Net voordat wij naar Bosnië vertrokken, zagen wij op Facebook een leuke fotografie trip voorbijkomen, namelijk het fotograferen van roofvogels. Ilse heeft een groot voorliefde voor roofvogels, variërend van een zeearend tot een buizerd. Elke keer als we over de snelweg rijden en er hangt ergens een buizerd in de lucht dan word ik daarop geattendeerd. Hierbij let Ilse er ook niet op of ik aan het inhalen ben of niet, nee een buizerd… dat is de aandacht waard.

Kortom, het werd nu tijd om de voorliefde van Ilse met de roofvogels en mijn passie voor fotografie te combineren. Tijd voor een workshop roofvogel fotografie. Een uitdaging op zich. Dankzij Topfotoreizen en Topvogel werd het een geslaagde dag. 

roofvogelshow-roofvogel-fotografie

Topfotoreizen

Tijdens mijn vakopleiding fotografie aan de Davinci College maakte ik kennis met mijn docent Rob van der Pas. Een enthousiaste vakkundige fotograaf, die houdt van reizen en gezelligheid. Samen met zijn compagnon Co Bliekendaal begon hij Topfotoreizen. Naast fotoreizen organiseren zij ook dagjes weg, zoals ook deze workshop.  

Topvogel

Een valkenier in hart en nieren, genaamd Carel van Oirschot, heeft enkele jaren geleden Topvogel opgericht. Ergens op een stuk land in Diessen, met een vijver, een aardig stuk grond en natuurlijk niet te vergeten de roofvogels. Met dit alles in huis is het een unieke locatie om roofvogels te fotograferen. Op een diervriendelijke manier worden hier de roofvogels getraind en kun je wekelijks genieten van een roofvogel workshop, roofvogelshow, of andere arrangementen. Nu kwamen wij daar om roofvogels te fotograferen!

Het begin van een geslaagde dag

Op zondag in vroege ochtend stapten wij in onze auto op weg naar Topvogel. Eenmaal aangekomen maakten wij kennis met de medefotografen en moesten wij even wachten voordat wij het terrein op konden. Eerst moest alles klaargezet worden voor de presentatie. Voordat wij begonnen kregen wij nog de nodige tips. Erg handig want het fotograferen van roofvogels is een klus. De nodige tips konden wij wel gebruiken.

Toen wij werden uitgenodigd door Co om het terrein te betreden werden we verwelkomt door een loslopende kraanvogel en ooievaar, de overige roofvogels keken ons toe vanuit hun volière. De setting was rustig, ergens op het terrein stond een houten huis waarin we plaats konden nemen. Onder het genot van een heerlijk bak koffie en een verse appeltaart gaf Rob ons een presentatie over roofvogel fotografie het begin van deze workshop. Ook Carel vertelde nog het één en ander over de roofvogels die hij had. Erg leerzaam.

roofvogelshow-roofvogel-fotografie

Roofvogel workshop: Portret roofvogels

Het programma was in tweeën verdeeld, in de ochtend kregen wij eerst de mogelijkheid om de vroege vogels op de foto te zetten. En in de middag de latere roofvogels. De verscheidenheid aan roofvogels was vrij divers, van een kwak, tot een kerkuil, tot een zeearend. We hadden mazzel dat het droog weer was, en zodanig koud dat er rijp op de boomstammen zat. Voor ons als mens was de koud wellicht minder behaaglijk, maar fotografisch gezien leverde het mooie foto’s op.

Daarnaast was Carel erg enthousiast en dacht mee in de setting, duidelijk was dat hij vaker fotografen over de vloer kreeg en precies wist wat wel en niet fotogeniek was. Hij was erg geduldig, geen gehaast, je kon op je gemak fotograferen.

Lunch en opwarmen

Op het goede moment, net nadat ik het gevoel in mijn tenen wat verloor, werd de lunch aangekondigd. Een goed moment om even mijn SD-kaart te verwisselen en mijn tenen te verwarmen. De lunch was erg lekker, diverse luxe belegde verse broodjes, van vis (tonijn, zalm) tot kaas en ham, ook aan de vegetariër was gedacht. Ik moet eerlijk zeggen dat voor mij een dag extra geslaagd is als ik mag genieten van een lekkere lunch.

Roofvogel workshop fotografie, het ‘grotere’ werk

Na een heerlijke lunch, was ik klaargestoomd voor het grotere werk. In overleg met elkaar bepaalden wij welke roofvogels we zeker nog wilden fotograferen. Uiteindelijk werden dit de Europese Oehoe en de Zeearend. We mochten ook nog een Chili-arend op de foto zetten, echter hij heeft in het verleden weleens een fotograaf aangevallen. Dus genoeg chilipeper in huis, maar safety first. Ik dacht ik sla wel een rondje over, gelukkig dachten meer medefotografen er ook zo over. De Chili-arend mocht in zijn volière blijven.

Europese Oehoe

Eerst was het de buurt aan de Europese Oehoe om zijn overdonderende voorkomen te laten zien. Wat een gigantisch beest is dit! Zo vloog hij enkele keren over het water heen. Met zijn reflectie in het water zou dit een mooie foto kunnen opleveren. Helaas had ik te weinig bereik (300 mm op een full-frame), dus geen reflectie. Maar wel supergave foto’s. Een geweldige vogel met zijn bijzondere oranje ogen en schutkleuren.

roofvogelshow-roofvogel-fotografie

Hij heeft ook nog even aan de muts van Ilse gezeten. Of hij nu dacht dat dit een muis was? Geen idee of deze beesten goed kunnen zien. Gelukkig hij heeft Ilse niet aan zijn immense klauwen mee de lucht in getrokken, ook de muts van Ilse bleef bespaard. Wel leverde het een leuke foto op.

@ Jan de Blaey

Overigens zijn de uilen ook niet schuw, want ze zitten graag op iemands hoofd, lens of ga zo maar verder.

Zeearend

Nadat de Oehoe veilig weer in zijn volière was teruggebracht, mochten we de zeearend fotograferen. Toch wel één van de mooiste roofvogels die ik ooit heb gezien. Het was wel een uitdaging om de zeearend op de foto te krijgen. Maar wat een prachtbeest.

Woestijnbuizerd

Een andere fotogenieke roofvogel was de woestijnbuizerd, heel gaaf was het om te zien hoe deze over de vijver vloog. Een energieke vogel die graag heen en weer vliegt. Hij mocht dan ook enkele keren over de vijver heen en weer vliegen.

Na een geweldige middag, bevroren tenen en 4 SD-kaarten vol te hebben gefotografeerd, was het tijd om naar huis te gaan. Tijd om de foto’s na te bewerken, want twee avonden later stond de foto nabespreking op het programma.

Tips roofvogel fotografie

Het fotograferen van een vliegende roofvogel vergt echt wel wat oefening. In veel dierentuinen zoals, Pairi Daiza, Safaripark Beeksebergen zijn ze gewend om een ‘ bepaalde route’ te vliegen. Bij Topvogel is dit iets andere koek.

Portretten

Ik gebruikte zelf mijn 80-200 mm, F 2.8, veelal in de M-stand. Let op het volgende bij het maken van een portret:  

  • Zorg ervoor dat de sluitertijd korter is dan 1/300 seconden
  • Veel scherptediepte: een groot diafragma, dus laag F-getal
  • Weinig scherptediepte: een klein diafragma, hoog F-getal 
  • Speel met je ISO-waarde, maar let erop dat je niet te veel ruis krijg op je foto
  • Vergeet tijdens het fotograferen ook niet de regel van derden
  • Daarnaast kun je beter de ruimte om je foto te groot nemen en later croppen. Dan dat je te weinig ruimte rondom het onderwerp hebt

De roofvogels in vrije vlucht

Toch wel de grotere uitdaging van deze roofvogel fotografie workshop, het fotograferen van de roofvogels in vrije vlucht. Ik gebruikte hierbij mijn Tamron 70-300mm lens, ik kwam op sommige stukken echt wel bereik te kort. Ik had deze lens ook om mijn full-frame camera gezet. Achteraf had ik beter mijn crop camera mee kunnen nemen.

Nog andere tips:

  • Stel je camera in op AF-C, dus dat de camera continu opnieuw scherp stelt
  • Gebruikt de Burst mode, dan neemt hij verschillende foto’s achter elkaar
  • Denk aan je sluitertijd, zo rond de 1/1000 a 1/2000 moet zeker wel, anders heb je snel kans op onscherpte
  • Kies goed je standpunt, je kunt beter de kop van een vogel fotograferen dan zijn staart 😉
  • En sommige roofvogels, zoals een uil vliegen langzamer dan een torenvalk ea… handig om te weten welke roofvogels meer ‘fotogeniek’ zijn.

Owja, en vergeet vooral niet om voldoende accu’s mee te nemen en SD-kaarten. Want tjonge die SD-kaarten zijn snel vol!

roofvogelshow-roofvogel-fotografie