Het voorjaar kriebelt en het zou mooi weer worden op Hemelvaartdag. We waren aan het bedenken waar we heen wilden gaan en al snel kwamen we tot de conclusie: Het Nationaal Militair Museum in Soest. We zijn al eens eerder in dit museum geweest en we waren erg onder de indruk. Kortom tijd om weer te gaan. Je hebt niet voor niks een museumjaarkaart toch!

Ben jij benieuwd hoe ons bezoekje was aan het Nationaal Militair Museum? En waarom dit museum leuk is voor jong en oud, lees dan verder.

Nationaal Militair Museum wat is er te zien?

Wellicht weten de iets ouderen onder ons het nog, voorheen was er een legermuseum gevestigd in Delft en het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Beide leuke musea die de geschiedenis vertelde over de land- en luchtmacht. Tegenwoordig is er een nieuw museum namelijk dit Nationaal Militair Museum, die je kunt vinden in Soest.  

Sinds 2014 is dit museum een pronkstuk voor diegene die houden van geschiedenis, groot materieel en een tikkeltje geïnteresseerd zijn in defensie en alle taken.

Je beleving begint al op het moment dat je het terrein op komt rijden, er staan slagbomen waar je onder door moet en er bevindt zich dan naast de slagboom ook een wachthok. Er staat niemand in, maar met een beetje fantasie zie je zo een soldaat staan. Je parkeert je auto op de ruime parkeer plaats en wandelt naar de ingang. Dat het museum gebouwd is op een oud vliegveld is goed te zien de contouren van de landingsbaan is nog steeds zichtbaar.

bezoek nationaal militair museum
Marechaussee op de motor.

Binnen

Eenmaal binnen word ik verrast door de grote verscheidenheid aan materieel. Zo zag ik diverse vliegtuigen, tanks en helikopters staan.

We besloten eigenlijk de route te volgen en bezochten de 6 ruimtes waar diverse aspecten van defensie worden belicht, zo kun je de uniformen ontdekken van de lucht- en landmacht, marine en marechaussee. Luister in een andere ruimte naar het verhaal van soldaten van de krijgsmacht. Dit alles wordt op een interactieve manier tentoongesteld, je beleefd het museum echt.

Nationaal Militair Museum voor de jongeren

De voorgaande keer dat wij hier waren hebben we ‘mee gespeeld’ met de app ‘red het museum’. Een app waarbij je diverse opdrachten moet uitvoeren om het museum te redden. Het is vernuft opgezet zodat je niks mist van het museum.

Niet alleen de app zorgt dat dit museum zeer interactief is, er is nog meer wat ook voor de jongeren onder ons erg leuk is. Wat dacht je van het volgende:

  • Bestuur een tank in een simulator
  • Kruip in een F-16
  • Er zijn diverse computers waar je de vijand kan verslaan, test je tactisch inzicht!
wees soldaat voor een dag nationaal militair museum
Ook jij kunt even een F-16 piloot zijn.
nationaal militair museum

Buitenactiviteiten

Buiten is er ook nog genoeg te doen voor de kids, want wat dacht je ervan om een tank te besturen, neem plaats in een minitank en rijd over een geweldig buitenparcours. Ook voor volwassenen is er de mogelijkheid om in een rupsvoertuig te stappen en over het zand te scheuren.

Tankparade

Op elke laatste zaterdag van de maand is er een tankparade op het buitenterrein te zien. Bijzonder om te ervaren lijkt mij zo.

Tentoonstelling ‘Als de Russen komen’.

Er is ook een wisselende tentoonstelling in het museum. Wij bezochten de tentoonstelling ‘Als de Russen komen’, dankzij een audiotour kwamen we langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland. Ik voelde hierdoor echt de spanning en de verdeeldheid tussen het Oosten en Westen. Ik denk dat het maar net goed is afgelopen, want anders had een Derde Wereldoorlog niet ver weg geleken. De tentoonstelling is te zien tot september 2019. Hierna zal er vast weer een andere boeiende tentoonstelling komen.

Tijdelijk in bezit: Amerikaanse D-Day vlag

Toen wij in het museum waren lag hier de Amerikaanse D-Day vlag, wij waren net enkele dagen terug uit Normandie, dus het was heel bijzonder om deze vlag hier te zien liggen en het verhaal erachter te lezen. Vermoedelijk zal deze vlag inmiddels vertrokken zijn richting zijn thuisland Amerika.

Eten en drinken

Uiteraard moet er ook gedacht worden aan de inwendige mens. Je hebt in het restaurant een goed restaurant, met buffet mogelijkheden, kopje soep, broodje je kent het wel. Daarnaast is erbinnen ook nog een koffietentje. Buiten staat er nog een frietkar, al hoewel ik daar erg lang in de rij heb gestaan en de bediening niet efficiënt vond. Dus ik zou je eerder aanraden om binnen wat te eten.

Praktische informatie

Entree ticket

De prijzen voor de entree tickets (anno 2019) zijn als volgt:

  • Volwassenen: € 15,-
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 7,50
  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Houders Veteranenpas en museumjaarkaart: Gratis

Adres

Nationaal Militair Museum Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

Meer informatie

Wil jij meer lezen over het Nationaal Militair Museum en weten wanneer het museum open is? Kijk dan even op de website van het Nationaal Militair Museum voor meer info.

dagje uit utrecht museum

Dagje Utrecht? Ga naar het Nationaal Militair Museum

Wil jij een leuk dagje uit, dan raad ik je zeker aan om naar dit museum te gaan. Veel interactie, voor jong en oud, geweldig materieel om te aanschouwen, en je bent er even zoet. Overigens kun je ook prettig wandelen rondom het museum daar het museum op de Veluwe staat.

Meer inspiratie voor een leuk dagje weg?

Kijk dan even naar de volgende artikelen om inspiratie op te doen:

Volg mij op facebook

Ik zou het leuk vinden als je mij volgt op facebook of een comment achterlaat.

nationaal militair museum dagje uit in utrecht
nationaal militair museum dagje uit in utrecht