Update 18-6-2019

Een bezoekje aan de dierentuin, één van de leukste dagjes uit. Dit kan gezellig met het hele gezin of lekker met zijn tweeën. Ik geef je in dit blog mijn top 10 leukste dierentuinen in Nederland.

Top 10 leukste dierentuinen in Nederland

Er zijn tientallen dierentuinen in Nederland, allen met hun eigen karakter, de ene is iets populairder dan de andere en ga zo maar verder. Sommige dierentuinen zijn zowel in de winter als in de zomer te bezoeken. Andere dierentuinen enkel in de zomer. Sommige dierentuinen zijn in de zomer te bezoeken, maar dan is het zo warm dat je dagje uit er niet aangenamer op wordt. Gelukkig zijn er ook dierentuinen die in een bosrijke omgeving liggen en dus ideaal voor een bezoekje.

Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken en ben je benieuwd naar de mooiste, populairste, beste en leukste dierentuin in Nederland? Lees dan mijn top 10 leukste dierentuinen in Nederland.

Want naar welke dierentuin moet je nu echt zijn geweest? Lees dan snel dit blog en ontdek welk dierentuin een bezoekje waard is.

# 10 Avifauna, Alphen aan de Rijn

Vogelpark Avifauna de plek voor luie vogelaars, een groot assortiment aan diverse vogels. Je vindt er onder andere flamingo’s, pelikanen, uilen en gieren.

Ook heb je dagelijks een vogeldemonstratie. Een goed moment om mooie foto’s te maken. Daarnaast biedt Avifauna ook de mogelijkheid om tussen de lori’s te lopen. Je weet wel die leuke gekleurde vogeltjes. Je kunt ze tevens voeren, ze komen dan vanzelf op je hand! (Lees even het artikel verder, straks kom je een filmpje tegen, waarin lori’s gevoerd worden).

Naast de lori’s hebben ze voor de kids een leuke speeltuin met heuse waterbotsauto’s en een speelhal.

Avifauna is een onderdeel van van der Valk restaurant- en hotelketen, je kunt je dagje weg dus afsluiten met een heerlijk diner.

Lees hier alles over ons bezoekje aan Avifauna.

leukste dierentuinen leukste dierentuin beste dierentuin top 10 dierentuinen dierentuin top 10 dierentuinen nederland mooiste dierentuin
Een van de bewoners van Avifauna.

# 9 ZooParc Overloon, Overloon

Gelegen in Overloon ligt ZooParc Overloon, hier kun je als een echte ontdekkingsreiziger de dierentuin verkennen. Tijdens je expeditie kun je verschillende opdrachten uitvoeren om je reis te voltooien. Ontdekt de rode panda’s, wandel tussen de zwartvoet pinguïns, en bezoek de witte tijgers. Wees een echte ontdekkingsreiziger!

Nadat je de expeditie hebt voltooid kan een ouder even uitrusten in het restaurant en kunnen de kinderen nog hun laatste restjes energie verbruiken in de speeltuin.

ZooParc Overloon kun je het beste bezoeken als het droog weer is. Indien het regent zijn er weinig plekken waar je even kunt schuilen voor de regen.

Het is niet een hele grote dierentuin en in een paar uur ben je er uit. Vind hier het volledige artikel over Zooparc Overloon.

leukste dierentuinen leukste dierentuin beste dierentuin top 10 dierentuinen dierentuin top 10 dierentuinen nederland mooiste dierentuin

# 8 Dierenrijk Nuenen, Nuenen

Een familiedierentuin waar je de dieren van heel dichtbij kunt bewonderen. De dierentuin is kleinschalig en de sfeer erg ontspannen. Als slogan hebben ze sinds 2012 ‘ De kinderdierentuin’. En dat is het zeker.

Je kunt er ongeveer 96 verschillende diersoorten zien. Elke dag is er een zeehondenshow en een olifantenshow. Ook voor kinderen is er voldoende te doen, denk aan ‘ Toer de voer’ en de ‘ Dierenquiz’. Op deze manier leren de kleintjes alles over de dieren. Er zijn voldoende speeltoestellen, zowel buiten langs de verblijven van de dieren, als een grote indoorspeeltuin.

Het park is heel overzichtelijk opgezet. Eenmaal binnen kun je eigenlijk maar een kant op en als je deze route volgt kom je langs alle dieren.

Sommige dieren zijn vrij tam en komen dichtbij de mensen zodat je ze goed op de foto kunt zetten. Lees hier het artikel over Dierenrijk Nuenen.

# 7 Burger’s zoo, Arnhem

Koninklijke Burger’s Zoo is de naam van een dierentuin in Arnhem, Gelderland. Voornamelijk kennen wij de dierentuin als ‘Burgers’ ‘ De Bush’ of ‘Burgers Bush’. Ook wel bekend van de televisie. Jaarlijks trekt de dierentuin honderdduizenden bezoekers. Wereldwijd staat de dierentuin bekend om haar ecodisplays. Zowel flora als fauna worden zo realistisch mogelijk getoond. Er zijn zijn enkele thema’s: Safari, Bush, Mangrove, Desert, Ocean en Rimba. Ook is er een aquarium met het grootste koraalrif van Europa, uniek om te zien dus!

Vroeger als kind vond ik het al heerlijk om hier door de bossen te rennen en te ontdekken wat er allemaal verscholen lag achter de bosjes. De dierentuin is meegegaan met zijn tijd en ontwikkelt zich steeds.

Wederom in de bossen gelegen, dus ideaal als je wat verkoeling zoekt. Af en toe wel heuveltje op, dus houd hier rekening mee. Voor kinderen zijn er voldoende speeltuinen zowel binnen als buiten. Ben jij ook zo benieuwd naar het artikel over Burger’s Zoo?

leukste dierentuinen leukste dierentuin beste dierentuin top 10 dierentuinen dierentuin top 10 dierentuinen nederland mooiste dierentuin

# 6 Ouwehands dierenpark, Rhenen

Het park is opgedeeld uit diverse delen, zo vind je er een berenbos, waar overigens ook wolven lopen. Tijdens je expeditie in het Berenbos, ontdek je het kleine dorpje Kapratica en leer je alles over de beer. Vervolg je toch om vervolgens oog in oog te staan met de beren en wolven van het park.

Ook kun je op avontuur gaan in de Gorilla Adventure en klim en klauter als een aap. Sinds kort hebben ze er ook reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen, welke wonen in het nieuwe reuzenpandaverblijf Pandasia. Dit verblijf is een onderdeel van een groter Aziatisch leefgebied. Hier vind je de mandrillen, stokstaartjes, tijgers en de leeuwen.

Er is een overdekt speelparadijs en een monorail, dit is zeker de moeite waard. ook kun je een zeeleeuwen show beleven. Kijk uit dat je niet nat gespetterd wordt!

Reden genoeg om een dag op pad te gaan met je camera naar deze dierentuin! Lees hier meer over Ouwehands Dierenpark.

# 5 Wildlands, Emmen

Voortgekomen uit het voormalig Dierenpark in Emmen. Sinds 2016 plaats gemaakt voor Wildpark Adventure Zoo.

Het dierenpark is een interactieve gebeurtenis, voor kinderen is er een echte adventure zoo. Het park is opgedeeld in drie gethematiseerde klimaatzones, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het betreffende gebied, zijn er ook gethematiseerde horeca, winkels, entertainment en attracties. Je begint je avontuur op het Kompasplein. Dit is het centrale plein van het park, je hebt hier ene informatiebalie, horecagelegenheden, podium en souvenirshop. De thema’s die ze hier hebben zijn de Jungola, Serenga en de Nortica. Je kunt in Wildlands ook een 4D ritje maken en sinds kort hebben ze er ook een achtbaan.

Verwacht in Wildlands niet al te veel verschillende diersoorten. Lees hier meer over Wildlands Emmen.

Wildlands is het gehele jaar open, van 10:00 uur tot 17:00 uur. Indien je online een ticket koopt ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer je je ticket aan de kassa afrekent. Overige informatie vind je via hun website.

leukste dierentuinen leukste dierentuin beste dierentuin top 10 dierentuinen dierentuin top 10 dierentuinen nederland mooiste dierentuin

# 4 Dierenpark Amersfoort, Amersfoort

Heerlijk verscholen in de bossen, is deze dierentuin prima te bezoeken als het warm weer is. Het is een gemoedelijke dierentuin waar je ontspannen kunt rondlopen.

Er zijn een aantal thema gebieden, zo heb je er bijvoorbeeld de Savanne de Japanse tuin. Ook heb je er een dinopark en kun je een bezoekje brengen aan de nachtverblijven van enkele dieren. Alleen voor diegene onder ons die goede ogen hebben!

Voor kinderen is er ook volop te doen, ze kunnen diverse speurtochten door het park ondernemen. Uiteraard heb ik ook eerder een artikel geschreven over Dierenpark Amersfoort vergeet deze vooral niet te lezen.

# 3 Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Een van de oudste dierentuinen van Nederland, begonnen in de Rotterdamse binnenstad, rond 1932 verhuisd naar de huidige locatie in Blijdorp. Als kleine meid nog aardig wat voetstappen achtergelaten. En wie kent niet die kleine stenen olifantjes waar je maar al te graag mee op de foto wilde?

Je maakt in deze dierentuin een wereldreis, vol met diverse belevingen. In de Amazonica, kom je de mooiste vlinders tegen, met een prachtig licht kun je de mooiste foto’s maken. Er zijn genoeg andere werelddelen te ontdekken. Variërend van een bezoekje aan een tropisch bos Taman Indah, tot een bezoek aan de ijsberen in hun ijsgrot in Arctica.

Sinds kort is er ook een vogelshow zeker een bezoekje waard.

Deze dierentuin in Rotterdam scoort naar onze mening hoog. Wel is het een stadse dierentuin en weinig verkoeling in de zomer.

Diergaarde blijdorp hebben wij omschreven in onze algemene blog aangaande fotograferen in de dierentuin tips en trucs.

# 2 Safaripark Beeksebergen, Hilvarenbeek

Safaripark Beeksebergen bestaat al enkele jaren en maakt deel uit van een recreatiepark in de buurt van Tilburg. Qua oppervlakte is het een groot park maar er is ook voldoende te zien en doen. Er lopen meer dan 150 verschillende diersoorten in dit park.

Zo kun je een boottocht ondernemen, door het park wandelen of met de bus/auto langs de dieren. Op een uitgestrekte open vlakte bevinden zich zebra’s, giraffen en struisvogels. Hier kun je dus met de bus/auto door heen rijden. Zo rijdt je ook door het cheeta verblijf.

Medio mei 2018 is Safaripark Beeksebergen in het nieuws gekomen toen een Frans gezin besloot uit de stappen tijden hun autosafari. Laat dit je echter niet weerhouden om een bezoekje te brengen aan deze dierentuin.

Juist doordat je dicht bij de dieren kunt komen, er letterlijk doorheen rijdt, is een bezoekje aan Safaripark Beeksebergen een aanrader. Wij hebben een handige route voor je, zodat je niks van het park mist. Lees mijn tips over een bezoekje aan Safaripark Beeksebergen.

Speciaal voor jou, 7,50 euro korting op Safaripark Beeksebergen, krijg je hier.

leukste dierentuinen leukste dierentuin beste dierentuin top 10 dierentuinen dierentuin top 10 dierentuinen nederland mooiste dierentuin

# 1 Pairi daiza, Brugelette Belgie

Oke, niet echt een dierentuin in Nederland. Echter verdient zeker zijn strepen in deze blog. Dus daarom: Onze favoriete dierentuin, wel 2,5 uur rijden vanaf Rotterdam, is toch echt Pairi Daiza. Het is een grote dierentuin waar je een dag voor kunt uittrekken om er rond te lopen.

Ze hebben er pandaberen en in 2016 is er een panda jonkie geboren. Pairi Daiza heeft genoeg ruimte om uit te breiden en maakt hier ook gebruik van.

In 2019 is het de bedoeling dat er een hotel komt en zullen wolven en beren ook een deel van Pairi Daiza gaan bewonen.

We zijn er al een aantal keren geweest en hebben onze ervaring gedeeld in een dit blog ‘Pairi Daiza‘.

Leukste dierentuin in Nederland op een rij

Nog even een korte samenvatting waarom je naar welk dierentuin moet zijn geweest en wat je er kunt vinden:

 • #10 Avifauna: bekend om zijn vogels, voer de lori’s en kijk naar de vogeldemonstratie.
 • #9 Zooparc Overloon: gemoedelijk, ontdekkingstocht van kinderen, loop tussen de dieren, goed geprijsd.
 • #8 Dierenrijk Nuenen: gemoedelijk, kinderdierentuin, leuke speelplaatsen, goed geprijsd.
 • #7 Burgers Zoo: verkoeling in de bossen, groot aquarium.
 • #6 Ouwehands dierenpark: verkoeling in de bossen, pandaberen, beren en wolven, zeehondenshow.
 • #5 Wildlands: dieren hebben de ruimte, interactief, veel nieuwe snufjes, gemoedelijke sfeer.
 • #4 Dierenpark Amersfoort: verkoeling in de bossen, gemoedelijk, dinopark, leuk voor kinderen.
 • # 3 Blijdorp: erg grote dierentuin, diverse thema’s, veel diversiteit aan dieren.
 • # 2 Safaripark Beekse Bergen: met de auto door een dierenverblijf, dieren kun je dichtbij benaderen, gemoedelijk.
 • # 1 Pairi Daiza: must do! Pandaberen, veel andere diersoorten, groot en nog steeds in ontwikkeling.

Goedkoop naar de dierentuin?

Mocht je na het lezen van dit artikel zin hebben om naar een van deze dierenparken te gaan, spaar dan snel je kortingsbonnen via de Jumbo, Albertheijn en noem maar op. Stiekem blijven we toch een beetje Nederlands en houden we van goedkoop. Helemaal niks mis mee!

Wil jij een goedkoop dagje naar de dierentuin, lees dan het artikel ‘Goedkoop naar de dierentuin‘.

Op zoek naar korting voor Safaripark Beeksebergen: Tot € 7,50 online korting op ticket.

Beste dierentuin van Nederland

Uiteraard blijft het een persoonlijke smaak, welk dierentuin is nu de leukste of de beste? Ik ben benieuwd welk dierentuin jij nu het leukste vind. Of mis je een dierentuin die echt in de top 10 moet staat? Laat het even achter in de comments!

Overige bezochte dierentuinen

Uiteraard hebben wij veel dierentuinen bezocht om tot deze top 10 te komen. Ben jij benieuwd welke dierentuinen wij nog meer hebben bezocht? Kijk dan even op onderstaand kaartje, klik op de link en lees onze ervaring!

Dierentuinfotografie tips en tricks

Wil jij je dagje uit naar de dierentuin vast leggen met je camera. Weet je echter niet hoe je het beste kunt fotograferen achter glas, gaas, of ben je benieuwd naar de juiste camerainstellingen? Lees dan dit blog over dierentuinfotografie.

top 10 leukste dierentuinen