België heeft voldoende dierentuinen, daar hebben wij er reeds één van bezocht (Pairi Daiza). We besloten om dit keer naar een andere dierentuin te gaan, ons oog viel op Planckendael, op ongeveer 1,5 uur rij afstand vanaf Ridderkerk. Goed te doen dus en het voordeel is dat het grootste gedeelte van de dierentuin beschut ligt. Een aangename verkoeling, zeker bij temperaturen boven de 34 graden. Benieuwd wat Planckendael zo leuk maakt en bovenal fotogeniek? Lees snel dit blog.

Planckendael

In de buurt van Mechelen ligt dit avontuurlijke dierenpark met 42 hectare aan grond. Het park volgt een continentale indeling, met gethematiseerde inrichting. Je waant je daadwerkelijk in delen van India, Australië of Afrika. Voor de kinderen voldoende speeltoestellen en ontdekkingen. De dieren in het park leven in een open omgeving, dit maakt het fotograferen aanzienlijk makkelijker.

Continenten

Bij de ingang van het continent staat een bord wat je allemaal kunt verwachten in het continent. Ook wordt aangegeven hoe lang de wandelroute kan duren. Op deze manier kun je beslissen om een continent wel of niet te betreden.

Europa

In Europa kun je veelal dieren zien die je in het wild tegen komt, zoals dassen, bevers en uilen. De (kleinere) kinderen kunnen hier knuffelen met de konijnen.

Een mooi aangelegd gedeelte waar ze ook een Indiaas dorpje hebben nagebouwd en waar je in de trein kunt stappen, je moet wel even een plekje zoeken om je koffer te bergen, de trein is volgestampt! Aan dieren geen gebrek, variërend van de Indische leeuwen, rode panda’s, kamelen, tijgerpythons tot regenboodlori’s. Voor de kids voldoende te doen, zoals workshops gebedsvlaggetjes maken.

Afrika

In Afrika breng je een bezoekje aan de omgeving rond Niger en Soedan, waar wederom voldoende avonturen kunnen worden beleefd. Het Afrika gedeelte biedt onder andere plaats aan jachtluipaarden, stekelvarkens giraffen en hyena’s. Je loopt door diverse volière heen, met onder andere ringstaart- en moormaki’s.

Amerika

Het Amerika gedeelte vonden we iets minder aangekleed en ingericht. In Amerika gedeelte vind je wapiti’s, Amerikaanse bizons, en enkele apen- en vogelsoorten, zoals de goudkopleeuwaapjes en woestijnbuizerden. In Amerika vind je ook de pinguïns waar je tussen kunt lopen.

Oceanië

Het thema van dit stukje park betreft Australië, waaronder de reuzenkangoeroes, moeraswallaby’s, emoes, wombats, Tasmaanse duivels en koala’s. De koala’s had ik nog niet eerder in een dierentuin gezien.

Fotografietips

Planckendael is een fotogenieke dierentuin, de dieren bevinden zich in hun natuurlijke omgeving. Ik had weinig hinder van hekwerk en glas. De leefgebieden zijn groot en beschut. Het nadeel hiervan kan zijn dat bepaalde dieren te ver weg staan om ze goed op te foto te zetten. Eerder heb ik al een blog geschreven met vele bruikbare tips en trucs aangaande het fotograferen in diverse dierentuinen. Lees even dit artikel over dierentuinfotografie.

Ben jij tevens benieuwd naar onze favoriete dierentuinen? Lees ons artikel ‘Top 10 leukste dierentuinen Nederland’.

Planckendael een dagje uit dierentuin belgie