Hoe back up je foto’s op reis? - Reisblog van Manon Ruitenberg fotograaf Ridderkerk Manon Ruitenberg ...
18

Hoe back up je foto’s op reis?

Wie kent het probleem niet? Je bent een aantal weken op reis, je hebt veel gezien en gefotografeerd. Je kunt niet wachten tot je de foto’s kan laten zien aan iedereen. Echter wegens een defect geheugenkaartje ben je een aantal foto’s kwijt. Je kunt deze foto’s niet meer terug halen, want je SD-kaart met hierop de foto’s is kapot. Ook ben je vergeten om een back up te maken. Shit happens, alleen dit waren toch de geweldige foto’s die je wilde houden. Hoe kun je tijdens je roadtrip, wereldreis of citytrip ervoor zorgen dat je dit niet overkomt. In de trant van beter voorkomen dan genezen, beschrijf ik in dit blog de gouden tips om te zorgen dat je met alle vakantiefoto’s thuiskomt. Kortom hoe maak je een goede back up van je vakantiefoto’s?

Geheugen kaarten

blankZorg dat je op reis voldoende geheugenkaarten bij je hebt. Het is zonde om hiervan te weinig bij je te hebben. Zo duur zijn ze tegenwoordig ook niet meer. Veelal neem ik 16 GB kaartjes mee, en dan een stuk of acht. Je hebt ook SD-kaarten met een capaciteit rond de 128 GB. Echter als er dan één stuk is, is de kans aannemelijk dat je meer foto’s kwijt bent. Je kunt een back up maken van een geheugenkaartje naar het andere geheugen kaartje. Om vervolgens dit te back uppen naar een harde schijf. Ik bewaar de geheugenkaartjes in een speciale hard-case. (Via de link voor 10 euro te koop). Ik wis overigens nooit mijn foto’s dit doe ik pas bij thuiskomst.

Cloud-opslag

Je kunt ervoor kiezen om cloud-opslag te gebruiken. Echter internet is veelal erg langzaam in het buitenland en zelfs in landen zoals Cuba, bijna niet aanwezig. Je zult dus je RAW-bestanden moeten omzetten naar JPG-bestanden en dan uploaden naar een cloud. We hebben thuis een WD my cloud staan verbonden met het internet. Theoretisch vanuit het buitenland beschikbaar om files up te loaden. Ik heb dit zelden op deze manier gebruikt.

WD My passport

Backup tijdens fotograferen op reisEen van de fijnste ontdekkingen is de wd my passport. Je stopt hierin je SD-kaart en dan worden automatisch de gegevens overgeschreven op je WD my passpoort. Je kunt ervoor kiezen dat hierna de SD-kaart leeg wordt gemaakt. Dit voorkomt dubbele data op je harde schijf. Ik zou hier persoonlijk niet voor kiezen, zo mis je toch je 2e backup. Ideaal is het om deze wd my passport te connecten met je iPad. Zo kun je alvast je foto’s bekijken.

Ipad / MacBook

Erg handig vind ik het ook om je iPad mee op vakantie te nemen. Ik heb een iPad met 64 gb aan data. Je kunt dan alvast een grove selectie maken van je foto’s. Met de software van Albelli kun je alvast aan de slag met het maken van een fotoalbum. Overigens is een MacBook ook erg ideaal om foto’s op te slaan. Wil je je foto’s rechtstreeks naar je iPad overschrijven dan is er een heel handig kabeltje:Fotograferen op reis backup van je foto'sVond je het leuk om dit blog te lezen, lees dan ook even het blog met meer tips over fotograferen op reis. Hierin kun je lezen want je nog meer mee kunt nemen op een (fotografie) reis.  Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, (zie de sidebar rechts om je te abonneren).

blank

Manon Ruitenberg- de Zeeuw
 

Hey, ik ben Manon Ruitenberg dol op het ontdekken van andere culturen en gewoontes. Zowel in binnen als buitenland. Ik reis er op los en het liefste met Ilse. Eén van de dingen die mee gaat op vakantie is mijn camera. Ik houd je regelmatig op de hoogte van de nieuwste reis- en fotografietips. Dit jaar rond ik mijn opleiding af tot vakfotograaf!

 • blank Lodi says:

  Een laptop mee nemen op vakantie doe ik eigenlijk nooit, ( alleen toen wee 7 maanden aan het reizen waren, toen zetten we ook de foto’s hier meteen op)wel hebben we extra geheugenkaarten mee al moet ik zeggen dat ik tegenwoordig wel heel veel foto’s kan maken voor deze vol zijn.

 • Handige tips voor op reis!

 • blank Wanda says:

  Wij hebben altijd een mini laptop mee en daar zet ik dan tijdens onze vakantie altijd mijn foto’s op zodat ik ze niet alleen op mijn geheugenkaart heb staan.

 • blank Mandy says:

  Super handige blog! Ik heb meestal ook wel een laptop en usb mee en zet het zo veel mogelijk direct over want mijn telefoon overleeft vakanties meestal niet.. oeps

 • Het is altijd het veiligst om ze op te slaan op de cloud en op je SD kaartje 🙂 dan heb je toch 2 backups want het zou maar is moeten lukken thuis komen en al je mooie foto’s kwijt 🙁 Natuurlijk dan heb je wel een reden om terug te gaan hihi

 • Handig zo met de vakantie voor de boeg. De backup van WD lijkt mij wel wat (heb er ook een harde schijf van)

 • Wat een handige ding zeg, vlg mijn kan je alle je foto’s opslagen

 • blank Melissa says:

  Wij zijn net op vakantie geweest en hebben het op 3 plekken gezet zodat we het goed moet komen

 • Wat een goede tips! Het is toch zonde als je al je vakantie foto’s kwijtraakt

 • Op mijn tekst en foto's berust copyright

  >

  ​Wil jij thuis komen met reisfoto's ipv vakantiekiekjes? 

  Vraag mijn GRATIS e-book aan.

  Tweet
  Pin
  Share