Bosnië en Herzegovina is een land wat door weinig mensen als reisbestemming wordt gezien. Ik vind dat zonde, aangezien Bosnië en Herzegovina een hoop te bieden heeft, zowel op het gebied van cultuur als natuur. Toen wij vanuit Sarajevo in Mostar aankwamen, stond een bezoekje aan de Kravica watervallen op onze to-do list. Wist je dat je vanuit Kroatië ook een dag naar de Kravica watervallen kan? De watervallen liggen namelijk dichtbij de Kroatische grens.  

Ben jij benieuwd waarom jij de Kravica watervallen moet hebben bezocht, waar de fotogeniekste punten zijn en hoe je de massa toerisme kunt ontwijken? Lees dan snel verder.

kravica watervallen

Kravica watervallen

De Kravica watervallen, ook wel Kravice genoemd, liggen in de regio Herzegovina van het land Bosnië en Herzegovina. Veelal worden de watervallen bezocht van uit de nabij gelegen stad Mostar. De watervallen liggen in de Trebižat rivier en zijn ongeveer 25 meter hoog en komen samen uit in een meer, wat ruim 250 meter breed is. Ik beloof je dit is een imposante verschijning.

Je kunt hier ook heerlijk zwemmen, zeker in de zomermaanden wanneer het kwik op kan lopen naar 40 graden is het heerlijk om verkoeling te vinden in het meer. Toen wij er waren rond oktober, was de buiten temperatuur 27 graden, maar de temperatuur van het water een stuk kouder. We hadden niet zo veel behoefte om te gaan zwemmen.  

kravica watervallen bosnie

Ons bezoek

Vanuit Mostar bezochten wij de Kravica watervallen, in de vroege ochtend besloten we op weg te gaan. Hoe eerder je er bent hoe groter de kans is dat je de massa toerisme ontloopt. Eenmaal onderweg duurde het langer dan we hadden gehoopt, rond 10:30 uur kwamen we aan op de parkeerplaats.

Mijn tip: zorg dat je tussen 9:00 – 10:00 uur bij de watervallen bent, de perfecte tijdstip. Want de eerste dagjestoeristen komen niet voor 10:00 uur.

Eenmaal bij de parkeerplaats kochten wij een kaartje om naar binnen te mogen en liepen wij naar beneden toe. De pad was goed behandelbaar en erg schoon. Binnen 15 minuten stonden we beneden oog in oog met de watervallen.

Onderweg heb je diverse punten van waaruit je de watervallen goed kunt zien. Eenmaal beneden wordt het al drukker en staan er diverse mensen selfie te maken met de watervallen op de achtergrond.

Beneden vind je diverse restaurants waar je onder het genot van een drankje kunt genieten van het uitzicht. Ik kan me goed voorstellen dat het hier in de zomer druk is. Ik was erg blij dat wij hier in het laagseizoen waren.

Ik vond de watervallen bijzonder om te zien, maar door het toeristische effect was het eerder een goed bezochte attractie dan dat ik helemaal kon genieten van de schoonheid van de watervallen.

kravica watervallen bosnie

Georganiseerde dagtochten

Wil jij met een georganiseerde tour mee naar de Kravica watervallen en dan gelijk Mostar bezoeken? Het is populair en er zijn verschillende georganiseerde dagtochten die er naar toe gaan.

Fotograferen

Speciaal voor de watervallen had ik mijn statief en ND filter meegenomen. Helaas zag ik dat er slechts een klein gedeelte van de waterval goed belicht was. Een groot gedeelte van de waterval viel al in de schaduw. De zon draaide ook de verkeerde kant op en de watervallen zouden in de loop van de dag alleen maar meer in de schaduw komen te liggen.

Ook lag er voor de waterval een soort afbakening met een boei eraan, om ervoor te zorgen dat mensen niet te dichtbij de watervallen kwamen. Safety first, maar voor de foto’s niet het meest geweldige.

Tip: zorg dus dat je bijtijds komt, want ruim na 10:30 uur vallen de watervallen in de schaduw.

Ik heb toch enkele foto’s kunnen maken met een langere sluitertijd, met wat bewerking in Photoshop heb ik de foto’s toch redelijk goed gekregen. Ben jij benieuwd naar het fotograferen met een langere sluitertijd en een ND filter lees dan mijn artikel ‘bigstopper’.

kravica watervallen bosnie

Boottocht

Niet alleen zijn de watervallen een leuk object om te fotograferen ook zijn er veel mensen die met een bootje de watervallen ontdekken.

Zo is er ook een kleinere waterval, de Mala Kravica, die je met een boot kunt ontdekken, enkel tijdens de zomermaanden. De boottocht kost rond de 10 euro per persoon en duurt ruim 30 minuten.

Treinrit

Ben je na een bezoekje aan de Kravica watervallen te moe om nog naar boven te lopen. Want laten we eerlijk zijn naar beneden lopen is ook altijd een stuk makkelijker dan om naar boven te lopen. Dan heb je mazzel, in het hoogseizoen kun je met een trein naar boven. De trein komt om de 10 minuten, dus heel lang hoef je ook niet te wachten. En voor een bedrag van 2 euro word je naar boven gebracht.

kravica watervallen bosnie

Overige voorzieningen

Dat de Kravica watervallen een graag bezochte attractie is, is duidelijk te merken aan de voorzieningen die er zijn gebouwd. Erg prettig voor een trip naar de watervallen.

Parkeerplaats

Zo heb je een ruime parkeerplaats, waar naar mijn idee altijd plek moet zijn. Je hebt enkele parkeerplekken in de schaduw, ideaal voor als de temperaturen rond de 40 graden zijn.

Souvenirshop

Bij de parkeerplaats is er een plein waar diverse souvenirshops zijn, hier kun je vast wel een leuk souvenir vinden voor de thuisblijvers. Maar dit plein biedt nog meer, namelijk een geweldig uitzicht op de watervallen van boven af gezien.

Restaurants

Bij de parkeerplaatsen vind je een restaurant, geen idee hoe de kwaliteit is, we hebben zelf geen gebruik gemaakt van de restaurants. Ook beneden bij de watervallen zelf zijn diverse restaurants waar je gebruik van kunt maken. Zelf hebben wij bij de plaatselijke bakker enkele broodjes gekocht. Er zijn ook enkele picknickplekken aanwezig bij de watervallen.

Toiletten

Er zijn diverse toiletten, zo is erboven bij de parkeerplaats een mooi toiletcomplex, schoon, met toiletpapier en goed onderhouden. Ook bij de watervallen beneden zijn er toiletten waar je naar toe kunt.

Praktische informatie

De Kravica watervallen zijn makkelijk te bezoeken, er is een recht toe recht aan pad aangelegd en als je over dit pad loopt, ben je binnen 15 minuten bij de watervallen. Ook erg handig is dat er een treintje vanaf de ingang naar beneden gaat en terug een ticket voor dit treintje kost 2 euro.

kravica watervallen bosnie