Wie kent het probleem niet? Je bent een aantal weken op reis, je hebt veel gezien en gefotografeerd. Je kunt niet wachten tot je de foto’s kan laten zien aan iedereen. Echter wegens een defect geheugenkaartje ben je een aantal foto’s kwijt. Je kunt deze foto’s niet meer terug halen, want je SD-kaart met hierop de foto’s is kapot. Ook ben je vergeten om een back up te maken. Shit happens, alleen dit waren toch de geweldige foto’s die je wilde houden. Hoe kun je tijdens je roadtrip, wereldreis of citytrip ervoor zorgen dat je dit niet overkomt. In de trant van beter voorkomen dan genezen, beschrijf ik in dit blog de gouden tips om te zorgen dat je met alle vakantiefoto’s thuiskomt. Kortom hoe maak je een goede back up van je vakantiefoto’s?

Geheugen kaarten

Zorg dat je op reis voldoende geheugenkaarten bij je hebt. Het is zonde om hiervan te weinig bij je te hebben. Zo duur zijn ze tegenwoordig ook niet meer. Veelal neem ik 16 GB kaartjes mee, en dan een stuk of acht. Je hebt ook SD-kaarten met een capaciteit rond de 128 GB. Echter als er dan één stuk is, is de kans aannemelijk dat je meer foto’s kwijt bent. Je kunt een back up maken van een geheugenkaartje naar het andere geheugen kaartje. Om vervolgens dit te back uppen naar een harde schijf. Ik bewaar de geheugenkaartjes in een speciale hard-case. (Via de link voor 10 euro te koop). Ik wis overigens nooit mijn foto’s dit doe ik pas bij thuiskomst.

Cloud-opslag

Je kunt ervoor kiezen om cloud-opslag te gebruiken. Echter internet is veelal erg langzaam in het buitenland en zelfs in landen zoals Cuba, bijna niet aanwezig. Je zult dus je RAW-bestanden moeten omzetten naar JPG-bestanden en dan uploaden naar een cloud. We hebben thuis een WD my cloud staan verbonden met het internet. Theoretisch vanuit het buitenland beschikbaar om files up te loaden. Ik heb dit zelden op deze manier gebruikt.

WD My passport

Backup tijdens fotograferen op reisEen van de fijnste ontdekkingen is de wd my passport. Je stopt hierin je SD-kaart en dan worden automatisch de gegevens overgeschreven op je WD my passpoort. Je kunt ervoor kiezen dat hierna de SD-kaart leeg wordt gemaakt. Dit voorkomt dubbele data op je harde schijf. Ik zou hier persoonlijk niet voor kiezen, zo mis je toch je 2e backup. Ideaal is het om deze wd my passport te connecten met je iPad. Zo kun je alvast je foto’s bekijken.

Ipad / MacBook

Erg handig vind ik het ook om je iPad mee op vakantie te nemen. Ik heb een iPad met 64 gb aan data. Je kunt dan alvast een grove selectie maken van je foto’s. Met de software van Albelli kun je alvast aan de slag met het maken van een fotoalbum. Overigens is een MacBook ook erg ideaal om foto’s op te slaan. Wil je je foto’s rechtstreeks naar je iPad overschrijven dan is er een heel handig kabeltje:Fotograferen op reis backup van je foto'sVond je het leuk om dit blog te lezen, lees dan ook even het blog met meer tips over fotograferen op reis. Hierin kun je lezen want je nog meer mee kunt nemen op een (fotografie) reis.  Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, (zie de sidebar rechts om je te abonneren).