Havana de hoofdstad van Cuba, de plek waar de meeste reizigers hun Cuba-reis beginnen. Een bruisende stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige gebouwen. Waar je je even terug waant in de tijd, onder andere dankzij de oldtimers die er rijden. Je kunt hier gemakkelijk een aantal dagen rondstruinen en van alles ontdekken. De ideale stad om je straatfotografie skills verder te ontwikkelen.

In dit blog ons avontuur naar en in Havana. De bezienswaardigheden die je moet zien, de plekken waar je moet eten, drinken en verblijven. Lees het allemaal, bewonder ons filmpje en onze foto’s!

Havana Cuba

Havana is de hoofdstad van Cuba en is met ongeveer 2.125.000 inwoners de grootste stad van Cuba. Het herbergt vele oude gebouwen en monumenten. Havana is in drie wijken verdeeld, Habana Vieja (Oud-Havana), Centro Habana en Vedado. Habana Vieja is echt de oudste wijk, vol met historische bezienswaardigheden. Hier moet je dus echt zitten.

In 1515 werd de stad gesticht door een Spanjaard. Havana was een handelshaven, en werd in 1607 de hoofdstad van de Spaanse kolonie Cuba. Havana werd ook de belangrijkste havenstad van de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld.

Eind negentiende eeuw werd Cuba dankzij de Spaans-Amerikaanse Oorlog onafhankelijk van Spanje. De Amerikanen hadden echter nog veel invloed op Cuba, dit bleef zo tot de Cubaanse Revolutie in 1959. Dit deed erg pijn voor de Amerikanen die Cuba zagen als een vakantieoord, mede versterkt door de drooglegging in de jaren 1920. (bron wikipedia).

Genoeg informatie. Nu op naar de beleving.

havana cuba

havana cuba

Vliegen op Cuba

Amsterdam > Havana met KLM

We vlogen met KLM in ongeveer 10 uur naar Havana. Het was een heerlijke vlucht en we kwamen voldaan en uitgerust aan op Havana. Heerlijke stoelen, voldoende been en bips ruimte. Lekker eten en prima gin-tonic, en zelfs de Luizenmoeder en Hello-Goodbye in het entertainment programma. Andere vliegvaartmaatschappijen die naar Havana vliegen zijn onder andere Turkish Airlines, Delta en United. Ik moet zeggen dat ik KLM zeker zou aanraden qua luxe, comfort en bediening.

Wil je zelf je reis plannen naar Cuba, klik dan even hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Havana.

Amsterdam > Varadero of Holguin

Overigens kun je onder andere met Tui, ook naar Varadero of Holguin vliegen. Tickets heb je al voor rond de 400 euro!

Parkeren Schiphol

Heb je nu niet zoals wij de mazzel dat iemand je van en naar Schiphol kan brengen, niet getreurd, je kunt altijd nog je auto parkeren bij Schiphol:

Geld wisselen luchthaven Havana

Na een heerlijke vlucht kwamen we aan in het zonnige Havana. Onze gids vertelde ons waar we geld konden wisselen. En tja, dat geld wisselen in Cuba, dat is toch een kleine uitdaging. Cuba staat niet bekend om zijn pinautomaten, dus het bemachtigen van CUC’s vereist enige creativiteit. CUC’s is de munteenheid bedoeld voor de toeristen. Ja Cubanen hebben een andere munteenheid.

Wisselkantoor

De uitdaging van aankomen in Cuba was het wisselen van Euro’s in CUC’s. We hadden verschillende verhalen gelezen dat mensen werden opgelicht tijdens het wisselen van het geld. Hierdoor waren we extra gefocust om geen slachtoffer te worden van deze wisseltruc. We zagen ons al in een programma verschijnen van ‘Oplichters in het buitenland’.

Eenmaal bij het wisselkantoor, stapte Ilse naar binnen met acht briefjes van vijftig in de hand en een gefocuste blik. Achter het loket zat een geblondeerde Cubaanse vrouw die Ilse wel verder wilde helpen.

Na het overhandigen van het paspoort begon het voortellen van de bankbiljetjes. De Cubaanse pakte het stapeltje vast en schoot met haar andere hand een propje weg, met de vraag of dit opgepakt kon worden. Ilse deed een poging het propje op te pakken, maar ondertussen bleef Ilse en de blondine beide het totaalbedrag van 400 euro vasthouden.

Toen ze toch losliet, pakte Ilse de vierhonderd euro en het propje op. Ilse gaf het propje aan haar, dit was echter niet de bedoeling. De vraag was of Ilse het in de prullenbak wilde gooien, hetgeen Ilse netjes deed. Na opnieuw geteld te hebben kreeg Ilse haar welverdiende CUC’s.

Gelukkig was Ilse er niet in getrapt, maar haar voorgangster wel. Deze miste helaas vijftig euro.

Geldwisselautomaat

Er is op het vliegveld een wisselautomaat, waar je geld in kunt doen en daarna worden je Euro’s gewisseld naar CUC’s. Vrienden van ons hadden hier goede ervaringen mee, zij kwamen vroeg aan op het vliegveld en hadden geen problemen met het wisselen van hun geld. Echter een ander stel in onze reisgroep had moeite met het wisselen. Ze kregen er namelijk geen CUC’s uit. Het apparaat was leeg. Ik denk dat het afhankelijk is van het tijdstip van aankomst, of je een gevulde of lege automaat hebt. Tja het is Cuba!

FOX Rondreizen Cuba
havana cuba

Havana, een eerste indruk

Inmiddels hadden we onze reisleider en bus gevonden en namen we een plekje achterin. Het was een klein uurtje rijden, maar we konden onze ogen de kost geven. Veel verkeer, oude auto’s, wat nieuwe auto’s. Veel kleuren, zonnig, palmbomen, mooie plekjes maar ook veel verpaupering.

havana cuba

Verblijf Havana

Een hotel boeken in Cuba gaat anno 2018 nog niet heel makkelijk. Sommige gerenommeerde sites zoals booking.com hebben geen samenwerking met een aantal hotels. Hieronder vind je een overzicht van de hotels die wij aanraden. Met, hoe handig, een link naar een partner waar je rechtstreeks je hotel bij kunt boeken!

Havana Hotel Ambos Mundos

havana cuba

Na aankomst in ons hotel, kregen we een Cubra Libre (Cola, rum en limoen). Dit was onze eerste ervaring met de ‘echte cocktails van Cuba’.  (Op een later moment zullen we nog een artikel schrijven over de Cubaanse Cocktails).

Het Ambos Mundos hotel is een beroemd hotel, de bekende schrijver Ernest Hemmingway had daar een kamer. Die overigens in originele staat is, tevens ook te bezichtigen.

Deze kamer is dan ook de toeristen stop van vele mensen die een tour door Havana doen. Het hotel heeft een perfecte ligging, namelijk in het oude centrum van Havana. Het is gelegen in de drukste winkelstraat van Havana (Calle Obispo).

Je waant je terug in de jaren 30.

Hierna lijkt er in het hotel weinig meer veranderd. Bijzondere kenmerken van het hotel zijn de oude lift, welke enkel door de liftboy kan worden bediend, de hoge plafonds en de geweldige roofbar waar je ’s ochtend ontbijt en dan uitzicht hebt over de haven van Havana.

De kamers zijn schoon, maar heeft Cubaanse sterren. Oude kranen, soms heb je warm water en soms ook niet, maar ‘Dat is Cuba’. We hadden een zeer attent kamermeisje, toen onze shirts nat waren (en niet meer droog werden) heeft ze ze voor ons in de droger gedaan. Wij dachten aanvankelijk dat ze waren ontvreemd (in het Rotterdams gejat), maar dit was niet het geval. Wij blij met onze (droge) shirts.

Dit hotel is te boeken via Trivago.

Iberostar Parque Central

Een ander goed hotel, althans dat hoorden we van andere vrienden, is het Iberostart Parque Central. Goed centraal gelegen met een prachtig uitzicht op de oude binnenstad van Havana. Het Spaans koloniaal gebouw, heeft een buitenzwembad en spa. Je kunt hier terecht bij 3 restaurants en 2 bars.

Dit hotel accepteert boekingen via booking.com.

Iberostar Grand Packard

Wil je liever een modern hotel, met een zwembad op het dak, dan raad ik je het Iberostar Grand Packard aan. Gelegen iets buiten het centrum. Maar het is hypermodern. Het scoort tot nu toe ook een van de hoogste recensies.

Boek je overnachting hier.

Ben je op zoek naar andere hotels in Cuba? Er is genoeg keuze, ik zou je aanraden om ze te boeken via booking.com

Casas Particulares

Overigens heb je in Cuba naast staatshotels ook Casas Particulares, een soort bed&breakfast bij de Cubanen. In Trinidad hebben we hier gebruik van gemaakt, hier lees je later meer over.

Casas Particulares kun je met wat googlen vinden, echter wat wij horen uit diverse bronnen, is dat de Casas jou vindt :). Ze worden voldoende aangeboden door diverse Cubanen, er wordt aardig voor gelobbyd, je kunt er niet omheen. Er is een website waar je op voorhand al enkele casas kunt boeken. Hier hebben we geen ervaringen mee, maar we horen er goede berichten over. Kijk even hier.


We hadden twee volle dagen om al het moois van Havana te zien. Wij vonden dit lang genoeg, maar Havana verveelt nooit, dus je kunt er zeker wel drie of vier dagen verblijven.

havana cuba

Bezienswaardigheden

havana cuba

Havana is een oude stad en heeft diverse mooie dingen te bezichtigen.

Catedral de La Habana

De kathedraal werd gebouwd in de 17e eeuw, door de Spanjaarden. De kathedraal wordt gekenmerkt door twee schuine torens met een gevel in barokstijl. Het is een heel oud gebouw en bijzonder om zo te zien staan in het midden van het centrum van Havana.

Bezoek de kathedraal om de muurschilderingen van bekende kunstenaars te bewonderen. In 1748 begonnen de jezuieten met de bouw van de kathedraal, om deze te voltooien in 1777. Leuk en bijzonder om te weten is dat het stoffelijk overschot van Christoffel Columbus tussen 1796 en 1898 in de kathedraal werd bewaard. Zijn stoffelijk overschot is inmiddels verplaatst naar de kathedraal van Sevilla.

Capitool

Een van de mooiste gebouwen in het oude centrum van Havana is Het Capitool. Het Capitool is gebouwd in de jaren 1920 en is een replica van het Capitool in Washington. Het is gebouwd in de renaissancestijl. Tot de Cubaanse revolutie in 1959 was het de zetel van de Cubaanse regering. Tegenwoordig is de Cubaanse wetenschappen in het pand gevestigd. Enkele delen van de Capitolio Nacional zijn opengesteld voor het publiek. Een rondleiding door dit nationaal monument geeft een goed idee van de praalzucht in de jaren 20.  Echter ook van buiten is het een bezienswaardigheid op zich.

Plaza de la Revolución

Een van de meest bezochte en vermoedelijk genoemde bezienswaardigheden: Plaza de la Revolución. Gelegen in het moderne Havana, het ligt ten zuiden van de stadswijk Vedado. Het gigantische plein is omringd door enkele betonnen staatsgebouwen. Vooral bekend om de vele toespraken die Fidel Castro hier heeft gegeven. Je vindt hier het monument van José Martí. Op een gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken, staat een gigantische illustratie van Che Guevara.

Havana Club Museum

De beroemde rum van Havana. In het gelijknamige mini museum kun je een rondleiding krijgen. Houd er wel rekening mee dat je in een aardig tempo door het museum gaat. Je krijgt uitleg hoe rum uiteindelijk tot stand komt. Je kunt nog een glaasje rum naar binnen gooien om vervolgens nog wat rum te kopen en vervolgens rol je met je rum naar buiten. Een fles rum is hier (en ook in de rest van Cuba, behalve op het vliegveld) erg goedkoop, 4 euro voor een liter.

Fábrica de Tabacos Partagás

Vlak achter het Capitolio staat de Fábrica de Tabacos Partagás. In eerste instantie is dit een tabaksfabriek, maar door de populariteit van de toeristen, is het een soort museum te noemen. Je kunt een rondleiding krijgen, waarbij goed Engels sprekende gidsen je meenemen door de fabriek en je uitleggen hoe sigaren worden gemaakt. We zijn hier zelf niet geweest, maar hoorden van anderen dat het erg leuk was. Zelf zijn we in Trinidad naar een tabaksboer gegaan.

havana cuba

Fotogeniek Havana Vieja

De oude wijk van Havana, gesticht in 1519. Een historisch hoogtepuntje van Latijns-Amerika, met oude gebouwen, oldtimers in alle geuren en kleuren.

Zie het straatleven van Havana en laat je straatfotografie skills tot leven komen.

havana cuba

Havana eten en drinken

Verwacht in Cuba op het gebied van eten geen culinaire hoofdgerechten. Cuba is ook de enige reis waar we enkele kilo’s verloren in plaats van er bij kregen. Dit wil niet zeggen dat het eten absoluut niet lekker is, zeer zeker niet, maar het is vrij basis. Overigens is de Ropa Vinja (een soort oma’s draadjesvlees) erg lekker. We hebben deze het lekkerste gegeten in restaurant Florida.

Restaurant Florida

Bij restaurant Florida hadden we een drie-gangen menu voor rond de 15 CUC  (13 euro) per persoon, we kregen hier gratis 2 cocktails bij. We hebben hier dus Ropa Vinja op, erg lekker en zeker iets wat je moet eten als je in Cuba bent. Voor meer informatie over restaurant Florida kijk even op tripadvisor.

La Bodeguita del Medio

De bekende schrijver Ernest Hemingway dronk hier altijd een van zijn favoriete cocktails: de Mojito. Het is een aparte sfeer, je moet er even zijn geweest. In de bar hangt een bordje met de handtekening van Hemingway, of deze echt is is de vraag. Maar je moet er zeker even naartoe.

La Vitrol Cuba

Tijdens onze begeleide stadstoer door het oude centrum van Havana, kwamen wij op een gegeven moment bij een plein uit: ‘La Plaza Vieja’. Een gezellig plein waar de stad tot leven komt. Er werd gedanst, muziek gemaakt, nog net niet gezongen. Er waren terrasjes waar menigeen een biertje (en meer) dronk. Kortom: erg gezellig. Hier zijn we neergestreken bij een tentje genaamd La Vitrola. Een goed bezet tentje waarbij we even moesten wachten tot we plaats konden nemen. Retro uitstraling, soort jaren ’50 uit een Amerikaanse film-setting. Goed gegeten en het was erg goedkoop. Ruim onder de 20 CUC (17 euro). Kijk even op hun facebookpagina.

havana cuba

Vervoer in Havana

Hoe verplaats je je in Havana?

Old timers

havana cuba

Kenmerkend voor het straatbeeld van Havana zijn de oldtimers die er rond rijden. De auto’s stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De auto is nog steeds een paradeplaatje van menig Cubaan, regelmatig zie je Cubanen er aan sleutelen. De auto’s die je ziet, zijn grotendeels Amerikaanse klassiekers die noodgedwongen in Havana zijn blijven rijden. Dit komt door het handelsembargo dat de VS begin jaren zestig invoerde. Het doel hiervan was om het inmiddels communistisch geworden Cuba te dwingen om afstand te nemen van het communisme. Er konden dus geen nieuwe auto’s meer worden geïmporteerd. Wel enkele Russische automobielen zoals lada’s.

Deze old timers worden ingezet als taxi en voor rondritten in de stad. Maak van te voren altijd een duidelijke prijsafspraak. Voor ongeveer 1 uur betaal je 30 a 35 CUC (26 a 30 euro).

Hop of en off bus

Zoals wel elke bekende stad, heb je ook in Havana Hop-on en Hop-off bussen. Tja, zelfs hier. Kijk hier even verder. Je kunt er voor kiezen om binnen te zitten, bij de airco, of boven op het dak. Dit kan wel erg heet zijn, aangezien de temperatuur kan oplopen tot 38 graden! Vergeet je niet in te smeren als je bovenin zit 😉

Coco taxi’s

Een moderne gele bol, gedreven op een motortje, bestuurd door pittige heren en dames, hiermee rijd je iedereen voorbij. Houd je af en toe vast want ze kunnen hard door de bocht heen scheuren. Deze grappige gele bolletjes vind je in heel Havana. De meeste kun je vinden in de wijk Vieja. Een vaste halte is de parkeerplaats voor het Inglaterra Hotel en de parkeerplaatsen aan de Malecón en het Parque Céspedes. Bespreek ook hier van te voren even de prijs af. In deze gele bolletjes zijn we trouwens ook door de stad gesjeesd met de hele groep. Een grappig moment, waar Ilse ook een filmpje van heeft gemaakt.

Fietsen door Havana

Je kunt Havana ook op de fiets verkennen. In korte tijd zie je heel veel. Je kunt je fiets huren bij Baja Bikes, ze geven je highlights mee die je gezien moet hebben.

Havana Cuba onze ervaring

Havana Cuba

We vonden Havana een leuke stad die je zeker niet moet skippen tijdens je rondreis door Cuba. We zijn ook erg benieuwd naar jouw ervaringen en suggesties over Havana. Laat ze vooral achter in de comments. Onze plus- en minpunten hebben we nog even voor je op een rijtje gezet.

Wist je dat Havana ook erg leuk is met kinderen?

Havana een infographic

Handig voor op je mobiel of tablet: een infographic van Havana. In het kort even de belangrijkste plekjes op een rij.

havana cuba

Cuba blog

Dankzij onze rondreis met Fox, hebben we uiteindelijk veel gezien van Cuba. Hier zullen we de komende tijd zeker ook over bloggen. Daarnaast zal Ilse de blogs voorzien van enkele geinige en informatieve filmpjes. Hierdoor hopen we dat je een beter beeld krijgt van Cuba, onze tips en ervaringen. Zorg dat je niks mist en blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

FOX Rondreizen Cuba

Reisfotografie Havana Cuba

Oh ja, voordat we het vergeten, neem nog even een kijkje op onze andere blogs aangaande reisfotografie. Denk aan avondfotografie/nachtfotografie, welke spullen je meeneemt op reis en hoe je zorgt voor een goede back-up.

Onze foto’s Havana

Havana door de ogen van Ilse (video)

Ilse heeft al eerder een bijdrage geleverd aan deze website, door het schrijven over haar ervaringen met de Olympus Tough TG-5. Bekijk hier onder haar filmpje, gemaakt met deze Olympus.

Benieuwd naar het verhaal achter deze foto

dashboard oude rode auto cuba

Ben je benieuwd naar het verhaal achter deze foto? Een geweldige oltimer in Cuba. Klik dan op de onderstaande knop.

havana cuba