Wie denkt aan Sri Lanka denkt (meestal) aan de Sigiriya Rock, oftewel de Lion Rock. Tijd voor ons ook om hiernaartoe te gaan. Wegens omstandigheden bekeken wij de leeuwenrots vanaf de grond. Helaas hebben wij de trip naar boven niet gemaakt. Aangezien wij dit voorafgaand aan de reis wel van plan waren, heb ik voor jou de beste tips om de leeuwenrots te beklimmen. Ook zal ik in deze blog meer tips geven over Sigiriya en wat je kunt beleven in de omgeving. 

En kom je enkel en alleen maar voor de Leeuwenrots naar Sigiriya of is er nog meer te beleven in dit dorp? In dit blog deel ik de leukste overnachting met je! Benieuwd welke dit is? Lees snel verder. 

sigiriya sri lanka

Sigiriya

Sigiriya is één van de zeven plaatsen in Sri Lanka welke op de Werelderfgoedlijst staat. Met een reden. Want hier vind je dus de Leeuwenrots. Een complex van meer dan 1600 jaar oud, met op een rots een citadel, op een hoogte van meer dan 200 meter. Je moet er wel wat voor over hebben om deze citadel te bereiken. 1200 Stappen heb je nodig om op de top van de Leeuwenrots te komen, een aardige klim dus. Normaliter doe je hier hier 1,5 à 2 uur over. 

Sigiriya wat is er bij de Leeuwenrots te ontdekken…

Het complex is rond de jaren 473 gebouwd, hier werd 7 jaar over gedaan en slechts 18 jaar heeft er iemand in gewoond. Een hoop tijd voor relatief weinig plezier. Je vindt verder op het complex diverse tuinen, omgeven door grachten. De citadel bevindt zich dus op 200 meter hoogte. Nu is dit een ruïne, maar met wat fantasie erg mooi om te zien. De naam Sigiriya (Leeuwenrots), is ontleend aan de restanten van de Leeuwenpoort. Je ziet namelijk nog steeds de Leeuwenpoten staan. 

Praktisch Sigiriya

Ben jij van plan om Sigiriya te bezoeken. Vind hier dan de praktische tips!

Wanneer te bezoeken

Je doet het beste eraan om de rots te bezoeken wanneer het buiten nog niet zo heet is. Want heet, dat kan het in Sigiriya zeker worden. Tijdens ons verblijf in het Lankapura Heritage Hotel, waren er enkele Duitsers die besloten rond 9:00 uur richting de Leeuwenrots te gaan. Dit lijkt mij persoonlijk wat aan de late kant, want dan is het gewoon weg te warm. Kortom probeer zeker in de vroege ochtend te gaan.  Je kunt dagelijks vanaf 7:00 uur naar binnen.

De bekende trappen foto @ pixabay

Openingstijden

Een trip naar boven zal zo rond de 1,5 à 2 uur in beslag nemen. Houdt er rekening mee dat je loopt over bepaalde ‘brandtrappen’, je weet wel van die trappen met gaten erin. Logisch dat ze gebruik maken van dergelijke trappen echter het is niet geruststellend als je hoogtevrees hebt. Overigens ga je terug op dezelfde manier. 

Dagelijks is de Leeuwenrots geopend van 7:00 – 18:30 uur.

Houdt er dus rekening mee dat het rond 8:30 uur in de ochtend erg druk is. Het beste is om zo vroeg mogelijk, dus rond 7:00 uur te beginnen met je weg naar boven.

Entreeprijs

Schrik niet van de entreeprijs, want de kosten zijn bijna net zoveel als wanneer je een dag naar de Efteling gaat.

  • Volwassenen betalen rond de 30 dollar, ongeveer 25 euro
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar, betalen 15 dollar, ongeveer 12 euro

De entreeprijs betaal je cash (je betaalt in roepies). Er is wel een pinautomaat aanwezig op het terrein. Echter heb je grootte kans dat deze leeg is. Neem dus voldoende cash geld mee.

sigiriya
De bekende leeuwenpoten

Verdere voorzieningen

Verdere voorzieningen zijn er niet te vinden. Je komt dus geen kraampjes met eten en of drinken tegen. Houdt hier rekening mee. Neem voldoende mee vanuit ‘huis’.

Het alternatief: Pidurangala Rock

Vind je het te duur om de Leeuwenrock te beklimmen, of ben je om een andere reden op zoek naar een alternatief, dan is het beklimmen van de Pidurangala rock wat voor jou. Op drie kilometer afstand van de leeuwenrots, ligt de Pidurangala Rock. De klim is een stuk korter in ongeveer een half uur tot een uur ben je boven. Je hebt dan een prachtig uitzicht op de leeuwenrots. 

Pidurangala Rock: aanschouw de zonsopkomst boven de Lion Rock 

Deze klim naar boven wordt ook vaak afgelegd door mensen die de zon boven de leeuwenrots willen zien opkomen. Wel moet je dan mazzel hebben aangezien het in deze omgeving en op de hoogte van de leeuwenrots en de Pidurangala rock erg mistig kan zijn. Van de drie zonsopkomsten die wij hebben gezien hebben wij twee keer mist zien hangen en de derde keer hadden we mazzel. Geen mist te zien wat we wel zagen was een mooie magenta lucht.

Ik had dit niet verwacht, ik zat al klaar om te ontbijten, totdat ik deze lucht zag. Ik rende (jaja) naar mijn hotelkamer terug, Ilse dacht dat ik diarree had, maar nee ik rende zo hard om mijn camera te pakken. Wat een mazzel, enkele minuten later was de mooie magenta kleur verdwenen. Ik kan me zo voorstellen dat het een geweldige verschijning moet zijn als je op deze manier de zonsopkomst kan zien. 

Entreeprijzen

Waar je voor de Leeuwenrots zelf al snel 25 euro betaald, kost een ticket voor de Pidurangala Rock je slechts 3 euro. Een aantrekkelijk en goedkopere alternatief.

Waarom wij de leeuwenrots niet hebben beklommen. 

Als je er zo enthousiast over bent waarom zijn jullie zelf niet gegaan? Helaas kon dit niet wegens omstandigheden, de belangrijkste is eigenlijk dat Ilse kortgeleden geopereerd is aan haar pols en daardoor is dit een kwetsbaar vrouwtje ;).

Nu de vraag waarom ik zelf niet naar boven ben gegaan. Bij het zien van de trappen naar boven, dit zijn op bepaalde stukken een soort brandweertrappen (je weet wel van de trappen met gaten erin), had ik met mijn lichte hoogtevrees weinig behoefte om hierop naar boven te lopen. Mochten wij hier geen last van hebben gehad, dan hadden we zeker naar boven gelopen. 

Nog meer bezienswaardigheden Sigiriya 

Sigiriya is een leuk dorp om te bezoeken. Er hangt een ontspannen sfeer, de mensen zijn vriendelijk en in de omgeving kun je enkele activiteiten ondernemen. Houdt er rekening mee dat Sigiriya eigenlijk een lange straat heeft met aan beide kanten restaurants, en 1 pinautomaat. Veel meer dan dit is het niet. Er zijn ook enkele kleine supermarkten, waar je (alcoholvrije) drank en snacks kunt kopen. 

Vanuit Sigiriya is er nog meer te beleven. Want wat dacht je van het nationaal park Minneriya, of Polonnaruwa / Anuradapura, vanuit Sigiriya kan dit heel makkelijk. 

Helaas zijn wij niet in het Nationaal Park Minneriya geweest. Onze tuktuk driver liet dit geweldige stuk natuur gebied zien. Hier zijn dus ook de olifanten te spotten. Helaas hebben wij niks gezien…

Nationaal Park Minneriya

Dit park is nog niet omvergelopen door het toerisme, wil je olifanten spotten, niet met tig jeeps in de rij staan? Dan is Minneriya echt wat voor jou!

Polonnaruwa-bezienswaardigheden-3

Polonnaruwa 

Een oude koningsstad, met ruïnes een grootte side waar je makkelijker drie uur kunt doorbrengen. Je vindt hier diverse stoepa’s, boeddha’s en oude huizen. Vanuit Sigiriya bezochten wij deze stad. Lees in dit blog ‘Polonnaruwa een keizerlijk bezoek’, meer over deze bijzondere stad. 

Anuradapura 

Een andere oude koningsstad, drukker bezocht dan Polonnaruwa, daardoor viel onze keuze op Polonnaruwa. Zelf besloten wij enkel Polonnaruwa aan te doen en lieten Anuradapura aan ons voorbij gaan. 

Met de bus ben je binnen no time in Dambulla.

Dambula

Een andere stad in de buurt van Sigiriya is Dambula. Met zijn bekende grotten en de gouden tempel. Vanaf Sigiriya is het slechts een kwartier rijden. Dambula wordt ook vaak als uitvalsbasis gebruikt. Hier vind je meer restaurants, Dambula is een levendige stad.

Verblijf Lankapura Heritage Hotel

Over het verblijven in Sigiriya kan ik erg kort zijn. Lankapura Heritage Hotel is de beste plek om te verblijven in Sigiriya.  Je betaalt voor een kamer met ventilator rond de 25 a 30 euro. Je krijgt hiervoor:

  • een schone en ruime kamer (je kunt kiezen tussen een kamer met ventilator of AC, indien je de keuze hebt kies AC!) Het kan hier namelijk bloedheet zijn
  • goede WiFi
  • schone badkamer, met warm water
  • vriendelijke hoteleigenaren, niks was te veel
  • en een zwembad (erg schoon en het zwembad ligt in de zon, dus het is niet ijskoud. Toen wij in Indonesië verbleven hadden we een buiten zwembad die steenkoud was

Ontbijt

Het ontbijt kun je optioneel bijkopen, zo rond de 3 euro, het was een lekker ontbijt. Voldoende fruit, toast, een eitje naar wens, Sri Lankaanse pannenkoeken, erg lekker en een goed begin van de dag. Optioneel kun je er ook lunchen en dineren. De vissoep was overheerlijk! 

Het is een mooi en kleinschalig complex, ze hebben slechts 5 kamers. Wees er snel bij, want dit pareltje is snel uitverkocht. 

Lekkerste tentjes om te eten

Ondanks dat Sigiriya geen groot dorp is, vind je er verscheidene prima eettentjes. Ik geef je een paar tips waar je zeker een keer moet eten. 

sigiriya

Wijesiri Family Restaurant

Een restaurant gerund door een familie, vandaar de toepasselijke naam Wijesiri familie restaurant. Iedereen in de familie werkt mee, van de moeder die zorg draagt voor de geldzaken, de vader die kookt en de kinderen die bedienen, zorgen hun er voordat de lekkerste gerechten bij je op tafel komen te staan. En de prijs is erg goed! Ilse heeft hier een voortreffelijke curry genomen waar wij met zijn tweeën van hebben gesmikkeld. 

Pradeep Restaurant

Bij Pradeep aten wij een heerlijk gevulde roti plaat en dronken we een lekker koud biertje. Goede gerechten voor een leuke prijs. En vriendelijke bediening die je niet zit op te jutten. 

Rasta Rant

Ben je op zoek naar een leuke plek om te chillen, te genieten van een cocktail, dan ben je hier aan het goede adres. Een soort Bob Marley achtige sfeer, met personeel die er ook zo uit ziet… kussen om op te chillen bij een klein slootje. Welke in de avond vol zit met muggen, dus denk aan de DEET. Check de site voor meer info over Rasta Rant.

Waarom Sigiriya en niet Dambulla

Veel reizigers zulle ervoor kiezen om juist in Dambulla te overnachten en vanuit hier het een en ander te bezoeken. Wij hebben hier niet voor gekozen, wij vonden Dambulla een drukke stad en de rust van Sigiriya trok ons aan. Het hotel met bijhorend zwembad gaf hier overigens de doorslag. 

Ben jij wel naar Sigiriya geweest en wat vond je ervan? 

Sigiriya en omgeving

Meer Sri Lanka?