Ruim 10 jaar geleden bezocht ik deze geweldige stad, Berlijn. Een stad die alles biedt waar ik gelukkig van word. Lekker eten en drinken, cultuur en ook wat natuur als je naar Potsdam gaat. Het was mijn tweede (solo) citytrip, nadat ik eerder Barcelona had bezocht. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze mooi en dynamische stad. Ben jij benieuwd wat Berlijn nu zo leuk maakt en waarom je het echt gezien moet hebben? Lees dan in mijn blog mijn ervaringen met Berlijn, welke bezienswaardigheden je moet hebben gezien en meer…

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn

Berlijn vooral bekend als de hoofdstad van Duitsland, maar heeft ook een bizarre geschiedenis achter de rug. Deze geschiedenis is nog steeds zichtbaar en voelbaar in de stad. Laat ik daarom een klein stukje van deze geschiedenis vertellen. Op deze manier krijg je hopelijk een beter beeld van Berlijn en kun je dingen in een context plaatsen.

Berlijn werd, hoe gek het ook klinkt, na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in 4 delen. De geallieerden (Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS), kregen ieder een kwart wat later West-Berlijn zou vormen en het overige deel ging naar de toenmalige Sovjet-Unie wat later Oost-Berlijn zou worden.  

De Sovjet-Unie hield er wat andere ideeën op na dan Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS) en dit resulteerde erin dat er in 1961 een 4 meter hoger muur om Oost-Berlijn. Je moet je voorstellen dat de muur zo hoeps werd gebouwd, er werd niet gekeken of je tante, opa, vriend of collega in het ‘goede’ gedeelte woonde. Het werd gewoon gescheiden. Bizar toch!

Helaas ging pas in 1989 de muur tegen de vlakte en konden families weer herenigd worden. Delen van deze muur kun je nog steeds terugvinden in Berlijn. Soms is een deel van de muur nog als geheel te zien, en op andere plekken wordt de plaats van de muur met klinkers in de grond gemarkeerd.

Berlijn nu

Berlijn is nu een stad waar er alles is waar je mogelijkerwijs als reiziger naar kan verlangen. Het is een veilige ruime stad waar je alles kunt ontdekken. Van musea, galerie, tot dierentuin, je vindt het allemaal in Berlijn.

Bezienswaardigheden Berlijn

# 1 Gedächtniskirche

Een nieuwgebouwde kerk met daarnaast een oude kerk. Zo kan ik het beste deze bezienswaardigheid omschrijven. Op de Breitscheidplatz tref je de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche aan. In 1895 werd de laatste steen gelegd van deze kerk, die is gebouwd ter nagedachtenis aan keizer Wilhelm 1. Helaas werd deze kerk zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd besloten om de gehavende toren van de kerk te laten staan als oorlogsmonument. Er werd een nieuwe kerk naastgebouwt. Een soort achthoekig kerkgebouw, vrij modern en strak ingericht. Het is mooi om hier te staan, zeker met het invallen van de licht is het hier prachtig.

De entree is gratis (of een vrijwillige donatie) de kerk is dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 uur.

Hoe kom je er: U-bhf Kurfürstendamm, U+S-bhf Zoologischer Garten

# 2 Reichstag

berlijn de bezienswaardigheden

Dicht bij de Brandenburger Tor vind je de Reichstag. Het hart van het parlement klopt hier. Een soort Tweede Kamer zoals wij dit in Nederland kennen. Je kunt het parlementsgebouw bezoeken, dit is geheel gratis. Wel moet je je vooraf aanmelden, handig want voorheen moest je hier wel even in de rij staan om uiteindelijk naar binnen te kunnen. Kies online de datum en tijd (op basis van beschikbaarheid). Houdt er rekening mee dat je legitimatie mee moet nemen en dat je tas gecontroleerd wordt voordat je naar binnen kunt.

Vergeet niet om de dak van de Reichstag te bezoeken, je vind hier een enorme glazen koepel waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Ook vind je hier informatie over de geschiedenis van Berlijn.

Meld je online aan. Je kunt dagelijks naar binnen tussen 8:00 uur en 22:00 uur.

Hoe kom je er: Brandenburger Tor (S Bahn). Budestag (U Bahn)

# 3 Brandenburger Tor

Denk je aan Berlijn, dan denk je vast aan de Brandenburger Tor, ja toch? Het is de enige muur die overgebleven is van de historische stadsmuur. Je kwam niet zomaar de stad binnen, wilde je de stad in, dan moest je bij deze poort betalen om de stad binnen te komen. Je vindt hier veel straatartiesten en andere gelukzoekende die je een tour willen aanbieden. Er is veel leven in de brouwerij. Wil je de Brandenburger Tor fotograferen, dan kun je dit ook ’s avonds doen. Lees hier de uitgebreide blog over avond- en nachtfotografie.  

Hoe kom je er: Brandenburger Tor (S Bahn) en Bundestag (U Bahn)

# 4 Holocaust Monument

berlijn de bezienswaardigheden holocaust

De herdenkingsplaats in Berlijn voor de Joden die vervolgd werden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het zijn een hoop betonblokken die verschillen in de hoogte, sommige blokken in het midden kunnen wel 4 meter hoog zijn. In totaal gaat het hier om 2.700 betonblokken op een oppervlakte van 3 voetbalvelden.

Het doel van deze herdenkingsplaats. Loop maar eens door de blokken heen als je er bent. De blokken zijn immens hoog, en je loopt door smalle steegjes, zonder iemand om je heen te zien. Het gevoel toen ik hier liep, vorm van eenzaamheid en afzondering. Ik denk dat de Joden zich ook zo gevoeld hebben tijdens hun verblijf in een concentratiekamp. Ik was dan ook weer blij om eruit te zijn. Wel vind ik het een bijzonder ontwerp en pakkend.

Het monument kun je niet over het hoofd zien en ligt tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz. Entree is gratis.

Hoe kom je er: Brandenburger Tor (U Bahn)  Potsdamer Platz (U Bahn)

# 5 Checkpoint Charlie museum / Mauer Museum

Mijn vader vertelde dat hij als 20-jarige door checkpoint Charlie reisde om vanuit West-Berlijn naar Oost-Berlijn te gaan. Ik weet even niet meer waarom hij naar Oost-Berlijn wilde, wel maakte het verhaal indruk op mij. Dit was ook het enige punt waarop je van Oost-Berlijn naar West-Berlijn kon en visa versa.

Tijd om op bezoek te gaan bij Checkpoint Charlie. Je ziet hier een wachthuisje staan. En enkele foto’s van een Russische en Amerikaanse militair ten tijde toen. Iedereen die de grens wilde oversteken moest zich hier aanmelden.

checkpoint charlie
Hoe toeristisch kan het zijn…

In het nabij gelegen museum, vind je foto’s en ander materiaal waar de meest bizarre ontsnappingspogingen worden getoond. Van verstoppen in een kinderwagen met dubbele bodem, tot het je verstoppen onder de auto. Het is een geweldig museum, maar wel wat aan de kleine en krappe kant.

Entree: je betaalt 14,50 euro om dit museum te kunnen bezoeken. Wil je foto’s maken dan betaal je 1 euro extra. Je tas en jas kun je bewaren in een afsluitbare kluis.

Hoe kom je er: Kochstrasse (U Bahn)

bezienswaardigheden berlijn check point charlie

# 6 Topographie des Terror

Een documentatiecentrum in Berlijn die de nazi-misdaden laat zien. Dit centrum bevind zich op dezelfde plek als het verdwenen Gestapohoofdkwartier. Het is bijzonder om te zien en ergens voel je nog steeds de sfeer. Loop door de voormalige martelkelders van de SS’ers en zie de tentoonstelling over de nazimisdaden.

Het ligt dichtbij Checkpoint Charlie.

# 7 East Side gallery

east side gallerie berlijn

In Berlijn staat er nog een groot deel van de muur. Gelukkig geen kaal stuk. Hier ontdek je dat de Berlijners echt wel artistiek zijn! Deze muur is ruim een kilometer lang en is na de val van de muur (in 1989) beschilderd. En niet zomaar een kladdertje, nee het is heel mooi beschilderd. 118 Kunstenaars tonen hier hun artistieke gave. Er wordt vrijheid, hoop en verandering afgebeeld. Ik ben in totaal 2 keer in Berlijn geweest, de muurschildering die ik de 2e keer zag, was anders dan de muurschildering die ik de 1e keer zag.

Hoe kom je er: Ostbahnhof,  Warschauer Strasse (S Bahn) of Schlesisches Tor (U Bahn)

berlijn bezienswaardigheden

# 8 Berlijnse dom

Wat mij betreft ook een van de bezoekjes die je zeker moet doen. Een bezoek aan de Berlijnse dom. Deze kerk is de grootste van Berlijn. De dom is in de 19e eeuw gebouwd, en is in de oorlog zwaar beschadigd geraakt. Dankzij restauratie is hier nu niks meer van te zien. Neem even de tijd om hier rustig rond te kijken. Entree bedraagt 7 euro.

Hoe kom je er: Alexanderplatz (U Bahn) 

# 9 Fernsehturm

Als je in Berlijn bent kun je er bijna niet omheen kijken. De Fernsehturm. Een 207 meter hoge televisietoren op Alexanderplatz. Als je een geweldig uitzicht over Berlijn wilt hebben, moet je hier zeker naar binnen gaan, op grootte hoogte kijk je over Berlijn heen. De Fernsehturm is tot 24:00 uur geopend, je kunt er dus ook in de avond kijk naar de lichten die aangaan in Berlijn.

Reserveer alvast van te voren je kaartje en skipp de wachtrij. Entree bedraagt 16,50 euro.

Hoe kom je er: Alexanderplatz (U Bahn en S Bahn)

# 10 Overige must do tips in Berlijn

Berlijn heeft echt heel veel te bieden. Naast alle eerder genoemde bezienswaardigheden bied het nog meer…… een kleine glimp hiervan.

Häckesche Höfe en Heckmann-Höfe

Nog niet vol gestampt met toeristen kun je hier heerlijk ronddwalen in de Häckesch Höfe. Er zijn kleine binnenpleintjes van een aantal gebouwen. Je gaat een poort onderdoor van een jugendstilgebouw en je komt terecht in een oase van rust. Ik wist ook niet dat dit bestond. Maar onderweg ontmoette ik een aantal Berlijners die dit aanraadde. Met hun heb ik een gezellig drankje gedaan.

Berlijn hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om in Berlijn te komen, echter het vliegtuig en de trein zijn de meest bekende.

Berlijn trein

Je kunt met de NSHiSpeed binnen 6 uur in Berlijn zijn. Indien je het kaartje bij tijds boekt, kan een enkele reis je 40 euro kosten. Je stapt uit in het hartje van Berlijn en je avontuur kan beginnen. Ik zelf ben met de trein naar Berlijn gereisd, dit beviel mij prima! Heerlijk relaxed en ik zag een hoop onderweg. Ik vond het heerlijk om ook in het hartje van de stad uit te stappen.

Berlijn vliegtuig

Je kunt met het vliegtuig binnen 1,5 uur in Berlijn zijn als je vliegt vanaf Schiphol. Houdt er dus wel rekening mee dat je dan nog wel naar het centrum van Berlijn moet. Het zal ongeveer 45 a 60 minuten duren voordat je dan vanaf het vliegveld in het centrum komt.

Berlijn auto

Na onze trip door Krakau (waar we onder andere Auswitch hebben bezocht), deden we op de terugweg Berlijn aan. We vonden een hostel waar we de auto tegen vergoeding konden parkeren. Mocht je met de auto naar Berlijn gaan, houdt er dan even rekening mee dat je niet helemaal in het hartje centrum zit. Want eer dat je met je auto in het centrum bent, dat duurt wel even!

Originele stoplicht toch

Vervoer in Berlijn

Berlijn heeft een geweldig metrostelsel, eigenlijk te vergelijken met het metrostelsel van Parijs. Je hoeft nooit langer dan 10 minuten te wachten en de metro brengt je naar alle plekken in Berlijn. Ik zou zeggen koop een Welcome Card, zeker als je veel met het OV wilt reizen in Berlijn.

Ontdek Berlijn met de Welcome Card. Goedkope OV en korting op vele bezienswaardigheden en musea.

Om een impressie te geven van de prijzen:

Type Zones AB Zones ABC
48 uur €18,50 €20,50
72 uur €25,50 €27,50
5 dagen €32,50 €37,50

Verblijf in Berlijn

Het hangt er een beetje van af van wat je zoekt. De eerste keer toen ik in Berlijn verbleef, sliep ik in het Wombat hostel. Dit beviel mij er goed

Wombat CITY Hostel Berlijn

Gelegen in het voormalige Oost-Berlijn, ligt de wombat City hostel. Ik verbleef hier op een gemengde slaapzaal. Het bed was comfortabel en de sanitair was schoon. Ik heb er prima geslapen en werd niet, net zoals in Barcelona gestoord door bierdrinken Ieren. Op het dak van het hostel bevindt zich een bar en lounge gedeelte waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Ik betaalde ongeveer 20 euro voor een nacht.

Wil je liever met zijn 2e een eigen kamer, ook dat kan, dan betaal je ongeveer 80 euro voor 2 personen per nacht. Je hebt dan wel je eigen sanitair. Kijk op deze site voor meer informatie over Wombat City Hostel Berlijn.

gezellige hostel berlijn

Ibis Berlin Hauptbahn

Wil je liever in een bekende hotel keten slapen dan raad ik je Ibis hotel Berlin Hauptbahn aan. Dicht in de buurt van de Hauptbahn hoofd, vind je dit hotel. Een geweldig ontbijt, goede service en redelijk geprijsd. Direct boeken of meer informatie vind je hier: Ibis Berlin Hauptbahn.

Eten en drinken

Lekker eten en drinken kun je in Berlijn goed. Zeker als het mooi weer is kun je heerlijk buiten zitten, op een terrasje, op het gras, alles kan en mag.

Wil je goedkoop uit eten dan kun je al maaltijden krijgen vanaf 5 euro per persoon, bijvoorbeeld door iets lekkers te halen bij een straattentje. Tijdens onze vakanties gaan wij ook vaak een plaatselijke supermarkt in om daar wat lekkers te open.

Wil je liever wat uitgebreider eten?

Steakhouse ASADOR

Houd je van lekker goed vlees, zoals ik, ga dan naar deze steakhouse en laat je verleiden om niet een al te groot stuk vlees te kopen. De bieding is vriendelijk, de wachtrijen kort. Wat wil je nog meer, sluit een heerlijke dag ronddwalen in Vietnam af met een lekker stukje vlees. Hier vind je het adres van Steakhouse ASADOR.

Block House Am Alexanderplatz

Ben je liever op zoek naar Amerikaanse eten, zoals hamburgers, frietjes, gepofte aardappelen en meer? Dan moet je zeker een hapje gaan eten bij Block House.

Drankje aan de Spree

berlijn de spree een van de bezienswaardigheden

Drink je liever een drankje aan de Spree? Dat kan ze hebben er een soort strandbar gemaakt waar je heerlijk kunt chillen. Kijk even hier voor meer info over Yaam.

Uitgaan in Berlijn

In Berlijn in de avond een drankje drinken terwijl de zon heerlijk nagloeit. (Houd er namelijk rekening mee dat de zomeravonden in Berlijn zwoeler zijn dan hier). Ook dan ben je in Berlijn zeker aan het goede adres. Toen ik voor het eerst in de avond over straat liep in Berlijn, zag ik menig student met ene halve liter bier lopen. Dit wordt gedocht en indrinken en dus lopen met alcohol over straat kan en mag. Ze noemen deze biertjes zelfs   Fußpils, soort indrink biertjes.

Wil je leuk zitten voor een niet al te duur bedrag, ga dan naar een van de vele barretjes ana de Oranierstrasse.

Berlijn tips mijn ervaring

Berlijn is een super stad, ik kom er graag nog een keer terug. Ik zou je aanraden om er heen te gaan rond mei/juni, als de dagen wat langer worden en de temperaturen beter. Want wat is nu niet heerlijker dan overdags rondlopen en dwalen en dan in de avond met een heerlijk biertje aan de Spree zitten om te genieten van de zon die zakt.

Berlijn je was fantastisch en tot snel maar weer!

Berlijn is overigens ook een leuke stad om met kinderen te bezoeken. Lees hier welke 5 Duitse steden nog meer leuk zijn om met kinderen te bezoeken.

Volg mij op Facebook

Wees geen vreemde ! Ik zou het leuk vinden als je een comment achter laat, en nog leuker als je me volgt op Facebook. Klik hier om naar de pagina ‘Manon Ruitenberg Fotografie‘ te gaan.

berlijn bezienswaardigheden
PINT ITTT!!
berlijn bezienswaardigheden