Na 2 nachten door gebracht te hebben in onze casa particulares in Trinidad vertrokken we weer verder.  Op naar Camagüey. Een rit van ruim 250 km, waar we ongeveer 5 uur over deden. Onderweg maakte we nog een tussenstop in Vallei de los Ingenios. Ben jij benieuwd naar onze ervaring in Camagüey, waar je het beste kunt eten, drinken, verblijf en meer?
Lees dan dit blog.

Vallei de los Ingenios

Als je rijdt vanuit Trinidad naar Camagüey toe, kun je er eigenlijk niet omheen. De Vallei de los Ingenios. Even een stukje terug in de tijd, de omgeving deed me denken aan een scene van North and South.

Valle de los Ingenios

Even voor diegene die de beroemde miniserie niet kennen. Het gaat over twee vrienden, waarvan een vriend woont in het zuiden en de ander in het noorden van Amerika in de tijden van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Het zuiden heeft veelal plantages en is afhankelijke van de slaven die op de plantages werken. De andere vriend komt uit een welvarende staalindustriefamilie en is tegen de slavernij.

In dit tijdperk waande ik me even terug toen ik over het terrein van de Vallei de los Ingenios liep. Overigens is de miniserie een aanrader!

De Vallei de los Ingenios werd genoemd naar de suikerfabrieken (Ingenios), rond 1800 werden er tientallen in de vallei gevestigd. De overgebleven fabrieken, zoals de Manaca

Iznaga molen, geven een goed beeld van hoe het er in het midden van de 18e eeuw aan toe ging. Je kunt de geschiedenis weer even tot leven zien komen, dankzij de authentieke spoorwegsysteem en de 45 meter hoge klokkentoren, vanuit deze klokkentoren werden ruim honderden slaven in de gaten gehouden tijdens hun werkzaamheden.

Valle de los Ingenios een overzicht

Vallei de Los Ingenios is leuk om te zien, het is een groot gebied waar je een dag kunt vertoeven. Vooral de sfeer en de omgeving is iets wat je niet overal vindt. Vanuit Trinidad is de Vallei de Los Ingenios goed te bereiken, een goed idee voor een dagje uit.

Camagüey

Camagüey één van de oudste steden van Cuba. Een stad vol koloniale gebouwen en barokke kerken. Het centrum dateert uit 1528. Je kunt hier heerlijk ronddwalen in de kronkelende straatjes. Deze kronkelende straatjes zijn expres zo opgezet, met de intentie om eventuele piraten in de war te brengen. Camagüey had veel te verduren gehad van aanvallen van piraten. Deze kronkelende straten bleken in de praktijk overigens niet altijd te werken. Camagüey behoort tot de eerste zeven steden die door de Spanjaarden is gesticht. Je vindt hier overigens ook geen dure villa’s, maar huizen van de gemiddelde Cubaan. Toch heeft Camagüey genoeg te bieden en te zien.

Owja, typisch voor Camagüey zijn de reusachtige kruiken van aardewerk, deze kruiken worden ook wel tinajones genoemd, waarin de bewoners in de koloniale tijd het regenwater bewaarden.

Je hoeft overigens niet bang te zijn om in Camagüey te verdwalen, er staan voldoende bordjes die je de weg wijzen naar de belangrijkste bezienswaardigheden.

Hoe kom je in Camagüey

Er zijn verschillende manieren om in Camagüey te komen. Camagüey wordt vaak gebruikt als tussenstop van bijvoorbeeld Trinidad naar Santiago de Cuba. Direct door vanuit Trinidad naar Santiago de Cuba is een aardig reis, je bent al snel 8 uur onderweg.

Onze tussenstop in Camagüey was prima voor een nacht. We hadden en tussenstop in Vallei de Los Ingenios, dus we deden er ongeveer 6 a 7 uur over om vanuit Trinidad in Camagüey aan te komen. Buiten een groepsreis zijn er ook andere manieren om in Camagüey te komen.

Viazul

Een van de meest gebruikte manieren om in Camagüey te komen is door gebruik te maken van de Viazulbus. Zo kun je bijvoorbeeld rond 8 uur in de ochtend op de bus stappen en dan rond 13:40 uur in Camagüey aankomen. Je neemt dan de bus met als eindpunt Santiago de Cuba. De reis kost je rond de 14 euro. Kijk even voor verder informatie op de website van Viazulbus zelf.

Auto huren Cuba

Een andere favoriete manier om in Camaguey te komen is per auto. Ik heb al eerder een uitgebreide blog geschreven over het huren van een auto in cuba.

Lees dit artikel even hier….

Bezienswaardigheden in Camagüey

Alhoewel het historische centrum van Camagüey op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, valt het aantal bezienswaardigheden in de staat mee. Meer dan twee dagen zou ik niet in Camagüey verblijven.

plein in camaguey

Plaza de los Trabajadores

Plaza dos Trabajadores, is het plein wat het middelpunt vormt van Camagüey, hier vind je één van de mooiste kerken van de stad, de Iglesia de la Merced. Een van de belangrijkste interieur stukken van de kerk is de Sante Sepulcro, een 18e eeuwse zilveren sarcofaag. Ook kun je aan dit plein het Casa Natal de Ignacio Agramonte vinden. Dit is het geboortehuis van Agramonte, één van de leiders tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog.

met de fiets taxi door camaguey

Parque Ignacio Agramonte

Een rustig park met een paar bomen. Het perfecte punt om je tocht per fietstaxi te beginnen. Aan dit plein vind je ook een kathedraal. Indien je dit bezoek, vergeet dan niet om naar de top van de toren te klimmen. Op deze manier heb je een geweldig uitzicht over Camagüey.

Teatro Principal

Tijdens onze fietstocht althans, onze fiets-taxi tocht, was die een van onze stopplaatsen. De orginele versie van het theater werd gebouwd in 1850, echter brandde het af in de vroege jaren van 1900. Uiteindelijk weer herbouwd in de huidige stijl medio 1926. Veel voorstellingen die zich hier afspelen zijn voornamelijk klassieke ballet. Dit theater kun je bezoeken en als je een kleine bijdrage levert zijn ze helemaal blij. Het theater is zeker een bezoekje waard.

theater in camaguey

Plaza de la Revolución

In menig Cubaanse stad heb je een plein ter ere van een van de vele onafhankelijkheidsstrijders. Camaguey is hier geen uitzondering op. Deze plein is ter ere van Ignacio Agramonte, een advocaat die zich ten tijde van de eerste onafhankelijkheidsoorlog inzette voor de onafhankelijkheid van Cuba en uitgroeide tot generaal van het bevrijdingsleger.

Verblijf Camagüey

Ben jij benieuwt waar je het beste kunt verblijven in Camagüey? Lees dan even verder dan geef ik je wat tips voor de beste verblijf plaatsen.

Gran Hotel (Melia Hotels International)

Het hotel waar wij naar volle tevredenheid verbleven. Valt onder het Melia concern. Heeft een zwembad en geweldig ontbijt. De camera is basic, voorzien van tv, airco en een gratis (kleine kakkerlak). Het heeft wel een geweldige ligging, aan een winkelstraat in Camagüey. Klik even hier voor meer informatie over dit hotel en om te reserveren.

Hotel Colon (Melia Hotels Internationaal)

Een ander goed hotel van de Melia concern groep, is hotel Colon. Heeft wel een sterretje minder, dus als je budget het toelaat zou ik zeker gaan voor de Gran Hotel. Uiteraard biedt hotel Colon een goed ontbijt en goede schone bedden voor een heerlijke nachtrust in Camagüey. Ben je benieuwd wat dit hotel meer te bieden heeft? Of wil je een overnachting in dit hotel boeken, klik dan hier.

Casa particulares

Wil je liever bij de mensen thuis slapen in een casa particulares. Dan biedt Camagüey ook hier voldoende mogelijkheden voor. Een goede site om informatie te zoeken en een geschikte casa te vinden? Kijk dan even hier.

Camagüey eten en drinken

In Camagüey zijn we met enkele groepsleden heerlijk uit eten gegaan. Je moet je voorstellen dat wanneer je met een groepje van 8 mensen uit eten gaat, dit dan wel op zijn Cubaans gaat. In Nederland is de keuken (en de bediening) hier goed op ingespeeld, in Cuba, dus niet. Waar het eten allemaal vandaan is gehaald is de vraag, heel veel gerechten waren ook niet meer voorradig, maar uiteindelijk had iedereen iets te eten wat heerlijk was. Wat overigens op het ene moment voorradig was kon het volgende moment ineens niet meer voorradig zijn.

Het adresje van het restaurant was bekend bij een medereiziger, de een kennis had die in Camagüey verbleef. Graag deel ik dit adres met je. Vergeet niet om hier heen te gaan als je de mogelijkheid hebt! Het restaurant heet Restaurante El Patio. Verder informatie kun je vinden als je hier klikt.

Casa Italia

Een restaurant gerund door een Italiaan samen met zijn Cubaanse vrouw. Het is even zoeken, maar als je het gevonden hebt, is het culinair genieten! Het is een heerlijke plek om te zitten bij een kleine binnen patio, en heerlijk genieten van echte italiaanse pizza’s.

Kijk even op deze website voor meer informatie.

Restaurant 1800

Houd je meer van vis, zeevruchten, of cubaanse cuisine, dan kun je beter naar dit restaurant gaan. Een klassieke inrichting, waarbij je perfect kunt zitten en heerlijk kunt genieten van een goed glas wijn. De bediening is aanridg en alert. Kortom het ontbreek je aan niks aan je hier plaats neemt.

Kijk even hier om het adres en meer informatie te vinden over dit geweldige restaurant.

Melange Restaurant

Dit restaurant serveert Cubaanse en Latijnse gerechten. Het restaurant is hip ingericht en draagt zorg voor smaakvolle gerechten en de hipste cocktails. Gerechten die hier op de kaart staan kom je niet in elk restaurant tegen en is zeker een aangename afwisseling. De gerechten die je hier kunt kopen zijn goed geprijsd. Het personeel is vriendelijk en spreekt Engels.

Kijk even op deze website voor verdere informatie.

Camagüey een infographic

camaguey een informatie grafiek

Camagüey onze ervaring

We deden Camagüey vooral aan omdat het even een tussenstop was tussen Trinidad en Santiago de Cuba. Verwacht er niet te veel van, de mensen zijn vriendelijke, de fietstaxi is even een belevenis op zich. Alleen veel meer dat dit vonden wij Camagüey niet.

Even onze ervaring in een tabel:

camaguey cuba onze ervaring

Benieuwd naar het verhaal achter deze foto?

Ben je benieuwd naar het leuke verhaal achter deze sigaarrokende man in Cuba? Lees dan snel even verder, klik op de link hieronder.

cubaanse man portret