Texel is de grootste Waddeneiland die Nederland rijk is en is erg makkelijk bereikbaar. Texel heeft verschillende dorpjes elk met hun eigen karakter. Het centrum van Texel vind je in Den Burg, wil je liever naar een havenplaats dan zit je in Oudeschild goed. Of toch liever naar een pittoresk dorpje?  Ga dan naar Oosterend. Naast mooie pittoreske dorpjes, kun je op Texel ook terecht voor de natuur, gezellige cafés en restaurants, geniet van de mooie stranden en kom tot rust. In Texel kun je het hele jaar terecht, het zal je nooit vervelen.

Overtocht naar Texel

Om in Texel te komen vaar je over vanaf Den Helder, de tocht duurt ongeveer 20 minuten. De overtocht wordt verzorgd door TESO. Je hoeft geen plaats te reserveren op de boot. Dit in tegenstelling tot Ameland, waar je ruim van tevoren een plek op de boot moet reserveren. Ben je benieuwd naar de dienstregeling?

Vroegboek actie

Must do’s:

Als je eenmaal op dit geweldige eiland bent, dan wil je natuurlijk ook wel wat zien of doen. Dat komt mooi uit, Texel heeft voldoende te bieden!

De slufter

Wandelen en fietsen kun je genoeg op Texel. Eén van de bekendste natuurgebieden is de slufter op Texel. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout waterstromen dwars door het gebied. Je kunt niet overal wandelen in de Slufter. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk, een deel is ook toegankelijk voor rolstoelen.

texel weekend weg

Ecomare

Wil je zeehonden, bruinvissen of andere zeedieren bekijken? Dan ben je bij ecomare aan het goede adres. Ook wordt er uitleg gegeven over de waddenzee, de noordzee en de natuur op Texel. Er is genoeg te ontdekken en te beleven in Ecomare.

Vuurtoren

Als je het aandurft om 118 trappen te beklimmen, kun je na je klim genieten van het uitzicht over Texel. Tijdens de zomermaanden vertrekt vanaf hier de Robbentocht, die je brengt langs de rustplaats van de zeehonden. Verdere informatie aangaande de vuurtoren vind je hier.

texel

Struinen door de winkelstraten

Den Burg is het centrum van Texel, hier zitten de wat grotere winkels zoals de Action, Blokker, Albert Heijn, Aldi en de Hema. Uiteraard zijn er genoeg pittoreskere winkelstraten waar je terecht kunt voor ‘snuisterijenwinkels’.

Drink een skuumkoppe

De biergenieters onder ons kunnen hun hart ophalen. Texel heeft een eigen bierbrouwerij. Een van de bekendste biertjes is de skuumkoppe. Een karaktervol donkere witbier, wat smaakt in elk jaargetij. Wil je een bezoekje plannen aan de bierbrouwerij, check dit dan even hier.

Restaurants

Eén van de leukste restaurants op Texel is de Catharina Hoeve. Een oude boerderij omgebouwd tot een pannenkoeken restaurant. In het midden van het restaurant bevind zich een openhaard waar je knus omheen kunt zitten.

Overnachten

Naast hotels beschikt Texel over enkele Landal parken allen met hun eigen charme.

Landal parken

Landal Villapark Vogelmient

Een knus en kleinschalig park gelegen aan de rand van bos en duinen, op slechts 500 meter van het strand. De ligging is zeer gunstig, het dorp de Koog ligt vlakbij. Houdt er rekening meer dat er verder geen faciliteiten, zoals zwembad of restaurant, aanwezig zijn op het park. Wel biedt dit Landal Villapark Vogelmient alles om lekker tot rust te komen.

Landal Beachpark Texel

Gelegen in de buurt van de Koog, ver lopen naar het strand, redelijk dicht bij het centrum. Ook op dit park bevinden zich geen faciliteiten. In dat opzicht ligt Landal Villapark Vogelmient dichterbij het strand. Landal Beachpark Texel, heeft wel mooie moderne villa’s.

Landal sluftervallei

Een echt familiepark met diverse faciliteiten, een bowlingbaan, restaurant, bar, zwembad en kinderentertainment. Wel wat geïsoleerd gelegen, strand ligt niet op steenworp afstand en ook een centrum is niet dichtbij. Wel ligt Cocksdorp dichtbij, maar dit kun je niet echt een centrum noemen. Ben je benieuwd wat voor faciliteiten Landal Sluftervallei nog meer heeft, check dit hier.

Roompot

Texel beschikt ook over enkele Roompot parken, een van de parken ligt dichtbij de Koog, en is ook wat kindvriendelijke, zo is er bijvoorbeeld een zwembad. Ben je benieuwd naar andere Roompot parken op texel. Klik even op de onderstaande banner.

Hotels

Wil je toch liever in een hotel overnachten? Check dan deze tips over het overnachten op Texel.

Bezoek aan Ameland

Naast Texel hebben we ook Ameland een aantal keren bezocht. Een ander soort eiland, hier krijg je echt een eiland gevoel. Ook kun je heerlijk fotograferen in Ameland. Ben je benieuwd naar de praktische tips voor een bezoekje aan Ameland of waarom je überhaupt naar Ameland moet gaan?