Het fotograferen van een ambacht is niet iets wat je doorsnee zal fotograferen, althans ik niet. Voor mijn opleiding aan de fotovakschool fotografeerden ik diverse ambachten, van de fietsenmaker tot de slager en van een bloemist tot een kleermaker. Lees hier de vijf ambachten die ik op de foto zetten. En lees mijn tips.

Fietsenmaker

Op een verjaardag kwam ik een oud klasgenoot tegen die fietsenmaker is in een gezellige wijk in Rotterdam. Een beginnende ondernemer die de bewoners van Rotterdam en ver daarbuiten voorziet van een goede (en niet al te prijzige) opgeknapte fiets. Voor mij een laagdrempelige manier om met deze opdracht te beginnen.

Ik ben hier ruim 2 uur geweest om naar hartenlust te fotograferen. Uit alle foto’s is dit voor mij de winnende foto:

fotoserie ambacht fotovakschool rotterdam

 Exif: 1/125 sec, bij F4,0, ISO 1250, 35 mm

Glasblazer

Voor mijn reportage opdracht besloot ik om het proces van glasblazen op de foto te zetten. Vergis je niet, het blazen van glas is echt een ambacht en ook erg zwaar. Wist je dat een glasbol aan het einde van de stok  hangt, weegt wel 5 kilo. Een bezoek aan de glasblazerij in Leerdam is interessant maar ook een fotografische uitdaging.  

Uiteindelijk ben ik tot deze foto gekomen:

fotoserie ambacht fotovakschool rotterdam

Exif: 1/200 sec, bij F5.0, ISO 3200, 105 mm

Slager

Als klein meisje kwam ik al bij deze slager toen ik samen met mijn ouders mee ging om boodschappen te doen. Ik had hem al 10 jaar niet gezien, dus het was extra leuk om jeugdherinneringen op te halen. Eenmaal binnen gestapt herkende ik de vrolijke slager meteen, ik was welkom. Na een lekker bak koffie en uitleg over de productie van vlees, begon ik met fotograferen. Ik ben naar huis gegaan met 150 foto’s en een lekker stuk biefstuk, want zonder biefstuk mocht ik niet thuis komen.

ambacht slager

Exif:1/100 sec, F7.1, ISO 2500, 35mm

Bloemist

In deze bloemenjungle waren ze niet enkel bezig met het maken van de kerststukjes. Ook de ‘overige’ bloemen kregen nog genoeg aandacht. Zo ook deze prachtige rozen werden gebonden door de bloemist.

ambacht bloemist

Exif: 1/100 sec, F5.6, ISO 3200, 68mm

Kleermaker

Deze kleermaker draait zijn hand er niet voor om. Binnen nowtime heeft hij de kleding stukken gemaakt. Het gaat vliegensvlug. In Iran had hij zijn eigen kleermakerij, nu herstel hij kleding. De hele buurt weet hem te vinden en komen graag bij hem langs. Een betrouwbaar gezicht in de buurt.

ambacht kleermaker

Exif: 1/100 sec, F8, ISO 3200, 62 mm

Mijn tips om zelf ook een serie te maken over ambachten:

  • Het handigste is om te fotograferen op een vast brandpunt, dit is bij mij ook niet gelukt bij alle foto’s. Maar je ziet dat de foto van de visboer, slager en fietsenmaker het meest overeenkomen qua brandpuntafstand. Het zorgt ervoor dat de foto’s meer een serie vormen.
  • Ik heb deze foto’s genomen zonder flitser. Hierdoor zijn de ISO-waarde wat aan de hoge kant. Volgende module krijg ik les in flitstechnieken. Wordt vervolgd…..
  • Indien je bij het ambacht over de vloer bent, luister dan naar zijn verhalen, zo leer je weer wat nieuws!

Ik vond het een leuke opdracht en ik heb weer hele nieuwe dingen geleerd, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van het maken van vlees.

ambacht fotovakschool rotterdam

Heb jij weleens een dergelijke fotoserie gemaakt?