, waardoor hij erg scheel keek, grappig om te zien, wel zonde voor de foto.

Objectieven

Voor het fotograferen van de hond buiten, vind ik het handig om wat verder weg te staan en dan gebruik te maken van een 70-300mm lens. Hierbij kun je toch wat close-ups maken. In de studio heb ik gefotografeerd met een 80-200mm f2.8. Een heerlijke lens voor in de studio.

Instellingen camera

Wat zijn nu de ideale instellingen om je hond goed te kunnen fotograferen?

Diafragma

Schiet de portretten het liefst met een grote diafragma (een laag F-getal), om de scherptediepte te vergroten. Zo komt je hond los van de achtergrond. Indien je buiten fotografeert of meer diepte wilt, schiet dan met een kleiner diafragma (hoger F-getal). Je kunt ervoor kiezen om in de Av of A-stand te fotograferen. Hierbij regelt je camera de sluitertijd zelf.

Sluitertijd

Om bewegingsonscherpte te voorkomen moet je ervoor zorgen dat sluitertijden kort genoeg zijn. Zo rond 1/500e seconde moet voldoende zijn voor honden in actie. Indien je toch merkt dat je sluitertijd korter moet, maar dit niet lukt? Kies er dan voor om je ISO te verhogen of je diafragma groter te maken.

Scherpstellen

Indien je fotografeert in de studio zorg dan dat het scherpstel punt is gericht op de ogen. Indien je buiten fotografeert, zorg dan dat je fotografeert met een continu focus. Zo kan je camera je hond blijven volgen en voorkom je dat deze onscherp wordt.

Burstmode

Zo kun je veel verschillende foto’s achter elkaar maken. Zeker indien je hond voorbij rent is dit een fijne instelling. Je kunt namelijk zoveel foto’s maken zo lang je je ontspan knop ingedrukt houdt, uiteraard totdat de buffer vol zit. Vooral bij rennende honden is dit handig. Je kiest de beste foto eruit.

RAW

Fotografeer in RAW (eigenlijk doe ik dit altijd). Zo kun je de foto’s later altijd nog na bewerken in een photoshop programma.

Geduld

Eigenlijk de gouden tip, heb vooral veel geduld bij het fotograferen. Lukt de foto niet, neem dan de tijd en probeer het laten op nieuw. Het schiet weinig op om gehaast te zijn, voor mens en hond is dit niet goed. Het fotograferen van je trouwe viervoeter is een heerlijke bezigheid.